OPINIONS

Αποτελεσματικότητα, τέρμα, στόπερ

Αποτελεσματικότητα, τέρμα, στόπερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πρώτη φετινή νίκη της ΑΕΚ σε ντέρμπι, τον εξαιρετικό Ανέστη αλλά και την ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης μέσα στην εβδομάδα.

Η ΑΕΚ κέρδισε το πρώτο της ντέρμπι για φέτος. Το πρώτο που έπαιξε στο ΟΑΚΑ. Το πρώτο που με τον Γκουστάβο Πογέτ να έχει την απόλυτη επιμέλεια και της προετοιμασίας και της διαχείρισης του παιχνιδιού. Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι πως η ΑΕΚ κέρδισε ένα ματς, το οποίο σ’ άλλες εποχές στην καλύτερη περίπτωση θα είχε κολλήσει στην ισοπαλία και στην χειρότερη όλα θα της είχαν πάει στραβά και ανάποδα. Θύμιζε πολύ παλαιότερα ντέρμπι, στα οποία η ΑΕΚ έπαιξε με την φωτιά και τελικά τσουρουφλίστηκε.

Αυτή την φορά κέρδισε. Και κέρδισε καταρχάς διότι έβγαλε και πάλι στο γήπεδο την θαυμαστή αποτελεσματικότητα, που είναι το νούμερο ένα συστατικό της συνταγής για το σερί νικών που τρέχει η ΑΕΚ. Πριν ο Βάργκας σκοράρει, η ΑΕΚ κυκλοφορούσε την μπάλα, είχε τον έλεγχο, αλλά επί της ουσίας κλασική ευκαιρία δεν είχε κάνει. Και την πρώτη την έκανε γκολ. Αν είχε κάνει και στο δεύτερο ημίχρονο γκολ, μόλις την δεύτερη που είχε, με τον Μάνταλο, τότε θα είχε καθαρίσει πιο εύκολα το ντέρμπι πολύ πιο εύκολα και πολύ νωρίτερα. Και θα είχε εκτελέσει απόλυτα αυτό στο οποίο επιμένει ο Πογέτ στις προπονήσεις. Αποτελεσματικότητα και ακόμα περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης η ΑΕΚ κέρδισε το ντέρμπι, διότι έχει τερματοφύλακα και μάλιστα εξαιρετικό. Αυτή την φορά ο Γιάννης Ανέστης δεν έπιασε πέναλτι, όπως είχε κάνει απέναντι στην Ξάνθη και απέναντι στον ΠΑΣ. Όμως όταν χρειάστηκε, μια φορά στο πρώτο ημίχρονο και μια φορά στο φινάλε του ματς, έκανε καθοριστικές αποκρούσεις. Άλλωστε διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως αμέσως μετά την λήξη του παιχνιδιού, οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έπεσαν πάνω στον Ανέστη και τον αγκάλιασαν.

Βεβαίως η ΑΕΚ κέρδισε, διότι είχε παίκτες που έπαιξαν σαν «καμικάζι» από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Με πρώτο και καλύτερο τον Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος έκανε χιλιόμετρα, έκοβε ότι… έβλεπε και δεν δίστασε ακόμα και να γίνει «βδέλλα» πάνω στον πολύ ψηλότερο και δυνατότερο Μπερμπάτοφ, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ο Βούλγαρος μπήκε στο ματς. Και έκανε τόσο καλή δουλειά ο Σιμόες, που οδήγησε τον επιθετικό του ΠΑΟΚ σε κτύπημα εκτός φάσης προκειμένου να γλιτώσει από τις «δαγκάνες» του Πορτογάλου. Στην κατηγορία τον «καμικάζι» και ο Αραβίδης. Έβγαλε πολλή δουλειά σ’ όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Και όταν ο Τούντορ «μετέθεσε» τον Ροντρίγκεζ στο δεξί άκρο για τον ρίξει πάνω στον Ντίντακ, ο Πογέτ απάντησε στέλνοντας τον Αραβίδη προς… βοήθεια. Και ο «Άραβας» την δουλειά την έκανε αψεγάδιαστα.

Αν πάντως εκείνο που αποδείχθηκε και στο ντέρμπι, είναι πως η ΑΕΚ έχει αποτελεσματικότητα, έχει τερματοφύλακα, έχει «καμικάζι», φάνηκε επίσης και τι είναι αυτό που χρειάζεται. Στόπερ είναι αυτό. Ο Άρθο ήταν μια μόνιμη εστία κινδύνων. Ακόμα και σε ανύποπτες φάσεις, δημιουργούσε πρόβλημα. Και ανάγκαζε όλους τους υπόλοιπους, με πρώτο τον Κολοβέτσιο, να τρέχουν και να μην φτάνουν. Προφανώς θα ήταν καλό η ΑΕΚ να κλείσει την μεταγραφή του Σα ή οποιουδήποτε άλλου σέντερ φορ. Όμως απ’ όσα έγιναν και δεν έγιναν στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα, πως η πρώτη προτεραιότητα στην εβδομάδα που απομένει μέχρι να κλείσει η μεταγραφική περίοδος, θα πρέπει να είναι η απόκτηση ενός στόπερ. Είτε ο Άρθο φύγει για την Κίνα, είτε όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ