OPINIONS

Λίγο να το πίστευε…

Λίγο να το πίστευε…
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την εικόνα της ΑΕΚ στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό, την μεγάλη χαμένη ευκαιρία και το μεγάλο λάθος του Ζοζέ Μοράις.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Δεν θα άλλαζε η ζωή της ΑΕΚ, ούτε οι ανάγκες της ως προς συγκεκριμένο πλάνο, προπονητή, μεταγραφές, ακόμα και αν κέρδιζε στη Λεωφόρο με 5-0. Από την άλλη μεριά, ομάδες όπως είναι η ΑΕΚ, ζουν και πεθαίνουν μέσα από ντέρμπι. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Και μόνο τέτοιου είδους παιχνίδια, όπως αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό, θα μπορούσαν να δώσουν μια μεγάλη ανάσα στην ΑΕΚ, σε μια περίοδο που τα συνεχόμενα στραβά αποτελέσματα, της έχουν κόψει το οξυγόνο.

ΜΙΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΑΝ... ΗΤΤΑ

Και φυσικά όταν λέμε για ανάσα, συζητάμε μόνο για νίκη. Διότι αυτό το 0-0 με το οποίο έφυγε η ΑΕΚ από την Λεωφόρο, μόνο για τον Μοράις έχει κάποια αξία. Μίλησε για αποδεκτό αποτέλεσμα, ήταν πολύ πιο ήρεμος απ’ ότι μετά τα ματς με Παναιτωλικό και Αστέρα και πιθανότατα κέρδισε και κάποιες ακόμα μέρες (ή ενδεχομένως και εβδομάδες) στον πάγκο της ΑΕΚ. Έως και μια χαρά το λες, για έναν προπονητή που είχε εμπεδώσει πως αν στράβωνε πολύ το ντέρμπι, θα έψαχνε πτήσεις για Πορτογαλία. Κατά τα άλλα, αυτή η ισοπαλία, περισσότερο με ήττα μοιάζει. Αφενός διότι μόνο η νίκη πραγματικά θα έκανε καλό στην ομάδα, αφετέρου διότι έχασε μια τεράστια ευκαιρία γι αυτή τη νίκη.

Η ΑΕΚ βρήκε απέναντι της έναν Παναθηναϊκό ανεμικό, με ελλείψεις και χωρίς επιλογές. Τελευταία φορά που θυμάμαι τέτοια εικόνα του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι, ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη της σεζόν 1996-97. Μόνο που τότε η ΑΕΚ είχε βάλει τρία γκολ και θα μπορούσε να είχε βάλει άλλα τόσα. Αυτή την φορά δεν συζητάμε καν για τρία γκολ. Μόνο που τουλάχιστον έναν, θα έπρεπε η ΑΕΚ να το είχε βάλει στο πρώτο ημίχρονο. Είτε με τον Μάνταλο στο τρίτο λεπτό, είτε όταν είχε μεταφέρει το παιχνίδι στην πλευρά του γηπέδου του Παναθηναϊκού και περνούσε συνεχόμενες ξυραφιές στην περιοχή από στημένα.

Με ολόκληρα 45 λεπτά ολόδικά της, σ’ ένα ντέρμπι που το ήθελε πολύ, δεν κατάφερε να σκοράρει. Το άφησε να περάσει και το πέταξε στα σκουπίδια. Ίσως διότι δεν πίστεψε ποτέ πως θα μπορούσε να σκοράρει και πολύ περισσότερο να κερδίσει αυτό το ματς. Φάνηκε και από την αντίδραση της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Στην πρώτη φάση που ο Παναθηναϊκός έβγαλε στοιχειώδη πίεση και στην πρώτη φορά που η εξέδρα στοιχειωδώς άναψε, στην ΑΕΚ έπεσε πανικός. Μπάλες στο πουθενά, κακές αντιδράσεις και κυρίως μάζεμα στο δικό της μισό για να μπορέσει να γλιτώσει τα χειρότερα. Και μάλιστα ακόμα και έτσι, αντί να τα γλιτώσει τα χειρότερα, λίγο έλειψε να τα προκαλέσει. Διότι αν δεν ήταν ο Μπάρκας, για να ξέρουμε και τι μας γίνεται, η ΑΕΚ θα έχανε ένα ντέρμπι, που και μπορούσε και έπρεπε να κερδίσει. Όμως ο Μπάρκας χρειάστηκε να γίνει ήρωας, όταν έγινε μια σειρά από τραγικά λάθη.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΪΣ ΜΕ ΑΪΝΤΑΡΕΒΙΤΣ

Είναι αλήθεια πως η ΑΕΚ μπορούσε το πάρει το παιχνίδι. Δεν το πίστεψε πως θα μπορούσε να το πάρει. Και όσο περνούσε η ώρα, συμβιβαζόταν και με την ιδέα πως η ισοπαλία είναι το ζητούμενο. Δείτε πόσο αργά βγαίνει ο Αϊντάρεβιτς από το γήπεδο όταν γίνεται αλλαγή. Είναι προφανές πως ο Σουηδός θεωρούσε πως κρατώντας το 0-0, η ΑΕΚ είναι μια χαρά. Και ως εκ τούτου είναι καλό να ροκανίσει χρόνο. Μόνο ο Μάνταλος προσπαθούσε μέχρι και το τέλος να βγάλει την ομάδα μπροστά, αλλά μόνος του ήταν αδύνατον. Βεβαίως ο Μάνταλος φέτος, έκανε ότι και ο Βάργκας πέρυσι. Πέταξε μια ευκαιρία να βάλει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, πριν καν συμπληρωθεί δεκάλεπτο στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Και αυτό φάνηκε και πέρυσι και τώρα, πως στοιχίζει.

Βεβαίως η ΑΕΚ για μια ακόμα φορά, πλήρωσε την εμμονή του Μοράις με την περίπτωση του Αϊντάρεβιτς. Πάνω που φαινόταν πως για πρώτη φορά θα πήγαινε σ’ ένα ποδοσφαιρικά ορθολογικό σχήμα, ο Πορτογάλος είπε να κάνει την ανορθογραφία της τελευταίας στιγμής για να μην χαλάσει το σερί του. Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος, που ο ΑΪντάρεβιτς ξεκίνησε στο πλευρό του Σιμόες. Έστω και αν ο Σουηδός, με την τεχνική του κατάρτιση, κρατούσε σχετικώς καλά την μπάλα. Όσο είχε δυνάμεις. Δηλαδή για μάξιμουμ ένα ημίχρονο. Αλλά και πάλι, προκειμένου να πάρει ο Μοράις αυτό το περιβόητο καλό κράτημα της μπάλας από τον Αϊντάρεβιτς, στέρησε από την ΑΕΚ τα τρεξίματα και τις δουλειές που μπορεί να κάνει ο Γιόχανσον στη μεσαία γραμμή. Και αν για κάποιο λόγο δεν ήθελε ο Μοράις τον Γιόχανσον, ας έβαζε τον Γαλανόπουλο που για τέταρτο συνεχόμενο ματς τον άφησε κουκουλωμένο σε κουβέρτα στον πάγκο.

Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτή την φορά, η πινελιά ανορθογραφίας του Μοράις, ίσως να μην βάραινε τόσο πολύ, αν η ΑΕΚ είχε πιστέψει λίγο παραπάνω πως θα μπορούσε να κερδίσει αυτό το ντέρμπι. Όμως δεν το κέρδισε. Και μόνο που μπαίνει στην κουβέντα ως… αντεπιχείρημα, η ατάκα "όμως δεν το έχασε", είναι ακόμα ένας λόγος ανησυχίας.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Όλα μηδέν στην Λεωφόρο, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0, με ήρωα τον Μπάρκα
Τρεις συλλήψεις κι ένας νεαρός τραυματίας μετά το Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ