OPINIONS

Η ΑΕΚ θέλει προπονητή ή εξορκιστή;

Η ΑΕΚ θέλει προπονητή ή εξορκιστή;

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα ασύλληπτα έγιναν στο Αγρίνιο και αυτά που μπορούν να (περι)σώσουν κάτι από μια χρονιά καταστροφής.

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Ποιο ήταν τόσο καιρό το ζητούμενο για την επίθεση της ΑΕΚ; Να βγάλει επιτέλους ο Αλμέιδα την κλάση του και να βοηθήσει την ομάδα. Ο Πορτογάλος στο Αγρίνιο πέτυχε γκολ μετά από πέντε μήνες και έκανε έξι τελικές προσπάθειες μέσα σ’ ένα ημίχρονο.

Ποιος, επίσης, ήταν ένας από τους άξονες κριτικής στον Μοράις στα τελευταία παιχνίδια; Πως είχε εξαφανίσει τον Γαλανόπουλο και τον είχε αφήσει κουκουλωμένο σε μια κουβέρτα στον πάγκο για τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια. Έπαιξε λοιπόν επιτέλους ο Γαλανόπουλος στο Αγρίνιο και ο μικρός και γκολ έβαλε και καλό παιχνίδι έκανε.

Επίσης, ποιο ήταν το αντικείμενο της γκρίνιας ήδη από το καλοκαίρι αλλά και μετά απ’ όσα είχαν γίνει σε Τούμπα και Καρδίτσα; Αυτή η περιβόητη ροζ ή φούξια ή όπως θέλετε πείτε τη, καταραμένη φανέλα. Την απέσυρε λοιπόν και αυτή την καταραμένη φανέλα η ΑΕΚ και την έβαλε μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, που θα έλεγε και ο Κατσιφάρας.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ

Τι έγινε λοιπόν στο Αγρίνιο μετά απ’ όλα αυτά; Τα ίδια της… συγχωρεμένης. Δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε με το γκολ του Αλμέιδα, ούτε με την παρουσία του Γαλανόπουλου, ούτε με την απόσυρση της ροζ φανέλας. Μια από τα ίδια. Προφανώς και σ’ αυτό το γήπεδο, δεν μπορούσε, ούτε έπρεπε να παιχθεί ποδόσφαιρο. Και είναι ντροπή, επειδή δεν υπάρχουν πλέον κενές ημερομηνίες, να υποβάλλονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά και κόσμος που πληρώνει εισιτήριο από το υστέρημα του, σ’ αυτό το μαρτύριο.

Η ΑΕΚ θέλει προπονητή ή εξορκιστή;

Δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για συστήματα, επιλογές και γενικώς… μπάλα σ’ ένα τέτοιου είδους τερέν, όπως αυτό του Αγρινίου. Όμως εκείνο που έχει σημασία, είναι πως και πάλι η ΑΕΚ, το ίδιο με τα προηγούμενα ματς και χειρότερο αποτέλεσμα έβγαλε στο γήπεδο.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ

Πάλι κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο, πάλι δέχθηκε γκολ από την πιο περίεργη φάση που μπορεί να γίνει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Δεν μπορεί κανείς να κρίνει αυστηρά ποδοσφαιρικά όσα έκανε ή δεν έκανε η ΑΕΚ στο Αγρίνιο. Εκείνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, είναι πως οι ποδοσφαιριστές της, δεν έχουν ούτε στάλα αυτοπεποίθησης.

Θαρρείς πως ακόμα και αν προηγηθούν με 4-0 στο πρώτο ημίχρονο, θα βρεθεί ένας ή δυο ή 102 τρόποι στο δεύτερο ημίχρονο, για να λήξει το ματς 4-4. Ή ακόμα χειρότερα, αν φτάσει τελικά το ματς να γίνει 4-4, είναι πλέον σχεδόν νομοτελειακό πως στο τέλος θα γίνει 4-5.

Η ΑΕΚ θέλει προπονητή ή εξορκιστή;

Πλέον δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως η ΑΕΚ χρειάζεται προπονητή ή εξορκιστή. Βεβαίως ούτε και τα μεταφυσικά πιάνουν, διότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σ’ αυτή τη λύση κατέφυγαν στην ΑΕΚ, έκαναν διπλό αγιασμό σε γραφεία ΠΑΕ και προπονητικό Σπάτων και ακολούθησε αυτό που έγινε στη Λεωφόρο και αυτό που έγινε στο Αγρίνιο. Επομένως ακόμα και σ’ αυτό το κομμάτι, του μεταφυσικού δηλαδή, δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση.

Ο ΜΟΡΑΪΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ

Βεβαίως στην παρούσα φάση, η ΑΕΚ αλλάζει προπονητή. Ο Μοράις μετά το ματς με τον Παναιτωλικό ήταν πραγματικά και χωρίς ίχνος ειρωνείας, για λύπηση. Και εκτός από την ΑΕΚ, είναι καλό και για την ψυχική του υγεία, που παραιτήθηκε. Δεν γινόταν να συνεχίσει. Δεν μπορούσε να συνεχίσει, δεν έπρεπε να συνεχίσει.

Η ΑΕΚ θέλει προπονητή ή εξορκιστή;

Όχι μόνο διότι είχε μπει εδώ και καιρό σ’ έναν ιονεσκικο κόσμο, όχι μόνο διότι και ο ίδιος δεν πίστευε πως ακόμα δεν είχε απολυθεί, αλλά και διότι δεν ξέρω τι άλλες ψυχικές αντοχές είχε.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΕΪ-ΟΦ

Η ΑΕΚ μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει νέο προπονητή. Αυτός ο νέος προπονητής αναλαμβάνει να περισώσει μια σεζόν που από χαμένη, οδεύει ολοταχώς σε καταστροφική. Για να ξέρουμε και τι λέμε, μετά την ήττα και στο Αγρίνιο, η ΑΕΚ κινδυνεύει σοβαρά να μείνει εκτός πλέι οφ. Δείτε πως παίρνουν αποτελέσματα η Ξάνθη και ο Πανιώνιος. Και αμφότερους η ΑΕΚ τους έχει εκτός έδρας. Σ’ αυτό το σημείο έχει φτάσει η ΑΕΚ με την αγωνιστική της κατηφόρα και το πρώτο ζητούμενο είναι να μπει ένα φρένο σ’ αυτό.

ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΕΚ

Προφανώς και το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο προπονητής, είναι να ξαναδώσει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Πέρα από συστήματα, πέρα από τακτική, πέρα από οτιδήποτε. Να αρχίσουν οι ποδοσφαιριστές να πιστεύουν και πάλι στα πόδια τους. Ότι δηλαδή τους έλειψε σε Τρίπολη και Αγρίνιο και κατέρρευσαν στο δεύτερο ημίχρονο παρότι βγήκαν με προβάδισμα στο σκορ και ότι τους έλειψε στη Λεωφόρο και δεν κέρδισαν.

Ο επόμενος προπονητής θα πρέπει να ξέρει από ψυχολογία και θα πρέπει να ξέρει και από ΑΕΚ. Διότι το ένα, χωρίς το άλλο, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και υποθέτω πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ το έχουν λάβει υπόψιν στον τρόπο που έχουν επιλέξει τον επόμενο προπονητή. Το πρώτο και βασικό, είναι να ξαναμπεί στα αποδυτήρια ένας προπονητής, που θα «φτιάξει» τους παίκτες. Που θα τους κάνει να πιστέψουν στα πόδια τους. Και μετά όλα τα υπόλοιπα που θα έχουν να κάνουν με τον ορθολογισμό στα συστήματα

ΑΣ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΠΤΕΣ

Και κάτι τελευταίο που αφορά την διαιτησία, που για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε είναι το τελευταίο ζήτημα της ΑΕΚ αυτή την στιγμή. Όντως ήταν δύσκολη η φάση στο γκολ του Μάκου. Όντως χρειάζονται τέσσερα και πέντε ριπλέι, ώστε να διαπιστώσει κάποιος, αν έχει περάσει ολόκληρη η μπάλα την γραμμή και επομένως αν ήταν άουτ. Εμένα μου φάνηκε στο τέταρτο ριπλέι πως έχει περάσει ολόκληρη. Πιθανόν και να κάνω λάθος, διότι μπορεί σε χιλιοστά να εφάπτεται με την γραμμή του άουτ η... νοητή γραμμή της μπάλας. Όντως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το δει ο επόπτης έτσι κι αλλιώς.

Αλλά ορισμένα πράγματα είναι πολύ ενοχλητικά. Ας ρισκάρουν και μια φορά οι επόπτες, να έχουν κάνει λάθος υπέρ της ΑΕΚ και όχι πάντα το αντίθετο. Αφήστε που και στην Τούμπα και με τον ΠΑΣ, που ήταν πιο εύκολες φάσεις απ’ ότι αυτή στο Αγρίνιο, πάλι οι επόπτες πήραν την απόφαση εις βάρος της ΑΕΚ. Και πριν βιαστεί κάποιος να πει για το πέναλτι στον Ρότσα που όντως ήταν και δεν δόθηκε, να διευκρινίσω πως η φάση δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ, διότι είχε προηγηθεί φάουλ πάνω στον Γαλανόπουλο από τον Μύγα. Με κάρτα, κανονικά. Αλλά ακόμα και αυτό το "κανονικά", στην φετινή ΑΕΚ έχει πάει περίπατο. Όπως άλλωστε και σχεδόν όλοι τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά "κανονικά", που επίσης έχουν πάει περίπατο με αποκλειστική ευθύνη της ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοράις: "Δεν συνεχίζω στην ΑΕΚ"
Με διπλή ανατροπή και δύο γκολ του Μάκου, 3-2 ο Παναιτωλικός την ΑΕΚ
Τέλος η ροζ φανέλα στην ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ