OPINIONS

Πρωτάθλημα δέκα ομάδων

Πρωτάθλημα δέκα ομάδων

Με τη σεζόν να φτάνει στο τέλος και τον Παναθηναϊκό να τερματίζει -όπως κάθε χρόνο- πρώτος στα πλέι οφ, ο Κώστας Καίσαρης ξαναβάζει το θέμα της μείωσης των ομάδων και ρωτάει: Ποιος θα ήταν πρώτος σ' ένα πρωτάθλημα δέκα ομάδων;

Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που κάθε χρόνο ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής.

- Ένα πρωτάθλημα που σχεδόν κάθε χρόνο ξέρουμε ποιος θα είναι ο δεύτερος.

- Ξέρουμε επίσης σχεδόν κάθε φορά ποιες θα είναι οι τέσσερις ομάδες των πλέι οφ.

- Ένα πρωτάθλημα που καμιά ομάδα δεν ξεπερνάει τις 20.000 στον μέσο όρο εισιτηρίων.

- Δύο μόλις ομάδες τις 10.000 (ο Ολυμπιακός με 18.297 κι ο ΠΑΟΚ με 10.547).

- Ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 7.691, ο ΟΦΗ με 3.806 κι ο Παναιτωλικός με 2.597.

- Οι υπόλοιπες 13 από τις 18 συνολικά ομάδες του πρωταθλήματος της περιόδου 2014-15, έχουν μέσο όρο εισιτηρίων κάτω από τις 2.000.

- Ο Αστέρας Τρίπολης, η 4η ομάδα της βαθμολογίες, είχε μέσο όρο 1.742 εισιτήρια κι ο Ατρόμητος, η 5η ομάδα 1.262.

- Μέσο όρος εισιτηρίων ανά παιχνίδι 3.324.

Για μια ακόμα φορά πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Για μια ακόμα φορά δεύτερος ο Παναθηναϊκός. Για μια ακόμα φορά στα πλέι οφ Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης. Κι αφού εύκολα βρέθηκαν ο πρώτος κι ο δεύτερος ψάχνουμε να βρούμε ενδιαφέρον στην τρίτη θέση που κινδυνεύει να χάσει ο ΠΑΟΚ από τον Αστέρα Τρίπολης. Μιλάμε για ένα 100/100 προβλέψιμο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα χωρίς ενδιαφέρον. Ένα πρωτάθλημα που απουσιάζει το κυρίαρχο συστατικό στοιχείο του ποδοσφαίρου: η έκπληξη.

Ένα πρωτάθλημα που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους οργανωμένους, όπως κομψά αποκαλούνται οι "εγκληματικές οργανώσεις" που δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός των γηπέδων. Πόσα εισιτήρια θα κοβόντουσαν στο Καραϊσκάκης, στην Τούμπα και στη Λεωφόρο χωρίς τις Θύρες 7, 4 και 13; Τι φταίει κι έχουν αδειάσει τα γήπεδα; Ο καθείς μπορεί να βάλει σε όποια σειρά θέλει τα παρακάτω: η οικονομική κρίση. Το κακό θέαμα. Η βία. Η διαιτησία. Η διαφθορά. Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι να κλαις για τον πεθαμένο. Να κάνεις μνημόσυνο. Το θέμα είναι να γίνουν παρεμβάσεις. Να βρεθούν λύσεις.

Από την προσεχή σεζόν οι ομάδες από 18 μειώνονται στις 16. Κάτι είναι αυτό αν συνυπολογίσουμε ότι επιστρέφουν ΑΕΚ και Ηρακλής. Από τη μεθεπόμενη 2015-16 ήταν να γίνουν 14, αλλά κλωτσάει η Σούπερλιγκ. Η ποιοτική διαφορά ωστόσο από 18 σε 16 ή από 16 σε 14 είναι ελάχιστη. Ακόμα και οι 14 ομάδες για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι πολλές. Είναι πολλές για να ζήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα και να προσφέρουν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπές θέαμα.

Η κρίση περιόρισε την πίτα. Και θα την μειώσει ακόμη περισσότερο. Λιγότερα λεφτά από τηλεοπτικά, λιγότερα λεφτά από διαφημίσεις και χορηγούς, ελάχιστα λεφτά (για τους περισσότερους) από τα εισιτήρια, όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερα μπάτζετ. Από την προσεχή σεζόν μάλιστα δεν έχει νόημα ούτε το πρωτάθλημα. Τα 25 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι "στο εάν". Δεν είναι πλέον εξασφαλισμένα. Στην τσέπη του πρωταθλητή. Τα λεφτά των ομίλων θα παίζονται κάθε καλοκαίρι σε δύο ζαριές. Στα δύο ματς των πλέι οφ.

Με το αγωνιστικό επίπεδο να έχει πέσει τόσο χαμηλά που να έχει φτάσει στο πάτωμα, η λύση πρέπει να είναι δραστική: δέκα ομάδες στη Σούπερλιγκ. Σ' ένα πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων και 36 αγωνιστικών. Χωρίς πλέι οφ που πλέον έχουν ατονίσει και δεν έχουν ενδιαφέρον. Με την μείωση των ομάδων από 16 σε 10 αυξάνονται αυτόματα κατά 50% τα λεφτά από τα τηλεοπτικά και τις κεντρικές χορηγίες. Λιγότερα μερίδια, μεγαλύτερα μερτικά. Όταν μάλιστα παίζουν από τέσσερις φορές το χρόνο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, αυτόματα θα ανέβουν και τα εισιτήρια. Όχι μόνο των μεγάλων, που θα παίζουν περισσότερα παιχνίδια μεταξύ τους, αλλά και των μικρών.

Ένα σαφώς πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Και για τον θεατή που θα πηγαίνει στο γήπεδο και για τον τηλεθεατή. Ταυτόχρονα θα είναι και πιο αξιόπιστο, αφού οι ομάδες που θα μετέχουν θα είναι ισχυρές οικονομικά και κατά συνέπεια αυτοδύναμες. Στην υποθετική περίπτωση που την προσοχή σεζόν είχαμε πρωτάθλημα δέκα ομάδων αυτές θα ήταν: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αστέρας, Ατρόμητος, Σκόντα, Γιάννενα, Παναιτωλικός, ΑΕΚ και Ηρακλής. Με τους πέντε από τους δέκα να βγαίνουν Ευρώπη, τον τελευταίο να υποβιβάζεται και τον προτελευταίο σε μπαράζ με τον δεύτερο της Β' Εθνικής.

Ποιος να τα κάνει όμως αυτά; Στις Σούπερλιγκ οι ίδιες οι ομάδες να ψηφίσουν τέτοια πρόταση δεν υπάρχει περίπτωση. Στην ΕΠΟ που είναι η προϊσταμένη και η εποπτεύουσα αρχή έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλα προβλήματα.

Ας δούμε τώρα μια υποθετική βαθμολογία αν το πρωτάθλημα της σεζόν 2014-15 διεξαγόταν με τις δέκα πρώτες ομάδες: Παναθηναϊκός 40, Ολυμπιακός 35, Γιάννενα 28, Ατρόμητος 26, ΠΑΟΚ 26, Αστέρας 25, Σκόντα 21, Παναιτωλικός 20, Κέρκυρα 13.

Βαθμολογία που είναι ενδεικτική αφού στο τέλος της σεζόν οι ομάδες της κορυφής είχαν χαλαρώσει.

(Ένας από τους εθνικούς ύμνους των σίξτις. Τζάνις Τσόπλιν και Cry Baby)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ