OPINIONS

Με δέκα και αυτόν που δεν σκοράρει

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ ICON

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για μια από τις πιο σημαντικές νίκες της ΑΕΚ, για τη "βενζίνη" που θα της δώσει για ολόκληρη την υπόλοιπη σεζόν και για τους ήρωες που παράγει.

Δεν είμαι σίγουρος πως έχω πρόχειρα στο μυαλό μου ομάδες που να έχουν μείνει με δέκα παίκτες στο όγδοο λεπτό και αν έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα ντέρμπι. Για παράδειγμα, πέρυσι η ΑΕΚ, όταν στο ματς με τον ΠΑΣ, πάλι στο ΟΑΚΑ, είχε χάσει τον Αραβίδη περίπου στο ίδιο λεπτό και με περίπου ανάλογη φάση, είχε κολλήσει στην ισοπαλία. Και φυσικά δεν μιλάμε για κανένα ντέρμπι.

Τώρα η ΑΕΚ έχασε στο 8ο λεπτό το πιο βαρύ πυροβολικό της, που είναι ο Αραούχο και έμεινε με παίκτη λιγότερο απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Και όταν λέμε ΠΑΟΚ, θυμίζω πως πρόκειται για την ομάδα που το καλοκαίρι έχει ξοδέψει πολλά τσουβάλια εκατομμύρια, για να φτιάξει ρόστερ ακριβό και με βάθος. Αλλά όσο σοβαρό πρόβλημα και αν ήταν για την ΑΕΚ η απώλεια μιας μονάδας όπως ο Αραούχο, δεν ήταν το μοναδικό που έπρεπε να λύσει.

Η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες στο όγδοο λεπτό, σ' ένα ματς που έγινε μόλις τρεις μέρες μετά από ένα παιχνίδι με τη Μίλαν, στο οποίο είχε γίνει κατάθεση ψυχής για ένα τεράστιο αποτέλεσμα. Τι είχαν προλάβει να κάνουν οι παίκτες του Χιμένεθ ανάμεσα στα δυο παιχνίδια; Δυο αποφορτίσεις αντί για προπονήσεις, στις δυο μέρες που μεσολάβησαν. Και ήταν δεδομένη η κούραση που θα είχαν οι έντεκα που θα έπαιζαν με τον ΠΑΟΚ. Φανταστείτε τώρα, τι έπρεπε να γίνει με τους δέκα, οι οποίοι μάλιστα έπρεπε να βγάλουν σχεδόν ένα ολόκληρο 90άλεπτο. Και φυσικά απέναντι τους είχαν έναν ΠΑΟΚ, που ολόκληρη την εβδομάδα έκανε τις κανονικές και προβλεπόμενες προπονήσεις, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

ΑΝΤΕΞΑΝ Σ' ΟΛΑ

Όμως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ άντεξαν. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη. Άντεξαν. Παίζοντας με παίκτη λιγότερο, βρήκαν τρόπο και δυνάμεις και αγωνιστική νοοτροπία, όχι απλώς να μην απειληθούν καθόλου από τον ΠΑΟΚ, αλλά να συνεχίσουν να κάνουν το παιχνίδι τους, σαν να μην είχε υπάρξει καμία αποβολή. Από την στιγμή της αποβολής του Αραούχο, μέχρι την στιγμή που αποβλήθηκε ο Ζαμπράνο, η ΑΕΚ ήταν όχι απλώς καλύτερη στο γήπεδο, αλλά και αυτή που απειλούσε. Έβαλε το γκολ με τον Λιβάγια και είχε μια τεράστια ευκαιρία πριν το γκολ και μια ακριβώς μετά. Στο ίδιο διάστημα, με παίκτη παραπάνω, ο ΠΑΟΚ είχε μόνο ένα σουτ με τον Βιερίνια, το οποίο έβγαλε ο Ανέστης.

Η ΑΕΚ άντεξε να είναι καλύτερη αγωνιστικά στο διάστημα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Άντεξε επίσης και στην πίεση που έπαιρνε από τον τρόπο που είχε διαχειριστεί μέχρι εκείνο το σημείο ο διαιτητής. Διότι προφανώς ήταν απευθείας κόκκινη στον Αραούχο, αλλά ο Σαμπράνο θα έπρεπε να είχε πάρει δεύτερη κίτρινη πολύ νωρίτερα από το 35ολεπτό που τελικά αποβλήθηκε. Ενώ υπήρχαν και άλλες κίτρινες κάρτες που πήγαν περίπατο, παρόλο που ο ΠΑΟΚ ήδη είχε αρχίσει να παίζει περισσότερο από σκληρά. Αλλά και σ' αυτό άντεξαν οι παίκτες της ΑΕΚ, χωρίς να χάσουν το μυαλό τους, όπως έγινε με τον Αραούχο.

Και φυσικά οι παίκτες της ΑΕΚ άντεξαν και σωματικά, όταν και ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες. Διότι όσο περνούσε η ώρα μέσα στο ματς, τόσο έβγαινε η κούραση από το παιχνίδι με τη Μίλαν. Και μπορεί και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ να είχαν ισάριθμους παίκτες στο γήπεδο, αλλά δεν ήταν ίδια τα δεδομένα. Ήταν πολύ δυσκολότερο για τους δέκα ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που όλοι είχαν παίξει την Πέμπτη απέναντι στη Μίλαν, να καλύπτουν χώρους και να παίξουν και να παλέψουν μέχρι το τέλος. Άντεξαν όμως. Και νίκησαν και τον ΠΑΟΚ και την κούραση τους και το στράβωμα του ματς και όλα.

"ΠΑΡΑΓΕΙ" ΗΡΩΕΣ

Η ΑΕΚ έχασε πριν συμπληρωθεί δεκάλεπτο, το πιο βαρύ πυροβολικό της. Ο Αραούχο είχε βάλει γκολ την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Σμύρνη. Και γενικώς είναι ένας συνεπής σκόρερ. Και έμεινε στο γήπεδο μόνο με τον Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος μέχρι τώρα έχει αποδείξει πως είναι ένας τεράστιος παίκτης, που κάνει όλες τις δουλειές στην επίθεση και που είναι ο μοναδικός φορ που δεν σκοράρει και λατρεύεται. Όμως σ’ αυτό το ματς, ο Κροάτης ήταν αυτός που έβαλε το γκολ που έκρινε τη νίκη. Και ήταν ένα γκολ σεντερφορίσιο. Ενώ δεν ήταν και το μοναδικό που έκανε. Μετά το γκολ δίνει πάσα με το κεφάλι στον Γιόχανσον που χάνει την ευκαιρία για 2-0. Ενώ είναι αυτός που κερδίζει και την δεύτερη κίτρινη κάρτατου Σαμπράνο.

Ο Λιβάγια ήταν προφανώς ο ήρωας της νίκης επί του ΠΑΟΚ. Όπως και ο Αραούχο την προηγούμενη Κυριακή ήταν ο ήρωας της νίκης στη Νέα Σμύρνη με το γκολ που πέτυχε. Όπως και ο Ανέστης ήταν ο ήρωας στην τεράστια ισοπαλία μέσα στο Σαν Σίρο. Όπως ο Λάζαρος και Μάνταλος ήταν οι ήρωες της ανατροπής και της νίκης με τον Ολυμπιακό. Και προφανώς και όσο παράγει ήρωες, θα μπορεί να παίρνει και μεγάλα αποτελέσματα. Κάτι που μπορεί να προκύπτει τυχαία, αλλά είναι και θέμα ποιότητας. Μιας ποιότητας που εκείνο που έχει δώσει μέχρι τώρα, είναι πρωτιά στο πρωτάθλημα και αγκαλιά με την πρόκριση στην Ευρώπη

ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

Αυτή η νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ, έχει τεράστια σημασία. Και λόγω του αντιπάλου και λόγω του τρόπου που ήρθε και λόγω του χρονικού σημείου. Η ΑΕΚ δεν είχε περιθώριο να πετάξει μια Τρίτη ευκαιρία να πιάσει κορυφή. Θα άρχιζε σιγά – σιγά και η ίδια να πιστεύει, πως δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε τις δυνατότητες να ξαναφτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας. Κάτι που θα είχε προφανείς συνέπειες για τη συνέχεια.

Όμως η ΑΕΚ βρήκε και τρόπο και αντοχή και δυνάμεις και ψυχή, να πάρει το ματς με τον ΠΑΟΚ, έστω και με δέκα παίκτες, έστω και με τεράστια κούραση, έστω και απέναντι σε μια ομάδα που από ένα σημείο και μετά, «κτυπούσε» και στο ψαχνό. Αυτή η νίκη, δεν είναι μόνο τρεις βαθμοί. Μπορεί να δώσει και «καύσιμο» και ψυχολογικό και αγωνιστικό, για το υπόλοιπο της σεζόν. Άλλωστε πλέον η ΑΕΚ είναι ξανά σε θέση οδηγού της κούρσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η "επίθεση" του Μπίσεσβαρ στον Μπακασέτα
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ
Πάτησε κορυφή η ΑΕΚ, 1-0 τον ΠΑΟΚ με Λιβάγια
Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί στον πάγκο της ΑΕΚ

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ