OPINIONS

Η κρίσιμη υπόθεση Κονέ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)   ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ ICON

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το κίνητρο του Παναγιώτη Κονέ, την ετοιμότητα του αλλά και τον ρόλο - "κλειδί" που υποχρεωτικά παίρνει στα αγωνιστικά και μεταγραφικά θέματα της ΑΕΚ

Κανείς στην ΑΕΚ δεν περίμενε ένα ματς με την Καλλιθέα, για να διαπιστώσει αν η προσθήκη του Κονέ στην αγωνιστική εξίσωση, μπορεί να δώσει πράγματα στην ομάδα. Αλίμονο και να συνέβαινε. Για την ΑΕΚ ο Κονέ, είναι μια περίπτωση Λάζαρου.

Ακόμα και αν χρειαστεί το ίδιο πολύς χρόνος, όπως και στην περίπτωση του Χριστοδουλόπουλου, προκειμένου να φανεί μέσα στο γήπεδο. Θυμηθείτε πως πέρυσι ο Λάζαρος, κατά παραδοχή και του ίδιου, τον πραγματικά καλό αγωνιστικό εαυτό του, τον βρήκε κοντά στην άνοιξη. Αλλά από τότε κάνει πράγματα και θαύματα και φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Όμως και για τον ίδιο τον Κονέ, είναι μεγάλο κίνητρο, αυτό που ήδη έχει πετύχει ο Χριστοδουλόπουλος. Είναι σαν να βλέπει σε ζωντανή προβολή το επιτυχημένο αποτέλεσμα, του στόχου που ο ίδιος έχει βάλει. Άλλωστε οι ζωές των δυο, ήταν λίγο ως πολύ παράλληλες. Μαζί έκαναν σπουδαίο Μουντιάλ με την Εθνική, περίπου μαζί έκαναν το μεγάλο "μπαμ" στο ιταλικό πρωτάθλημα, περίπου μαζί άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα. Και τώρα ο Λάζαρος έχει προηγηθεί στην… απογείωση της καριέρας του μέσα από την ΑΕΚ και ο Κονέ θέλει να ακολουθήσει. Ειδικά από την στιγμή που γι αυτόν, η συγκεκριμένη φανέλα, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και ας μην προσπάθησε να το πουλήσει ποτέ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ EUROKINISSI

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Η κλάση και η ποιότητα του Κονέ είναι δεδομένη και ούτε ο Χιμένεθ, ούτε και κανείς στην ΑΕΚ περίμενε να την τεστάρει στο ματς με την Καλλιθέα. Όμως εκείνο που είχε σημασία για το πρώτο παιχνίδι στο οποίο ξεκίνησε βασικός, ήταν ο βαθμός ετοιμότητάς του. Και η πραγματικότητα των 45 λεπτών που έπαιξε ο Κονέ στο Ελ Πάσο, είναι πως ακόμα χρειάζεται τον χρόνο του. Η αλήθεια είναι πως έπαιζε περισσότερο με την κλάση του και λιγότερο με την ετοιμότητα του. Έκανε τα αδειάσματα του στους αντιπάλους, τα γρήγορα τσιμπήματα στην μπάλα, αλλά σε φουλ ρυθμούς ακόμα δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Ο Κονέ χρειάζεται χρόνο, αλλά ο ίδιος δεν τον θέλει και η ΑΕΚ δεν τον έχει. Εξηγούμαι. Ο Κονέ δεν κρατιέται. Δεν κρατιόταν ούτε την επόμενη μέρα από την υπογραφή του συμβολαίου του, την τελευταία μέρα του περασμένου Αυγούστου. Στα Σπάτα ακόμα έχουν να λένε για την τρομερή διάθεση και την σούπερ αγωνιστική εικόνα που έβγαζε την πρώτη εβδομάδα των προπονήσεων με την ΑΕΚ. Χωρίς καθόλου προετοιμασία.

Προφανώς και δεν ήταν τότε καθόλου έτοιμος, δεδομένα χρειαζόταν να περιμένει μέχρι τώρα για να παίξει, αλλά πλέον θέλει να μπει στο γήπεδο. Αλλά και η ΑΕΚ πλέον τον έχει ανάγκη τον Κονέ μέσα στο γήπεδο. Με τον Μάνταλο πλέον στην εξέδρα και τον Αϊντάρεβιτς αργό και (ποδοσφαιρικά) ράθυμο, στον Κονέ έχει πέσει όλη η ελπίδα να βρεθεί δημιουργικότητα και έμπνευση στα χαφ. Ειδικά στα ματς που έρχονται μέχρι και τα Χριστούγεννα, με Λεβαδειακούς, Κέρκυρες και Απόλλωνες, που η ΑΕΚ θα βρει έντεκα παίκτες πίσω από την σέντρα και από την μπάλα. Και ως εκ τούτου θα χρειαστεί την ποδοσφαιρική εφευρετικότητα του Κονέ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)   ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ΚΟΝΕ ICON

ΔΕΚΑΡΙ Ή ΟΚΤΑΡΙ;

Μπορεί με τον Πλατανιά και τη Ριέκα να μπήκε ως αλλαγή και με την Καλλιθέα που ξεκίνησε βασικός να έμεινε μόνο 45 λεπτά, όμως δεδομένα ο Κονέ θα μπαίνει όλο και περισσότερο στην αγωνιστική εξίσωση του Χιμένεθ. Και με ρόλο με αυξημένες ευθύνες. Σχεδόν "κλειδί" για το αγωνιστικό κομμάτι της ΑΕΚ. Αλλά και για το μεταγραφικό. Βάλτε τα κάτω και δείτε. Προφανώς ο Κονέ είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει σε περισσότερες από μια θέσεις στη μεσαία γραμμή. Το έχει αποδείξει. Το ερώτημα είναι σε ποια θέση θα τον χρησιμοποιήσει ο Χιμένεθ. Ως δεκάρι πίσω από τους δυο φορ, όπως με τον Πλατανιά ή ως οκτάρι δίπλα στον αμυντικό αμυντικό μέσο όπως με τη Ριέκα και όπως περίπου με την Καλλιθέα.

Φυσικά η απάντηση αφορά καταρχήν το άμεσο αγωνιστικό κομμάτι και το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η ΑΕΚ. Επηρεάζει όμως και τις αποφάσεις που θα παρθούν για την χειμερινή μεταγραφική ενίσχυση. Η απώλεια του Μάνταλου έχει αφήσει ένα κενό στην θέση του επιτελικού μέσου. Πίσω από τους δυο επιθετικούς. Μια θέση που πλέον θα υπάρχει μάλλον μόνιμα, αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και στο ματς με την Καλλιθέα, ο Χιμένεθ ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα. Επίσης η απώλεια του Γιόχανσον, άφησε ένα κενό στο οκτάρι. Έστω με πιο αμυντικογενή χαρακτηριστικά.

Το πρώτο διακύβευμα λοιπόν, πριν φτάσουμε στα ψώνια του Γενάρη, είναι ποια από τις δυο θέσεις μπορεί να καλύψει ο Κονέ. Θεωρητικά και τις δυο. Με βάση τα προσόντα του και τον τρόπο παιχνιδιού του, επίσης και τις δυο, παρόλο που ο Κονέ δεν είναι ο Γιόχανσον. Αλλά ούτε ο Γιόχανσον ήταν ακριβώς αυτό που λέμε οκτάρι και πολλές φορές αυτό ήταν πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ένας παίκτης δεν μπορεί ταυτόχρονα σε δυο θέσεις. Επομένως σε μια από τις δυο θα πάει ο Κονέ, στην άλλη ο παίκτης που θα αποκτηθεί τον Γενάρη. Αυτό λέει η λογική. Επομένως μέσα στα επόμενα ματς, θα πρέπει να προκύψουν αποφάσεις και για τα… δυο. Για τον ρόλο του Κονέ και για το κενό που θα μείνει προς ενίσχυση.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ