OPINIONS

Στόπερ, τρεις κυνηγοί και Ροναλντίνιο

Zapopan, Jalisco 21 de Septiembre de 2014. Ronaldinho en festejo de gol durante el partido correspondiente a la Jornada 9 del torneo Apertura 2014 de la Liga Bancomer MX, entre las Chivas Rayadas del Guadalajara y los Gallos Blancos del Queretaro, celebrado en el Estadio Omnilife. Foto: Imago7/ Juan Mejía
Zapopan, Jalisco 21 de Septiembre de 2014. Ronaldinho en festejo de gol durante el partido correspondiente a la Jornada 9 del torneo Apertura 2014 de la Liga Bancomer MX, entre las Chivas Rayadas del Guadalajara y los Gallos Blancos del Queretaro, celebrado en el Estadio Omnilife. Foto: Imago7/ Juan Mejía ZAPOPAN, JALISCO 21 DE SEPTIEMBRE DE 2014. RONALDINHO EN FESTEJO DE GOL DURANTE EL PARTIDO CORRESPONDIENTE A LA JORNADA 9 DEL TORNEO APERTURA 2014 DE LA LIGA BANCOMER MX, ENTRE LAS CHIVAS RAYADAS DEL GUADALAJARA Y LOS GALLOS BLANCOS DEL QUERETARO, CELEBRADO EN EL ESTADIO OMNILIFE. FOTO: IMAGO7/ JUAN MEJA­A

Ο Κώστας Καίσαρης προσπαθεί να συνθέσει το παζλ του Ολυμπιακού της επόμενης σεζόν και θέτει το ερώτημα: πόσες μεταγραφές ενδεκάδας, πρέπει να γίνουν;

Ένας στόπερ. Τρεις κυνηγοί και στο βάθος Ροναλντίνιο. Για ξεκίνημα. Και βλέπουμε. Στον Ολυμπιακό αφού ξέμπλεξαν για τους επόμενους έξι μήνες με την "εγκληματική οργάνωση", πρέπει να ασχοληθούν και με την ομάδα. Με την ομάδα που για έκτη συνεχόμενη σεζόν επί Βαγγέλη Μαρινάκη πάει στο φτου κι από την αρχή. Με καινούργιο προπονητή και πολλές μεταγραφές. Προπονητής χωρίς να έχει ανακοινωθεί και επίσημα αφού δεν έχει ξεμπλέξει ακόμα με τη Σπόρτιγκ ο νέος και φιλόδοξος Πορτογάλος Φράνκο Σίλβα. Πολύ κοντά από ότι φαίνεται είναι ο Ολυμπιακός στην απόκτηση του Βούλγαρου Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Σε ότι έχει να κάνει με τις άλλες ελλείψεις στην ενδεκάδα και στο ρόστερ όλα είναι ρευστά. Ας το πάμε όμως ανάποδα. Ας δούμε τι έχει ο Ολυμπιακός και που μπορεί να βασιστεί από τους παίκτες που ήδη υπάρχουν στη δύναμη του.

- Ο Ρομπέρτο είναι το καλύτερο δυνατό για τη θέση του γκολκίπερ. Αν δεν πουληθεί δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

- Ομάρ και Μαζουακού είναι αξιόπιστες λύσεις για πλάγιοι αμυντικοί. Επίσης αν δεν πουληθεί κάποιος δεν συντρέχουν λόγοι για μεταγραφή.

- Με Μιλιβόγιεβιτς και Μανιάτη που δείχνει ότι επιστρέφει γρήγορα από τον τραυματισμό του, είναι κομπλέ στα αμυντικά χαφ. Με τον 34χρονο Τσόρι και μπακ-απ τον Φορτούνη, θεωρούν στον Ολυμπιακό ότι είναι ΟΚ σε ότι έχει να κάνει με το δεκάρι.

Από εκεί και πέρα αρχίζει όπως προαναφέραμε το ψάξιμο. Σχετικά με την επίθεση και πέρα από σέντερ-φορ είναι εμφανές ότι στον Ολυμπιακό στοχεύουν για έναν περιφερειακό κυνηγό πρώτης γραμμής. Που θα καλύψει το κενό του Αφελάι. Για σέντερ-φορ μάλλον έχουν καταλήξει στον Μπερμπάτοφ, ενώ από ότι φαίνεται θα αποκτηθεί ποδοσφαιριστής και για τη θέση του δεύτερου περιφερειακού κυνηγού. Κάποιος καλύτερος δηλαδή από Ντοσεβί-Ντουρμάζ με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Γιαννιώτας και Κολοβός δεν αποτελούν πρώτες επιλογές για την 11άδα. Στις θέσεις των στόπερ κρίνεται επιβεβλημένη η απόκτηση ενός σέντερ-μπακ, που θα διακρίνεται για την ταχύτητα του, ώστε είτε με τον Σιόβα, είτε με τον Μποτία να συγκροτούν ένα κατά δυνατό αξιόπιστο δίδυμο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του νέου προπονητή. Με δεδομένη δηλαδή την ευκολία του ελληνικού πρωταθλήματος, αν θα επιλέξει να παίξει με δύο καθαρά αμυντικά χαφ (Μανιάτη-Μιλιβόγιεβιτς) ή με ένα. Και να θελήσει να έχει πίσω από τον Τσόρι έναν μεσοεπιθετικό που περισσότερο θα μετέχει στο κατέβασμα της μπάλας και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και λιγότερο στην ανασταλτική λειτουργία. Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Κασάμι ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή την προοπτική.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα η ενδεκάδα του Ολυμπιακού της επόμενης σεζόν θα είναι ως εξής: Ρομπέρτο, Ομάρ, Σιόβας, μετεγγραφή, Μουζουακού, Μανιάτης, Μιλιβόγιεβιτς, Τσόρι, μεταγραφή, Μπερμπάτοφ, μεταγραφή.

Αν δεν προκύψει δηλαδή κάποια ή κάποιες πωλήσεις ποδοσφαιριστών μιλάμε για πέντε τουλάχιστον μεταγραφές ενδεκάδας. Ξένων ποδοσφαιριστών που θα κάνουν τη διαφορά: στόπερ, δύο περιφερειακών κυνηγών και σέντερ φορ. Από εκεί και πέρα όπως κάθε καλοκαίρι, άλλωστε, αρχίζει η κουβέντα. Με δεδομένο ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει σε ακόμα καλύτερες επιλογές. Κι ο προβληματισμός σχετικά με τη δική μου άποψη αφορά τον τον Τσόρι. Και το ζήτημα αν βαδίζοντας στα 35 του χρόνια θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο. Πόσα καλά παιχνίδια θα έχει δηλαδή στη σεζόν; Ασφαλώς λιγότερα από πέρυσι. Και για πόσα λεπτά θα αντέχει; Πέρυσι φερ ειπείν 90 λεπτά σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορούσε να βγάλει. Για τον Φορτούνη δεν έχουμε πεισθεί ακόμα ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

Μιλάμε έτσι ή αλλιώς για ένα παζλ που θα αρχίσει σιγά σιγά να συμπληρώνεται, ενώ ακόμα δεν έχει προστεθεί ούτε ένα καινούργιο κομμάτι. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά που ο (όποιος) πρωταθλητής έχει τη δυνατότητα να είναι χαλαρός. Να μην βιάζεται και να έχει το περιθώριο να κάνει μεταγραφές μέχρι τέλη Αυγούστου. Είναι η τελευταία φορά δηλαδή που ο πρωταθλητής παίζει απευθείας στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την μεθεπόμενη σεζόν 2016-17 θα παίζει προκριματικά, θα παίζει δηλαδή τα 20+ εκατομμύρια των Ομίλων σε μια ζαριά. Σε δύο ζαριές για να είμαστε ακριβείς, αφού τα παιχνίδια των πλέι-οφ για την είσοδο στους Ομίλους είναι διπλά.

Ο όποιος πρωταθλητής, λοιπόν, θα είναι υποχρεωμένος να σοβαρευτεί. Να έχει ολοκληρώσει, δηλαδή, έγκαιρα τις μεταγραφές ώστε στις 18 Αυγούστου, που είναι τα ματς των πλέι-οφ να είναι κατά το δυνατόν ετοιμοπόλεμος. Για ράβε-ξήλωνε και μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, αυτή η σεζόν είναι η τελευταία.

Αφήνοντας για το τέλος αυτό που σύμφωνα με τον άγραφο δημοσιογραφικό κανόνα πρέπει να λέγεται πρώτο: την είδηση. Ότι στον Ολυμπιακό πάνε να κάνουν το μπαμ με τον Ροναλντίνιο. Ή με κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή αυτού του επιπέδου. Με στόχο όχι μόνο την αγωνιστική ενίσχυση, αλλά να λειτουργήσει σαν κράχτης ώστε να ξαναγεμίσει το Καραϊσκάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις του Ροναλντίνιο (για την ενδεχόμενη απόκτηση του υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Σίλβα) είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θέλει στα 35 του τριετές συμβόλαιο! Και 5 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο. Όλα είναι όμως διαπραγματεύσεων, προσφοράς και ζήτησης. Αν μπορεί δηλαδή να βρει αλλού αυτό το συμβόλαιο. Αν δεν μπορεί, θα είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί και να κατέβει.

(Ξανά 17 Χίπις και "Τζοβάνο Τζοβάνκε", το οποίο προσδιορίζουν σαν τραγούδι της Μακεδονίας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ