OPINIONS

Μας μπερδεύετε κύριοι

Μας μπερδεύετε κύριοι
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης, με αφορμή και το ματς στα Ιωάννινα, γράφει για κάποιους παίκτες της ΑΕΚ, που έχουν απόδοση ασανσέρ, αλλά και τη διαχείριση Χιμένεθ ενόψει του τελικού Κυπέλλου με ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ πρέπει να κερδίζει σ’ όλα τα παιχνίδια, πολύ απλά επειδή είναι η ΑΕΚ. Είτε υπάρχει ή δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, είτε ακολουθεί τελικός κυπέλλου ή καλοκαιρινές διακοπές, είτε ο αντίπαλος είναι ο ΠΑΣ ή η Μπαρτσελόνα. Είναι δόγμα αδιαπραγμάτευτο.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι και το 90ό λεπτό, ο Χιμένεθ από τον πάγκο και γενικώς η ΑΕΚ, την κυνήγησε τη νίκη στα Γιάννενα. Κυρίως αυτός. Διότι υπάρχει και ένας πιο πρακτικός λόγος. Αν η ΑΕΚ κέρδιζε τον ΠΑΣ, θα ξεκινούσε μ’ έναν βαθμό και όχι με μηδέν στα πλέι οφ. Και ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό και σε απόσταση ενός βαθμού από τον ΠΑΟΚ και όχι κυνηγώντας τους άλλους δυο, όπως θα συμβεί τώρα.

Από την άλλη μεριά, στο ερώτημα αν ο Χιμένεθ έπρεπε να πάρει ρίσκα γι αυτόν τον έναν βαθμό, όταν σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα χρειαστεί να δώσει μάχη για μια κούπα, η απάντηση μοιάζει σχεδόν προφανής. Έστω και αν η ΑΕΚ είναι… ΑΕΚ και ως εκ τούτου ικανή να χάσει τα προκριματικά του Champions League, μόλις για έναν βαθμό. Αυτόν που δεν πήρε στα Γιάννενα.

Πάντως αυτή την στιγμή, φαίνεται πως έπραξε σωστά ο Χιμένεθ και θέλησε να ξεκουράσει κάποιους ποδοσφαιριστές ή ακόμα και να προφυλάξει κάποιους παίκτες. Δεν έπεσαν άλλωστε και λίγες κλωτσιές (στο ψαχνό) στα Γιάννενα. Επίσης δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ο Παναθηναϊκός έχασε τον Ζέκα με τραυματισμό σε ματς πρωταθλήματος, δεν τον είχε στη ρεβάνς στην Τούμπα και το πλήρωσε ακριβά.

Επίσης για να μπορέσουν να βγουν τα κουκιά της ξεκούρασης, έπρεπε να ξεκινήσει βασικός και ο Αλμέιδα και ο Πέκχαρτ. Διότι αν έπαιζε μόνο ένας εκ των δυο και ο Μπακασέτας (ή ο Βάργκας) πήγαιναν σε ρόλο επιτελικού, ούτε ο Μάνταλος και ο Πατίτο θα μπορούσαν να μείνουν στον πάγκο, ούτε ο Λάζαρος στην Αθήνα. Δεν θα έβγαιναν τα κουκιά της ενδεκάδας. Έπρεπε λοιπόν να παίξουν οπωσδήποτε μαζί ο Αλμέιδα με τον Πέκχαρτ και δεν υπάρχει κανένα άλλο σύστημα που να τους χωρά αμφότερους, πλην του 4-4-2.

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΔΕΝ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ" ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ

Εκτός της ξεκούρασης και της προφύλαξης παικτών, ήταν και μια ευκαιρία να τεστάρει αυτό το κλασικό 4-4-2 και με δίδυμους "πύργους" στην επίθεση. Όταν ακολουθεί τελικός κυπέλλου και τέσσερα ντέρμπι στα πλέι οφ, ποτέ δεν ξέρεις πότε και που μπορεί να σου χρειαστεί ένα τόσο επιθετικό σχήμα και με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βεβαίως φάνηκε πως αυτό το σχήμα δεν είναι λειτουργικό. Καθόλου. Και ίσως ο Χιμένεθ θα έπρεπε να το είχε αλλάξει νωρίτερα, αλλά πάλι επιστρέφουμε στο δεδομένο πως το τραβούσε όσο μπορούσε, μήπως και μπορούσε να αποφύγει τελικά να ρίξει στο ματς τον Πατίτο, αλλά κυρίως τον Μάνταλό. Τελικά δεν το απέφυγε.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν το 4-4-2, ακόμα και με δίδυμους πύργους, μπορέσει σ’ ένα άλλο ματς να λειτουργήσει είτε με τον Μάνταλο αντί του Αϊντάρεβιτς ως δεύτερο αμυντικό χαφ, είτε με τον Πατίτο και τον Λάζαρο στα δυο άκρα αντί του Βάργκας και του Μπακασέτα. Πάντως έτσι όπως στήθηκε το σχήμα, δεν δούλεψε. Δεν δούλεψαν οι πύργοι. Αυτοί ωστόσο, ήταν το μικρότερο ζήτημα από την εικόνα της ΑΕΚ στα Γιάννενα. Το μεγαλύτερο είναι, πως κάποιοι παίκτες εξακολουθούν να έχουν απόδοση ασανσέρ και ο Χιμένεθ να μην ξέρει τι να περιμένει απ’ αυτούς.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ

Είναι για παράδειγμα εντυπωσιακό το πόσο εκτός τόπο και χρόνου, ήταν ο Αϊντάρεβιτς. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, δεν συναντιόταν με την μπάλα, ούτε με προγραμματισμένο ραντεβού. Και πρόκειται για έναν παίκτη, από τον οποίο κυρίως περίμενε ο Χιμένεθ, να κάνει το μαέστρο στο παιχνίδι της ομάδας. Κάτι άλλωστε, που έχει δείξει σ’ άλλα ματς, πως μπορεί να το κάνει. Είναι ο Αϊντάρεβιτς ένας παίκτης, που μπορεί να βγάλει μεγάλες μπαλιές, που μπορεί να χειριστεί την μπάλα, να νοικοκυρέψει το παιχνίδι.

Αποδείχθηκε στα Γιάννενα πως ίσως μπορεί να το κάνει μόνο, αν παράλληλα δεν χρειάζεται και να τρέχει. Αν τρέχουν δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι γι αυτόν. Και εκείνος βάζει μόνο τις πάσες και τις μπαλιές του. Περίπου δηλαδή, ότι έκανε ο Τσιάρτας. Μόνο που ο Σουηδός δεν είναι όχι το παπούτσι, ούτε το κορδόνι από το παπούτσι του Τσιάρτα. Και η ΑΕΚ περιμένει και θέλει άλλα πράγματα από τον Αϊντάρεβιτς. Τα οποία για να είμαστε δίκαιοι, σε κάποια ματς τα έκανε, όχι όμως σ’ όλα.

Ανάλογη περίπτωση απόδοσης ασανσέρ, είναι και ο Βάργκας. Πριν από μερικές εβδομάδες, στο ματς με την Κέρκυρα, είχε κάνει όργια, ξεκινώντας πάλι τις προσπάθειες του από τα άκρα. Στα Γιάννενα ξεκίνησε φουριόζος, αλλά μετά την πρώτη κλωτσιά, εξαφανίστηκε από τον χάρτη του γηπέδου. Και αυτή περίπου είναι η ιστορία της ζωής του Βάργκας στην ΑΕΚ. Σούπερ σε κάποια ματς, εξαφανισμένος, ειδικά αν πέσει η πρώτη δυνατή κλωτσιά, σε κάποια άλλα ματς. Μόνο που έτσι, ο Χιμένεθ αλλά και κάθε Χιμένεθ, δεν ξέρει τι μπορεί κάθε φορά να περιμένει από τον Βάργκας. Ίσως γι αυτό και ο Βενεζουελάνος δεν αποτέλεσε την βασική επιλογή του Ισπανού, σχεδόν σ’ όλα τα κρίσιμα παιχνίδια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Χιμένεθ δεν εκτιμά τα προσόντα του Βάργκας. Το… ασανσέρ φοβάται.

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΙΤΟ

Μιας και έγραψα ασανσέρ, στην κατηγορία προφανώς ανήκει και ο Πατίτο. Την γκολάρα που πέτυχε ο Αργεντινός στα Γιάννενα, λίγοι παίκτες στην Ελλάδα μπορούν να την πετύχουν. Όπως και λίγοι στην Ελλάδα έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Πατίτο. Το ζήτημα είναι πως πολλές φορές, αυτά δεν βγαίνουν στο γήπεδο σε παιχνίδια και δη σε κρίσιμα παιχνίδια. Θυμηθείτε μόνο την πρόσφατη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για το κύπελλο. Από τους χειρότερους παίκτες του γηπέδου ήταν ο Πατίτο, διότι δεν του είχε βγει απολύτως τίποτα.

Όπως και για να είμαστε τίμιοι, από τους χειρότερους παίκτες ήταν και στον πρώτο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Διότι εκεί όχι μόνο δεν του έβγαιναν πράγματα στην επίθεση, αλλά δεν βοηθούσε και καθόλου στην άμυνα. Και ναι, ο Πατίτο πρέπει να βοηθάει στην άμυνα. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει ούτε δεν μπορώ, ούτε δεν είμαι τέτοιος παίκτης. Ούτε ο Κουαδράδο, ούτε ο Μάτζουκιτς είναι "τέτοιοι" παίκτες, αλλά στο Καμπ Νου και στην ρεβάνς με την Μπαρτσελόνα, έπαιζαν καλύτερη άμυνα από τους ακραίους μπακ. Ούτε ο Πατίτο έχει κάνει τα όργια του Σκόκο ή του Αραούχο, για να του… συγχωρεθεί και μια αμυντική αδράνεια.

Πάντως για να μην ξεχνιόμαστε, στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο Πατίτο μπορεί να μην έπαιξε καλά, αλλά πέτυχε το γκολ που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ. Και που της επέτρεψε να διαχειριστεί διαφορετικά την ρεβάνς. Προφανώς και αυτό το γκολ, όπως και αυτό που πέτυχε στα Γιάννενα, είναι οι λόγοι που ο Χιμένεθ έχει εμπιστευτεί τον Αργεντινό για τη βασική ενδεκάδα, σ’ όλα τα σημαντικά ματς μέχρι τώρα. Αλλά δεν μπορεί ο Ισπανός αλλά και κανένας προπονητής, να βασιστεί πάνω σε παίκτη που είναι ασανσέρ στην απόδοση του. Ακόμα και αν βάζει γκολάρες.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ