OPINIONS

Ευρωπαία ξανά, αλλιώς κάηκε

Ευρωπαία ξανά, αλλιώς κάηκε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πόσο σημαντική υπόθεση είναι για το μέλλον της ΑΕΚ, το στοίχημα της επιστροφής σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ως εκ τούτου και τα playoffs.

Η υπόθεση «τρόπαιο» για την ΑΕΚ στην φετινή σεζόν, πήγε οριστικά περίπατο. Το πρωτάθλημα το είχε χάσει ήδη από τον Δεκέμβρη κυρίως λόγω των τραγικών επιλογών της για τον πάγκο και το κύπελλο το έχασε το περασμένο Σάββατο (6/5) κυρίως ελέω επόπτη. Επομένως θα μείνει χωρίς τίτλο. Και χρονιά χωρίς τίτλο για μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΚ είναι μια χαμένη χρονιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο.

Η πρωτιά στα playoffs, που πλέον έχει απομείνει στην ΑΕΚ προς… διεκδίκηση, δεν δίνει τίτλο. Εξ ου και στα μάτια του κόσμου, ενδεχομένως να είναι μια περίπου άχαρη διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ποτέ δεν «φτιαχνόταν» ο κόσμος της ΑΕΚ με την υπόθεση των playoffs. Κυρίως διότι τις περισσότερες φορές ήταν μια διαδικασία που ακολουθούσε μετά την αποτυχία κατάκτησης του πρωταθλήματος.Και έβρισκε ομάδα και κόσμο σε φουλ απογοήτευση. Θυμηθείτε το 2008, που η ΑΕΚ πήγαινε τρένο στο πρωτάθλημα με τις τεσσάρες στα ντέρμπι, αλλά όταν με την ιστορία του Βάλνερ υποχρεώθηκε να παίξει στα πλέι οφ, έπεφτε η μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη.

ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

Βεβαίως μ’ αυτή την ψυχολογία και μ’ αυτή τη διαχείριση που πολλές φορές κατά το παρελθόν η ΑΕΚ είχε μπει στα playoffs, είχε πετάξει ευκαιρίες για να διεκδικήσει παρουσία σε ομίλους του Champions League. Ακόμα και σε χρονιές που θα είχε την ευκαιρία να το κάνει από την πλεονεκτική θέση των ισχυρών στην κλήρωση των προκριματικών. Βεβαίως αυτές οι χαμένες ευκαιρίες και κάποιες άλλες στρεβλές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών παιχνιδιών, οδήγησαν την ΑΕΚ σε μεγάλη κατρακύλα στην βαθμολογία της UEFA. Θα μου πείτε βέβαια, πως και τίποτα απ’ όλα αυτά να μην είχε συμβεί, με την περιπέτεια της Γ’ και της Β’ εθνικής και την τιμωρία την σεζόν πριν την καταστροφή, την κατρακύλα η ΑΕΚ δεν θα την γλίτωνε. Αλλά το έβαλε και αυτή το χεράκι της και η ίδια.

Όπως και να έχει, η ΑΕΚ τώρα δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο να παίζει με την υπόθεση Ευρώπη. Το ακριβώς αντίθετο. Καίγεται πραγματικά για να ξαναγίνει Ευρωπαία. Γι αυτό και καταρχήν η πρωτιά σ’ αυτά τα playoffs, είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Η ΑΕΚ θα πάει έτσι κι αλλιώς ως αδύναμη σ’ όλες τις κληρώσεις. Είτε προκριματικών Europa League είτε Champions League. Μόνο που και πρακτικά είναι πολύ πιο σημαντικό, να βρεθεί στα προκριματικά του Champions League. Όχι μόνο διότι οι δυο ζαριές που θα έχει να ρίξει, θα έχουν ως… ορίζοντα την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αλλά κυρίως διότι αν καταφέρει να περάσει τον έναν προκριματικό γύρο, ότι και αν γίνει στον άλλον, θα έχει εξασφαλίσει την παρουσία στους ομίλους του Europa League. Κάτι που για την ΑΕΚ, είναι ζωτικής σημασίας.

Ο (ΜΟΝΟ)ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ

Η ζημιά μιας ακόμα σεζόν απουσίας από όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα είναι τεράστια και σε πολλαπλά επίπεδα για τον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ. Κάτι που έχει να κάνει με τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Από την παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μια αποκτά μόνο μεγαλύτερη λάμψη (που έχει και αυτό την σημασία του για έναν σύλλογο όπως η ΑΕΚ), αλλά πλέον γίνεται και πιο ισχυρή εντός της χώρας της. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη από τα συνολικά οφέλη της Ευρώπης, όχι μόνο για να διατηρήσει το πρεστίζ που με κόπο και ιδρώτα έφτιαξε διαχρονικά μέσα από πορεία μέχρι τους τέσσερις του UEFA ή νίκες επί της Ρεάλ ή της Μίλαν. Αλλά και για να ισχυροποιηθεί τόσο, ώστε να μπορέσει να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική στην μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Βάλτε με το νου σας τα έσοδα από την Ευρώπη. Βάλτε ακόμα και τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών. Το κίνητρο ενός παίκτη της κλάσης και του μεγέθους του Αραούχο για να φοράει την φανέλα της ΑΕΚ δεν (μπορεί να) είναι μόνο το να σκοράρει απέναντι στον Πλατανιά και τον Λεβαδειακό. Οι σπουδαίοι παίκτες, θέλουν να παίζουν και στις μεγάλες διοργανώσεις. Γενικώς για την πρόοδο μιας ομάδας όπως είναι η ΑΕΚ, ο δρόμος περνάει μόνο μέσα από την (σταθερή) παρουσία στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ, Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Προφανώς για την ΑΕΚ δεν είναι πλέον καθόλου απλή ιστορία, να βρεθεί στους ομίλους. Είτε στο Europa League, είτε πολύ περισσότερο στο Champions League. Κάτι που δεν είναι ευθύνη της τωρινής ΑΕΚ, αλλάείναι υποχρεωμένη να το διαχειριστεί. Το γεγονός πως θα βρίσκεται ξανά σ’ όλες τις κληρώσεις στους αδύναμους, σημαίνει πως θα πρέπει να σταθεί εξαιρετικά τυχερή, για να μην βρει μπροστά της μια Σεντ Ετιέν, όπως και πέρυσι. Το ερώτημα είναι, αν μπορεί η ΑΕΚ να αποκλείσει την (κάθε) Σεντ Ετιέν. Πέρυσι πήγε να παίξει με τους Γάλλους έχοντας επιλέξει άρον - άρον προπονητή 1,5 μήνα πριν το πρώτο ματς και με ετοιμοπόλεμεςμόνο τις μεταγραφές του Τσιγκρίνσκι και του Μπακασέτα. Και αποκλείστηκε με μια ισοπαλία στη Γαλλία και ένα γκολ που δέχθηκε στην Αθήνα.

Τώρα η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Χιμένεθ πριν καν ξεκινήσουν τα playoffs. Έχει δηλαδή ήδη τον προπονητή που όχι μόνο θα την προετοιμάσει και θα την οδηγήσει στα καλοκαιρινά παιχνίδια των προκριματικών, αλλά που θα καθορίσει (μέσω των playoffs) ποια θα είναι αυτά. Ο Χιμένεθ επίσης, είναι ο τελευταίος προπονητής της ΑΕΚ, που την οδήγησε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εκεί που ο Ισπανός έχει παίξει ακόμα και με την Σεβίλλη. Και ξέρει καλά πόσο σημαντικό είναι και για τον σύλλογο αλλά ακόμα και για τον ίδιο, να επιστρέψει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Φυσικά και δεν αρκεί μόνο η παρουσία, μ’ ότι θετικό αυτή συνεπάγεται, του Χιμένεθ στον πάγκο, για να μπορέσει η ΑΕΚ να προκριθεί από δυο ζόρικες κληρώσεις. Ούτε αρκεί μόνο το γεγονός πως ο προγραμματισμός θα γίνει εγκαίρως, καθώς υπάρχει ήδη προπονητής. Πρέπει αφενός να υλοποιηθεί και εγκαίρως και αφετέρου να προσθέσει στην ΑΕΚ την ποιότητα που έλειπε πέρυσι. Υπάρχουν κάποιοι στα Σπάτα που ακόμα και τώρα υποστηρίζουν, πως αν υπήρχε ο Αραούχο πέρυσι το καλοκαίρι, σίγουρα η ΑΕΚ θα είχε βάλει γκολ στο πρώτο ματς με την Σεντ Ετιέν στην Γαλλία. Μ’ ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την ρεβάνς.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν, θα πρέπει καταρχήν να έχει προβολή, στις καλοκαιρινές ευρωπαϊκές μάχες. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Μεγάλο και δύσκολο. Η πραγματικότητα είναι πως όσο η ΑΕΚ βρίσκεται στους ανίσχυρους στις κληρώσεις των καλοκαιρινών προκριματικών, τόσο θα είναι (εξαιρετικά) δύσκολο να φτάσει μέχρι και τους ομίλους. Από την άλλη μεριά όμως, όσο δεν θα φτάνει στους ομίλους, τόσο θα υποχωρεί ακόμα περισσότερο και στην βαθμολογία της UEFA, αλλά και στη συνολική ανταγωνιστική της αξία.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ