OPINIONS

Ζεστά και παγωμένα μπαλάκια;

Ζεστά και παγωμένα μπαλάκια;

Τι πιθανότητες είχε να βγει το ζευγάρι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο κύπελλο; Μια στις εφτά. Λιγότερο από 15%. Κι αν η κλήρωση ήταν αβαβά; Κι αν την έστησε η εγκληματική οργάνωση που έχει εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Στήνονται οι κληρώσεις; Μπορεί κάποιο αρόρατο χέρι να μόνταρε την κλήρωση για να έρθουν αντιμέτωποι σε διπλά παιχνίδια Ολυμπιακός και ΑΕΚ; Και με το πρώτο παιχνίδι μάλιστα στο Καραϊσκάκης; Για να σκοτωθούνε Μαρινάκης-Μελισσανίδης; Η καχυποψία σε ότι έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε κληρώσεις είναι δεδομένη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα μάλιστα ότι στήνονται οι κληρώσεις του Τζόκερ. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων για να γίνονται απανωτά τζακ-ποτ, να μαζεύονται πολλά λεφτά και στη συνέχεια να τα δίνουνε όπου θέλουν. Δεν θα μπορούν να στηθούν στο ποδόσφαιρο;

Στο ποδόσφαιρο μάλιστα υπάρχουν σχετικά προηγούμενα. Σε ότι "τυχερό" άλλωστε, υπάρχει τουλάχιστον η σκέψη για κλοπή και στη συνέχεια η απόπειρα. Μέχρι και την δεκαετία του '70 για τις κληρώσεις χρησιμοποιούσαν "χαρτάκια". Κάθε χαρτί αφού αναγραφόταν το όνομα της ομάδας το τύλιγαν και το έκαναν "μασούρι". Ποιο κόλπο είχε βρεθεί όπως μου είχε αποκαλύψει ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες: Ας υποθέσουμε ότι έχουν φτάσει στους "4" του κυπέλλου Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Προοδευτική. Εσύ που κάνεις την κλήρωση θέλεις να αβαντάρεις τον Παναθηναϊκό. Έπαιρνες λοιπόν μια καρφίτσα και πριν διπλώσεις τα χαρτάκια τρύπαγες ελαφριά και δημιουργούσες γρέζια σ' αυτά του Παναθηναϊκού και της Προοδευτικής.

Όταν έκανες την κλήρωση κι έβαζες το χέρι σου ψιλαφώντας καταλαβαίνεις ποια ομάδα έχεις πιάσει. Αν τράβαγες δηλαδή πρώτο το χαρτάκι χωρίς γρέζι ήταν κάποιο από Ολυμπιακό-ΑΕΚ. Στη συνέχεια διάλεγες το άλλο από τα τρία χαρτάκια που δεν είχε γρέζι κι έβγαλες το ζευγάρι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στα σίγουρα κι ο Παναθηναϊκός έφτανε στον Τελικό μέσω Προοδευτικής.

Επειδή, όμως, τίποτα δεν μένει κρυφό η δουλειά στην πορεία βρώμισε. Έτσι για λόγους διαφάνειας άλλαξε ο τρόπος της κλήρωσης. Καταργήθηκαν τα χαρτάκια και προέκυψαν τα "μπαλάκια". Κάθε μπαλάκι αφού το ξεβίδωνες είχε μέσα το όνομα της ομάδας ή τον αριθμό που της αντιστοιχούσε. Και πάλι, όμως, οι πονηροί βρήκαν τον τρόπο. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι έχουμε πάλι στους "4" του Κυπέλλου τις τέσσερις ομάδες που προαναφέραμε. Αν ήθελε ο νταραβεριτζής να ευνοήσει τον Ολυμπιακό έβαζε το αντίστοιχο μπαλάκι όπως κι αυτό της Προοδευτικής στην κατάψυξη! Τα έβγαζε λίγο πριν την κλήρωση τα έδειχνε στους παρισταμένους για να αποδειχτεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, τα έβαζε σε μια σακούλα και τράβαγε: δύο παγωμένα δηλαδή στη σειρά, ή δύο ζεστά και τα ζευγάρια Ολυμπιακός-Προοδευτική και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ήταν σίγουρα. Όπως στα χαρτάκια με τα γρέζια έτσι και στα παγωμένα μπαλάκια τρίτο χέρι δεν ακούμπαγε.

Στη δεκαετία του '80 πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ ήταν ο συγχωρεμένος Γιώργος Δραμουντάνης. Παναθηναϊκός. Με τον Παναθηναϊκό να ευνοείται σε όλες τις κληρώσεις που έκανε προσωπικά ο ίδιος ο Δραμουντάνης. γυρίζοντας τη μανιβέλα. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι κάτι γινόταν. Μέχρι που το έλεγε κι ο ίδιος μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι είχε βρει τον τρόπο, να βγάζει τα ζευγάρια που θέλει. Ενώ, επρόκειτο περί συμπτώσεων και μόνο.

Στην εποχή της παράγκας, ωστόσο, ο αστικός μύθος (που δεν ήταν όμως μύθος) έλεγε ότι κάτι γινόταν στις κληρώσεις των διαιτητών. Όχι με απόλυτη επιτυχία, άλλα σε ποσοστό 80% με 90%. Το σχετικό μηχάνημα ήταν περίπου σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται στις κληρώσεις των αριθμολαχείων (Τζόκερ, κτλ) του ΟΠΑΠ. Οι Ιταλοί που το είχαν πουλήσει στην τότε ΕΠΑΕ είχαν πουλήσει μαζί και το μυστικό για να βγαίνουν οι αριθμοί, δηλαδή, οι διαιτητές που είχε επιλέξει αυτός που έκανε την κλήρωση.

Σχετικά τώρα με την κλήρωση Ολυμπιακού-ΑΕΚ ο καθείς μπορείς να πιστεύει ότι θέλει. Ότι μπορεί να ήταν δάκτυλος της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για να παίξει ο Ολυμπιακός κόντρα στην ΑΕΚ σε διπλά παιχνίδια, με πρώτο αυτό στο Καραϊσκάκης για να κερδίσει ο Μαρινάκης δύο φορές τον Μελισσανίδη. Και να αποκλειστεί ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να βρεθούν αντίπαλοι στον τελικό, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κάνουν το ΟΑΚΑ λαμπόγιαλο.

(Μουσικοί και μουσική στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ