OPINIONS

Κανένα ψέμα, μόνο αλήθεια

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ΑΕΚ που έδειξε και ανήμερα... πρωταπριλιάς, πως η φετινή αλήθεια της είναι ότι δεν γίνεται να χάσει αυτό το πρωτάθλημα.

Για να τα βάλουμε τα πράγματα στη σειρά. Η ΑΕΚ θέλει πλέον τέσσερις βαθμούς στα δυο επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, με Πλατανιά εκτός και με Λεβαδειακό εντός, για να "κλειδώσει" το πρωτάθλημα.

Και αυτό το δεδομένο, η ΑΕΚ το δημιούργησε κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό, όπως κέρδισε και τον Ολυμπιακό, όπως κέρδισε και τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ θα ολοκληρώσει τη σεζόν αήττητη στα ντέρμπι.

Και επειδή θα μπει πάλι στην κουβέντα το ματς της Τούμπας το οποίο πήρε με 0-3 λόγω της εισβολής Σαββίδη και Μίχελ, διευκρινιστικά όταν έγινε η διακοπή στο 90’, ο Κομίνης είχε ακυρώσει το γκολ και το παιχνίδι ήταν στο 0-0. Επομένως και από εκεί αήττητη θα έφευγε η ΑΕΚ.

Πάντως τώρα αυτό δεν είναι της παρούσης. Εκείνο που είναι της παρούσης, είναι πως η ΑΕΚ νίκησε και τον Παναθηναϊκό. Τον μοναδικό από τους άλλους "μεγάλους" που φέτος δεν είχε κερδίσει. Και για τον οποίο πρώτος ο Χιμένεθ και μετά όλοι οι ποδοσφαιριστές ήξεραν πως σ’ όποια κατάσταση και αν είναι, μπορούσε να τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

Όπως και τους την έκανε. Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ λίγο έλειψε να κυνηγά στο σκορ πριν συμπληρωθεί δεκάλεπτο στο ντέρμπι. Αν είχε μπει το γκολ του Κουλιμπαλί και αν ο Παναθηναϊκός είχε εκμεταλλευτεί την ανεμελιά του, που του έδωσε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο ματς.

ΕΙΧΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

Όμως από την στιγμή που ο φιλοξενούμενος δεν πήρε τίποτα απ’ αυτά τα σχεδόν 30 λεπτά στα οποία η ΑΕΚ ήταν πνιγμένη και εγκλωβισμένη κάπου ανάμεσα στην έλλειψη ρυθμού και στους δέκα τόνους άγχους, μετά δεν είχε τύχη. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους.

Ο Αραούχο έκανε αυτό ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον φορ αυτή την στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Να εκτελεί από μακριά και με την άμυνα πάνω του.

Το έκανε τώρα απέναντι στον Παναθηναϊκό, το είχε κάνει σε φάση και εκτέλεση καρμπόν, στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Και ήταν δεδομένο πως από την στιγμή που η ΑΕΚ βρήκε τρόπο να σκοράρει, όλα θα τελείωναν.

Η αποβολή του Ινσούα, που προφανώς ήταν πεντακάθαρη, βοήθησε. Και με προβάδισμα στο σκορ, η ΑΕΚ δεν υπήρχε περίπτωση να κολλήσει. Όχι μόνο διότι ως ομάδα φέτος, είναι καλύτερη από τον Παναθηναϊκό. Αλλά διότι και σ’ αυτό το ντέρμπι, που ναι ήταν ντέρμπι, έδειξε με χίλιους τρόπους, πως όχι απλώς αυτή τη νίκη, αλλά αυτό το πρωτάθλημα, δεν πρόκειται να το χάσει.

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ ήταν φουλ αγχωμένη από το βαρύ διακύβευμα. Φουλ πιεσμένη. Φουλ ζορισμένη από την έλλειψη ρυθμού. Αλήθεια είναι πως ρυθμό δεν είχε μπαίνοντας στο ματς, ούτε και τον βρήκε, όπως σ’ άλλα παιχνίδια, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Όπως και η αλήθεια είναι, πως σ’ αυτό το ντέρμπι που ήταν το πιο κρίσιμο της φετινής σεζόν διότι έφερνε αγκαλιά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ βρήκε τους τρόπους όχι απλώς να κερδίσει, αλλά να στήσει και ένα πάρτι τίτλου.

Τους βρήκε με τον Αραούχο, που για να μην ξεχνιόμαστε κάποιοι επέμεναν πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε τα μισά απ’ αυτά που έχει κάνει πέρυσι. Και έχει κάνει τα διπλάσια. Τους βρήκε με τον Κονέ, που κράτησε την ΑΕΚ όρθια μόνος του στη μεσαία γραμμή στο πρώτο δύσκολο ημίωρο.

Τους βρήκε με τον Μπακασέτα: ξέρετε εκείνον που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας της ΑΕΚ, που έστω και αν δεν σκόραρε, έκανε πράγματα και θαύματα.

Τους βρήκε και με τον Χουλτ και με τον Μπακάκη και με τον Γκάλο. Μ’ όλους τους πιθανούς και απίθανους αγωνιστικούς τρόπους. Διότι η αλήθεια της φετινής ΑΕΚ, είναι πως πάντα έβρισκε τους τρόπους και τους παίκτες, για να παίρνει τις νίκες.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Είναι όμως και μια άλλη μεγάλη αλήθεια, που φάνηκε για μια ακόμα φορά, έστω και ανήμερα… πρωταπριλιάς. Η ΑΕΚ φέτος είναι μια μεγάλη πρωταθληματική οικογένεια. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις νίκες και τα γκολ. Αλλά και την διαχείριση τους.

Έχει τεράστια σημασία, που την ώρα που ο Αραούχο παίρνει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, θυμάται το γκολ που έβαλε ο Γιακουμάκης στο Καραϊσκάκη και ήταν μισός τίτλος. Και υπόψιν, οι δυο τους είναι ανταγωνιστές στην θέση του βασικού φορ.

Έχει τεράστια σημασία πως μέσα στην ένταση και την τεράστια χαρά από το αγκάλιασμα του πρωταθλήματος, ο Χιμένεθ θυμάται να αφιερώσει και πάλι τη νίκη στο μικρό Ανδρέα. Τον πραγματικό πρωταθλητή της ζωής, που την αύρα του και κυρίως την τεράστια ψυχική του δύναμη, την έχει εισπράξει και ο Ισπανός και όλη η ΑΕΚ.

Έχει τεράστια σημασία το γεγονός, πως μέσα στο πανηγύρι που στήθηκε στα αποδυτήρια , πρώτα οι Έλληνες παίκτες θυμήθηκαν τον στρατιωτικό που είναι στις φυλακές της Τουρκίας και που μέσα σ’ όλο αυτό που περνά σίγουρο το μυαλό του ξέφευγε για να είναι πάνω από το ΟΑΚΑ.

Φανατικός οπαδός της ΑΕΚ γαρ. Και την πρωτοβουλία των Ελλήνων, την ακολούθησαν και οι ξένοι. Εξ ου και όλοι μαζί έκαναν την αφιέρωση στο παλικάρι αυτό και όλοι μαζί έφτιαξαν την φανέλα.

Διότι η φετινή ΑΕΚ δεν είναι μόνο η ομάδα που παίζει, οι προπονητές που δουλεύουν, το σταφ του ποδοσφαιρικού τμήματος, η διοίκηση, ο κόσμος που πάει στο γήπεδο. Είναι όλη η ΑΕΚ. Όλη η ΑΕΚ παίρνει αυτό το πρωτάθλημα.

Η ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μια τελευταία κουβέντα για τον κόσμο που βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο οπαδό, ήταν προφανές πως υπήρχε απόλυτη συναίσθηση για το τι ακριβώς διακυβευόταν σ’ αυτό το ντέρμπι.

Και δεν ήθελε ούτε να διανοηθεί, πως θα βάλει αυτό το διακύβευμα σε κίνδυνο. Ήταν πραγματικά ανατριχιαστική η ευλάβεια με την οποία οι οπαδοί της ΑΕΚ έστησαν αυτό το πάρτι τίτλου. Δεν έπεσε στο γήπεδο ούτε… χαρτάκι.

Κάποιες φορές θαρρούσε κανείς πως ο κόσμος δίσταζε ακόμα και να σηκώσει τα… χέρια του για να μην υπάρξει το παραμικρό που θα δώσει αφορμή για παρατράγουδο.

Όπως και ανατριχιαστικό ήταν το ξέσπασμα του «νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές», μετά από 24 χρόνια, στο φινάλε του παιχνιδιού.

Άλλωστε ήταν απολύτως ξεκάθαρο, πως όλοι όσοι πήγαν στο ΟΑΚΑ γι αυτό το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήξεραν πολύ καλά τι σημαίνει να είναι αγκαλιά η ΑΕΚ με το πρωτάθλημα, μετά από 24 χρόνια.

Όσο γι αυτούς που δεν βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, ενδεχομένως θα περιμένουν να πάνε αυτά τα παιδιά και αυτή η ΑΕΚ στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα, για να το αποφασίσουν για να πάνε γήπεδο.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μελισσανίδης: "Δεν βγάλαμε προπονητές λες και βγήκαν από το κομμωτήριο"
Τα "όλε-όλε" των παικτών της ΑΕΚ με τον κόσμο
Τσίκινης στο Sport24.gr: "Σωστή η αποβολή του Ινσούα, δεν έδωσε από ένα πέναλτι"
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ
Κυριάκος: "Αλλού θα βλέπαμε αναπαράσταση της Χιροσίμα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ