OPINIONS

Χούλιγκανς-Αστυνομία: άσος ημίχρονο-άσος τελικό

Χούλιγκανς-Αστυνομία: άσος ημίχρονο-άσος τελικό

Ο Κώστας Καίσαρης βγάζει το καπέλο στους οργανωμένους. Αναγνωρίζει την ικανότητα και την ανωτερότητα τους. Ταυτόχρονα καταθέτει τη δική του πρόταση στον Πάνο Μπιτσαξή για την πάταξη της βίας.

Οργανωμένοι. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους όνομα και πράμα. Το μοναδικό κομμάτι στο χώρο του ποδοσφαίρου που έχει επαγγελματισμό και συνέπεια.

Πράγματι. Το οργανωμένο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδε, δεν είναι πουτσ@ρ@ μπουλούκι. Κάποιοι άτακτοι, δηλαδή, χωρίς αρχές και χωρίς κανόνες. Το επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Το διέκοψαν το κωλοπαίχνιδο. Και το είχαν προαναγγείλει μάλιστα. Στη συτνάντηση τους με τον Γόντικα: "Δεν εγγυόμαστε για τίποτα". Έτσι πάει στην Ελλάδα. Δεν είναι εγγυήτρια δύναμη για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα η Αστυνομία. Είναι οι οργανωμένοι. Αν μπορούν, αν θέλουν. ΟΚ. Αν σηκώσουν τα χέρια ψηλά το ματς θα διακοπεί. Όπως κι έγινε. Χούλιγκανς-Αστυνομία: άσος ημίχρονο-άσος τελικό.

Εκπλήξεις προκύπτουν στο ποδόσφαιρο, αλλά μόνο μέσα στο γήπεδο. Στις εξέδρες και τον περιβάλλοντα χώρο κερδίζει πάντα το φαβορί: οι χούλιγκανς. Το αουτσάιντερ, η αστυνομία, χάνει. Όπως έχασε πανηγυρικά την Κυριακή.

Οι οργανωμένοι δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα: να μεταφέρουν τις μολότωφ, να τις περάσουν μέσα στο γήπεδο και να τις ρίξουν. Και να κερδίσουν κατά κράτος στις μάχες σώμα με σώμα. Κι ας μην διαθέτουν ούτε την ανάλογη εκπαίδευση, ούτε τον ανάλογο εξοπλισμό: γκλομπς, κράνη, ασπίδες. Είχαν, όμως, οργάνωση, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Και για αυτό, για ακόμη μια φορά, ήταν οι νικητές.

Η Αστυνομία, αντίθετα, λειτούργησε όπως λειτουργεί πάντα: ερασιτεχνικά. Λες και κάνει αγγαρεία: "άλλη δουλειά δεν έχουμε να κυνηγάμε τα κωλόπαιδα. Και για τρεις κι εξήντα μάλιστα, όταν μας έχουνε κόψει μισθούς και επιδόματα". Ρίχνουνε, λοιπόν, χημικά και δακρυγόνα, όπως και στις διαδηλώσεις κι αυτό είναι όλο.

Καλώστονα τον Μεγαλέξανδρο

Κι έχεις τους δημοσιογράφους να λένε και να γράφουνε για τους "ανεγκέφαλους". Παπάρια μάντολες. Ανεγκέφαλοι δεν είναι αυτοί που κάνουνε τους τσαμπουκάδες. Ανεγκέφαλοι είναι οι άλλοι, που υποτίθεται έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και δεν μπορούνε να μοιράσουνε δύο γαϊδουριών άχυρο. Αντί να λουφάξει και να κρυγφτεί αυτός ο δήθεν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Μπιτσαξής βγήκε (τηλεφωνικά) στην τηλεόραση να κάνει αποτίμηση της κατάστασης: "δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια. Σε 200 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν είχε γίνει τίποτα. Ήταν βέβαια ότι κάποια στιγμή θα προκληθούν επεισόδια. Θα πρέπει, λοιπόν, τα ντέρμπι να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών".

Καλώστονα κι ας άργησε. Σαν δεύτερος Μέγας Αλέξανδρος. Όχι στον Καραγκιόζη, που τα έβαλε με το καταραμένο φίδι, αλλά στον τρόπο που "έλυσε" τον γόρδιο δεσμό. Πήρε το σπαθί και τον έκοψε. Έτσι κι ο Μπιτσαξής. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει την αποκλειστικότητα σε όλη την Ευρώπη, να παρακολουθούν τα ντέρμπι μόνο οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας. Ο Μπιτσαξής λίγο πριν ιδιοτεύσει, αφού μετά τις εκλογές πάει σπίτι του, ανακάλυψε σαν δεύτερος Χριστόφορος Κολόμβος, πως μπορεί να σταθεί όρθιο το αυγό. Τα ντέρμπι να διεξάγονται χωρίς θεατές. Ποιος θα κάνει μετά τα επεισόδια;

Μιλάμε ότι ο άνθρωπος κερδίζει χρυσόν ωρολόγιον. Κι επειδή οι καιροί ου μένεται, αμ' έπος αμ' έργον. Ντέρμπι θα είναι τα ματς για τα πλέι-οφς. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα παίξουνε. Όλα τα παιχνίδια, λοιπόν, σε όλα τα γήπεδα κατά τη Μπιτσάξειο λογική να γίνουν χωρίς κόσμο. Για τον τελικό του κυπέλλου, δεν προκύπτει ανάλογο θέμα. Με τον Ολυμπιακό κόντρα σε Ατρόμητο ή Αστέρα Τρίπολης δεν πρόκειται για ντέρμπι. Μιλάμε για το απόλυτο καραγκιοζιλίκι.

Καταργήστε τα ντέρμπι

Δεν τα λέει αυτά, κάποιος αργόσχολος στο καφενείο ή ο Μήτσος από τις Κουκουβάουνες σε ραδιοφωνική μεταμεσονύκτιο εκπομπή επικοινωνίας. Τα λέει ο δήθεν γενικός γραμματέας αθλητισμού. Κακώς, όμως, σταμάτησε εκεί. Αφού έχει τέτοιες καινοτόμες ιδέες, έπρεπε να το πάει ακόμα παραπέρα. Να καταργήσει τελείως τα ντέρμπι. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είναι ότι θέλει κάνει.

Να καταργήσει, λοιπόν, τα ντέρμπι. Να μην ξαναπαίξουν Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-Άρης. Η κάθε ομάδα να παίρνει από τρεις βαθμούς όταν είναι γηπεδούχος κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τι κερδίσανε, δηλαδή, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ που παίξανε φέτος και φέρανε δύο ισοπαλίες και πήραν από δύο βαθμούς. Τίποτα κι όσοι είχανε πάει στο γήπεδο, μάλιστα, στεναχωρηθήκανε που δεν κέρδισε η ομάδα τους.

Να μη διαστάσει, λοιπόν, ο Μπιτσαξής. Να το τολμήσει. Το να διεξάγονται τα ντέρμπι χωρίς θεατές, καμιά δεκαριά δηλαδή ματς στη σεζόν κι ακόμα παραπάνω είναι ημίμετρο. Καταργώντας τα ντέρμπι, τελειώνει αυτή η ιστορία μια και καλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ