OPINIONS

Η Άννα και οι σακούλες

Η Άννα και οι σακούλες
Σαν γερμανικό κράνος

Ο Κώστας Καίσαρης αρχίζει με τον τάφο της Αμφίπολης και την Άννα Παναγιωταρέα, συνεχίζει με τον Γιάννη Ρίτσο και διερωτάται; Ποια έχει την καλύτερη πίσω όψη; Η Ζέττα ή η Ελεονώρα;

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άνδρες των ΕΚΑΜ, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, φρουρούν στον τάφο της Αμφίπολης, την Άννα Παναγιωταρέα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνονται τα μέτρα περιφρούρησης στον τόπο των ανασκαφών. Ένοπλοι αστυνομικοί, έχουν αναπτυχθεί σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων, κάνοντας αδύνατη τη προσπέλαση.

Εύλογα λοιπόν είχε προκύψει η απορία: Προς τι όλος αυτός ο πανικός; Προφανώς για το θεαθήναι. Ποιος να κάνει ντου στις ανασκαφές της Αμφίπολης και να κλέψει τι; Ο Παλαιοκώστας τις Καρυάτιδες; Και πως θα τις κουβαλήσει. Με βίντσι σε γερανό της Εξπρές Σέρβις που θα τρέχει με 200 χιλιόμετρα την ώρα;

Οι θεωρίες κλοπής λοιπόν στερούνται σοβαρότητας. Ήταν εμφανές ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Κάτι άλλο, ίσως πολύ μεγαλύτερο, από τα μέχρι τώρα, ευρήματα που φρουρούν οι ένοπλοι αστυνομικοί, που είναι παρατεταγμένοι πέριξ του τάφου. Σ αυτό το αγωνιώδες ερώτημα, ήρθε να απαντήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας:

"Η κυρία Παναγιωταρέα, μας βοηθάει επικοινωνιακά, στις ανασκαφές στην Αμφίπολη, Είναι αμισθί. Εδώ και κάμποσο καιρό την χρησιμοποιώ στην Αμφίπολη".

Αυτή την απάντησε έδωσε ο κ. Τασούλας, σχετικά με δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η κ. Παναγιωταρέα βρίσκεται στις ανασκαφές του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη. Το πράγμα λοιπόν, είναι φως-φανάρι. Μιλάει από μόνο του. Οι αστυνομικοί δεν περιφρουρούν τις Καρυάτιδες. Φρουρούν την Άννα Παναγιωταρέα. Η εν λόγω καθηγήτρια, δημοσιογράφος και πολλά άλλα, είναι γνωστό ότι διακατέχεται από εθνικά ιδεώδη. Κατά συνέπεια αποτελεί στόχο αναρχικών, κομμουνιστών και διαφόρων άλλων αντιεθνικών στοιχείων. Κατά καιρούς έχει διατεθεί αστυνομική φρουρά για την προστασία της.

Με την σεμνή και ταπεινή Άννα Παναγιωταρέα, να είναι αναγκασμένη να ψωνίζει στη λαϊκή, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, που ενίοτε κουβάλαγαν τις τσάντες. Όχι από υποχρέωση, αλλά από ευγένεια. Με δεδομένο λοιπόν ότι δίνει καθημερινές μάχες, υπέρ της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αυτά τα παλιόπαιδα οι αναρχικοί την έχουν στοχοποιήσει με σειρά δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο. Με ειρωνικά σχόλια και υπονοούμενα:

"Μα είναι δυνατόν να μην υπάρχει ακόμα πλατεία Άννα Παναγιωταρέα"; Η πατρίδα οφείλει να την προστατέψει (αυτά τα παλιόπαιδα που λέγαμε έχουν το κακό συνήθειο να εκτοξεύουν γιαούρτια) και γι αυτό, έχει αυξήσει τα μέτρα περιφρούρησης στον τύμβο. Όσο τώρα, για το αν μια αρχαιολογική ανακάλυψη σαν κι αυτή της Αμφίπολης, χρήζει επικοινωνιακής υποστήριξης, η απάντηση δίνεται σε πέντε λέξεις: Άβυσσος το μυαλό του Τασούλα. Τέλος να μην λησμονήσουμε να τονίσουμε το "αμισθί", που αναφέρει δυο φορές για την κ. Παναγιωταρέα ο κ. Τασούλας. Προφανώς κάτι σαν τις δωρεάν συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, για την Κύπρο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Άλλωστε πάντα σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν κάποιοι πρωτοπόροι που θα προσφέρουν στην πατρίδα, χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Χθες ο Γιώργος Νταλάρας, σήμερα η Άννα Παναγιωταρέα, αύριο ο Μάρκος Σεφερλής ή κάποιος άλλος.

Ας αφήσουμε όμως τις Καρυάτιδες των αρχαίων Ελλήνων, κι ας σκύψουμε με ευλάβεια στις Καρυάτιδες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. που μεταξύ τους έχουν μία και μόνο διαφορά. Οι τότε Καρυάτιδες, απεικονίζονταν από τη πρόσοψη. Οι σύγχρονες από την όπισθεν. Από πίσω. Τότε έδιναν σημασία στο πρόσωπο, σήμερα δίνουν σημασία στον κώλο. Και μην βιαστεί κανείς να με χαρακτηρίσει σαν βωμολόχο.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και είχε καταδικάσει την υποκρισία της σεμνοτυφίας. Κι έχει διατυπώσει την άποψη, ότι πρέπει να γράφουμε ακριβώς όπως μιλάμε. Όπως αναφέρουμε τα γεννητικά όργανα κ.λ.π., ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις και στον γραπτό λόγο.

Ξεφύγαμε όμως.

Προσφάτως μου είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, δημοσίευμα, σχετικά με την Ζέττα Θεοδωροπούλου, με τίτλο, διαθέτει την "καλύτερη πίσω όψη στην Ελλάδα". Τον καλύτερο κώλο, όπως θα έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος. Και για του λόγου το αληθές υπήρχε σειρά φωτογραφιών με την εν λόγο Θεοδωροπούλου να ποζάρει προφίλ και αμφάς, πάντα βεβαίως με την όπισθεν. Εννιά φωτογραφίες από πίσω και μία από μπροστά, για να υπάρχει έστω και μία αμυδρή εικόνα για το πρόσωπο της.

Κι εκεί που οι ειδικοί είχαν αποφανθεί ότι η δεσποινίδα Ζέττα έχει έναν κώλα σαν γερμανικό κράνος, έκανε την εμφάνιση της στην Μύκονο η Ελεονώρα Μελέτη. Σεισμός στο "Καλό Λιβάδι" με την πίσω όψη της Μελέτη, όπως αποδεικνύεται από την αυθόρμητη πόζα, που έτρεξαν να τραβήξουν οι παπαράτσι. Ιδού λοιπόν το μέγα δίλημμα που απασχολεί πλέον το πανελλήνιο. Διατηρεί τα πρωτεία, σχετικά με τον καλύτερο κώλο στην Ελλάδα, η Ζέτα Θεοδωροπούλου ή την έχει προσπεράσει με βραχεία κεφαλή η Ελεονώρα Μελέτη;

Ποια είναι η σύγχρονη Νο.1 Καρυάτιδα, σχετικά με την πίσω όψη; Ίσως μόνο ένα δημοψήφισμα, θα μπορούσε να λύσει το μέγα ζήτημα που έχει προκύψει:

Μετά το αγωνιώδες και αναπάντητη για μέσου των αιώνων, ερώτημα του συγγραφέως Σακεσπήρου, "του μπι ορ νοτ του μπι", οι νεοέλληνες καλούνται να τοποθετηθούν: Ποια έχει τον καλύτερο κώλο; η Ζέττα, η, η Ελεονώρα;

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ το αληθές ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: Ποιος είναι ο πιο ωραίος κώλος; Ο νούμερο ένα ή ο νούμερο δυο; Οι αναγνώστες μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι της Ζέττας και ποιος της Ελεονώρας.

Η Άννα και οι σακούλες

(Ζωρζ Πιλαλί, ο αλήτης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ