OPINIONS

Λεπτή κιτρινόμαυρη γραμμή

Λεπτή κιτρινόμαυρη γραμμή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον δρόμο προς το πιο κομβικό παιχνίδι της χρονιάς για την ΑΕΚ, αυτό της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ.

Συμπληρώθηκε ακριβώς μια εβδομάδα από τότε που η ΑΕΚ απέκτησε καινούργιο προπονητή. Τις περισσότερες φορές μια τέτοια κίνηση αφενός αλλάζει το κλίμα και αφετέρου δίνει κέρδος χρόνου. Θυμηθείτε για παράδειγμα, πως πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ με φρέσκο τον Πογέτ στον πάγκο, έμεινε στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό και στο καπάκι έχασε με 1-0 από τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ. Και είχε μείνει και καμιά δεκαριά βαθμούς πίσω από την κορυφή, αλλά υπήρχε η λογική της πίστωσης χρόνου για να κάνει δουλειά ο Πογέτ.

Τώρα τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Δείτε τι έγινε στην πρώτη εβδομάδα του Μοράις στον πάγκο. Αποδοκιμασίες στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που ήταν και το πρώτο του Πορτογάλου στο πάγκο της ΑΕΚ, για ματς που κόλλησε στο 0-0. Αποδοκιμασίες και ακόμα πιο έντονες, στο ματς με την Κέρκυρα, το οποίο μάλιστα η ΑΕΚ το κέρδισε. Αποδοκιμασίες και συνθήματα του τύπου «ΑΕΚ, ΑΕΚ αυτό δεν είναι ΑΕΚ», που ακούστηκαν πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά, την τελευταία τριετία.

Προφανώς και οι αποδοκιμασίες δεν είχαν ούτε κατά το ελάχιστο στόχο τον Μοράις. Αλίμονο. Και τα δυο ματς έγιναν πριν συμπληρώσει καν ολόκληρη εβδομάδα στον πάγκο της ΑΕΚ ο Πορτογάλος. Πριν καν προλάβει να μάθει τα ονόματα των παικτών του. Αλλά όλο αυτό το κλίμα φυσικά και αγγίζει και τον Μοράις. Όπως άλλωστε και ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ. Γι αυτό και το ματς στην Τούμπα, είναι ίσως το πιο κομβικό της φετινής σεζόν.

Μέχρι τώρα την φετινή ΑΕΚ την έχουν πληγώσει μια σειρά από πράγματα. Από τους καλοκαιρινούς χειρισμούς ως προς τον σχεδιασμό, μέχρι τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Εξ ου και οι έντονες αποδοκιμασίες στα δυο τελευταία ματς. Όμως πρακτικά και… μαθηματικά, ανεπανόρθωτη ζημιά δεν έχει γίνει. Μόλις τέσσερις βαθμούς απέχει η ΑΕΚ από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Και στο δεύτερο γύρο τον έχει και στην έδρα της. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν βάλει τον κόσμο της ΑΕΚ στην διαδικασία να φοβάται και σχεδόν να περιμένει πως αυτοί οι τέσσερις βαθμοί, σύντομα θα γίνουν 14.

Στην Τούμπα θα είναι η πρώτη αλλά και πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ, να αποδείξει το αντίθετο. Η ΑΕΚ θα πάει στο ματς με τον ΠΑΟΚ έχοντας τον Αλμέιδα, που δεν τον είχε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας τον Σιμόες που επίσης δεν είχε στο ντέρμπι, έχοντας τον Πατίτο και τον Λάζαρο, που δεν τους είχε στο ματς με τον Πανιώνιο, έχοντας ακόμα και τον Βάργκας, που δεν τον είχε εδώ και πολύ καιρό. Για πρώτη φορά δηλαδή, θα είναι σχεδόν πλήρης και μοναδική απουσία του Λέσκοτ. Μια απουσία που, μεταξύ μας, δεν συνιστά και τόσο μεγάλη απώλεια, καθώς ο Άγγλος στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος έδειξε εντελώς ανέτοιμος.

Βεβαίως δεν θα έχει προλάβει μέχρι και την Κυριακή ο Μοράις να αλλάξει όλα όσα θέλει να αλλάξει στην ομάδα. Όμως το ματς με τον ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ευκαιρία να φανεί στο γήπεδο, η «άλλη» ΑΕΚ που δουλεύει στα Σπάτα. Τουλάχιστον ως προς την (διαφορετική) αγωνιστική της νοοτροπία. Ο Μοράις ήδη στις ασκήσεις που κάνει, ζητά να έχει η ομάδα κοντά τις γραμμές της και να πιέζει. Το ίδιο ζητούσε και ο Κετσπάγια. Μόνο που ο Μοράις ζητά αυτό να γίνεται από την μέση του γηπέδου και μπροστά, ενώ ο Κετσπάγια από τη μέση και πίσω. Αυτό που δουλεύει δηλαδή, είναι μια ΑΕΚ με διαφορετικό προσανατολισμό, που είναι πιο κοντά στο dna της. Και αυτό θα πρέπει να το βγάλει ήδη από την Κυριακή.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν η ΑΕΚ πάρει αποτέλεσμα στην Τούμπα, τότε πραγματικά θα έχει κερδίσει χρόνο και θα έχει αναστρέψει και το κλίμα. Κάτι που δεν πέτυχε με την αλλαγή προπονητή. Θα επανέλθει η ηρεμία, που πρώτος την χρειάζεται ο Μοράις για να μπορέσει να δουλέψει αυτά που θέλει. Και αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα μέχρι τέλους του πρώτου γύρου, με εξαίρεση το ντέρμπι στην Λεωφόρο, η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να φτάσει μέχρι τον Γενάρη με περιορισμένες ή ακόμα και καθόλου βαθμολογικές απώλειες. Και στην χειμερινή αγορά, να κάνει τα κουμάντα της, για να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις του καλοκαιριού.

Από την άλλη μεριά, αν η ΑΕΚ χάσει την Κυριακή από τον ΠΑΟΚ, τότε η σεζόν αρχίζει να πηγαίνει περίπατο και δύσκολα θα έχει επιστροφή. Όχι μόνο διότι η διαφορά από την κορυφή θα πάει στους επτά, με κίνδυνο να φτάσει τους οκτώ ή και τους δέκα στη Λεωφόρο. Κυρίως διότι η εσωστρέφεια θα ρίξει πλέον βαριά την σκιά της σ’ όλα τα επίπεδα της ομάδας. Σκεφτείτε μόνο τι θα γίνει στην πρώτη λάθος πάσα στο επόμενο ματς στο ΟΑΚΑ. Σκεφτείτε επίσης, πως επί της ουσίας δεν θα υπάρχουν επιλογές καν επιλογές, για να αναστραφεί το κλίμα. Ήδη είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την ΑΕΚ από μια κρίση με άγνωστες συνέπειες. Και το αποτέλεσμα στην Τούμπα μπορεί να κρίνει εν πολλοίς αν θα απομακρυνθεί απ’ αυτή την γραμμή, ή ακόμα και αν θα την ξεπεράσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ