OPINIONS

Με όλα τα σχήματα

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την φετινή ΑΕΚ που φέτος έχει βρει τρόπους να παίρνει αυτό που θέλει στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (και όχι μόνο), με όλα τα πιθανά και απίθανα αγωνιστικά σχήματα.

Για να βάζουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά και να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος τους. Η ΑΕΚ έχει να κερδίσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό στην ίδια σεζόν, από την σεζόν 1996-97. Δηλαδή πριν από 21 ολόκληρα χρόνια.

Το είχε πετύχει εκείνη η σούπερ ομάδα της ΑΕΚ, στην πρώτη μετά – Μπάγεβιτς εποχή σεζόν της, με τον Πέτρο Ραβούση στον πάγκο. Μάλιστα ακόμα και τότε, η ΑΕΚ είχε κάνει μεν τρεις νίκες με τον Ολυμπιακό (δυο για το κύπελλο, μια για το πρωτάθλημα), αλλά είχε κάνει και μια ήττα. Φέτος δεν έχει συμβεί ούτε και αυτό. Και θέλει ψάξιμο πίσω στον χρόνο, για να βρεθεί σεζόν που έχει γίνει κάτι ανάλογο με το φετινό.

Αυτό είναι ένα το κρατούμενο και φανερώνει πολλά και σημαντικά. Μην ξεχνάτε πως ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής. Και είναι η ομάδα από την οποία η ΑΕΚ στοχεύει να πάρει τα σκήπτρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτός ήταν ο στόχος που έβαλε ολόκληρος ο οργανισμός της ΑΕΚ, από τότε που επέστρεψε από την μεγάλη καταστροφή και την ζόρικη περιπέτεια. Κάτι που προσπαθεί να πετύχει βήμα το βήμα, χρονιά με την χρονιά. Και οι τρεις φετινές νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομία, το ταμείο, αλλά και την ουσία αυτής της στόχευσης που έχει βάλει η ΑΕΚ.

ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΧΗΜΑ

Από μόνο του αυτό που έχει πετύχει η φετινή ομάδα της ΑΕΚ σ’ όλα τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είναι εντυπωσιακό. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι πως το έχει κάνει μ’ όλους τους πιθανούς τρόπους. Με ανατροπή από 0-1, με ανατροπή από 0-2, με άνοιγμα στο σκορ σε 2-0. Επίσης έχει κερδίσει μ’ όλα τα πιθανά και απίθανα σχήματα.

Με τον Αραούχο και τον Μάνταλο στην ενδεκάδα, αλλά χωρίς τον Λιβάγια. Με τον Αραούχο και τον Μασούντ στην ενδεκάδα αλλά χωρίς τον Λιβάγια. Και με τον Λιβάγια και τον Μασούντ στην ενδεκάδα αλλά χωρίς τον Αραούχο και τον Λάζαρο.

Η αλήθεια είναι πως στις πρώτες περιπτώσεις, τα σχήματα ήταν σχετικά… πιθανά. Αναμενόμενα και δουλεμένα στην προπόνηση. Αυτό το σχήμα, σ’ αυτό το ματς, ήταν ολίγον απίθανο. Υπό την έννοια πως ο Λιβάγια μέχρι και λίγο πριν την σέντρα, ήταν αμφίβολο ακόμα και αν θα καθόταν στον πάγκο. Άλλωστε δεν είχε βγάλει καν την τελευταία προπόνηση.

Ενώ και πρακτικά αγωνιστικά, το σχήμα με τον Λιβάγια στην κορυφή, τον Μασούντ πίσω του και τον Μπακασέτα στα άκρα, δεν μπορούσε να περπατήσει. Κυρίως διότι στερούσε από την ΑΕΚ το βασικό συστατικό που λέγεται ταχύτητα. Αλλά ακόμα και μ’ αυτό το απίθανο σχήμα, τον βρήκε τον τρόπο της η Ένωση, για να πάρει τη νίκη. Όπως τον βρήκε και στις προηγούμενες νίκες επί του Ολυμπιακού.

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΓΙΝΕ… ΝΤΕΜΗΣ;

Αυτή την φορά για να μπορέσει η ΑΕΚ να βρει τον τρόπο να πάρει αυτό που θέλει, χρειάστηκε να εμφανιστούν παίκτες που λειτούργησαν εν πολλοίς, όπως ο Ντέμης Νικολαϊδης όταν έπαιζε με τον Ολυμπιακό. Ο Λάζαρος ήταν αυτός που το έκανε πρώτος.

Έβαλε το τρίτο γκολ φέτος απέναντι στον Ολυμπιακό και μάλιστα με τρίτο διαφορετικό τρόπο. Αυτή την φορά με το κεφάλι, ενώ στον πρώτο γύρο το είχε κάνει πρώτα με σουτ και μετά με φάουλ. Τρια γκολ σε μια σεζόν στον Ολυμπιακό και με διαφορετικούς τρόπους, είναι δουλειά… Ντέμη.

Όπως και γκολ βγαλμένο από ρεπερτόριο Νικολαϊδη, είναι αυτό που πέτυχε ο Αραούχο. Από την πρώτη στιγμή που κατέβασε την μπάλα, μέχρι και την εκτέλεση, η φάση του γκολ του Αργεντινού, μοιάζει μ’ εκείνη που ο Ντέμης είχε σκοράρει στη Φιλαδέλφεια απέναντι στον Ολυμπιακό και είχε φύγει… καρφί για τα κάγκελα της Σκεπαστής.

Κάπως έτσι του βγήκε και του Αραούχο που έφυγε και αυτός καρφί για την κερκίδα και απλώς δεν είχε κάγκελα για να σκαρφαλώσει. Πάντως και ο Αργεντινός φορ και ο Λάζαρος, ήταν αυτοί που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, σ’ αυτή τη νίκη της ΑΕΚ.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΡΑΝΙΕΣ...

Βεβαίως θα ήταν άδικο να πάρουν όλη την δόξα από το αποτέλεσμα οι δυο σκόρερ. Διότι για να φτάσει η ΑΕΚ να κάνει ένα δαιμονισμό 25λεπτο στο δεύτερο ημίχρονο και να πάρει το προβάδισμα, χρειάστηκε να μην κινδυνέψει απολύτως καθόλου μέχρι και το… 82’ που δέχθηκε το γκολ (ξανά) από κόρνερ. Και για να μην κινδυνέψει μέχρι τότε, μεγάλο ρόλο έπαιξε η καταλυτική παρουσία του Βράνιες. "Κατάπιε" όλους τους αντιπάλους του ο Βόσνιος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φυσικά για την αγωνιστική αξία του Βόσνιου, ουδείς είχε ποτέ την παραμικρή αμφιβολία. Οι διαδρομές του μυαλού του και τις ιδιοσυγκρασίες του, ήταν αυτές που συχνά – πυκνά, τον οδηγούσαν σε μονοπάτια που ξεκάθαρα δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τον δρόμο που ακολουθεί η φετινή ΑΕΚ.

Προφανώς αυτός ο Βράνιες που έκανε αυτό το ντέρμπι, είναι πολύτιμος για την ομάδα. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και ο άλλος… Βράνιες. Που μακάρι να μην ξαναεμφανιστεί μέχρι και το φινάλε αυτής της σεζόν, καθώς η ΑΕΚ έχει μπροστά της ακόμα πολλές αντίστοιχες μάχες, σαν αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΠΑΚΑΚΗΣ...

Όντως ο Βράνιες έκανε πράγματα και θαύματα σ’ αυτό το ντέρμπι. Αλλά ήταν και η δουλειά του ως στόπερ. Αυτός που έκανε επίσης πράγματα και θαύματα και περισσότερα από την δουλειά του, ήταν ο Μιχάλης Μπακάκης. Ξανά αριστερό μπακ, αλλά αυτή την φορά με πράσινο φως από τον πάγκο για να ανεβαίνει και πάνω από την μεσαία γραμμή. Και η σέντρα που κάνει με το αριστερό πόδι, είναι «πάρε – βάλε» στον Λάζαρο και θα την ζήλευε κάθε εξτρέμ. Σέντρα που βγήκε από έναν μπακ που έπαιζε αριστερά, ενώ η φυσική του θέση, είναι από τα δεξιά.

Γενικώς και όχι μόνο σ’ αυτό το ντέρμπι, ο Μπακάκης είναι από τα πολυτιμότερα ποδοσφαιρικά προϊόντα της ΑΕΚ, αυτή την φετινή σεζόν. Παίκτης που μπορεί να κάνει εντυπωσιακά πράγματα και ως δεξί μπακ και ως στόπερ και ως αριστερό μπακ, είναι τεράστια υπόθεση για οποιαδήποτε ομάδα. Και ο πρώτος που το ξέρει αυτό, είναι ο ίδιος ο Χιμένεθ.

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

Πάντως για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ ούτε και τώρα κέρδισε τίποτα. Όπως δεν κέρδισε ούτε την περασμένη Κυριακή. Πάει φουλ για πρωτάθλημα, είναι μέσα στο κύπελλο και έχει και την Ευρώπη. Και υπάρχουν δυο πράγματα που μπορεί να κρατήσει απ’ αυτές τις δυο κολλητές νίκες με τον Ολυμπιακό. Το πρώτο είναι το προφανές. Σ’ ότι πιστεύει πολύ, μπορεί να το κερδίσει. Το δεύτερο, ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την τύχη της. Το έκανε και αυτή την φορά. Από το πρώτο γκολ που πετυχαίνει με τον Λάζαρο, μέχρι και αυτό που δέχεται από τον Ταχτσίδη, η εικόνα της ΑΕΚ και του ματς, είναι πως η Ένωση μπορούσε να είχε πετύχει και τρίτο γκολ και να έχει καθαρίσει την μπουγάδα.

Μετά το 2-0 είχε ακόμα τρεις ευκαιρίες και κυρίως ήταν η απόλυτα κυρίαρχος του γηπέδου. Όμως ξάφνου δέχθηκε αυτό το γκολ, από την αιώνια πληγή του κόρνερ και φυσικά στα δέκα λεπτά που απομένουν, παίζει με την φωτιά. Διότι μ’ ένα γκολ μένει έξω. Δεν έγινε. Αλλά ούτε πρέπει, ούτε χρειάζεται να προκαλεί την τύχη της. Ειδικά τώρα που όλα τα ματς από εδώ και πέρα, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, θα είναι τελικοί.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

PHOTOS: Οι πανηγυρισμοί των παικτών της ΑΕΚ μετά την πρόκριση
Μελισσανίδης σε παίκτες: "Σας κλέβουν τον ιδρώτα 20 χρόνια"
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ
Πρόκριση με γκολάρες: Η ΑΕΚ στον ημιτελικό, 2-1 τον Ολυμπιακό
Το εξαιρετικό γκολ του Αραούχο στο 2-0 της ΑΕΚ
Το φτύσιμο του Μιραλάς στον Μπάρκα
Το γκολ του Λάζαρου ανάμεσα σε τρεις παίκτες του Ολυμπιακού (VIDEO)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ