OPINIONS

Έναν Τσιγκρίνσκι και δυο Μπακασέτες

Έναν Τσιγκρίνσκι και δυο Μπακασέτες
Μάταλος, Τσιγκρίνσκι, ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει από το Κίελτσε για τα συμπεράσματα του πρώτου φιλικού της ΑΕΚ, το νικηφόρο (1-0) απέναντι στη Μπάνικ Οστράβα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως την ιστορία γράφουν οι παρόντες. Γι αυτό και θα ξεκινήσω απ’ όσους είναι ήδη εδώ στο Κίελτσε και έπαιξαν στο άνοιγμα του κύκλου των φιλικών της ΑΕΚ και όχι μ’ αυτούς που θα (πρέπει να) έρθουν.

Ένα φιλικό το οποίο, παρεμπιπτόντως, η ΑΕΚ το κέρδισε. Ούτε μετράνε βαθμοί, ούτε ο αντίπαλος ήταν κανένα μεγαθήριο (μάλιστα η ιστορική Μπάνικ βιώνει φέτος το δράμα του υποβιβασμού), ούτε καν επρόκειτο για την πρόβα τζενεράλε ενόψει νέας σεζόν. Αλλά το πρώτο που θέλει να βάλει ο Κετσπάγια στην ομάδα που φτιάχνει, είναι νοοτροπία νικητή. Γι' αυτό και εκτός από το να γίνουν σωστά τα πράγματα μέσα στο γήπεδο, ο Γεωργιανός ούρλιαζε από τον πάγκο και για να κυνηγήσουν οι παίκτες του τη νίκη.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε απ’ αυτό το πρώτο ματς, είναι πως η ΑΕΚ έχει διορθώσει το λάθος που είχε κάνει πέρυσι τέτοια εποχή. Έναν Τσιγκρίνσκι ήθελε και πέρυσι. Όχι μόνο για να δέσει την άμυνα και να έχουν όλοι στα μετόπισθεν το κεφάλι τους ήσυχο. Αλλά για να μπορέσει και να καλλιεργήσει ο Κολοβέτσιος το ταλέντο του, αντί να αναλώνεται σε αγώνες δρόμου για να διορθώσει τις γκάφες του Άρθο. Τουλάχιστον αυτόν τον Τσιγκρίνσκι, τον έφερε φέτος.

Ο Ουκρανός έδειξε στο φιλικό, αυτό ακριβώς που έχει δείξει και στις προπονήσεις μέχρι τώρα στο Κίελτσε. Και που τον έχουν κάνει ήδη να ξεχωρίσει. Έχει επιβλητική παρουσία στην άμυνα και ξέρει να είναι εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, για να κάνει αυτό που πρέπει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Προφανώς και κάποια στιγμή στο φιλικό κουράστηκε και έκανε τα λαθάκια του. Λογικό στο χρονικό σημείο που βρίσκεται η προετοιμασία. Όμως έχει φανεί ήδη, πως αν δεν είχε τους συνεχείς τραυματισμούς στην καριέρα του, δεν θα περνούσε ούτε απ’ έξω από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Το δεύτερο συμπέρασμα που βγήκε, είναι πόσο σημαντικό είναι το γεγονός που η ΑΕΚ φέτος έχει γερό και δυνατό από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας και τον Μάνταλο αλλά και τον Βάργκας. Και πόσο πολύ έλλειψαν πέρυσι που ο ένας δεν έκανε καθόλου λόγω τραυματισμού και ο άλλος ελάχιστα. Τόσο ο Μάνταλος, όσο ακόμα περισσότερο ο Βάργκας, έβγαζαν ποιότητα και καλή χημεία στην επίθεση της ΑΕΚ, χωρίς ακόμα να έχει προχωρήσει καν η δουλειά στο μοντάρισμα και τους αυτοματισμούς.

Το τρίτο και για κάποιους, ου μη του Κετσπάγια εξαιρουμένου, πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα, είναι πως η ΑΕΚ καίγεται για μεταγραφές. Φυσικά και δεν χρειαζόταν το πρώτο φιλικό για να φανεί πως η ομάδα καίγεται για σέντερ φορ, για αριστερό μπακ, για αμυντικό χαφ, κατά πρώτο λόγο, αλλά και για εξτρέμ κατά δεύτερο (καθώς ο Βάργκας δείχνει πως μπορεί να κάνει καλή δουλειά από τα άκρα). Ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως στο ματς φάνηκαν αδυναμίες μόνο στις θέσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί και όχι σε κάποιες άλλες. Αλλά αυτές οι αδυναμίες, πρέπει να καλυφθούν… χθες.

Η ΑΕΚ χρειάζεται σέντερ φορ και σέντερ φορ επιπέδου Τσιγκρίνσκι. Ο τρόπος που ο Ουκρανός έχει επιδράσει ήδη καταλυτικά στο παιχνίδι της ομάδας από τα μετόπισθεν, πρέπει να είναι οδηγός για τον τρόπο που θα κινηθεί η ομάδα για την ενίσχυση στην επίθεση. Έναν Τσιγκρίνσκι για τα φορ. Χωρίς να σημαίνει αυτό, πως ο Αραβίδης δεν πρόκειται να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο στα χέρια του Κετσπάγια τη νέα σεζόν. Δείτε στο φιλικό με την Μπάνικ, πως ξεπετάχτηκε στην κάθετη του Βάργκας.

Επίσης είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ χρειάζεται μια μεταγραφή τύπου Μπακασέτα, σε αριστερό μπακ και αμυντικό χαφ. Για να μην χρειάζεται να επιστρατευτούν λύσεις τύπου Κολοβέτσιου ή Ζόριτς, όταν δεν είναι διαθέσιμος ή σε καλή αγωνιστική κατάσταση ο Ντίντακ. Και για να μην χρειάζεται να τρέμει το φυλλοκάρδι, μην μείνει ο Σιμόες εκτός μάχης ή ο Γιόχανσον ντεφορμαριστεί. Η αναφορά στον Μπακασέτα δεν είναι βεβαίως τυχαία. Ντεμπούτο έκανε στο φιλικό με την Μπάνικ και όχι με τους βασικούς, καθώς Μάνταλου παρόντος πάσα αρχή παυσάτω πίσω από τον σέντερ φορ. Όμως έγραψε μια ασιστ, έκανε εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων και όταν έπαιρνε την μπάλα δεν τον έβγαζε από την πορεία του άνθρωπος. Με λίγα λόγια, μια λύση που κάθε προπονητής θέλει στα χέρια του.

Photo Credits: Action Images

From father to son και We are back: Τα t-shirt της κιτρινόμαυρης παράδοσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ