OPINIONS

Παίζει ή όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Παίζει ή όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ;
INTIME SPORTS

Πόσο επηρεάζει η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ; Έχει τύχη ενδεχόμενη καταγγελία του Παναθηναϊκού στην ΟΥΕΦΑ; Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις.

Έντεκα μήνες πίσω. Για την ακρίβεια 15 Ιουλίου του 2014. Στον Ορνό στη Μύκονο είμαι στο σούπερ-μάρκετ για ψώνια. Πέφτω απάνω στον Σάββα Θεοδωρίδη, που έχει σπίτι στον Άι-Γιάννη. Με το που με βλέπει, μου κάνει μαρς:

-Τι είναι αυτά που έγραψες;

- Καλημέρα, Σάββα. Γιατί φωνάζεις;

- Τι είναι αυτά που γράφεις, ότι θα μας κάνουν καταγγελία και δεν θα παίξει ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Με τον Σάββα, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Σχετικά με αυτά που είχα γράψει ήταν ένα ρεπορτάζ στο "Γκολ" ότι ο Παναθηναϊκός μεταφέρει το θέμα με την "εγκληματική οργάνωση" στην ΟΥΕΦΑ. Το πόρισμα-Κορέα δηλαδή με "στόχο να επιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και να επιβάλλει ποινές. Ειδικότερα στον Ολυμπιακό, στην περίπτωση που θα κριθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Στόχος των πρασίνων ο αποκλεισμός των ερυθρολεύκων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σ' αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός σαν δεύτερος, παίρνει τη θέση του και παίζει απευθείας στους ομίλους".

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση. Ούτε διάψευση, ούτε επιβεβαίωση. Το θέμα δεν είχε συνέχεια, αφού οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν και η καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ, δεν έγινε ποτέ. Τσάμπα, δηλαδή, είχε βάλει τις φωνές ο Σάββας. Ιδού, λοιπόν, που η ιστορία επαναλαμβάνεται, ένα χρόνο μετά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός αυτή τη φορά θα στείλει στην ΟΥΕΦΑ, τις διώξεις που έχει ασκήσει ο ανακριτής Γ. Ανδρεάδης, σχετικά με την "εγκληματική οργάνωση", καθώς και τους περιοριστικούς όρους που έχει επιβάλλει. Μόλις κλείσει δηλαδή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο κύκλος των απολογιών. Με τον Παναθηναϊκό να παίρνει θέση στο σχετικό ρεπορτάζ. Χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει. Απλά να αναφέρει ότι παρακολουθεί την υπόθεση.

Εύλογα είναι λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν: θα έχει τύχη η ενδεχόμενη καταγγελία του Παναθηναϊκού στην ΟΥΕΦΑ; Οι περιοριστικοί όροι που κατά πάσα πιανότητα θα επιβληθούν στον Β. Μαρινάκη (απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υψηλή χρηματική εγγύηση) βάζουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ; Υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού;

Αυτό που πρέπει να πούμε καταρχήν είναι ότι η ΟΥΕΦΑ ξέρει. Παρακολουθεί τι γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κι έχει το δικό της δίκτυο ενημέρωσης. Πέρα δηλαδή από την επίσημη ενημέρωση από τις κατά χώρα Ομοσπονδίες. Δεν περιμένει κάποια καταγγελία, για να ασχοληθεί. Επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα και επιβάλλει ποινές. Όπως στις περιπτώσεις της Μέταλιστ και της Φενέρμπαχτσε. Η οποία καταγγελία, δηλαδή, είναι και του περισσού.

Από εκεί και πέρα η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουμε το παράδειγμα των στημένων του 2011. Έχουμε ξαναγράφει ότι με τον Αχιλλέα Μπέο προφυλακισμένο ο Ολυμπιακός Βόλου, έπαιξε τρία παιχνίδια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με τη σέρβικη, Ραντ, την οποία απέκλεισε και τη Ντιφερτάζ, την οποία στο πρώτο ματς είχε κερδίσει 3-0.

Η ΟΥΕΦΑ έβγαλε έξω από το Γιουρόπα Λιγκ τον Ολυμπιακό Βόλου, μόλις αυτός τιμωρήθηκε τελεσίδικα από την αθλητική Δικαιοσύνη. Αυθημερόν μάλιστα

Ο Ολυμπιακός σ' αυτή τη φάση που βρίσκεται η υπόθεση δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Υπάρχει ταυτόχρονα και άλλο "ελληνικό" παράδειγμα. Του Αστέρα Τρίπολης που εμπλέκεται στα "στημένα" του 2011. Με την υπόθεση μάλιστα να έχει προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Να μην βρίσκεται δηλαδή στο στάδιο της ανάκρισης, όπως της "εγκληματικής οργάνωσης", αλλά να έχει εκδοθεί η πρόταση του εισαγγελέα Πούλιου.

Στην συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση για τον Γ. Μποροβήλο, πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης, αναφέρονται τα αδικήματα "δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα και παράνομο στοιχηματισμό κατ' εξακολούθηση".

Για την ΟΥΕΦΑ, ωστόσο, δεν έχει προκύψει κανένα θέμα σχετικά με την συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης στο Γιουρόπα Λιγκ. Ξαναλέμε ότι το θέμα-Αστέρα είναι ένα στάδιο πιο μπροστά από την "εγκληματική οργάνωση", αφού υπάρχει η πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή του Μποροβήλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται να προκύπτει θέμα αποκλεισμού του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της εμπλοκής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης".

(Νίνο Ρότα και το μουσικό θέμα από την ταινία 8,5 του Φελίνι)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ