OPINIONS

Εδώ σε θέλω ΑΕΚ

Εδώ σε θέλω ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πρόκληση και την ευκαιρία που έχει η Ένωση και ο Χιμένεθ και για την κούπα του κυπέλλου που είναι σαν πρωτάθλημα.

Για όσους δίνουν σημασία στα μεταφυσικά σημάδια και θεωρούν πως παίζουν τον ρόλο τους, η κλήρωση με τον Ολυμπιακό σημαίνει κούπα για την ΑΕΚ. Ειδικά η συγκεκριμένη.

Την αμέσως προηγούμενη φορά, πριν 68 χρόνια, που ήταν η ίδια τετράδα στα ημιτελικά, η ΑΕΚ είχε κατακτήσει το κύπελλο, αφού πρώτα είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Όπως θα χρειαστεί να κάνει και τώρα. Επίσης όσες φορές η ΑΕΚ αποκλείει τον Ολυμπιακό, παίρνει και το κύπελλο. Πάμε παρακάτω.

Για όσους βάλουν κάτω και αξιολογήσουν την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τρεις ομάδες της τετράδας του κυπέλλου, εύκολα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ΑΕΚ πήρε αυτήν με τα μεγαλύτερα ζόρια.

Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ μετρούν τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία ματς πρωταθλήματος. Και κανένας εκ των δυο, δεν έχει να λύσει τόσα πολλά αγωνιστικά προβλήματα, όσα ο Ολυμπιακός.

Μάλιστα στην κατάσταση που βρίσκονται οι ερυθρόλευκοι, αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει ουδείς που να μην τους ήθελε για αντιπάλους αύριο το πρωί.

Ποιος Ολυμπιακός και ποια αντίδραση

Μόνο που για να ξέρουμε τι λέμε, η ΑΕΚ δεν θα παίξει με τον Ολυμπιακό ούτε αύριο, ούτε την Κυριακή, ούτε καν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι και το πρώτο ματς των ημιτελικών, υπάρχουν ακόμα τρεις εβδομάδες. Επίσης για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι ποδοσφαιρικά νομοτελειακό, πως ο Ολυμπιακός, λόγω μεγέθους και φανέλας, θα βγάλει αντίδραση μετά απ’ όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως και ποια θα είναι αυτή η αντίδραση. Τον ΠΑΟΚ του Ίβιτς τον ξέρεις πως είναι και τι μπορεί να κάνει. Το ίδιο ισχύει και με τον Παναθηναϊκό του Ουζουνίδη. Ο Ολυμπιακός που θα παίξει απέναντι στην ΑΕΚ, δεν ξέρει κανείς καν ποιανού προπονητή θα είναι. Ούτε και πολύ περισσότερο πως θα είναι και τι αντίδραση θα βγάλει.

Προφανώς η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί καμία αντίδραση. Δεν το έκανε άλλωστε ούτε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν πολύ καλύτερο από τον τωρινό Ολυμπιακό, ούσα ακόμα εν μέσω του μαρτυρίου της Β’ εθνικής. Τότε για να μείνει εκτός κυπέλλου εκείνη η ΑΕΚ της Β’ εθνικής, χρειάστηκε ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Ένα γκολ μάλιστα, για το οποίο οι νόμοι της φύσης και της φυσικής, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν το χέρι και όχι το στήθος του Χάρα που άλλαξε την πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα.

Έστω και αν απ’ όλα τα ριπλέι, άκρη δεν βγαίνει. Βεβαίως αυτό μικρή σημασία έχει πλέον. Εκείνο που έχει σημασία, είναι η ΑΕΚ να περιμένει αντίδραση του Ολυμπιακού και να την μετρήσει ανάλογα. Διότι διέκρινα στον κόσμο ένα κλίμα γιούχου και ανοιξιάτικης εκδρομής στα ημιτελικά, ως πρώτη αντίδραση μετά την κλήρωση. Κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μεγάλη παγίδα.

Μια μεγάλη ευκαιρία

Εντός των τειχών των Σπάτων βέβαια, υποθέτω πως το κλίμα δεν θα είναι ανάλογο. Δεν ξέρω αν ο Χιμένεθ ή οι παίκτες είχαν κάποια προτίμηση για αντίπαλο. Ακόμα και αν είχαν, πλέον δεν έχει σημασία. Το σίγουρο είναι πως όλοι στην ΑΕΚ αντιλαμβάνονται πως έχουν μπροστά τους μια τεράστια πρόκληση, που είναι συνάμα και μια μεγάλη ευκαιρία. Ήταν έτσι κι αλλιώς σημαντικό να κατακτήσουν το κύπελλο (και μάλιστα δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), διότι σεζόν χωρίς τίτλο είναι πεταμένη για την ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς.

Όμως τώρα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια κούπα που θα έχει αξία ίση περίπου μ’ ένα πρωτάθλημα. Και αυτό διότι για να την κατακτήσει η ΑΕΚ, θα πρέπει να πετάξει έξω τον πρωταθλητή και μάλιστα σε διπλά παιχνίδια και μετά να κερδίσει έναν εκ των Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ. Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να αποδείξει μέσα στο γήπεδο, εκεί δηλαδή που είναι ο καλύτερος καθρέφτης, όπως είναι καλύτερη απ’ όλους. Δεν είναι δα και μικρή υπόθεση.

Φυσικά και το κύπελλο ποτέ δεν θα έχει το ίδιο βάρος με το πρωτάθλημα. Αλλά όταν για να το κατακτήσεις πρέπει να νικήσεις τους δυο από τρεις μεγάλους (και μάλιστα ο ένας είναι και ο πρωταθλητής), όπως και να το κάνεις, έχει ξεχωριστή αξία και βαρύτητα. Ειδικά για τους ποδοσφαιριστές, αυτή είναι η ευκαιρία τους για να επισφραγίσουν αυτό που ήδη φαίνεται τον τελευταίο 1,5 μήνα. Πως στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, αδίκησαν κατάφορα τους εαυτούς τους.

Με τον Μανόλο στον πάγκο

Η ΑΕΚ είναι έτσι κι αλλιώς τυχερή που βρέθηκε με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Αν για παράδειγμα είχε ακόμα τον Μοράις, το πιθανότερο είναι πως θα παρακολουθούσε ως θεατής την κλήρωση για τα ημιτελικά και θα κουβέντιαζε για το θαύμα που μπορεί να κάνει ο Γιακουμάκης. Εκτός όμως από την επαναφορά στην κανονικότητα, η ΑΕΚ είναι και για έναν ακόμα λόγο τυχερή που έχει τον Χιμένεθ στον πάγκο.

Ο Μανόλο ξέρει πολύ καλά και τι σημαίνει για την ΑΕΚ ένας τίτλος, αλλά και τι σημαίνει να τον κατακτά αποκλείοντας τον Ολυμπιακό και κερδίζοντας έναν εκ των Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ στον τελικό. Υπενθυμίζω πως στην προηγούμενη θητεία του στον κιτρινόμαυρο πάγκο, μπορεί να κέρδισε στον τελικό τον Ατρόμητο, αλλά στην διαδρομή είχε χρειαστεί να αποκλείσει ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Φυσικά και για τον ίδιο τον Χιμένεθ, έχουν την σημασία τους και τα δυο ματς με τον Ολυμπιακό και ο ημιτελικός. Ο Μανόλο έχει κερδίσει με σπαθί του και την δουλειά του, (πολλούς) πόντους για την παραμονή του στον πάγκο της ΑΕΚ και τη νέα σεζόν. Όμως κακά τα ψέματα, όλα θα κριθούν στο κύπελλο και στα πλέι οφ. Και όλα είναι σχετικά. Είναι διαφορετικό σε… πόντους αξιολόγησης, να αποκλείεις τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και να χάνεις στον τελικό, από το να προκρίνεσαι επί του ΠΑΟΚ και να χάνεις το κύπελλο από τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ