OPINIONS

Όταν η διανόηση μιλάει για μπάλα

Όταν η διανόηση μιλάει για μπάλα

Τι σχέση έχουν οι Βασίλης Γκαγκάτσης με τον Αλμπέρ Καμί, ο Θωμάς Μητρόπουλος με τον Ζαν Πολ Σατρ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον Όσκαρ Ουάλιντ; Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις.

Ψάχνοντας τις προάλλες στο διαδίκτυο πέφτω πάνω σ' ένα λινκ: "όταν οι διανοούμενοι μιλάνε για μπάλα;". Πρώτη σκέψη: "την πάτησα. Ωραίο θέμα, θα μπορούσα να το έχω σκεφτεί και να το γράψω εγώ".

Όταν ανοίγω τη σελίδα, όμως, διαπιστώνω ότι είχα κάνει λάθος. Δεν ήταν αυτό που νόμιζα. Το θέμα ήταν έτσι ακριβώς, όπως το περιέγραφε ο τίτλος. Ατάκες πνευματικών ανθρώπων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Όπως του Αλμπέρ Καμί ότι "όλα όσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας, τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο".

Του Όσκαρ Ουάιλντ, του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ, του Ζαν Πολ Σαρτρ, του Τζορτζ Όργουελ και αρκετών άλλων. Ενδιαφέρουσες απόψεις και τοποθετήσεις που δείχνουν την τεράστια επιρροή που έχει το ποδόσφαιρο (πέρα από τις μάζες) και στις τάξεις της διανόησης. Όπως του Άντονι Μπέρτζες, που έχει γράψει το "κουρδιστό πορτοκάλι" ότι οι "πέντε μέρες της εβδομάδας είναι για τη δουλειά, όπως λέει η Βίβλος. Η έβδομη μέρα είναι για να λατρεύουμε τον Κύριο και η έκτη μέρα είναι για το ποδόσφαιρο". Προφανώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οι Τρίτες και οι Τετάρτες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, η ελληνική κοινωνία έχουν τη δική τους διανόηση. Που έχει μιλήσει για τη μπάλα. Κάποιες απ΄αυτές τις ατάκες θα μνημονεύσουμε στη συνέχεια για να αποδείξουμε ότι οι πνευματικοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δεν υστερούν σε τίποτα, των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

- Ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά. Γιώργος Βαρδινογιάννης (τον Μάιο του 1996. Στα 18 χρόνια που ακολούθησαν ο Ολυμπιακός πήρε 16 και ο Παναθηναϊκός δυο).

- Σφύρα τη λήξη να φύγουμε: ο παρατηρητής της ΕΠΑΕ Ελευθέριος Γενεράλης (στον διαιτητή Παπαπέτρου, σε ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα)

- Ο πληρώνων έχει πάντα δίκιο. Νίκος Κανελλάκης

- Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γαμ... Γιάννης Σπάθας

- Παίρνεις χαμπάρι, τι λέμε ρε περίεργε; Είναι σαν να λέμε ότι μπορεί να υπάρχει κόσμος, χωρίς πουτάνες. Δεν γίνεται αδελφέ. Θωμάς Μητρόπουλος (εξηγεί στον Πανόπουλο της Σκόντα, ότι πάντα κάποιος θα έχει το πάνω χέρι στην διαιτησία)

- Η συμμαχία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού θα διαλυθεί μόλις αρχίσει το πρωτάθλημα, στο πρώτο πέναλτι. Βίκτωρας Μητρόπουλος (έτσι κι έγινε).

- Αυτή τη στάνη έχουμε, αυτό το τυρί βγάζει. Δημήτρης Μελισσανίδης

- Αυτούς τους φιλάθλους έχουμε, δεν γίνεται να τους αλλάξουμε. Σωκράτης Κόκκαλης

- Το πρωτάθλημα είναι μια εφήμερη χαρά. Ντέμης Νικολαΐδης (Τα πνευματικά δικαιώματα της ατάκας ανήκουν στον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ, Γιώργο Κιντή. Του Νικολαΐδη τού άρεσε και την υιοθέτησε)

- Ουδείς αναμάρτητος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βασίλης Γκαγκάτσης

- Τα εκατομμύρια πράσινες καρδιές όλοι μαζί οι Παναθηναϊκοί, είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς. Ανδρέας Βγενόπουλος

- Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τυχερό που είναι στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης κι εγώ στον Παναθηναϊκό. Νίκος Πατέρας

- Βαγγέλη ψάξου. Αχιλλέας Μπέος

- Σήμερα διδάξαμε ήθος και αρχές. Βαγγέλης Μαρινάκης (μετά το 2-1 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκης)

- Αυτή η κοντούλα, η λεμονιά, ο δικηγόρος, ο γελοίος (από την πρόσφατη δικογραφία σχετικά με τη νέα εγκληματική οργάνωση)

( Ηλίας Ανδριόπουλος, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Σωτηρία Μπέλλου "τα σπίτια είναι χαμηλά". Σε ποιον από τους παραπάνω είναι το τραγούδι του, σε σημείο που κάποιες φορές όταν του το λένε να δακρύζει; )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ