OPINIONS

Να πιεστεί, χωρίς να σκάσει

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης μετά το τελευταίο φιλικό της ΑΕΚ επί πολωνικού εδάφους και στο φινάλε της δουλειάς στο Κίελτσε, γράφει για την απαραίτητη διαχείριση στην πίεση του χρόνου και για ένα ερωτηματικό που απαντήθηκε.

Σπανίως τα πρώτα φιλικά είναι ενδεικτικά για όσα θα επακολουθήσουν για μια ομάδα μέσα στη σεζόν. Καμιά φορά είναι και παραπλανητικά. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2008, η ΑΕΚ του Γιώργου Δώνη πετούσε στο φιλικό που έδωσε με την Αρμίνια Μπίλεφελντ, στο φινάλε του πρώτου μέρους της βασικής προετοιμασίας.

Έβλεπες αυτοματισμούς στο παιχνίδι, που έτριβες τα μάτια σου. Κι όμως, ήδη από το επόμενο στάδιο της προετοιμασίας και από την σειρά των φιλικών, οι παίκτες άρχισαν να τρακάρουν μεταξύ τους. Με τη συνέχεια όταν ξεκίνησαν τα επίσημα ματς εκείνης της σεζόν, να είναι γνωστή.

Η ουσία είναι πως συνήθως τα πρώτα φιλικά οι προπονητές τα αντιμετωπίζουν περισσότερο ως οικογενειακά διπλά, αλλά με παίκτες εκτός οικογένειας. Και είναι αυτό που έλεγε ο Ουζουνίδης. Εντοπίζουν και μαζεύουν λάθη, την διόρθωση των οποίων θα βάλουν μέσα στην δουλειά των επόμενων ημερών.

Βεβαίως μη νομίζετε πως στον ίδιο τον Ουζουνίδη, που ανοικτά έλεγε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα φιλικά, αρέσει να βλέπει στραβά και ανάποδα μέσα στο γήπεδο. Πολλές φορές τρελάθηκε εναντίον της ΑΕΚ Λάρνακας, με αντιδράσεις που θύμισαν τον Σάντος και την απόγνωση από την εικόνα της ομάδας το καλοκαίρι του 2004. Μιας ομάδας βεβαίως, η οποία στη συνέχεια έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα...

ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΑΝ

Η ουσία είναι, για να μην μακρυγορούμε, πως το ότι η ΑΕΚ τελείωσε την δουλειά στην Πολωνία χωρίς να νικήσει και χωρίς ούτε καμ να σκοράρει στα δυο φιλικά που έπαιξε, είναι ελάσσονος σημασίας ως προς τη συνέχεια. Μείζονος σημασίας είναι άλλα πράγματα που προέκυψαν, κυρίως από το ματς με τους Κύπριους, που ήταν και αυτό που έριξε την αυλαία της προετοιμασίας στο Κίελτσε. Το πρώτο έχει να κάνει μ’ έναν ποδοσφαιριστή.Τον Μοράν.

Αυτός ήταν το μεγαλύτερο ερωτηματικό με το οποίο η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Κίελτσε. Διότι για όλους τους υπόλοιπους του ρόστερ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ερωτηματικό ήταν ο Μοράν. Μπορούσε ή δεν μπορούσε να βοηθήσει, αν έβαζε και προετοιμασία στα πόδια του. Θαρρώ πως το ερώτημα απαντήθηκε.

Καλώς ο Ουζουνίδης είχε όλη την καλή διάθεση να δώσει μια ευκαιρία στον Ισπανό. Την δικαιούνται αυτή την ευκαιρία όλοι οι παίκτες που έρχονται τον Ιανουάριοο, στο μέσον της σεζόν. Ο Μοράν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όμως αποδείχθηκε πως ο Ισπανός ακόμα και αν θέλει (που και αυτό παίζεται), είναι φανερό πως δεν μπορεί. Φάνηκε ξεκάθαρα στο φιλικό με την ΑΕΚ Λάρνακας, που ακόμα και αν δεν είχε αισθανθεί ενοχλήσεις, ο Ουζουνίδης πιθανόν και να τον έβγαζε από το γήπεδο πριν από το ημίχρονο. Για να μην βγει ο ίδιος από τα ρούχα του.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ήθελε να τον εμπιστευτεί ο Ουζουνίδης τον Μοράν. Του το έδειξε μ’ όλους τους τρόπους εδώ στο Κίελτσε. Δούλεψε μαζί του, μίλησε μαζί του. Δεν προχωράει όμως το πράγμα. Μπορεί να είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά να μην του ταιριάζει η ΑΕΚ. Συμβαίνουν αυτά. Ωστόσο πλέον είναι ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ εκτός από το ήδη γνωστό, πως καίγεται για την μεταγραφή ενός χαφ… χθες, θα πρέπει είτε να βρει τρόπο να φέρει πίσω τον Κονέ - έστω στις 31 Αυγούστου - είτε να ψαχτεί για έναν ακόμα παίκτη στη μεσαία γραμμή.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ, ΑΛΛΑ...

Το δεύτερο μείζον θέμα για την ΑΕΚ πλέον, είναι ο χρόνος. Αυτός είναι προφανές πως πλέον την πιέζει. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Αθήνα και κυρίως στις προπονήσεις στα Σπάτα την προσεχή Τρίτη(16/7), θα απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι το πρώτο ευρωπαϊκό ματς. Εκεί που, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ παίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Για όσους το έχουν λησμονήσει, πρόκριση από τον Γ’ προκριματικό, σημαίνει πως έχοντας εξασφαλίσει παρουσία στους ομίλους του Europa, παίζει σε μια ζαριά πρόκριση στους ομίλους του Τσου – Λου. Τεράστια υπόθεση. Επομένως, ο χρόνος πιέζει πολύ.Για τις μεταγραφές τα έχουμε πει χιλιάδες φορές και η επανάληψη δεν έχει νόημα. Θέλει έναν χαφ, έναν φορ και έναν εξτρέμ όχι αύριο το πρωί, αλλά χθες το μεσημέρι. Και όχι έναν παίκτη που θα έρθει για να έρθει, αλλά περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζονται και θα κάνουν την διαφορά. Τελεία, παύλα.

Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ουζουνίδης ξέρει πως η ΑΕΚ έχει πολλή δουλειά, αλλά λίγο χρόνο. Θυμίζω τι είπε στην απολογιστική για τη δουλειά του Κίελτσε συνέντευξη. «Υπήρχαν προπονητές που έλεγαν, θέλουμε δυο μήνες για να είμαστε έτοιμοι. Μα όμως σε δυο μήνες, δεν θα είσαι στην ομάδα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ...

Αυτή η πίεση του χρόνου όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θέλει την διαχείριση της. Απ’ όλους. Εντός, εκτός και επί τα αυτά μέρη της ομάδας. Η ΑΕΚ πρέπει να είναι έτοιμη στον πρώτο προκριματικό, αλλά όχι να ετοιμαστεί αποκλειστικά και μόνο γι' αυτό. Μην μου πείτε πως δεν θα είναι αποτυχία, αν προκριθεί ακόμα και στους ομίλους του Τσου – Λου, αλλά η χρονιά πάει κατά διαβόλου σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Εκείνο που φάνηκε στο φιλικό με την ΑΕΚ Λάρνακας, όσα στραβά και ανάποδα κι αν έγιναν, ήταν σωστά ποδοσφαιρικά σημάδια. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να βάλει πλάνο στο παιχνίδι της και να το εκτελέσει. Έβλεπες στοιχεία που ήταν δουλεμένα. Ήξεραν οι παίκτες τι να κάνουν στο γήπεδο. Πώς να το κάνουν ακόμα δεν έχουν μάθει.

Δουλειά θέλει όλο αυτό. Αλλά και βήματα. Από το Α, είναι αδύνατον να πας στο Ω. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Και όποιος τολμήσει και κάνει αυτό το άλμα, σπάει τα μούτρα του. Νόμος. Η ΑΕΚ έχει δειξει και με την δουλειά εδώ στο Κίελτσε, πως φτιάχνει κάτι. Το φτιάχνει για να το βγάλει στο γήπεδο ολόκληρη τη σεζόν. Και να την βγάλει όπως πρέπει αυτή τη σεζόν. Επομένως πρέπει να φτιαχτεί σωστά. Με όλα τα απαραίτητα βήματα. Δεδομένα η ΑΕΚ πιέζεται να είναι έτοιμη στις 7 Αυγούστου. «Οφείλει να είναι έτοιμη στις 7 Αυγούστου» είπε ο ίδιος ο Ουζουνίδης. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρθεί να θέσει σε κίνδυνο μια ολόκληρη σεζόν, για να είναι έτοιμη στις 7 Αυγούστου. Θα έρθουν οι τρεις μεταγραφές, θα μπουν και ακόμα τρεις εβδομάδες δουλειάς και το στοίχημα δεν είναι να παρουσιαστεί η ΑΕΚ έτοιμη. Είναι να παρουσιαστεί όπως πρέπει στο πρωτο ευρωπαϊκό ματς.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ