OPINIONS

Τσολιάς στα ανάκτορα

Τσολιάς στα ανάκτορα

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Την Ιωάννα Λίλη που έκλεψε την παράσταση, το γκρι παλτό της κ. Τζιτζικώστα και την ΕΔΕ που διέταξε ο Λοβέρδος.

Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός:

-Υπάρχει μια χώρα (και ευρωπαϊκή μάλιστα) η οποία εορτάζει κάθε χρόνο δύο εθνικές επετείους.

-Η μια εξ αυτών μάλιστα (η 28η Οκτωβρίου) δεν έχει να κάνει ούτε με την απελευθέρωση της χώρας, ούτε με την ανεξαρτησία της. Αλλά με την είσοδο της σε πόλεμο! Πόλεμο, μάλιστα, τον οποίο τελικά έχασε.

-Ένα μείζον θέμα το οποίο είχε δημιουργηθεί σχετικά με το αν οι αλλοδαποί μαθητές έχουν το δικαίωμα να κρατούν στις μαθητικές παρελάσεις (την 28η Οκτωβρίου) την ελληνική σημαία, λύθηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας!

-Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν συμβεί αρκετά ευτράπελα. Αξίζει να σημειώσουμε τούτο: Επειδή του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στεγνώσει από λεφτά κι από βενζίνα, τα λειτουργικά έξοδα της παρέλασης (τα καύσιμα δηλαδή) ήταν χορηγία γνωστού επιχειρηματία που ασχολείται με πετρέλαια.

Τσολιάς στα ανάκτορα

-Η Ελλάδα (γιατί περί αυτής της χώρας πρόκειται) είναι η μοναδική στον κόσμο που οι παρελάσεις διενεργούνται κεκλεισμένων των θυρών. Λες και η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου είναι ποδοσφαιρικές ομάδες κι έχουν τιμωρηθεί με ποινή απαγόρευσης εισόδου των θεατών τους.

-Η είσοδος στο χώρο των επισήμων που παρακολουθούν τις κατά τόπους παρελάσεις επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν τις σχετικές διαπιστεύσεις. Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή και σε όσους έχουν μέσον. Οι γονείς που θα ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

-Έτσι οι παρελάσεις απέκτησαν ένα διαφορετικό νόημα. Αφού παρόντες είναι πλέον οι συγγενείς και οι φίλοι (πολιτικών και στρατιωτικών) μετατράπηκαν σε κοσμικές εκδηλώσεις. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι "την παράσταση στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη έκλεψε η εντυπωσιακή Ιωάννα Λίλη". Για όσους δεν γνωρίζουν πρώην πλέι-μέιτ, νυν τηλεπαρουσιάστρια και σύζυγος του Ευρωβουλευτού Θοδωρή Ζαγοράκη. Σαν να την ακούς να μιλάει το πρωί της Τρίτης στο τηλέφωνο με τη φιλενάδα της: "Κι εγώ θα ήθελα χρυσό μου να πάμε για καφέ, αλλά δεν μπορώ. Έμπλεξα. Πρέπει να ντύσω τα παιδιά και να πάμε με τον Θόδωρο στην παρέλαση. Και δεν μου λες χρυσό μου, τώρα που το έφερε η κουβέντα, ξέρεις τι φοράνε στις παρελάσεις;

Τσολιάς στα ανάκτορα

-Και για να μην είμαστε άδικοι, όπως αναφέρουν επί λέξη τα ρεπορτάζ έγινε χαμός όταν οι φωτογράφοι είδαν τη σύζυγο του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, Ελεάνα Βλάχου ντυμένη με γκρι παλτό και μαύρο παντελόνι.

Τσολιάς στα ανάκτορα

-Κάτι σαν επίδειξη μόδας, δηλαδή κι αφού επρόκειτο για γυναίκες αυτό έχει περάσει σ' αυτές καθαυτές τις παρελάσεις των μαθητριών. Στη Ρόδο φακός και κάμερες εντόπισαν τα εντυπωσιακά γοβάκια κάποιων κοριτσιών.

-Η πλέον εντυπωσιακή ωστόσο ήταν μια μελαχρινή γυμνάστρια. Τσολιάς στα ανάκτορα στη γλώσσα των μερακλήδων. Με μίνι μαύρο ταγιέρ, μίνι φούστα και πανύψηλες δωδεκάποντες μπότες. Όπως λέει και ο Ζωρζ Πιλαλί "αστεράκι η κυρία. Να σπρώχνει ο Ντίλαν και του Χριστού να μη δίνει".

Τσολιάς στα ανάκτορα

- Το καλύτερο απ' όλα έχει να κάνει με την απουσία του Λοβέρδου από την δοξολογία. Το πρωτόκολλο επιβάλει την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, αλλά ο Λοβέρδος ήταν απών. Δεν είχε κάνει σκασιαρχείο κατά πως το λέει η μαθητική διάλεκτος. Ή αυτός το ξέχασε, ή οι συνεργάτες του ξέχασαν να τον ενημερώσουν και προκειμένου να βρεθεί άκρη διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Δηλαδή: θα συγκροτηθεί επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες, η οποία θα κρίνει ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν επί του θέματος. Αφού πρώτα βάλουν το χέρι τους στο ιερό ευαγγέλιο για να ορκιστούν. Στη συνέχεια η επιτροπή αφού αξιολογήσει τις καταθέσεις, θα αποφανθεί ποιος ή ποια υπάλληλος έχει την ευθύνη. Ότι ξέχασε, δηλαδή, να ενημερώσει τον Λοβέρδο ότι έπρεπε να πάει στην εκκλησία για τη δοξολογία. Τύφλα να έχει ο Μάρκος Σεφερλής στο Δελφινάριο.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια με την 28η Οκτωβρίου του 1940; Ημέρα θλίψης πρέπει να είναι η μέρα που μια χώρα μπαίνει σ' έναν πόλεμο. Όχι ημέρα γιορτής. Το κράτος κι η Πολιτεία οφείλει να διδάσκει σωστά και στο σύνολο της την ιστορία στους μαθητές. Όλα αυτά που γίνονται σήμερα, εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά ουδεμία σχέση έχουν με την 28η Οκτωβρίου. Μαθητές και μαθήτριες είναι χαρούμενοι επειδή δεν έχουν μια μέρα σχολεία και γλίτωσαν το διάβασμα. Οι πολιτικοί βρίσκουν την ευκαιρία για λεζάντα: πόζες στο φακό και στις κάμερες και δηλώσεις. Οι πολιτσμάνοι είναι μέσα στη ζοχάδα. Ο κόσμος βαρέθηκε να αποδοκιμάζει κι έχει κλειστεί στο καβούκι του. Και του χρόνου με την 25η Μαρτίου.

(Ψιλοβρέχει... Του Μητσάκη, με τον Στέλιο Καζαντζίδη)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ