OPINIONS

Παντελή φέρε πίσω το τυρί

Παντελή φέρε πίσω το τυρί

Από τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη στον Έγκε Γκέραρντ κι από τον Νίκο Αλέφαντο στο γκολ του Κουτσουπιά. Ο Κώστας Καίσαρης ανοίγει γνωστές και άγνωστες σελίδες της ιστορίας του ΟΦΗ.

"Παντελή, Παντελή φέρε πίσω το τυρί". Η νεότερη ιστορία του ΟΦΗ είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο κατήφορος, άλλωστε, που είχε σαν συνέπεια τον (πρώτο) υποβιβασμό την περίοδο 2008-09, άρχισε όταν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος.

Με αφανή ιδιοκτήτη τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη ο ΟΦΗ τη δεκαετία του '80, ήταν στην πεντάδα των πρώτων μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Δεν πήρε πρωτάθλημα όπως η Λάρισα, αλλά είχε μεγαλύτερη διάρκεια και σταθερότητα. Το δεύτερο πρόσωπο μετά τον Θ. Βαρδινογιάννη που είχε σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία του ΟΦΗ είναι ο Γκέραρντ. Το ρεκόρ των 15 χρόνων στον πάγκο δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ.

Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι των αναμνήσεων σε αυτά τα 36 χρόνια από το 1979 που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

  • Αγωνιστική περίοδος 1981-82. Προπονητής στον ΟΦΗ ο Νίκος Αλέφαντος. Απολύεται στην αρχή της σεζόν κι αμέσως καταγγέλλει: "Πριν από φιλικό παιχνίδι ΟΦΗ-Παναθηναϊκού πριν αρχίσει το πρωτάθλημα με είχε πάρει τηλέφωνο ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και μου είχε ζητήσει να κάτσω να χάσω. Δεν δέχτηκα και για αυτό απολύθηκα. Ο ΟΦΗ είναι θυγατρική του Παναθηναϊκού". Ο τότε αθλητικός Δικαστής και πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής Θανάσης Ρούμπης, ερευνά την υπόθεση. Κατεβαίνει στο Ηράκλειο ελέγχει το μετοχολόγιο της ΠΑΕ ΟΦΗ. Διαπιστώνει ότι μεγαλομέτοχος είναι ο Γ. Σαρρής, ανώτερος υπάλληλος της Μότορ Όιλ. Δεν προκύπτει σχέση της οικογένειας Βαρδινογιάννη και η υπόθεση καταλήγει στο αρχείο. Ο Ν. Αλέφαντος που δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τις καταγγελίες του, καλείται σε απολογία και τιμωρείται.
  • Στην ίδια σεζόν πριν από παιχνίδι ΟΦΗ - Παναθηναϊκού τηλεφωνεί ο Θ. Βαρδινογιάννης στον Π. Μυριοκεφαλιτάκη, γενικό αρχηγό του ΟΦΗ:

-Παντελή πρόσεξε, Να μην γίνουν φασαρίες. Πρόσεξε να μην πειράξει κανείς την αποστολή του Παναθηναϊκού. Να μην γίνουν επεισόδια.

-Αδελφέ μου, μείνε ήσυχος.

Γίνεται το ματς μέσα σε κόλαση αποδοκιμασιών με τον κόσμο στην εξέδρα να βράζει και να βρίζει τον Βασίλη Κωνσταντίνου, που έπαιζε γκολκήπερ του Παναθηναϊκού: "Τσι@@@@ κάνει η Μάρθα Καραγιάννη", με αφορμή τη σχέση που είχε τότε ο τερματοφύλακας των "πρασίνων" με τη γνωστή ηθοποιό. Το ματς τελειώνει ο Παναθηναϊκός κερδίζει 2-1 κι ο ο Θόδωρος ξαναπαίρνει τηλέφωνο:

-Τι έγινε Παντελή;

-Όλα καλά αδερφέ μου, όλα καλά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

-Παντελή, θα πας με την αποστολή του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο. Θα έχεις το νου σου. Θα φύγεις, μόλις θα μπούνε στο αεροπλάνο.

-Εντάξει αδερφέ μου, μείνε ήσυχος.

Στη συνέχεια νέο τηλεφώνημα από την Αθήνα.

-Τι έγινε Παντελή;

-Όλα καλά αδερφέ μου. Όλα καλά. Μπήκανε στο αεροπλάνο και φύγανε. Όλα καλά.

-Εντάξει Παντελή.

Ο Παντελής, ωστόσο, δεν είχε πάει στο αεροδρόμιο. Οι Κρητικοί, άλλωστε, έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο σπορ της κυβοπαιξίας. Ο Παντελής "αγωνιζόμενος" σκληρά όλη τη νύχτα ξάπλωσε στο κρεβάτι του να αναπαυθεί. Νωρίς το πρωί χτυπάει το τηλέφωνο.

-Τι έγινε Παντελή, ο Θόδωρος είμαι. Όλα καλά χθες;

-Όλα καλά αδερφέ μου.

-Όλα καλά; Την Π@ν@&$ σου και τον Χρ@%%. Ο Κωνσταντίνου είναι στη φυλακή. Στο κρατητήριο.

-Θα σκοτωθώ αδερφέ μου. Θα σκοτωθώ. Φεύγω να δω τι γίνεται.

Τι είχε συμβεί; Οπαδοί του ΟΦΗ είχαν καταθέσει μήνυση κατά του Βασίλη Κωνσταντίνου. Ότι τους είχε δείξει τα γεννητικά του όργανα. Κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και επακολούθησε η σύλληψη. Με τον Παντελή να λέει "θα σκοτωθώ" όπως η Κατερίνα Χέλμη "θα φαρμακωθώ" στην ταινία "Τα Κόκκινα Φανάρια".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

  • 21 Ιουνίου 1987. Τελικός κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Ο ΟΦΗ κερδίζει 3-1 τον Ηρακλή στα πέναλτι (στα 90 λεπτά 1-1) με ήρωα τον Μύρωνα Σηφάκη, πατέρα του γκολκήπερ του Λεβαδειακού. Στο γήπεδο πέρα από τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη είναι κι ο πατριάρχης της οικογένειας, Βαρδής. Όπως και ο Γιώργος που μετέχει στους πανηγυρισμούς στα επινίκια. Με τον πρόεδρο του ΟΦΗ, Γιάννη Παπαματθαιάκη να δηλώνει: "Γράφτε τη δήλωση όπως θα την πω και δεν με νοιάζει για τίποτα. Αυτό το κύπελλο το χαρίζουμε στον υπέροχο κόσμο του ΟΦΗ και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη που αγαπάει την ομάδα και την έχει βοηθήσει".
Παντελή φέρε πίσω το τυρί
  • Αγωνιστική περίοδος 1993-94. Είναι να παίξουν στο Ηράκλειο ΟΦΗ-Παναθηναϊκός. Το πρωτάθλημα διεκδικεί η ΑΕΚ. Ποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτό το παιχνίδι με δεδομένη τη σχέση Παναθηναϊκού-ΟΦΗ; Ο Δ. Μελισσανίδης. Μέσω του Λύσανδρου Γεωργαμλή, που τότε έπαιζε στον ΟΦΗ. Σε πέντε-έξι ποδοσφαιριστές όπως π.χ τον Τζουγκάνοβιτς και λοιπούς μεταφέρθηκε ότι υπάρχει πριμ σε περίπτωση που κόψουν βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Ο ΟΦΗ τότε είχε ομαδάρα και με ιδιαίτερα έμπειρους ποδοσφαιριστές μάλιστα. Ο Παναθηναικός κατεβαίνει ανυποψίαστος, στο ματς γίνεται μάχη και τελικό αποτέλεσμα 0-0. Με τους ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ να κάνουν καθυστέρηση και τον Π. Μυριωκεφαλιτάκη να πετάει τη μπάλα γρήγορα μέσα, για να κερδίσει χρόνο ο Παναθηναϊκός. Πρωταθλήτρια στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ. Και κάπως έτσι βγήκε το σύνθημα "Παντελή, Παντελή φέρε πίσω το τυρί".
  • 21 Σεπτεμβρίου 1996. Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΦΗ αρχίζει. Ο αστικός μύθος λέει ότι αν ζούσε ο Θ. Βαρδινογιάννης ίσως η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να είχε γραφτεί διαφορετικά. Ότι θα κοντράριζε δηλαδή στα ίσα τον Σ. Κόκκαλη. Σε ότι έχει να κάνει πάντως με τον ΟΦΗ η οικογένεια Βαρδινογιάννη τον στήριξε οικονομικά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών στους Αφούς Βατσινά.'Όταν πλέον άρχισε να τον παίρνει η κάτω βόλτα και επήλθε το 2009 ο πρώτος υποβιβασμός.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

18 Μαΐου 1997. Παναθηναϊκός-ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και οι δύο ομάδες διεκδικούν την έξοδο τους στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός (που θέλει μόνο νίκη) προηγείται με γκολ του Λυμπερόπουλου. Ο ΟΦΗ ισοφαρίζει με γκολ του Κουτσουπιά, το ματς τελειώνει 1-1. Οι "πράσινοι" μένουν εκτός Ευρώπης. Μετά τον πρωταθλητή Ολυμπιακό οι τρεις που εξασφαλίζουν α ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι ΑΕΚ-ΟΦΗ-ΠΑΟΚ. Έξαλλος ο Μάνος Μυροκουκουλάκης, στριμώχνει έναν παράγοντα του ΟΦΗ στις τουαλέτες. Του βάζει το κεφάλι στη λεκάνη και τραβάει το καζανάκι, όπως στις γκανγκστερικές ταινίες. Με δεδομένο ότι υπήρχε επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι του ΟΦΗ, που το αποτέλεσμα του ήταν "τακτοποιημένο", οι παράγοντες του ΟΦΗ είχαν κοιμίσει τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού κι είχαν αθετήσει σχετική συμφωνία κυρίων.

(Βλέπουμε σ' αυτή την ομάδα του ΟΦΗ τον Γιάννη Αναστασίου, προπονητή σήμερα του Παναθηναϊκού. Τον Νίκο Νιόπλια, προπονητή του Ατρομήτου να λέει όπως και τώρα " έχουμε καλή ομάδα". Τον Νίκο Παπαδόπουλο προπονητή του Ηρακλή)

-Ο ΟΦΗ είναι η 8η ομάδα σε συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ έχουν το απόλυτο με 56 συμμετοχές. Ακολουθούν ΑΕΚ και Πανιώνιος με 54, Άρης 53, Ηρακλής 51 και ΟΦΗ με 40 συμμετοχές. Χωρίς να κινδυνεύει αφού αυτοί που ακολουθούν είναι ο Απόλλωνας με 38, ο Εθνικός με 36, Ξάνθη - Λάρισα - Παναχαϊκή με 26, Πανσερραϊκός με 24 και Αιγάλεω με 23 συμμετοχές. Ο ΟΦΗ έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Ελλάδος το 1987, ενώ το 1986 είχε τερματίσει στο πρωτάθλημα δεύτερος. Έχει κατακτήσει το Βαλκανικό κύπελλο κι έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις. Από το 1986 μέχρι το 2000 είχε τερματίσει δέκα φορές στην πρώτη εξάδα. Χωρίς ποτέ να πέσει από τις πρώτες εννιά θέσεις.

(Μανές Καληνυχτιάς. Με τον "χρυσαδάχτυλο" Ιορδάνη Τσομίδη στο μπουζούκι και την Κατερίνα Ξηρού)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ