OPINIONS

Μια νίκη, πολλά σημάδια για το μέλλον

Μια νίκη, πολλά σημάδια για το μέλλον

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τη νοοτροπία της ΑΕΚ στα Χανιά, για τη σημασία της νίκης, για την Ευρώπη, τον τραυματισμό του Λαμπρόπουλο και την εμφάνιση των Αραούχο, Βινίσιους και Αραβίδη.

Τα πράγματα είναι πολλά απλά. Όταν η ΑΕΚ μπαίνει στο γήπεδο τσαμπουκαλεμένη και βγάζοντας ενέργεια και ένταση, την δουλειά της θα την κάνει. Είτε αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ, είτε είναι ο Πλατανιάς. Είτε παίζει με 4-3-3, είτε με 3-4-3. Είτε ακόμα και αν χάνει στο πρώτο ημίχρονο με 2-0. Διότι ασχέτως τι έγινε στην φάση του 90', η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έκανε μια ανατροπή που ανάλογη είχε να δει σε ντέρμπι, από τον τελικό κυπέλλου του '94, σε εποχή που έπαιζε διαστημικό ποδόσφαιρο. Και αυτή την ανατροπή, την έκανε επειδή έβγαλε πάθος και ενέργεια, την οποία έφεραν από τον πάγκο και ο Πέκχαρτ και ο Λάζαρος.

Ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο Χιμένεθ, που τόσο στην ομιλία που έκανε όταν έδειχνε το βίντεο του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό, πριν την προπόνηση της Τετάρτης (05/04), όσο και στις τελευταίες κουβέντες πριν φύγουν από το ξενοδοχείο για τα Περιβόλια, το μόνο που ζητούσε από τους παίκτες του, ήταν να μην ξαναμπούν ποτέ χωρίς ένταση σε παιχνίδι. Και αυτή η συμβουλή, είναι πάνω από συστήματα, πάνω απ’ όλα. Την ακολούθησαν οι παίκτες της ΑΕΚ και μέσα στο πρώτο τέταρτο με τον Πλατανιά, έβγαλαν δυο τελικές και πέτυχαν και ένα γκολ. Κάτι που πιθανόν να μην είχε να κάνει καν με το σύστημα.

Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΡΔΙΣΕ;

Για να λέμε και την αλήθεια, δεν είναι διόλου βέβαιο πως η νίκη στα Χανιά, ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής του συστήματος από το 4-3-3, σ' ένα 3-4-3. Είχε μια λογική να ρίξει ο Χιμένεθ στην τριάδα της άμυνας του Πλατανιά, τρεις επιθετικούς. Όμως η μάχη στη μεσαία γραμμή χάθηκε εντελώς, καθώς ούτε ο Αϊντάρεβιτς, ούτε ο Σιμόες ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου σχήματος. Ενώ την τρύπα που δημιουργούσαν τα (εξαιρετικά αποτελεσματικά) ανεβάσματα του Βινίσιους, τα εκμεταλλευόταν ο Πλατανιάς σ’ ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο.

Και ο Κολοβέτσιος έτρεχε σαν τον παλαβό να κλείσει το κενό. Γι αυτό άλλωστε και ήταν προφανές πως στο δεύτερο ημίχρονο και ο Βινίσιους και ο Γκάλο, πήραν εντολή να μην ανεβαίνουν με… μέτρο και πολύ προσεκτικά. Από την άλλη μεριά, ίσως με τον Γιόχανσον δίπλα στον Σιμόες, με τον Μάνταλο λίγο πιο πίσω (όπως στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά και έναν πιο… σεντερ φορ απ’ ότι ο Λάζαρος δίπλα στον Αραούχο, ίσως το σχήμα με τριάδα πίσω να μπορεί να γίνει λειτουργικό. Και πιθανότατα να το κρατήσει ο Χιμένεθ για το μέλλον. Άλλωστε αυτό το παιχνίδι στα Χανιά, είχε πολλές προβολές στο μέλλον της ΑΕΚ.

SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΥΡΩΠΗ

Καταρχάς, η ΑΕΚ σε μεγάλο βαθμό ξέγνοιασε από το άγχος της εισόδου στα πλέι οφ. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν ήταν (και δεν είναι) ένα απλό άγχος. Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Για μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΚ, μια χρονιά χωρίς τίτλο είναι χαμένη, αλλά χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι καταστροφική. Για περισσότερους από έναν λόγους, που έχουν να κάνουν και με τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Μέσα από την ισχυρή και σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν γίνεσαι πλέον μόνο λαμπερός όπως παλαιότερα (που έχει και αυτό την σημασία του), αλλά και πολύ πιο δυνατός.

Η ΑΕΚ την έχει ανάγκη την Ευρώπη, ακόμα και για να μπορέσει να ισχυροποιηθεί σε βαθμό τέτοιο, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Βάλτε με το νου σας τα έσοδα. Βάλτε ακόμα και τις περιπτώσεις μεγάλων ονομάτων ποδοσφαιριστών. Το κίνητρο ενός παίκτη της κλάσης και του μεγέθους του Αραούχο για να φοράει την φανέλα της ΑΕΚ δεν (μπορεί να) είναι μόνο να σκοράρει απέναντι στον Πλατανιά και τον Λεβαδειακό. Αλλιώς θα κουβεντιάσει το καλοκαίρι η ΑΕΚ το θέμα της παραμονής του Αργεντινού αν υπάρχει η προοπτική των ομιλών. Ξεκάθαρα πράγματα.

Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Όμως εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική, το ματς στα Χανιά είχε και άλλες προβολές στο άμεσο μέλλον της ΑΕΚ. Η μια εξ αυτών, μέσα από διόλου ευχάριστη διαδικασία. Το ακριβώς αντίθετο. Σφίγγεται η ψυχή σου να βλέπεις ένα παλικάρι σαν τον Βασίλη Λαμπρόπουλο να πλαντάζει στο κλάμα και από τον πόνο αλλά και την απόγνωση διότι φοβάται πως έχει πάθει μεγάλη ζημιά στους χιαστούς του. Θα φανεί από τις εξετάσεις το μέγεθος της ζημιάς. Ένα παιδί όμως σαν τον Λαμπρόπουλο, που έχει μάθει πως μέσα από τη φωτιά δένεται το ατσάλι, μόνο πιο δυνατός μπορεί να βγει απ’ αυτή την διαδικασία. Και πιο δεμένος με την ΑΕΚ. Ακόμα και κυριολεκτικά, διότι πλέον είναι δεδομένο πως θα ανανεώσει το συμβόλαιο του.

Έτσι κι αλλιώς η συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει. Αλλά ευτυχώς η ΑΕΚ, δεν άφησε ούτε… δεκάλεπτο να περάσει από το μυαλό του Λαμπρόπουλου, πως μια ενδεχόμενη σοβαρή ζημιά, μπορεί να χαλάσει αυτή την συμφωνία. Με εντολή Μελισσανίδη το θέμα έκλεισε και είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και για τον ίδιο τον παίκτη, που πρέπει να είναι ήρεμος για το μέλλον του, αλλά και για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που ξέρουν πλέον τι αντιμετώπιση θα έχουν από την ομάδα, αν τους προκύψει μια ατυχία.

SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΒΙΝΙΣΙΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΑΒΙΔΗΣ

Έχει και άλλες προβολές στο άμεσο μέλλον της ΑΕΚ, το ματς των Χανίων. Φάνηκε για πρώτη φορά, πως στο ρόστερ δεν υπάρχει μόνο ένα αριστερό μπακ, αλλά δυο. Και δεν θα χρειαστεί ο Ντίντακ να λιώσει στο γήπεδο, στο ζόρικο πρόγραμμα που περιμένει την ΑΕΚ μέχρι και τον Ιούνη. Ο Βινίσιους μπορεί να έδειξε πως είναι ένας κλασικός τύπος Βραζιλιάνου μπακ, που σημαίνει πως στην επίθεση κάνει παπάδες αλλά στην άμυνα θέλει κυνήγι για να είναι προσεκτικός. Όμως μπορεί να την κάνει την δουλειά του και να βοηθήσει όταν και όπου χρειαστεί. Ενδεχομένως πολύ περισσότερο, όταν θα κάνει και καλοκαιρινή προετοιμασία με την ομάδα.

Επίσης στα Χανιά φάνηκε και κάτι ακόμα. Πως το θέμα του Αραβίδη και του συμβολαίου που λήγει το καλοκαίρι, ίσως θα πρέπει να ξαναμπει στο τραπέζι. Όχι μόνο διότι έχει σκοράρει δυο φορες, μέσα σε δυο λεπτά από την ώρα που έχει μπει στο γήπεδο. Κυρίως διότι φαίνεται να έχει ξαναβρεί τον εαυτό που είχε χάσει στο πρώτο μισό της σεζόν. Ίσως σ’ αυτό να έχει βοηθήσει και ο Χιμένεθ. Και για να είμαστε δίκαιοι, ο Αραβίδης των δυο πρώτων σεζόν, ο Αραβίδης που σηκώνει το κύπελλο χωρίς μπροστινά δόντια και ο Αραβίδης που δεν αφήνει να μπαίνει το μυαλό του σε περίεργα μονοπάτια που οδηγούν σε άδικες για τον εαυτό του και την ομάδα συμπεριφορές, ενδεχομένως εξακολουθεί να είναι χρήσιμος στην ΑΕΚ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ