OPINIONS

Με την αύρα του και το νέο "Μίτσελ" του

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα έφερε ο Μανόλο Χιμένεθ, το κύπελλο για τις κινήσεις ενίσχυσης και την μαγιά της συνταγής.

Στα μεταφυσικά εξακολουθώ να μην πιστεύω. Αλλά πείτε μου πως κάνω λάθος. Αν ήταν ο Μοράις στον πάγκο της ΑΕΚ στην Λιβαδειά, εκείνος που θα είχε τραυματιστεί στο 19’ δεν θα ήταν ο Ντίας. αλλά ο Μπακασέτας. Και ως εκ τούτου δεν θα έβαζε κανείς το γκολ.

Στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων ο Ανέστης θα έκανε και πάλι εντυπωσιακή απόκρουση, μόνο που η μπάλα θα κτυπούσε μετά στο κεφάλι του Γκάλο που ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου και θα πήγαινε στα δίχτυα.

Τώρα η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη από τη Λιβαδειά. Δεύτερη μέσα σε τρεις μέρες και με μηδέν στην άμυνα. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, που πλέον αρχίζουν να πιστεύουν ξανά στα πόδια τους. Φάνηκε άλλωστε από τον τρόπο που ο Μπακασέτας λειτούργησε στην φάση του γκολ και απέφυγε και τον τερματοφύλακα για να μην ρισκάρει απευθείας εκτέλεση σ’ ένα τέτοιο γήπεδο. Βεβαίως η ΑΕΚ δεν έκανε εντυπωσιακά πράγματα στην Λιβαδειά, αλλά έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει.

Αυτό θέλει να περάσει και ο Χιμένεθ στους παίκτες του. Πως θα πρέπει καταρχήν να γίνονται τα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου η ΑΕΚ να παίρνει τα αποτελέσματα. Διότι σε αντίθεση με τον Μοράις, που έλεγε μετά την ισοπαλία με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ πως δεν ήθελε να ρισκάρει για να μην χάσει κι άλλους βαθμούς και προτιμούσε να κλειδώσει την ισοπαλία, ο Μανόλο ξέρει πόσο σημαντικές είναι οι νίκες για τον οργανισμό της ΑΕΚ.

Όπως ξέρει και πόσο σημαντικό είναι ένα κύπελλο. Και ήταν φανερό πως ο Χιμένεθ έχοντας αντιληφθεί την κούραση των ποδοσφαιριστών του (έχουν παίξει τρία ματς σε έξι μέρες) και βλέποντας και τον αγωνιστικό χώρο της Λιβαδειάς, έβγαλε την ομάδα στο γήπεδο για να πάρει το 1-0 και να φύγει. Και το μισό – μηδέν, θα του έκανε.

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΤΗΣ

Με βάση αυτόν τον προσανατολισμό είχε την λογική του αυτό το πείραμα με τριάδα στην άμυνα. Παρότι η ΑΕΚ δεν σηκώνει πλέον αγωνιστικά πειράματα και έχει πληρώσει ακριβά αυτή την έλλειψη σταθερής αγωνιστικής ταυτότητας. Όμως αυτό το ματς έτσι κι αλλιώς ήταν ειδικών συνθηκών. Ήταν ματς του μισό – μηδέν. Και πέραν της αγωνιστικής και τακτικής προσέγγισης και όσων προσπαθεί να βάλει ο Χιμένεθ στο παιχνίδι της ΑΕΚ (ήδη ακόμα και σ’ ένα γήπεδο όπως της Λιβαδειάς, οι παίκτες προσπάθησαν να κάνουν τα τριγωνάκια σε μικρό χώρο που δουλεύουν από την Παρασκευή στις προπονήσεις), ο Μανόλο έχει αλλάξει την αύρα στην ομάδα. Δεν εννοώ μαγγανείες ή περίεργα βουντού.

Έχει αλλάξει τον αέρα που μπαίνει η ΑΕΚ στο γήπεδο. Όπως είχε κάνει και στην πρώτη του θητεία και από το "Βοήθα Παναγιά" είχε πάει στην τεσσάρα στην Θεσσαλονίκη και στη νίκη στο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού. Βεβαίως ο Χιμένεθ και το ξέρει καλά, είναι ακόμα στους πρόποδες του βουνού που πρέπει να ανέβει. Και όχι μόνο έχει ακόμα πολύ και δύσβατο δρόμο, αλλά κάθε στραβοπάτημα, θα φέρνει και την ομάδα πίσω. Γι αυτό είναι και κρίσιμο το τεστ στην Ξάνθη.

Πάντως μιας και θυμηθήκαμε την πρώτη θητεία του Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ, υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από την απότομη αλλαγή ψυχολογίας, που έχει ομοιότητα με τότε. Οι καθοριστικοί… δανεισμοί. Τότε ο Μανόλο είχε βάλει το χεράκι του Γενάρη μήνα και είχε φέρει τον Ματέος που βοήθησε σημαντικά, αλλά και τον Μίτσελ που αποδείχθηκε καθοριστικότατος για τη συνέχεια και για την κατάκτηση του κυπέλλου. Τώρα και πάλι η παρουσία του Χιμένεθ στον πάγκο, συνδυάζεται με σούπερ κίνηση, έστω και με δανεισμό, από την αγορά της Ισπανίας.

ΑΡΑΟΥΧΟ Ο ΝΕΟΣ "ΜΙΤΣΕΛ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ;

Και όταν ναυάγησε το θέμα Ντίας και μέχρι που ήρθε ο Μανόλο ήταν ολοφάνερο πως η ΑΕΚ δεν είχε εναλλακτικό μεταγραφικό στόχο για την επίθεση. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ πως τόσο τυχαίο ήταν που ξαφνικά έφτασε στα χέρια της ΑΕΚ η προοπτική να το παλέψει για τον δανεισμό του Αραούχο. Και ας έχει τις… άκρες της η Ένωση εκεί στα Κανάρια με… παλιούς γνωστούς. Όλο και κάπου θα έχει βάλει το χεράκι του και ο Χιμένεθ στην υπόθεση του Αραούχο. Άλλωστε οι Ισπανοί δημοσιογράφοι μιλούν για ρόλο κλειδί του Μανόλο στην υπόθεση του Αργεντινού φορ και κάτι θα ξέρουν παραπάνω.

Ο Αραούχο μπορεί να γίνει ο νέος Μίτσελ του Χιμένεθ, στον δρόμο για να πετύχει η ΑΕΚ τους στόχους που της έχει απομείνει για φέτος. Είναι παίκτης που έχει και την κλάση και τις δυνατότητες, να γίνει ηγέτης που θα πάρει την ομάδα πάνω του. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Αργεντινός φορ έχει και απείρως καλύτερες συστάσεις και βιογραφικό, απ’ ότι τότε ο Ισπανός. Αφήστε που η κίνηση αυτή με Αραούχο, φανερώνει πως ο Μελισσανίδης είναι αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή Χιμένεθ. Είναι η δεύτερη τέτοια κίνηση. Η πρώτη ήταν όταν ο Μελισσανίδης παρουσίασε ο ίδιος τον Ισπανό στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Κάτι που δεν έχει κάνει για κανέναν άλλον προπονητή.

Και δυο ακόμα τελευταία πραγματάκια για όσα έγιναν στην Λιβαδειά. Πρώτον, είναι απορίας άξιο, το γεγονός πως ο Μανόλο έδωσε ευκαιρίες σ’ όλους τους παίκτες, ήθελε να τους δει όλους, εκτός από τον Μπακάκη. Ειδικά από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Ντίας και μετέφερε τον Γκάλο αριστερά και υποχρεώθηκε να στείλει τον Βράνιες πειραματικά (και όχι πετυχημένα) στο δεξί άκρο. Και ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχουν και πολλά δεξιά μπακ στην ελληνική αγορά, σαν τον Μπακάκη. Γι αυτό άλλωστε και η ΑΕΚ θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Δεύτερον, ο Μεληκιώτης φαίνεται να είναι μια πολύ ψαγμένη κίνηση από την ελληνική αγορά. Το παλικάρι είναι ένας μοντέρνος επιθετικός με εξαιρετικές κινήσεις. Και ελληνόπουλο. Το πλάνο λοιπόν που θα κάνει η ΑΕΚ από το καλοκαίρι και μετά, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον Μεληκιώτη, όπως και τον Γιακουμάκη. Χωρίς αγκυλώσεις τύπου «πού θα πάμε μ’ αυτούςς». Η ΑΕΚ πρέπει να φτιάξει μια βάση με Γιακουμάκηδες, Μεληκιώτηδες, όπως και Μάνταλους και Έλληνες παίκτες γενικώς. Μόνο μια συνταγή με τέτοια μαγιά συν ποιοτικούς ξένους, μπορεί να είναι συνταγή επιτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ