OPINIONS

Βάλτε τώρα που γυρίζει

Βάλτε τώρα που γυρίζει

Ο Κώστας Καίσαρης εκφράζει τον προβληματισμό του για το μείζον θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Και θέτει το ρητορικό ερώτημα: γιατί ο Δήμας και όχι η Άννα Παναγιωταρέα;

Βάλτε τώρα που γυρίζει. Σήμερα Τετάρτη η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! Κρίσιμη για την Ελλάδα, τους Έλληνες, για το μέλλον αυτού του τόπου και γενικότερα της Ευρώπης.

Αυτή η κουτσουλιά στον χάρτη της υδρογείου, η Ελλάδα, που είναι σαν μυγόχεσμα, μπορεί να παρασύρει σε καταστροφή ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικονομία, αν όχι την παγκόσμια. Αν δηλαδή δεν βγει πρόεδρος και προκύψει "πιστωτικό γεγονός" όπως διατείνεται η Σοφία, όχι μόνο στο όνομα, αλλά σοφή στη σκέψη, Βούλτεψη.

Βάλτε τώρα που γυρίζει .Οι σκληροί και ανάλγητοι μπουκ έχουν βγάλει αποδόσεις. Παίζουν στοιχήματα, με το μέλλον της πατρίδας. Όπως κάποιοι άλλοι είχαν παίξει στα ζάρια τον ιερό χιτώνα του Ιησού Χριστού, μετά τη σταύρωση. Αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο της σταύρωσης του ελληνικού λαού: στο 1.40 έχει κατρακυλήσει η απόδοση ότι δεν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος. Και τη χώρα να βυθισθεί στο χάος και να συρθεί σε εκλογές. Το να εκλεγεί Πρόεδρος (οποιοσδήποτε πρόεδρος από το παρών κοινοβούλιο) ως απόδοση έχει εκτιναχθεί στο 2.85 .

Οι μπουκ, ωστόσο, έχουν βγάλει αποδόσεις και για άλλες επιφανείς προσωπικότητες, που ενδεχόμενα να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τον Σταύρο Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, αλλά όπως έχει αποφανθεί ο Αρταξέρξης "άλλο τι λέμε (στην πολιτική), άλλο τι κάνουμε". Οι μπουκ, λοιπόν, δίνουν στη Γιάννα Αγγελοπούλου για πρόεδρο 21 στο ένα. Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη 101 στο ένα. Στον Νίκο Αλέφαντο 501 στο ένα. Στον Βασίλη Λεβέντη 1001 στο ένα.

Θα μου πείτε τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Νίκος Αλέφαντος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου; Ο Αλέφαντος είναι προπονητής. Η κ. Αγγελοπούλου τι δουλειά κάνει; Αν πάει μάρτυρας σε κανένα δικαστήριο και τη ρωτήσει ο πρόεδρος "τι επαγγέλεσθε" ποια θα είναι η απάντηση της; Συγγραφέας; Τι δουλειά έχει ο Βασίλης Λεβέντης με την κ. Βαρδινογιάννη; Ο Λεβέντης είναι πολιτικός. Αρχηγός κόμματος. Και εκ των πλέον έμπειρων μάλιστα. Έχει τα τυπικά προσόντα. Η κ. Βαρδινογιάννη είναι μια φιλάνθρωπος.

Στο κουπόνι, βέβαια, υπάρχει και "ο άλλος". Με απόδοση 1.40. Στην περίπτωση που λέγαμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία στις 29 του μήνα κατεβάσει κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Στην Ελλάδα ποτέ δεν εξέλειπαν οι μεγάλες προσωπικότητες:

-Μπορεί να είναι η Άννα Παναγιωταρέα: δημοσιογράφος, συγγραφές, καθηγήτρια και εσχάτως εκπρόσωπος Τύπου του τάφου της Αμφίπολης.

-Μπορεί να είναι ο Νίκος Βαμβακούλας. Πολύ πιο έξυπνος από τον Θοδωρή Ζαγοράκη που ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε για το Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του, τον έστειλε στην Ευρωβουλή.

- Μπορεί να είναι η Ελένη Φουρέιρα. Από φωνή κορμάρα. Για να αποδείξουν στην πράξη οι Έλληνες πολιτικοί ότι δεν διακατέχονται από ρατσισμό.

- Μπορεί να είναι η Τζούλια Αλεξανδράτου. Αν οι Ιταλοί έστειλαν στη Βουλή την Τσιτσιολίνα, οι Έλληνες να κάνουν ένα βήμα παραπέρα: να κάνουν πρόεδρο της Δημοκρατίας μια "επαγγελματία" Μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα. Για να τιμήσουν στην πράξη το αρχαιότερα επάγγελμα του κόσμου.

- Μπορεί να είναι ο Γιώργος Νταλάρας: ο αγωνιστής, ο φίλος της Κύπρου, ο ουμανιστής, ο υπεράνω χρημάτων, ο νυν και αεί αριστερός. Το φτωχόπαιδο που ξεκίνησε από τις παράγκες της Κοκκινιάς κι έφτασε να ανοίγει το σπίτι του στα βόρεια προάστια για τον Κόκκαλη, τον Ψυχάρη και τον Πάγκαλο.

- Μπορεί να είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η γυναίκα που είχε τη μέγιστη τιμή να έχει πεθερό Πρωθυπουργό, άνδρα πρωθυπουργό, γιο πρωθυπουργό. Να γίνει στα 92 της πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σαν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη συμβολή της, σαν συζύγου και μητέρα πρωθυπουργών. Σαν μια έμπρακτη συγγνώμη του πολιτικού συστήματος, για την συμπεριφορά του Ανδρέα που την πέταξε στους πέντε δρόμους για να στεφανωθεί τη Δήμητρα.

- Μπορεί να είναι ο Γιώργος Μάγγας. Ένας σεμνός, λαϊκός καλλιτέχνης. Ο άνθρωπος που κάνει το κλαρίνο να κελαϊδάει Αυτός που βγάζει τα λεφτά του με τον ιδρώτα του προσώπου του στα πανηγύρια. Αυτός που σε ανύποπτο χρόνο έχει δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας. Ότι ύφασμα του περισσεύει κάθε φορά από τις κουρτίνες, το δίνει στο ράφτη για να του φτιάξει κουστούμι.

- Μπορεί να είναι η Ελεονόρα Μελέτη. Ένα νέο και τροφαντό κορίτσι που θα δώσει έναν άλλον αέρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Κάθε φορά που θα την βλέπουν οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) ηγέτες θα τους τρέχουνε τα σάλια. Το κορίτσι που δεν δίστασε να ομολογήσει ότι βλέπει πορνό κι έχει καπνίσει μπάφο.

- Και γιατί να μην είναι ο Κώστας Γκουσγκούνης; Ο αποδεδειγμένα άξιος 100/100. Ο ντούρος και βαρβάτος. Ο άνθρωπος που στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, κράταγε ψηλά το φρόνημα της ελληνικής νεολαίας.

Και μην βρεθεί κανείς να πει ότι όλα αυτά διακωμωδούν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιος έχασε τη σοβαρότητα του σ' αυτή τη χώρα για να τη βρουν οι πολιτικοί; Ποια είναι η σοβαρότητα που δείχνουν οι πολιτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους; Ποια είναι η σοβαρότητα που δείχνουν οι πολίτες στην άσκηση των δικών τους καθηκόντων; Και να μην έχουν παιδεία το καταλαβαίνεις. Δεν έχουν καν το ένστικτο που διαθέτουν τα ζώα προκειμένου να επιβιώσουν.

(Η γενιά η δικιά μου έχει χάσει. Τζόρτζιο Γκάμπερ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ