OPINIONS

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ ξέρει

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης αποδεικνύει με στοιχεία και το παράδειγμα του περσινού καλοκαιριού, πως η ΑΕΚ έχει τον τρόπο για να τα κάνει (και) φέτος όλα σωστά.

Το καλοκαίρι της ΑΕΚ ξεκίνησε ως συνήθως με γκρίνια και καχυποψία για τον τρόπο που θα γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. Όσοι πόνταραν πως η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια θα το άλλαζε αυτό, προφανώς και δεν έχουν την παραμικρή εικόνα από το dna του μέσου οπαδού της Ένωσης.

Θα θυμίσω απλώς, πως όταν η ΑΕΚ μόλις είχε «κλειδώσει» την κατάκτηση του πρωταθλήματος και είχε πάρει την πρόκριση για τον τελικό του κυπέλλου, επιτεύγματα που ανάλογα της είχε κάνει μόνο η σούπερ ομάδα των 90s, υπήρξε γκρίνια για εκείνο το σκοτωμένο και αδιάφορο 0-0 στην Κέρκυρα.

Φανταστείτε τώρα που πρώτα χάθηκε το κύπελλο και μετά χάθηκε και ο Λάζαρος, με τον οποίο ο κόσμος δέθηκε πολύ, λησμονώντας και παθήματα του παρελθόντος αλλά και το αξίωμα πως ουδείς πάνω από την ομάδα. Ακόμα και την φυγή του Γιόχανσον κάποιοι θυμήθηκαν να «πενθήσουν», παρότι με τον Σουηδό το έργο έχει τελειώσει από πέρυσι το Σεπτέμβρη. Όχι παρασκηνιακά.

Με δημόσιες τοποθετήσεις. Και μ’ αυτά και μ’ αυτά, το φετινό καλοκαίρι της πρωταθλήτριας ΑΕΚ, ξεκινά περίπου όπως το περσινό καλοκαίρι του χαμένου πρωταθλήματος και του χαμένου κυπέλλου. Για όσους το έχουν λησμονήσει, πέρυσι τέτοια εποχή, υπήρχε τεράστια γκρίνια από τον κόσμο. Και είχε κτυπήσει «κόκκινο» αυτή η γκρίνια κατά τον Ιούλη.

Τότε που εδώ κάποιοι έλεγαν «περί Λιβάδια και περί λιμών της Λας Πάλμας», όταν ο Χιμένεθ έκτιζε στο Κίελτσε την ομάδα που τελικά θα κατακτούσε πανάξια το πρωτάθλημα.

ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η ΑΕΚ έχει έναν ξεκάθαρο μπούσουλα. Όλα όσα έκανε πέρυσι το καλοκαίρι, από το γεγονός πως είχε τελειώσει πολύ νωρίς με το θέμα προπονητή, μέχρι ο τρόπος που κινήθηκε στην υλοποίηση του σχεδιασμού, έφεραν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σεζόν που πέρασε. Διότι έτσι γίνεται. Και για όλες τις ομάδες. Ότι κάνουν το καλοκαίρι, το βρίσκουν τον χειμώνα. Τόσο απλά.

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016, τα είχε κάνει μπάχαλο με τους Μοντανιέδες και το άρον – άρον Κετσπάγια, αλλά και με τις καθυστερημένες μεταγραφικές κινήσεις. Τα μούσκεψε στον σχεδιασμό, τα βρήκε μπροστά της μέσα στην σεζόν, όταν έμεινε εκτός μάχης τίτλου από τον Δεκέμβρη. Πέρυσι το καλοκαίρι, τα έκανε όλα διαφορετικά και γρήγορα και δικαιώθηκε με το αποτέλεσμα.

Επομένως η ΑΕΚ έχει για φέτος πρότυπο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει. Ενώ όση γκρίνια και αν υπάρχει και όση επιφύλαξη, υπάρχει το δεδομένο πως η ΑΕΚ προέρχεται από μια σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Κάτι που σημαίνει, πως την συνταγή την έχει βρει. Και μπορεί απλώς να πατήσει στα ίδια ή σχεδόν στα ίδια βήματα, προκειμένου να το ξαναπάρει το πρωτάθλημα.

Για παράδειγμα, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως ο Χιμένεθ έκτιζε πέρυσι την ΑΕΚ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, έχοντας συμπληρωμένο το 80% του ρόστερ. Μόνο ο Αραούχο και ο Κονέ προστέθηκαν στη συνέχεια. Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως αυτός ο σχεδιασμός, ήταν που επέτρεψε στην ΑΕΚ να εμφανιστεί μέσα στη σεζόν πιο δεμένη και πιο ομάδα, απ’ όλες τις υπόλοιπες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ

Και έχει και τη σημασία του, πως η ΑΕΚ ξέρει ήδη τι από νωρίς, τι ψάχνει στην μεταγραφική αγορά. Όπως και ενδεχομένως της βγει σε πολύ καλό, αν όντως κλείσει τόσο νωρίς το παράθυρο επιστροφής του Αραούχο. Έστω και αν δεδομένο είναι αρνητική εξέλιξη να χάσει η ΑΕΚ έναν επιθετικό με πακέτο σαν αυτό του Αργεντινού, που δύσκολο βρίσκεις και φέρνεις στην Ελλάδα.

Όμως, αν όντως ισχύουν οι δηλώσεις που έκανε ο Αραούχο στην Ισπανία και δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, όπως συνέβη πέρυσι, τότε η ΑΕΚ θα βγει από τον πειρασμό να σπαταλήσει χρόνο στην προοπτική να φέρει πίσω τον παίκτη. Όπως δηλαδή συνέβη πέρυσι, όταν πήγε περιμένοντας τον Αργεντινό, πήγε χωρίς φορ (είχε τραυματιστεί ο Γιακουμάκης) στα προκριματικά με τη Μπριζ. Πέρυσι της βγήκε.

Φέτος όμως το διακύβευμα να διεκδικήσει σε δυο ζαριές το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μεγάλο. Και με δεδομένο πως σε κανέναν από τους δυο προκριματικούς δεν θα βρει μπροστά της κανένα θεριό, η ΑΕΚ πρέπει να πάει στις μάχες με τα καλύτερα όπλα της.

Αλλά σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΑΕΚ θέλει φορ αν τελειώσει οριστικά το θέμα Αραούχο, δυο εξτρέμ (συν τον Αλμπάνη) για να γεμίσει τα επιθετικά της άκρα και έναν χαφ μέσα τύπου Γιόχανσον, τον οποίο ψάχνει από τον Γενάρη.

Διότι ακόμα και αν δοθεί μια ευκαιρία στον Μοράν να δείξει τι και αν μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ μετά από καλοκαιρινή προετοιμασία με την ομάδα, έναν ακόμα χαφ που να κάνει στο γήπεδο τις δουλειές του Σουηδού, θα τον χρειαστεί. Περίπου αυτές είναι οι μεταγραφές ανάγκες της ΑΕΚ. Που δεν τις λες και πολλές. Εκτός αν τεθεί ζήτημα πωλήσεων, που αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ…

Προς το παρόν πάντως, για να μην αρχίσει ο κόσμος και τρελαίνεται, δεν έχει γίνει απολύτως καμία κοσμογονία αποχωρήσεων. Επί της ουσίας μόνο το θέμα Λάζαρου ήταν (περίπου) εκτός προγράμματος. Κατά τα άλλα του Γιόχανσον και του Αραούχο, ήταν γνωστές οι αποχωρήσεις από πέρυσι το καλοκαίρι. Και κορμός της ΑΕΚ θα παραμείνει ίδιος.

Στα στόπερ και στα ακραία μπακ είναι κομπλέ. Στα χαφ (με δεδομένο πως θα μείνει ο Κονέ) έχει τους τέσσερις από τους πέντε. Στην γραμμή κρούσης ο Λιβάγια, ο Μάνταλος, ο Μπακασέτας, ο Γιακουμάκης και Κλωναρίδης θα περιμένουν τις προσθήκες. Και στον πάγκο θα είναι ξανά ο Χιμένεθ. Επομένως υπάρχει το έδαφος για να μπορέσει η ΑΕΚ να εφαρμόσει και τώρα, την συνταγή του περσινού καλοκαιριού.

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως πέρυσι η ΑΕΚ είχε την δυνατότητα να κλείσει νωρίς τις περισσότερες μεταγραφές, διότι δεν υπήρχε Μουντιάλ. Η πραγματικότητα είναι πως το παγκόσμιο κύπελλο, είναι εμπόδιο στην ολοκλήρωση κινήσεων. Ακόμα και αν δεν έχει σκοπό μια ομάδα να πάρει παίκτη που αγωνίζεται στο Μουντιάλ. Η διοργάνωση συνολικά πιέζει και «παγώνει» την αγορά. Όμως υποθέτω και πως και αυτό το έχουν ήδη στο μυαλό τους στην ΑΕΚ. Όπως έχουν και το πλάνο που θα ακολουθήσουν.

Και αν πέρυσι υπήρχε το άγχος, μήπως ξαναπάει η υπόθεση στα κουτουρού και έρθει μια δεύτερη σεζόν που θα χαθούν και οι δυο τίτλοι, φέτος υπάρχει ήδη ο μπούσουλας από μια χρονιά πετυχημένη. Είναι αυτό που λένε, η πρωταθλήτρια ξέρει...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ