OPINIONS

Γι αυτό θέλει δυο μεταγραφές η ΑΕΚ

Γι αυτό θέλει δυο μεταγραφές η ΑΕΚ
Μάνταλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα φάνηκαν και όσα δεν φάνηκαν στο φιλικό της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο και την ανάγκη απόκτησης εξτρέμ.

Καταρχάς το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το φιλικό στο Περιστέρι, είναι πως η ΑΕΚ θα ζοριστεί πολύ να βγάλει αυτές τις (τουλάχιστον) τρεις εβδομάδες χωρίς επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Βεβαίως αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες.

Όμως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν την Ευρώπη και να παίζουν αλλά και να περιμένουν.

Σκεφτείτε πως το ματς στο Περιστέρι, ήταν μόλις το πρώτο της σειράς των φιλικών, με δυνατό αντίπαλο και στο οποίο οι παίκτες της ΑΕΚ πήγαν με φουλ ρυθμούς δουλειάς, καθώς ο Κετσπάγια δεν σκοπεύει να τους ρίξει. Και παρόλα αυτά, υπήρχαν (πολλές) στιγμές μέσα στο ματς, που δεν έκαναν ακριβώς αγγαρεία, αλλά φαινόταν πως δεν τρελαινόντουσαν κιόλας που έπαιζαν φιλικό αντί επίσημο.

Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι για τον Κετσπάγια, να κρατήσει τους παίκτες του στην τσίτα, για να διατηρήσουν αγωνιστικούς στις επόμενες τρεις εβδομάδες και με συνεχόμενα παιχνίδια που όμως θα μοιάζουν περισσότερο με οικογενειακά διπλά. Ίσως μάλιστα θα είναι και ακόμα πιο αδιάφορα. Βεβαίως είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στην ΑΕΚ προτιμούν (και δικαίως) να ζοριστούν για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες τώρα, παρά να ρισκάρουν να τρέχουν και να μην φτάνουν με φαλτσοσφυρίγματα μέσα στη σεζόν. Πάντως αυτές οι μέρες χωρίς προπονήσεις και μόνο με φιλικά, θα περάσουν δύσκολα.

Το δεύτερο και ακόμα σημαντικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το φιλικό στο Περιστέρι, είναι πως η ΑΕΚ έχει απόλυτη ανάγκη από την απόκτηση ενός εξτρέμ στην θέση του Μπαρμπόζα. Ίσως μάλιστα και να έπρεπε να είχε κάνει έτσι κι αλλιώς αυτή την κίνηση, ακόμα και όταν υπήρχε ο Πορτογάλος. Κυρίως διότι ούτε καν ο Μπαρμπόζα ήταν ακριβώς το μοντέλο του εξτρέμ που μπορεί να κάνει την δουλειά που θέλει ο Κετσπάγια.Πολύ περισσότερο τώρα που δεν υπάρχει καν ο Πορτογάλος.

Στο Περιστέρι ο Κετσπάγια έπαιξε με τον Βάργκας στο αριστερό άκρο της επίθεσης και τον Μπακασέτα στην αντίστοιχη θέση δεξιά. Κανένας από τους δυο δεν είναι εξτρέμ. Αλλά και κανένας από τους δυο, δεν μπορεί να κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει ένα εξτρέμ, προκειμένου να «σπάσει» η άμυνα και να φτάσει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Μπακασέτας προσπαθούσε να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε ακόμα και όταν έπαιζε ως ελεύθερος πίσω από τον φορ. Κάποιες φορές του βγήκε και βρήκε χώρους για σουτ. Αλλά την δουλειά που έπρεπε να κάνει το εξτρέμ, δεν την έκανε.

Το έγραψα και μετά το φιλικό με τον Ηρακλή. Ο Μπακασέτας είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Έχει άλλωστε το χάρισμα να διαθέτει ένα πόδι δυναμίτη. Αλλά δεν μπορεί να στριμωχθεί με το ζόρι στην ενδεκάδα. Ούτε ως εσωτερικός χαφ, ούτε ως εξτρέμ. Θα είναι πολύ χρήσιμος, να παίζει στην θέση που ξέρει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να έρχεται από τον πάγκο. Έτσι είναι όλες οι μεγάλες ομάδες. Έχουν σούπερ παίκτες στον πάγκο. Και αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τον Μπακασέτα.

Πολύ περισσότερο από τον Μπάκα, που τουλάχιστον ήταν κάποιες φορές απειλητικός, δεν έκανε την δουλειά του εξτρέμ στο Περιστέρι, ο Βάργκας. Αρχίζουν να μαζεύονται πολλά συνεχόμενα ματς που ο Βενεζουελάνος δείχνει πως η καλή του παρουσία ως ακραίος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, ήταν μάλλον συμπτωματική. Ο Βάργκας κάνει συνεχόμενα μέτρια ματς. Και στο Περιστέρι έδειξε και σε κάποιες φάσεις, να μην έχει κέφι. Μπορεί να ήταν και τυχαίο. Αλλά έκανε έξαλλο και τον Κετσπάγια, αλλά ακόμα και τον Αλμέιδα.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να ρισκάρει να βασιστεί σε Βάργκας και Μπακασέτα για τα άκρα της. Επομένως τι μένει ως λύση; Ο Ροντρίγκες που όντως είναι παίκτης ποιοτικός, που μπορεί να κάνει καλή δουλειά ξεκινώντας προσπάθειες από τα άκρα, αλλά είναι (πολύ) ανέτοιμος ακόμα. Και ο Πλατέλλας που είναι αυτή την στιγμή ο μοναδικός εξτρέμ, που κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, κάνει ακριβώς αυτό που θέλει ο Κετσπάγια.Ακόμα και αυστηρά… αριθμητικά, ένα εξτρέμ ακόμα χρειάζεται οπωσδήποτε το ρόστερ. Αλλά πολύ περισσότερο το χρειάζεται αγωνιστικά.

Η μια από τις μεταγραφές που έχει ανάγκη η ΑΕΚ, φάνηκε στο Περιστέρι. Εκείνο που δεν φάνηκε στο φιλικό με τον Ατρόμητο, είναι κενό στην άμυνα. Ο Κετσπάγια έχει μοντάρει μια εξαιρετικά στιβαρή αμυντική γραμμή, που έχει αναπτύξει ήδη τους απαραίτητους αυτοματισμούς για να μην δέχεται γκολ. Μεγάλο μερίδιο σ’ αυτό έχει και το δίδυμο Τσιγκρίνσκι και Κολοβέτσιου στα στόπερ. Δίδυμο που έχει κρατήσει το μηδέν σ’ όλα τα ματς που έχει παίξει από την αρχή της προετοιμασίας, με εξαίρεση την ρεβάνς με την Σεντ Ετιέν. Αυτούς τους δυο έχει στο μυαλό του ο Κετσπάγια για την βασική ενδεκάδα. Αλλά έστω και αν δεν φάνηκε στο φιλικό με τον Ατρόμητο, δικαίως επιμένει και για στόπερ. Πάλι για λόγους αριθμητικούς. Τον Λαμπρόπουλο τον υπολογίζει ως εναλλακτική για τον Κολοβέτσιο. Και θέλει οπωσδήποτε και μια εναλλακτική για τον Τσιγκρίνσκι. Έναν ποδοσφαιριστή που, υπενθυμίζω, αν δεν τον είχαν τραβήξει πίσω οι τραυματισμοί, μπορεί και να έπαιζε ακόμα στην Μπαρτσελόνα.

Για να το κλείνουμε. Η ΑΕΚ χρειάζεται να αποκτήσει δυο παίκτες. Δεν θα διαλυθεί το σύμπαν αν δεν τους πάρει. Αλλά θα πάρει μεγάλα ρίσκα. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Και είναι κρίμα να πάρει ρίσκα, διότι κορμό δεμένο σαν της ΑΕΚ, αλλά και Αλμέιδα φορτσάτο, δεν έχει κανείς από τους άλλους διεκδικητές του τίτλου. Αν θελήσει να τις κάνει αυτές τις δυο μεταγραφές, έχει μπροστά της έντεκα ημέρες.Αρκετές, αν θυμηθεί κανείς πως την μεταγραφή του Αλμέιδα, η ΑΕΚ την έκλεισε σε λιγότερες από 48 ώρες. Ελάχιστες, με δεδομένο πως πέρασαν σχεδόν δυο μήνες, για να καταλήξει στον Αλμέιδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ