OPINIONS

Οι Τηλε-βουλευτές και η Πέπη

Οι Τηλε-βουλευτές και η Πέπη

Ενόψει δημοψηφίσματος ο Κώστας Καίσαρης κάνει την εξής επαναστατική πρόταση. Να καταργηθούν οι εκλογές. Τους βουλευτές να τους στέλνουν στη Βουλή, απευθείας τα κανάλια. Ανάλογα με το ποσοστά τηλεθέασης.

Το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Η προσφορά της Αριστεράς στην πατρίδα. Να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για το μέλλον αυτού του τόπου. Όχι δια αντιπροσώπων και εκπροσώπων. Ο ίδιος ο λαός αυτοπροσώπως. Το "όχι" ή το "ναι" που δεν τολμάει να παει ο Αλέξιος Τσίπρας, να το πει ο Κλαπανάρας από τα Τρίκαλα και η κυρά Γιώργαινα από τη Δημητσάνα. Γνωστό ότι στην ελληνική επαρχία και δει στην Πελοπόννησο, οι γυναίκες έπαιρναν τα ονόματα των ανδρών τους. Η γυναίκα του Γιώργου, Γιώργαινα, του Μήτσου, Μήτσενα, του Ντίνου, Ντίνενα και του Γιάννη, Γιάννενα. Άπαξ και παντρευόντουσαν και βάζανε την κουλούρα το δικό τους όνομα το ξεχνάγανε. Όχι μόνο το μεγάλο, αλλά και το μικρό. Η Φωτούλα που παντρευότανε τον Σπύρο, λεγότανε πλέον Σπύραινα.

Ξεφύγαμε, όμως. Λέγαμε, λένε δηλαδή, ότι την Κυριακή θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Με την ταπεινότητα μου να θέτει δύο απλά, επουσιώδη μπορείς να πεις ερωτήματα:

-Με ποια γνώση;

-Με ποια κρίση;

Αν υπήρχανε αυτά στην κούτρα των Ελλήνων θα είχε φτάσει η χώρα σ' αυτό το κατάντημα; Δεν μιλάμε για λαό. Μιλάμε για πρόβατα. Για βόϊδια. Είναι δυνατόν κανονικός άνθρωπος να στέλνει στη Βουλή τον φαλακρό ποδηλάτη, Παναγιώτη Αμοιρά; Για κάθε έναν Αργύρη Ντινόπουλο που φεύγει από τη Βουλή, μπαίνει ένας Γιώργος Πάντζας. Η Ελλάδα ξεψυχάει και είναι αρχηγοί κομμάτων ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Κρίμα κι άδικο να είναι έξω απ' αυτή τη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης. Για κάθε έναν Γιώργο Καρατζαφέρη που "πεθαίνει" γεννιέται ένας Πάνος Καμμένος.

Πρώτη φορά είναι δηλαδή που θα αποφασίσει ο λαός; Όλα όσα έχουνε γίνει στην Ελλάδα, γίνανε δια μέσου των αποφάσεων του λαού. Ο λαός εξέλεξε τους Πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, που χρεωκόπησαν τη χώρα. Δεν κυβέρνηση κανείς δια των όπλων. Οι δημοκρατικά ελεγμένες κυβερνήσεις κατέστρεψαν την Ελλάδα. Ο λαός είναι που επιμένει μέχρι και σήμερα να στέλνει στη Βουλή, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αν η οικογένεια Βαρβιτσιώτη και η οικογένεια Μητσοτάκη ήθελαν να στείλουν τις παραδουλεύτρες τους στη Βουλή, θα τις είχαν στείλει. Δεν ήθελαν, όμως, να παραμελήσουν τα παιδιά τους.

Αυτός ο λαός θα ψηφίσει την Κυριακή. Ο λαός που έχει στείλει στη Βουλή τη Θεοδώρα Τζάκρη. Τον Βασίλη Κικίλια. Την Ελένη Αυλωνίτου. Την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Τον Γεράσιμο Γιακουμάτο. Αυτή την εφεύρεση που ακούει στο όνομα Γρηγόρης Ψαριανός. Τον Νίκο Νικολόπουλο. Και να μην ξεχνάμε τους υπερήφανους εθνικιστές. Στον Παναγιώταρο κατέφυγαν οι Έλληνες για να τους σώσει από την Τρόικα και τους πουλημένους πολιτικούς. Στον Παναγιώταρο, την Ζαρούλια, τον Μπαρμπαρούση και τον Κασιδιάρη. Οι Έλληνες δεξιοί εμπιστεύονται τον Τραγάκη και οι αριστεροί τον Βαρεμένο.

Αυτή δεν είναι Βουλή. Θίασος είναι. Θίασος όχι του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά θίασος της πλάκας. Η Βουλή σ' αυτές τις πλέον κρίσιμες στιγμές για το έθνος είναι σε επίπεδα Νιου Τσάνελ και Ερωτοδικείου. Με Βίκυ Μιχαλονάκου, Πέτρο Λεωτσάκο, τον συγχωρεμένο Τάσο Φουσέκη που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας και Πέπη Τσεσμελή. "Άλλο Τουπαμάρος και άλλο το μ#$νί της Μάρωας". Σ' αυτά τα επίπεδα κινείται ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος. Μόνο τον Μίστερ Μπούτια δεν έχει στείλει στη Βουλή.

Και με τα ίδια ακριβώς κριτήρια θα πάει να ψηφίσει την Κυριακή. Ποια από τα δύο πακέτα μέτρων θα επιλέξει. Το "ναι" και το "όχι" είναι παραμύθι φούρναρης. Μέτρα για κοστούμι είναι και τα δύο ψηφοδέλτια. Αν το σακάκι είναι σταυρωτό κι αν έχει δύο κουμπιά ή τρία, μικρή είναι η διαφορά. Κι εν πάση περιπτώσει αν δεν μπορεί να σηκώσουν το βάρος της απόφασης, ο Αλέξιος Τσίπρας κι ο Γιάνης Βαρουφάκης, γιατί να μπορεί ο μπαρμπά-Γιώργος από την Τραχανοπλαγιά και η κυρά-Σταμάτα από τους Κωλομεδάγκονες; Μόνος του δηλαδή δεν μπορούσε να το πει το "όχι" ο Τσίπρας; Ήθελε και παρέα; Ή μήπως είναι τόσο αφελείς και ανόητοι, ώστε να μην ξέρουνε ότι το αποτέλεσμα θα βγει "ναι"; Ποιος λαός να αποφασίσει; Αυτός που πίστεψε ότι θα τον σώσουν ο Κατρούγκαλος κι ο Αλέξης Μητρόπουλος;

Πότε αποφάσισε σωστά ο λαός για να αποφασίσει τώρα; Πήρε τη σωστή απόφαση όταν έβγαλε πρωθυπουργό τον Σημίτη και την παρέα του; Βενιζέλους, Τσουκάτους, Τσοχατζόπουλους; Αποφάσισε σωστά με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου; Με τον Αντώνη Σαμαρά; Ή τώρα με τον Τσίπρα; Κάθε φορά ψάχνει να βρει κάποιον να τον σώσει από την προηγούμενη επιλογή του. Κανονικά στην Ελλάδα οι εκλογές έπρεπε να είχαν απαγορευθεί. Και προ πολλού μάλιστα. Να κυβερνάνε τα κανάλια ανάλογα με το ποσοστό τηλεθέασης; Ανάλογα με τον μέσο όρο που έχουν Μέγκα, Αντένα, Άλφα, Σκαϊ, Σταρ κλπ θα βγάζουν και τους αντίστοιχους από τους τριακόσιους βουλευτές. Ποιο τίμιο θα είναι αυτό. Και πιο καθαρό. Έτσι ή αλλιώς αυτοί που βγαίνουνε στην τηλεόραση, είναι που εκλέγονται. Ας τους βγάζουν απευθείας οι καναλάρχες που έχουν και πολύ καλύτερα κριτήρια επιλογής: Ογδόντα βουλευτές το Μέγκα, εβδομήντα ο Αντένα, από σαράντα Αλαφούζος και Κοντομηνάς και πάει λέγοντας. Ο λαός και δύο γαϊδουριών άχυρο να πάει να μοιράσει, θα κάνει λάθος.

(Γιάξε μπόρε. Από τον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Την κότα πάνε να τη πιάσουν για να τη σφάξουνε και να τη φάνε).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ