OPINIONS

Θέλει διάρκεια και συνέπεια

Θέλει διάρκεια και συνέπεια
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης κάνει απολογισμό της μέχρι τώρα εικόνας του Ολυμπιακού, στο πρωτάθλημα. Καταγράφει τα προβλήματα και περιμένει να δει κατά πόσο θα βελτιωθεί από τον Ιανουάριο και μετά.

Tέλος καλό, όλα καλά. Σε ότι έχει να κάνει δηλαδή, με τον Ολυμπιακό και το 2014. Πέντε γκολ στην Καλλονή κι ο Μίτσελ, θα φάει γαλοπούλα. Και κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Θα κάνουν καλές γιορτές, παρά το γεγονός ότι είναι δεύτεροι στη βαθμολογία.

Ο δρόμος, άλλωστε, μέχρι το φινάλε είναι μακρύς. Μένουν ακόμα 19 αγωνιστικές. Το +1 του ΠΑΟΚ δεν λέει τίποτα. Άλλωστε και όταν ήταν στο +4, οι μπουκ που ξέρουν κάτι παραπάνω, τον Ολυμπιακό έδιναν φαβορί, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με απόδοση 1.20. Αουτσάιντερ τον ΠΑΟΚ στο 3.75.

Τι έχουμε δει, τι θυμόμαστε, τι μας έχει μείνει, απ' αυτά τα 15 παιχνίδια; Ποια είναι τα καλά παιχνίδια, που έκανε ο Ολυμπιακός; Αυτά που χειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του; Μετρημένα στα δάχτυλα.

- Πρώτο και καλύτερο αυτό με την Καλλονή το Σάββατο. Πέντε γκολ δύο από τον Μπενίτες, που είχε ασίστ, και κέρδισε πέναλτι και μεγάλη μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο.

- Το 4-0 στη Κέρκυρα και οι εύκολες νίκες, με Νίκη Βόλου, ΟΦΗ και Πανθρακικό στο Καραϊσκάκης. (Το εντός έδρας 3-0 επί της Βέροιας διαμορφώθηκε στο τέλος).

Πέντε παιχνίδια στα δεκαπέντε δεν είναι ότι καλύτερο για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Για μια ομάδα με το μπάτζετ του Ολυμπιακού, σε σχέση με τους αντιπάλους, που βρίσκει κάθε φορά, απέναντι του. Να κάνουμε λοιπόν ένα φλας μπακ, στα υπόλοιπα εννιά:

- Με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο την 2η αγωνιστική έφταιγε για το 1-1, ο διαιτητής Παπάς. Επειδή δεν είχε δώσει δύο πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων κι είχε επιτρέψει στους παίκτες των γηπεδούχων να παίζουν βρώμικα και αντιαθλητικά.

- Για την ήττα στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο(0-1 5η αγωνιστική) έφταιγε ο Τριτσώνης, που δεν είχε σφυρίξει φάουλ και δεν είχε βγάλει κόκκινη κάρτα στον Ταυλαρίδη, σε τάκλιν, πάνω στον Αφελάι έξω από την περιοχή.

- Στο Παγκρήτιο κόντρα στον Εργοτέλη 7η αγωνιστική κάνει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη 3-2 με τη ψυχή στο στόμα. Με κορυφαίο τον Ρομπέρτο σε ένα ματς που οι γηπεδούχοι έκαναν ρεκόρ σε τελικές προσπάθειες.

- Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης 8η αγωνιστική ο Αναστασίου κλείνεται στο μισό γήπεδο, και δίνει το ματς στο πιάτο, στο Μίτσελ. Παρά ταύτα ο Ολυμπιακός ζορίζεται και κερδίζει 1-0 με κεφαλιά του Αυλωνίτη, ύστερα από φάουλ.

- Στη Τρίπολη 8η αγωνιστική το ματς με τον Αστέρα που παίζει από το 42' με δέκα μένει στο 0-0. Ο Σπάθας από τότε, δεν έχει ξανασφυρίξει.

- Στο εξ' αναβολής με τον ΠΑΟΚ για την 10η αγωνιστική έρχεται η πρώτη ήττα 1-2 στο Καραϊσκάκης. Ο Μίτσελ το ρίχνει στην γκρίνια και στην εύνοια του ΠΑΟΚ, που με δύο επιθέσεις, σκόραρε δύο φορές. Σε σημαντικό βαθμό συμφωνούν και οι δημοσιογράφοι.

- Στο 2-2 με τα Γιάννινα 13η αγωνιστική το ποτήρι ξεχείλισε. Κανείς ρεπόρτερ δεν καλύπτει πλέον τον Μϊτσελ, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ορατές και οι αδυναμίες του ρόστερ.

- Ο Ολυμπιακός κερδίζει στο 91 στη Λιβαδειά 14η αγωνιστική χωρίς κανείς, να έχει διάθεση να καλύψει τις αδυναμίες. Πρώτη φορά έντονη κριτική στον Μίτσελ, που είχε ξεχάσει ο Αφελάι, και δεν έπαιξε με εξτρέμ για να διασπάσει την κλειστή άμυνα των γηπεδούχων.

- Εννιά παιχνίδια, στα οποία (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) ο Ολυμπιακός, είχε από μέτρια ως κακή απόδοση. Ποσοστό ιδιαίτερα απογοητευτικό για μια ομάδα του επιπέδου του. Ούτε στα (εντός έδρας) ντέρμπι με ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκό, ήταν καλός ο Ολυμπιακός, ούτε στις δύσκολες έδρες του Αγρινίου του Περιστερίου και της Τρίπολης.

Ταυτόχρονα κατάφερε να κάνει τα εύκολα δύσκολα, σε Ηράκλειο και Λιβαδειά, αλλά και στο Καραϊσκάκης, με Γιάννενα και Πανιώνιο.

Έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, το ημερολόγιο να γράφει 20 Δεκεμβρίου, για να κάνει ο Ολυμπιακός την καλύτερη του, φετινή εμφάνιση. Που εύλογα πανηγυρίστηκε δεόντως, από τους σχολιαστές του ματς, αλλά και την άλλη ημέρα από τα πρωτοσέλιδα. Αυτός που ήταν ασυγκράτητος, έως και επιφυλακτικός, ήταν ο Μίτσελ:

"To σκορ ξεγελάει. Είχαμε την υπεροχή αλλά δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του αγώνα. Η Καλλονή στο πρώτο μέρος μας δημιούργησε προβλήματα".

Κι έτσι είναι. Ο Ολυμπιακός μπορεί να άλλαξε πρόσωπο, σε σχέση με το προηγούμενο εκτός έδρας ματς, στην Λιβαδειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι έλυσε οριστικά και αμετάκλητα τα προβλήματα του. Ο Μίτσελ ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι η μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας του, στο πρωτάθλημα δεν είναι καθόλου καλή. Ξέρει ότι παιχνίδι με το παιχνίδι παίζει το κεφάλι του.

Αυτοί, που ξεχνάνε είναι οι δημοσιογράφοι. Ένα και μόνο ματς αρκεί για να ξεχάσουν αυτά που έγραφαν στα προηγούμενα: Ότι, "η ομάδα έχει προβλήματα στην άμυνα. Ότι "κακώς ο Μίτσελ, παίζει σε όλα τα παιχνίδια με δύο αμυντικά χαφ" και ότι "αρνείται να παίξει με δύο εξτρέμ που είναι η μοναδική συνταγή για να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες". Μέχρι και τον Ρομπίνιο θυμήθηκαν που είχε απορρίψει ο Ισπανός.

Όλα αυτά, με ένα και μόνο 90λεπτο, στη Μυτιλήνη ξεχάστηκαν. Και ποια είναι η πλάκα; Ότι ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο, στο ματς που έπαιξε 4-4-2, σε ρόμβο χωρίς εξτρέμ. Έτσι πάει όμως. Οι δημοσιογράφοι λιγότερο κρίνουν, αυτά που βλέπουν και περισσότερο εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Το φόβο τους και την ανησυχία τους όταν η (όποια) ομάδα δεν παίζει καλά, "έτσι δεν πάει πουθενά" ή την αισιοδοξία τους, στη σωστή καλή εμφάνιση: Απέδειξε ότι όταν είναι σοβαρός, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν". Οπως ο Μίτσελ πάει παιχνίδι με παιχνίδι, έτσι κι αυτοί, κρίνουν ανάλογα με τα τελευταία 90λεπτα, αγνοώντας τη γενικότερη εικόνα.

Ο Ολυμπιακός, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, βγάζει προβλήματα. Τρώει γκολ από στημένα. Τρώει γκολ από αιφνιδιασμούς. Σε πολλά παιχνίδια, δεν μπορεί να βγάλει φάσεις και να γίνει απειλητικός. Σίγουρα έγιναν λάθη στις επιλογές του καλοκαιριού.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούν την εικόνα που δείχνει η ομάδα στα κακή της παιχνίδια. Οι ευθύνες του Μίτσελ είναι δεδομένες. Δεν γίνεται ο Ολυμπιακός, σε σχέση με τις ομάδες που βρίσκει κάθε φορά απέναντι του, να έχει απόδοση, όπως στα παιχνίδια με τα Γιάννενα στο Καραϊσκάκης και με τον Λεβαδειακό.

Τα πέντε γκολ στην Μυτιλήνη, του δίνουν τη δυνατότητα, να κάνει καλές γιορτές. Ξαναλέμε όμως, ότι ένα καλό ματς δεν σου λύνει τα προβλήματα. Ο πρωταθλητισμός, θέλει διάρκεια. Θέλει συνέπεια. Κάτι που ακόμα δεν έχει δείξει, ότι διαθέτει ο εφετινός Ολυμπιακός.

Ο Μίτσελ ζήτησε αμυντικό στις 28 Δεκεμβρίου. Δεν αρκούν όμως οι όποιες μεταγραφικές ενισχύσεις. Τα "θέματα" που έχει ο Ολυμπιακός, είναι συνολικά. Δεν είναι ατομικά. Κι εκεί είναι οι ευθύνες του Μϊτσελ. Ο Ισπανός το ξέρει και γι αυτό είναι ανήσυχος. Ο Ολυμπιακός οφείλει να βελτιωθεί. Κατά πόσο αυτό είναι εύκολο και εφικτό, θα δούμε, από τον Ιανουάριο και μετά, όταν θα αρχίσει πάλι να κυλάει η μπάλα στο χορτάρι.

- ΛΕΠΤΟΜΕΡEΙΑ: O Oλυμπιακός έκανε αυτή την εμφάνιση κι έφτασε σ αυτό το 5-0 συμπτωματικά. Ο Αφελάι έμεινε εκτός αποστολής επειδή μανούριασε όταν έγινε αλλαγή στο ματς με τον Πανιώνιο. Εκτός αποστολής λόγω ασθένειας κι ο Φουστέρ. Έτσι -όπως είπε ο ίδιος- ο Μιτσελ οδηγήθηκε στο 4-4-2 βάζοντας δίπλα στον Μήτρογλου τον Μπενίτες. Αν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με Αφελάι-Φουστέρ, θα είχαμε δει ένα διαφορετικό παιχνίδι.

(Δημήτρης Πουλικάκος, Ζωρζ Πιλαλί και Τέρρυ Παπαντίνας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ