OPINIONS

Το καλτ στην εξουσία

Το καλτ στην εξουσία

Δεν είναι κάθε μέρα Πρωταπριλιά. Αλήθειες λένε οι πολιτικοί κάθε φορά που βγαίνουν στην τηλεόραση. Ο Κώστας Καίσαρης αναλύει τα φαινόμενα Ανδρέας Λοβέρδος και Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Λέω και ξαναλέω με κάθε αφορμή ότι σημαντικός αριθμός υπουργών και βουλευτών είναι ταμάμ για τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια. Ότι μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου είναι ότι πρέπει για το "χρυσό κουφέτο". Άξιοι διάδοχοι του Κάτμαν και του Ταμπάκη. Να το πούμε μέσα σε τέσσερις λέξεις: η γραφικότητα στην εξουσία. Το καλτ στο καλύτερο του.

Να τους βάλουμε σε δυάδες, Γεράσιμος Γιακουμάτος εναντίον Ανδρέα Λοβέρδου. Γιατρός εναντίον καθηγητή και βάλτε να πάνε τώρα που γυρίζει: ο Γιακουμάτος αφού έλυσε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του, σαν Υφ. Ανάπτυξης αποφάσισε να ασκήσει και εξωτερική πολιτική.

Εμείς όταν ήμασταν παιδιά διασκεδάζαμε με το θέατρο σκιών: ο Καραγκιόζης φούρναρης, ο Καραγκιόζης αστροναύτης, ο Καραγκιόζης Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι. Τώρα που είμαστε μεγάλοι γελάμε με τις παραστάσεις στην τηλεόραση. Και χωρίς να πληρώνουμε εισιτήριο μάλιστα: ο Γιακουμάτος στον Αυτιά μιλάει για το γάλα. Ο Γιακουμάτος στον Παπαδάκη μιλάει για ποδόσφαιρο. Ο Γιακουμάτος σε Οικονομέα-Καμπουράκη: "αυτό το καραγκιοζιλίκι να κάνει μια χώρα να ψάχνεται να βρει αν είναι μαφία, για μένα δεν περνάει. Η Λαγκάρντ πρέπει να παραιτηθεί".

Η ώρα στη Νέα Υόρκη όταν τα έλεγε αυτά ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ήταν δύο μετά τα μεσάνυχτα. Έντρομοι οι συνεργάτες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ την πήραν στο τηλέφωνο: "ξύπνα μικρό μου κι άκουσε κάποιο μινόρε της αυγής". Έντρομη η Κριστίν δεν μπόρεσε στη συνέχεια να κλείσει μάτι: άντε βάλτα μ' έναν άντρακλα, μ' έναν μπρουτάλ τύπο σαν τον Γεράσιμο Γιακουμάτο: πήρε δύο χάπια για να χαλαρώσει, αλλά εις μάτην. Κάθε φορά που έκλεινε τα μάτια της έβλεπες μπροστά της τη φιγούρα του Γεράσιμου με το λουλακί μαλλί. Πληροφορίες ότι μόλις ξημέρωσε αντί να πάει στο γραφεία της επισκέφτηκε τον ψυχίατρο της, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν ο εν λόγω Γιακουμάτος είχε εισβάλει στη Βουλή με το περίστροφο ανά χείρας, απειλώντας τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο. Κάθε ομοιότης με το ρόλο του καραγκιόζη-μπαχαλόμαγκα είναι τυχαία και συμπτωματική.

Όποιος ωστόσο νομίζει ότι η περίπτωση-Γιακουμάτου είναι μια και μοναδική έχει βαθιά μεσάνυχτα. Προσωπικά βάζω απέναντι του σαν αντίπαλο δέος τον Ανδρέα Λοβέρδο: τον καθηγητή. Τον αρχηγό κόμματος. Τον ομορφάντρα. Την Ολυμπιακάρα. Τον μπασκετμπολίστα. Τον υπουργό. Το Νο1 κομψό της Βουλής. Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ο Α. Λοβέρδος, πήρε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και έφτασε στους Λειψούς. Έκανε τον σταυρό του στον αγιασμό κι έπαιξε μπάσκετ με τους μικρούς μαθητές. Με το πρωτογενές πλεόνασμα, λεφτά για βενζίνες και πετρέλαια να υπάρχουν. Κάποιοι κακεντρεχείς σχολιάζοντας στα σόσιαλ-μίντια του συνέστησαν να πάει να παίξει τίποτα άλλο. Για να επιβεβαιωθεί αυτό που έχει πει ο μέγας στοχαστής Βεληγκέκας: "ο καλός καλό δεν βρίσκει".

Ο αεικίνητος Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Μέσα σ' αυτόν τον τεράστιο φόρτο εργασίας βρήκε το χρόνο να εκφράσει μέσω του facebook τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, ενόψει του ματς με την Ατλέτικο: "ο Ολυμπιακός σχεδόν άλλαξε την πολύ επιτυχημένη περυσινή του ομάδα. Τον είδαμε στην πρόβα με τον ΟΦΗ. Η εμφάνιση ήταν πολύ καλή. Δεν έχει μονταριστεί σαν ομάδα, αλλά έχει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα και δέκα τεχνίτες παίκτες. Τα ακραία μπακ είναι ταυτοχρόνως και εξαιρετικοί επιθετικοί (κυρίως ο Μαζουάκου). Πολύ καλός ο αντι-Σάμαρης., Μιλιγοβέζιτς και φυσικά οι εξαιρετικοί οι Κασάμι-Ντομίγκεζ, ο Αφελάι κι ο τρομερός Ντορμάζ.. Ο Ολυμπιακός έχει, λοιπόν, καλούς παίκτες αλλά δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν τη σημερινή πίεση".

Μιλάμε για το απαύγασμα της ποδοσφαιρικής σοφίας. Το έμπειρο μάτι του Ανδρέα Λοβέρδου, ξεχώρισε με τη μια ένα προς ένα όλα τα νέα ερυθρόλευκα αστέρια. Ο ρεαλισμός, όμως, τον διακρίνει σαν πολιτικό άνδρα και δεν τον άφησε να παρασυρθεί σε άκρατο ενθουσιασμό. Εξέφρασε την αισιοδοξία του, αλλά κράτησε ως όφειλε πισινή. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχει δεχτεί πρόταση από τον Τάκη και τον Άκη να εμφανίζεται σαν γκεστ-σταρ στην εκπομπή της Θύρας- 7 "άντε γεια" που είχε πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Τι ποιο τιμητικό ωστόσο για τον καθηγητή, για τον Υπουργό, για τον άνθρωπο Ανδρέα Λοβέρδο η αναγνώριση από τα παιδιά της Θύρας 7;

'Όποιος νομίζει, όμως, ότι ο Λοβέρδος είναι φρου-φρου κι αρώματα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ο Λοβέρδος σαν Υπουργός παράγει έργο. Εφαρμόζει τους Νόμους. Μέσα σε πέντε λεπτά έβαλε λουκέτο στο ΙΕΚ Δομή που χρωστάει έναν σκασμό λεφτά στο ΙΚΑ. Την ίδια ώρα υπάρχουν ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΙΕΚ DOMI. Όπως ακριβώς λέμε "Νέος Πανιώνιος". Ο Λοβέρδος παριστάνει τον μάγκα και τον νταή, τα χρέη στο ΙΚΑ να είναι γραμμένα στο χιόνι κι η DOMI να λειτουργεί κανονικά και με τον νόμο. Επειδή ένας Λοβέρδος δεν μπορεί να κάτσει φρόνιμος με τίποτα, την Παρασκευή πετάχτηκε μέχρι την Επίδαυρο για να παίξει ποδόσφαιρο με μαθητές με την απαραίτητη συνοδεία των φωτογράφων.

Αν υπήρχαν σήμερα ασπρόμαυροι δέκτες κι έβλεπες αυτούς τους τύπους στην τηλεόραση θα νόμιζες ότι επρόκειτο για ελληνική ταινία. Αν τύχαινε να δεις τον Κικίλια να λέει σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξεως (κι όχι σαν πρώην μπασκετμπολίστας) ότι "στον Μαραθώνα με τον Ηλία Ψινάκη κοιμούνται ήσυχοι" θα νόμιζες ότι πρόκειται περί φάρσας. Ότι είναι Πρωταπριλιά. Κι όμως. Όλα αυτά δεν είναι στα ψέμματα. Ούτε συμβαίνουν στις εκπομπές της Αννίτας Πάνια.

Ο ανταγωνισμός στον λαϊκισμό έχει φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μιλάμε για πρωταθλητές του είδους. Ένας Πανίκας Ψωμιάδης πεθαίνει (πολιτικά), δέκα γεννιούνται. Ο Νίκος Ζερβός δεν γυρίζει τόσο συχνά ταινίες, αλλά το καλτ ζει και βασιλεύει. Έχει ανέλθει στα ύπατα αξιώματα της εξουσίας. Τι άλλο μπορείς να πεις όταν βλέπεις την Άννα Παναγιωταρέα να έχει εγκατασταθεί στον τάφο της Αμφίπολης και να βγάζει φωτογραφίες ως Καρυάτιδα; Τι βίτσια είναι αυτά και σε τέτοια ηλικία μάλιστα; Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τελευταία, εκεί στον τάφο της Αμφίπολης συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα. Κάθε πρωί σε μια συγκεκριμένη Καρυάτιδα εμφανίζεται ένα σημάδι. Σα να έχει κάνει κάποιος με μπογιά μια άσπρη τούφα στην Καρυάτιδα.

Το καλτ στην εξουσία

Αναφέραμε τις κορυφές του είδους, αλλά οι περί ου λόγος λαϊκιστές αν ενωθούν όλοι μαζί συγκροτούν μια αξιόμαχη κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θα αναφέρω άλλα ονόματα, όπως πχ Ραχήλ Μακρή, Μιχάλης Ταμήλος, Νίκος Νικολόπουλος, Στάθης Παναγούλης, γιατί θα αδικήσω πολλούς περισσότερους. Μια απορία θέλω να εκφράσω μόνο: όλοι αυτοί οι κύριοι ήταν έτσι από μικροί, ή έγιναν στην πορεία; Ο Αργύρης Ντινόπουλος φωνάζει έτσι από μαθητής για να τον ακούσουν, επειδή δεν τον έβλεπαν;

Θέλω να πω, δηλαδή, Γιακουμάτοι, Λοβέρδοι κτλ τα είχαν ευθύς εξ αρχής αυτά τα χούγια, ή πρόκειται για μυστικά του επαγγέλματος; Προκειμένου να επιβιώνουν πολιτικά, να εκλέγονται συνεχώς και αδιαλείπτως και να υπουργεύουν στον αιώνα τον άπαντα; Κι αφού η ερώτηση ήταν 100/100 ρητορική, η απάντηση είναι προφανής: όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική ισχύει ότι "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο". Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι θέλει ο κυρίαρχος λαός να παίζεται το παιχνίδι της πολιτικής. Τον Γιακουμάτο να τα χώνει στη γκιόσα τη Λαγκάρντ και τον Λοβέρδο να αξιολογεί τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Όποιος νομίζει ότι πρόκειται περί γελωτοποιών, πιπιλάει το δάχτυλο. Πολιτικοί είναι. Και δίνουν στο λαό αυτό που ακριβώς θέλει.

(Φλέρυ Νταντωνάκη και Σάμερταϊμ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ