OPINIONS

Πίσω από την κουρτίνα

Πίσω από την κουρτίνα

Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Τζίγγερ, Φούρας, Φλωρίδης, Μαρινάκης, Κωνσταντινέας, Πατέρας, Κορέας, Ανδρεάδης, Κοντονής. Ο Κώστας Καίσαρης τραβάει την κουρτίνα και αποκαλύπτει το παρασκήνιο

ΣΤΑ Βαλκάνια που ζούμε και στην ηλικία που έχω φτάσει, δεν πιστεύω τίποτα. Δεν πιστεύω όχι μόνο αυτά που ακούω, αλλά ούτε αυτά που βλέπω. Όπως έχει γράψει ο Βασίλης Δημητρίου "όταν κοιμάσαι, ο άλλος γράφει ιστορία".

Να τα κάνουμε πενηνταράκια. Ξεκινώντας από την Παράγκα και φτάνοντας στην εγκληματική οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 1996, στις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη άλλαξε ο ρους της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν οι εκλογές του Θωμά Μητρόπουλου και του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι εκλογές που ο Σωκράτης Κόκκαλης, εν ονόματι του 50-50, έριξε τον Κώστα Τριβέλα του Βαρδινογιάννη και της Νέας Δημοκρατίας. Για να προστατεύσει την επένδυσή του, στον Ολυμπιακό. Υφυπουργός αθλητισμού, ο Ανδρέας Φούρας.

Στα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2000, που αντικαταστάθηκε από τον Γ.Φλωρίδη, ούτε άκουσε, ούτε είδε τίποτα. Ούτε είχε ενοχληθεί από την Παράγκα, που ρύθμιζε όχι μόνο το πρωτάθλημα της Α, Β, Γ Εθνικής, αλλά μέχρι και ποιες ομάδες θα ανεβαίνουν από το ερασιτεχνικό. Το πόσο ικανοποιημένη ήταν η κυβέρνηση από το ποδόσφαιρο, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος που εξέλεξε η παράγκα στην ΕΠΟ, ο Σωτήρης Αλημίσης, ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΟΠΑΠ! Είτε στο ποδόσφαιρο είχε κάποιο θέμα ο Σωκράτης Κόκκαλης, είτε στον ΟΠΑΠ, τον ίδιο άνθρωπο είχε απέναντί του.

Σημειώνουμε ότι από το 1966 μέχρι το 2000, ο Παναθηναϊκός απέναντι στην παντοκρατορία Κόκκαλη στο ποδόσφαιρο, είχε πάει πάσο. Είχε ρίξει λευκή πετσέτα. Και αγωνιστικά αφού το μπάτζετ σχετικά με τις μεταγραφές ήταν περιορισμένο και επικοινωνιακά. Και η ομάδα είχε απαξιωθεί και ο Γ. Βαρδινογιάννης είχε φθαρεί. Η ομάδα που έκανε αντίσταση στην Παράγκα ήταν η ΑΕΚ, με αποκορύφωμα την ανταρσία των Ντέμη Νικολαΐδη, Ατματζίδη και Κασάπη, να σταματήσουν από την Εθνική Ομάδα.

Όλο αυτό το σκηνικό έρχεται τούμπα μέσα σε ένα μήνα. Τον Απρίλιο του 2000, ο Γ. Φλωρίδης αντικαθιστά τον Ανδρέα Φούρα. Τον Μάιο παραιτείται από την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Η ομάδα με πρόεδρο τον Άγγελο Φιλιππίδη, περνάει στα χέρια του Τζίγγερ. Σύμπτωση; Σε καμιά περίπτωση. Ο Φλωρίδης με το καλημέρα ξεκινάει τον αγώνα για την κάθαρση. Για να διώξει από το ποδόσφαιρο τον Βίκτωρα Μητρόπουλο και να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων στο ΔΣ της ΕΠΟ. Να ρίξει δηλαδή την Παράγκα και το μηχανισμό Κόκκαλη στο ποδόσφαιρο. Με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που παρανόμως είχαν υποκλαπεί και είχαν διοχετευτεί στο Μ. Τριανταφυλλόπουλο.

Συμπαραστάτης και όχι μόνο στα λόγια, ο Άγγελος Φιλιππίδης. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι στρόφιγγες στον Παναθηναϊκό κι αρχίζει να ρέει χρήμα. Πολύ χρήμα. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια την έβγαζαν με τα ψέματα, οι μεταγραφές, πλέον, ήταν τύπου Πάουλο Σόουζα και Βλάοβιτς, ενώ με το Μιχάλη Κωνσταντίνου, από τον Ηρακλή, τινάζουν την μπάνκα στον αέρα. Δεν ήταν όμως μόνο οι μεταγραφές. Ο αστικός μύθος μιλάει για εκατό εκατομμύρια δραχμές σε σακούλες, για τη συνέλευση της ΕΠΟ στην Σπάρτη. Για να εξαγοραστούν δυο ενώσεις, να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και να πέσει το ΔΣ της Παράγκας.

Ο τότε ΓΓΑ, Νίκος Έξαρχος, έχει να λέει σχετικές ιστορίες. Ποιος μπορεί να πιστέψει, όμως, ότι το υφ. αθλητισμού και ο Παναθηναϊκός έβαλαν εξ ημισείας από πενήντα εκατομμύρια σε σακούλες για να ρίξουν την ΕΠΟ; Ψέματα. Ότι η πρόταση έγινε στον Λυσσαρίδη αυτός όμως τους είπε "εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, δώστε τα αλλού". Ψέματα. Κι ότι τα δώσανε τελικά στον Θανάση Παπαγιάννη της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Αυτός μοίρασε δυο-τρία εκατομμύρια, αλλά τα πολλά τα έβαλε στην τσέπη του και οι δυνάμεις της κάθαρσης και της εξυγίανσης έχασαν τη γενική συνέλευση για μια ψήφο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται. Δεν ήταν, δηλαδή, θέμα προσωπικών επιλογών του Φούρα και του Φλωρίδη. Ότι ένας με τα στραβά μάτια έκανε αβάντα στον Κόκκαλη, ενώ ο άλλος, αδιάφθορος ων, θέλησε να αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα στο ποδόσφαιρο. Εντολές εκτελούσαν και οι δυο. Της ίδιας κυβέρνησης. Του ίδιου Πρωθυπουργού. Του Κ. Σημίτη. Για πέντε περίπου χρόνια αφήνουμε τον Κόκκαλη να αλωνίζει. Όταν μπαίνει βέτο από πλευράς Βαρδή Βαρδινογιάννη, για να στηριχθούν οι επενδύσεις του Τζίγγερ, αλλάζουμε υπουργό κι αυτός αλλάζει πολιτική. Επί της ουσίας, βέβαια, τίποτε δεν άλλαξε. Ο Φλωρίδης αντικαθίσταται τον Οκτώβριο του 2001 και ο Σ. Κόκκαλης κάνει τη δουλειά του σε ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, με διαφορετικά πρόσωπα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ την πενταετία 1996-2000. Για να φτάσουμε στο σήμερα. Που δεν είναι το ίδιο, αλλά επίσης όλα αυτά που γίνονται, δεν είναι όπως φαίνονται. Ότι βρέθηκαν δυο δικαστές σαν τον Κορέα και τον Ανδρεάδη, μαζί με ένα τρελό τον Ζακυνθινό, για να επιβάλλουν το νόμο και την τάξη στο ποδόσφαιρο. Να μην ξεχνάμε αυτό που είπαμε στην αρχή. Ότι ζούμε στα Βαλκάνια: Ελλάδα, Σκόπια, Αλβανία, Μοντενέγκρο, Κόσοβο, βράζουν στο ίδιο καζάνι. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Η ιστορία της "εγκληματικής οργάνωσης" ανατρέχει στο βράδυ της 22ας προς 23ης Ιανουαρίου του 2012, όταν ανατινάζεται ο φούρνος του Κωνσταντινέα. Ύστερα από μια εβδομάδα, την 1η Φεβρουαρίου, φτάνει στον εισαγγελέα ανώνυμη καταγγελία ότι την εντολή να ανατιναχθεί ο φούρνος, την έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Εδώ θα πρέπει να δούμε τι αναφέρει το σχετικό άρθρο 43 του κώδικα ποινικής δικονομίας στην παράγραφο 4: " Μήνυση ή αναφορά η οποία υποβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο ανωνύμως ή με ανύπαρκτο όνομα, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει αμέσως στο αρχείο". Στη συνέχεια, ωστόσο, υπάρχει "παράθυρο" που δίνει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα να ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο, μόνο όταν έχουν προκύψει νέα περιστατικά, ή στοιχεία που δικαιολογούν, κατά την κρίση του, την επανεξέταση της υπόθεσης. Σε αυτή, ακριβώς, την περίπτωση εντάχθηκε η καταγγελία κατά του Β.Μαρινάκη.

Η οποία καταγγελία βέβαια, δεν στρεφόταν κατά του Βλαστού, ή κατά του Στεφανάκου. Που θα ήταν εύλογο να διερευνηθεί. Αφορούσε έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, που θεωρητικά είναι υπεράνω υποψίας. Αν στην υποθετική περίπτωση κάποιος είχε κάνει μια επώνυμη καταγγελία σε βάρος ενός επιχειρηματία αναλόγου βεληνεκούς, το πλέον πιθανό θα ήταν, κάποιο από τα επόμενα βράδια, να γλιστρούσε και να έπεφτε σε χαντάκι.

Η καταγγελία θεωρήθηκε βάσιμη. Δόθηκε εντολή να ανοίξουν τα τηλέφωνα του Β. Μαρινάκη και των συνεργατών του. Κι ενώ έψαχναν για το φούρνο, έπεσαν πάνω σε συνομιλίες για τους διαιτητές των πλέι-οφ της Β Εθνικής του 2012 και για την υπόθεση Τύρναβος - Εθνικός Γαζώρου.

Για την ουσία της υπόθεσης ουδεμία κρίσις. Για τα πέντε κακουργήματα που έχει φορτώσει ο ανακριτής Ανδρεάδης τον Β.Μαρινάκη, άλλοι θα αποφασίσουν. Ο εισαγγελέας, που θα εισηγηθεί και το δικαστικό συμβούλιο αν θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο και με ποιες κατηγορίες. Ο Β. Μαρινάκης στην απολογία του, είπε ότι πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει ο Ν.Πατέρας. Δεν μπορείς να το ξέρεις. Να προσωποποιήσεις την ανώνυμη καταγγελία.

Να μη μας διαφεύγει, όμως, αυτό που είπαμε στην αρχή. Ότι ζούμε στην Κολομβία των Βαλκανίων. Και γι αυτό αν βγεις στο δρόμο θα ακούσεις ό,τι ακούγεται σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις: "Μα είναι δυνατόν να ακουμπήσουνε ένα μέγεθος σαν το Βαγγέλη Μαρινάκη;" Κι αν αυτός, που τον κυνηγάει έχει τόση δύναμη και είναι τόσο ισχυρός; Αν δεν είχε γίνει η ανώνυμη καταγγελία και δεν είχε διερευνηθεί, ούτε ο Κορέας θα είχε προκύψει, ούτε ο Ανδρεάδης.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη βρίσκεται στα ίδια ακριβώς χέρια. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, από τις 30/11/2014 εξακολουθεί να παραμείνει προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών. Στις 11 Μαΐου ανανεώθηκε, για δυο ακόμη χρόνια, η θητεία της κ. Ραΐκου σαν εισαγγελέα διαφθοράς. Αν υπάρχει συνάφεια πολιτικής-δικαιοσύνης, ο Σύριζα και να ήθελε να παρέμβει είναι εκτός κόλπου. Ο χρόνος για τη δικαιοσύνη έχει σταματήσει. Οι εκλογές του Ιανουαρίου είναι σα να μην έχουν γίνει ποτέ. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ο Κοντονής. Μόνο αν είσαι αφελής μπορείς να πιστέψεις ότι πρόκειται για ένα τρελοζακυνθινό, που έκανε επανάσταση και τα έβαλε με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ για να σώσει το ποδόσφαιρο.

Στα Βαλκάνια η πολιτική δεν έχει αρχές. Συμφέροντα έχει μόνο, που ανάλογα εξυπηρετεί. Γραφικός σε ό,τι να κάνει με την συμπεριφορά του ο Κοντονής, είναι. Τρελός σε καμιά περίπτωση. Ξέρει τι κάνει. Όπως ήξερε τι έκανε το 2000, ο Φλωρίδης. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΠΟ, ουδεμία αντίρρηση ότι χειρότερη δεν μπορεί να υπάρξει. Είμαι αρκετά μεγάλος, ωστόσο, για να φάω το παραμύθι των αγνών προθέσεων του κάθε Υπουργού. Αυτό, που ξέρω πολύ καλά είναι ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ότι ξαφνικά βρέθηκαν δυο Έλληνες Ντιε Πέτρο για να καθαρίσουν τη μαφία του ποδοσφαίρου. Χωρίς επαναλαμβάνω να μπαίνω στην ουσία και να κρίνω αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι αθώος ή ένοχος. Αν ανατρέξεις στο παρελθόν του Γ. Ανδρεάδη σαν ανακριτή, το βρίσκεις στην υπόθεση του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου. Με την Πόπη Παπανδρέου να ασκεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για επισφαλή δάνεια που ξεπερνούσαν τα 400 εκ. ευρώ.

Τον Άγγελο Φιλιππίδη να λέει ότι είναι στην Αμερική, να συλλαμβάνεται ύστερα από σήμα της Ιντερπόλ στην Κων/πολη και να τον φέρνουν στην Αθήνα σιδηροδέσμιο. Τον Δ. Κοντομηνά να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Και απέναντι στον Α. Φιλιππίδη (στέλεχος της ΝΔ) και απέναντι στον ιδιοκτήτη του Alpha, ο Γ. Ανδρεάδης συμπεριφέρθηκε με επιείκεια. Ουδείς προφυλακίστηκε. Ούτε επιβλήθηκε στον Α. Φιλιππίδη ο περιοριστικός όρος της μη ενασχόλησης του με τράπεζες.

Στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή αντίθετα, επέβαλλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Προφανώς ο κ. ανακριτής έχει σχηματίσει την άποψη ότι ο Σαρρής γιατρός και οικογενειάρχης θα φύγει από την Χίο. Θα αφήσει τη γυναίκα του, τα παιδιά του και θα πάει στην Ουρουγουάη σαν τον Καράβολα της Siemens. Για να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο στην περίπτωση που θα παραπεμφθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ να επισημάνουμε δυο συμπτώσεις που συνδέουν την Παράγκα με την εγκληματική οργάνωση. Ποιοι ήταν συμπαραστάτες του Φλωρίδη στον αγώνα για την κάθαρση; Κατ' αρχήν η ΕΠΣ Θεσσαλίας, με τον τότε πρόεδρό της Θανάση Παπαγιάννη. Που είχε ταξιδέψει με την αμαξοστοιχία της Παράγκας στην Αλεξανδρούπολη κι είχε εκλεγεί στο ΔΣ της ΕΠΟ. Στη συνέχεια αυτομόλησε και συνεργάστηκε με τον Γ.Φλωρίδη. Και επειδή αναγνωρίστηκαν οι υπηρεσίες του και η προσφορά του, η ΓΓΑ έβγαλε έκτακτη επιχορήγηση 150 εκατομμυρίων δρχ στην ΕΠΣ Θεσσαλίας.

Ο Θ. Παπαγιάννης κατηγορήθηκε για κατάχρηση αυτών των χρημάτων καταδικάστηκε από το εφετείο σε επτά χρόνια φυλάκιση και σήμερα βρίσκεται στις φυλακές της Κέρκυρας. Θέμα ηθικής αυτουργίας του Γ. Φλωρίδη δεν τέθηκε.

Και σήμερα ΕΠΣ Θεσσαλίας, δια του προέδρου της Μπατζιάκα, είναι στο πλευρό του Στ. Κοντονή στον αγώνα για την κάθαρση και την εξυγίανση. Πρόσφατα είχε ζητήσει από το Ειρηνοδικείο την έκπτωση του ΔΣ της ΕΠΟ, αλλά η αίτηση της απορρίφθηκε. Υπέρ του Γ. Φλωρίδη και μπροστάρης στον αγώνα κατά των αδερφών Μητρόπουλου ήταν ο Αχιλλέας Μπέος, που είχε τότε τον Πανιώνιο. Σήμερα ο Αχ. Μπέος, σαν δήμαρχος του Βόλου, στέλνει επιστολές στον Κοντονή κατά της ΕΠΟ αποκαλώντας τον Γκιρτζίκη και τους λοιπούς του ΔΣ, "φιλιππινέζες".

(Ψείρες: Χειμερινοί Κολυμβητές και Νίκος Παπάζογλου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ