OPINIONS

Ας μιλήσουμε για τα "αν"

Ας μιλήσουμε για τα "αν"
Μάνταλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης κάνει υποθέσεις εργασίας μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Σεντ Ετιέν και σκέφτεται όλα τα... "αν" του αγώνα του Ολυμπιακού Σταδίου.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει ουδείς πως με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία. Πολύ περισσότερο η ποδοσφαιρική. Από την άλλη, ποιός μπορεί να αρνηθεί πως μέσα από διάφορα «αν», περνά η ιστορία.

Και ως εκ τούτου έχουν πάντα και το ενδιαφέρον τους και την σημασία τους.

Γι αυτό και πάμε να βάλουμε στο τραπέζι, μια σειρά από «αν», που προκύπτουν από τον αποκλεισμό της ΑΕΚ.

Αν ο Μπαρμπόζα…

Αν έβαζε εκείνο το γκολ ο Μπαρμπόζα στην ασύλληπτη ευκαιρία του 37’ θα υπήρχε άλλο ματς. Το είπε ο Κετσπάγια. Το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και ο προπονητής της Σεντ Ετιέν. Η ΑΕΚ έχασε μια ευκαιρία να πάει στα αποδυτήρια έχοντας «σβήσει» το βάρος από το γκολ που δέχθηκε. Ένα θα ήθελε στο δεύτερο ημίχρονο για να προκριθεί, ένα ήθελε και πριν δεχθεί το γκολ του Μπέριτς. Αφήστε που η Σεντ Ετιέν, φυλαγόταν και από την σκιά της, ακόμα και όταν θα έπρεπε να δεχθεί δυο γκολ για να αποκλειστεί. Φανταστείτε πως θα αντιδρούσε, αν έμενε έξω μ΄ ένα. Και φανταστεί και την ψυχολογία και του κόσμου και των παικτών της ΑΕΚ σ’ ένα γκολ στο 37’. Ειδικά του Μπαρμπόζα που αντί για σκόρερ έγινε μοιραίος και μετά χάθηκε από το γήπεδο.

Αν ο Κετσπάγια…

Πολύ γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο ο Κετσπάγια επενέβη στο ματς. Έβγαλε πρώτα τον Βάργκας και μετά τον Μπαρμπόζα. Όντως ο Βενεζουελάνος ήταν στο πρώτο ημίχρονο κάτω του μετρίου. Αλλά και στα τρία περσινά ντέρμπι που καθάρισε με γκολ του, ήταν ο χειρότερος του γηπέδου. Το ίδιο και στον τελικό του κυπέλλου, όταν έδωσε δυο ασίστ. Επίσης και ο Μπαρμπόζα μετά την ευκαιρία που έχασε, χάθηκε από το γήπεδο. Αλλά αν δεν έβγαινε τόσο νωρίς ο Πορτογάλος και τόσο νωρίς ο Βενεζουελάνος, ίσως η ΑΕΚ να έβρισκε περισσότερους τρόπους να περάσει την μπάλα στην γεμάτη από Αλμέιδα και Αραβίδη περιοχή της Σεντ Ετιέν.

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως και ο Πλατέλλας και ο Αραβίδης που μπήκαν στο γήπεδο, προσέφεραν. Ο ένας με την ταχύτητα και την κοφτή του ντρίμπλα και ο άλλος με το πάθος του. Επομένως, έστω και αν αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν ο Μπαρμπόζα και ο Βάργκας δεν έφευγαν νωρίς από το ματς, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πως ο Κετσπάγια έκανε λάθος κίνηση. Πάντως επειδή έχει ανοίξει κουβέντα για το επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ, στο πρώτο ημίχρονο μια χαρά ανάπτυξη παιχνιδιού είχε η ομάδα. Και σωστά έβγαινε από τα άκρα και φάσεις δημιούργησε. Τηρουμένων των αναλογιών και της ποιότητας μιας ομάδας σαν την Σεντ Ετιέν. Δεν έπαιζε μόνη της στο γήπεδο η ΑΕΚ να κάνει ανενόχλητη τριγωνάκια.

Αν είχε πάρει…

Η ίδια η (ποδοσφαιρική) ζωή, ήρθε να αποδείξει στην ΑΕΚ πόσο λάθος έκανε με την κωλυσιεργία στην μεταγραφή ενός ακόμα παίκτη για τη μεσαία γραμμή. Στο πρώτο ματς στο Ζοφρουά Γκισάρ ο Σιμόες από θαύμα έμεινε όρθιος και συνέχισε να παίζει μετά από δυο γερές κλωτσιές στο ψαχνό, αλλά ο Γιόχανσον δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός με την γαστρεντερίτιδα. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για τίποτα τον Λαμπρόπουλο, καθώς έδωσε και την ψυχή του. Και ανταποκρίθηκε πλήρως στα ανασταλτικά καθήκοντα. Εκεί η απουσία του Γιόχανσον δεν φάνηκε.

Αλλά «σκότωσε» τον Σιμόες που κλήθηκε να κάνει και την δουλειά που ξέρει και αυτή του Σουηδού και τελικά χάθηκε κάπου ενδιάμεσα. Ο Γαλανόπουλος έχει όλα τα φόντα να γίνει τοnextbigthingτης ΑΕΚ, αλλά χρειάζεται και ένα χαφ για τώρα. Αν είχε πάρει τον Κάτσαρ και έπαιζε δίπλα στον Σιμόες, ίσως να είχε γραφτεί αλλιώς η ιστορία αυτής της ρεβάνς. Τώρα δεν έχει νόημα να κλαίνε στην ΑΕΚ πάνω από το χυμένο γάλα. Ότι έγινε, έγινε. Αλλά επειδή το πρωτάθλημα έχει 30 ματς και θα έρθουν και γαστρεντερίτιδες στον Γιόχανσον και γερές κλωτσιές στον Σιμόες, χρειάζεται επειγόντως μεταγραφή χαφ.

Αν θα…

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως πριν ξεκινήσουν τα δυο ματς με την Σεντ Ετιέν, την ΑΕΚ την είχαν σχεδόν ξεγραμμένη. Είναι παράσημο πως έμεινε παράπονα μετά τον αποκλεισμό, πως δεν προκρίθηκε η ομάδα που ήταν καλύτερη στα δυο 90άλεπτα. Ακόμα μεγαλύτερο παράσημο, είναι τα λόγια του προπονητή της Σεντ Ετιέν, που λίγο πριν επιστρέψει στην Γαλλία και μάλιστα με την πρόκριση, δεν είχε κανέναν λόγο να αρχίσει να γλείφει την ΑΕΚ και να λέει πράγματα που δεν πιστεύει. Και μίλησε για δυο ομάδες με μικρές διαφορές. Βεβαίως αυτό δεν αλλάζει πως η ΑΕΚ χαιρέτησε νωρίς την Ευρώπη.

Και μ’ αυτό το δεδομένο στο χέρι, το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να βγει σε καλό. Αν δηλαδή η ΑΕΚ μπορεί να δουλέψει, τις επόμενες 15 μέρες, χωρίς παράμετρο ευρωπαϊκού αγώνα, για να είναι απολύτως έτοιμη για να το πρωτάθλημα. Και αν μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι άλλοι τρεις διεκδικητές του τίτλου, θα παλεύουν να κρατήσουν και το καρπούζι της Ευρώπης στην ίδια μασχάλη. Προφανώς και μπορεί. Μένει να το αποδείξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ