OPINIONS

Η ΑΕΚ τρελαίνεται για θρίλερ

Η ΑΕΚ τρελαίνεται για θρίλερ

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ΑΕΚ που τρελαίνεται για τα θρίλερ και για τον Χιμένεθ και τον Αραούχο που τρελαίνονται να… τρελαίνουν τον κόσμο.

Σιγά μην «καθάριζε» από τώρα η ΑΕΚ την υπόθεση πρόκριση. Στην έδρα της και μια αγωνιστική πριν από το φινάλε; Πολύ απλό και (φυσιο)λογικό σενάριο για τοdnaτης ΑΕΚ γενικώς και ειδικώς φέτος.

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΤΡΟΠΟ

Διότι η φετινή ΑΕΚ έχει ως βασικό της γνώρισμα, πως ότι και αν πετυχαίνει, το κάνει με τον δύσκολο και με τον τρελό τρόπο, όχι με τον εύκολο. Μέχρι να τρελάνει εντελώς τον κόσμο της, είτε με την καλή έννοια, είτε ακόμα και με την κακή.

Βάλτε τα κάτω. Με τον Ολυμπιακό, από το 0-2 στο 3-2. Με την Αούστρια στο ΟΑΚΑ, από το 0-2 στο 2-2. Με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, από τους δέκα παίκτες στο 8’, στη νίκη με 1-0. Με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, από το 0-1 για 95 λεπτά, στο 1-1. Και τώρα το αποψινό απέναντι στη Ριέκα.

Στα πρώτα 44 λεπτά η ΑΕΚ είχε δεχθεί δυο γκολ από τους Κροάτες και είχε φάει και δυο δοκάρια. Όχι μόνο δεν μπορούσε να πατήσει καλά μέσα στο γήπεδο, αλλά ήταν αλλού ντ’ αλλού. Ήδη η κουβέντα στο ΟΑΚΑ είχε αρχίσει ακόμα και για κάζο αποκλεισμού από τώρα, ειδικά όταν η Αούστρια προηγήθηκε μέσα στο Μιλάνο.

ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ

Αλλά από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, όλα η ΑΕΚ τα έφερε τούμπα. Όχι απλώς γύρισε το ματς και το ισοφάρισε, αλλά με βάση την εικόνα μέχρι και τέλος του ματς, δικαιούταν και να το πάρει. Θέλω να ξαναδώ πιο προσεκτικά το γκολ του Αραούχο που ακυρώθηκε, αν και μου φαίνεται πως όντως κάνει επιθετικό. Θέλω επίσης να ξαναδώ την φάση που αντί για πέναλτι, ο διαιτητής χρεώνει με θέατρο τον Λιβάγια, αλλά το γεγονός πως δεν του δείχνει κάρτα, αποδεικνύει πως δεν ήταν σίγουρος.

Πέρα όμως απ’ αυτές τις φάσεις, ο τρόπος που για ένα τέταρτο στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε γιο – γιο την άμυνα των Κροατών, ήταν για να πετύχει και ένα τρίτο γκολ και να ολοκληρώσει και την τρέλα και την ανατροπή. Δεν τα κατάφερε και μιας πλέον είναι ξεκάθαρο πως τρελαίνεται για τα θρίλερ, θα πρέπει να το πάει μέχρι τέλους. Και να αγωνιά μέχρι και το τελευταίο λεπτό, της τελευταίας αγωνιστικής, για να μην χάσει από την Αούστρια. Αλλά αυτός είναι πλέον ο χαρακτήρας της φετινής ΑΕΚ. Είναι της… τρέλας. Τίποτα στο απλό και στο φυσιολογικό.

Ο ΧΙΜΕΝΕΘ…

Κάπως έτσι βεβαίως, είναι και ο τρόπος που λειτουργεί ο Χιμένεθ. Όλα στην τρέλα, τίποτα το… φυσιολογικό. Ξάφνου αποφάσισε σ’ αυτό το ματς να αφήσει την τριάδα στην άμυνα και να πάει στην τετράδα. Λογικό από την στιγμή που η Ριέκα έπαιζε πολύ από τα άκρα. Παράλογο να κάνει τον Λόπες εξτρέμ. Παράλογο να επιμένει με τον Μπακάκη αριστερά, όταν μάλιστα έγινε τούρμπο όταν πήγε δεξιά. Παράλογο να μπει ο Τσιγκρίνσκι που ακόμα φανερά δεν είναι έτοιμος, σ’ ένα ματς που ήθελε κυρίως ρυθμό. Παράλογο να μείνει στον πάγκο ο Λιβάγια, ο οποίος από την στιγμή που μπήκε, άλλαξε όλο το ματς.

Παράλογο όλο το στήσιμο που έκανε ο Χιμένεθ στο παιχνίδι. Και αυτό φάνηκε από την στιγμή που ο Ισπανός από το παράλογο, πήγε στο ορθολογικό με τις κινήσεις του από τον πάγκο. Αλλά αυτός είναι ο Χιμένεθ. Όχι μόνο σ’ αυτό το ματς. Γενικώς. Είναι ένας προπονητής που δεν διστάζει να κάνει το ακραίο. Στο μυαλό του προφανώς το έχει ως ρίσκο, που αξίζει να το πάρει. Στην πράξη φαίνεται κάτι τραβηγμένο και παράλογο ποδοσφαιρικά. Όμως κάπως έτσι η ΑΕΚ έχει φτάσει να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και ακόμα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση τουEuropaLeague. Κάπως έτσι όμως, μπορεί και να πετάξει ευκαιρίες, όπως αυτή η αποψινή απέναντι στη Ριέκα.

Ο ΑΡΑΟΥΧΟ…

Σ’ αυτούς που τρελαίνονται να τρελαίνουν τον κόσμο της ΑΕΚ, εκτός από τον Χιμένεθ, είναι και ο Αραούχο. Ο Αργεντινός φορ έχει ξεκινήσει το ματς άσχημα. Με τρία χαμένα… κοντρόλ στο πρώτο τέταρτο του ματς, που έφεραν την πρώτη γκρίνια της εξέδρας. Όμως είναι ο παίκτης που βάζει ξανά την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι, μ’ ένα σεντερφορίσιο γκολ. Εκεί που κανείς δεν φαινόταν πως μπορούσε να το κάνει, εμφανίστηκε ο Αραούχο. Όπως και στη Νέα Σμύρνη. Και άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Βεβαίως ο Αραούχο είναι αυτός που έβαλε ξανά την ΑΕΚ στο ματς, είναι αυτός που πέτυχε ένα γκολ και ακυρώθηκε, αλλά και αυτός που πετάει στα σκουπίδια ένα ασύλληπτο τετ α τετ, μ’ όλο το τέρμα πιάτο, στο τελευταίο λεπτό του ματς. Όμως αυτός είναι ο Αραούχο. Έχει δείξει φέτος πως είναι ικανός να δώσει στην ΑΕΚ γκολ και αποτελέσματα, αλλά και να τις τα στερήσει.

ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Με την… τρέλα του Χιμένεθ, με την τρέλα του Αραούχο και με την τρέλα γενικώς, η ΑΕΚ δεν τελείωσε την δουλειά της πρόκρισης. Όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, παρέμεινε το φαβορί. Χρειάζεται να μην χάσει την τελευταία αγωνιστικά στην Βιέννη απέναντι στην Αούστρια.

Μεταξύ μας, εκείνο το ματς, μπορεί να αποδειχθεί και πολύ πιο απλό για την ΑΕΚ, απ’ αυτό απέναντι στη Ριέκα. Διότι εκεί η ΑΕΚ θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να το διαχειριστεί. Και όσες φορές αυτό έχει συμβεί στο φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι, η ΑΕΚ την δουλειά την έχει τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ