OPINIONS

Μουντιάλ σαν πενταήμερη

Μουντιάλ σαν πενταήμερη

Από τα ντουμάνια στο δωμάτιο του Μύρτσου, στον Άλκη Στέα και το Λιάνης-Τουρς, στο Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική. Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή την επέτειο του 4-0 από την Αργεντινή, γράφει για τη δραματική εμπειρία της ομάδας στο πρώτο της Μουντιάλ

EΠΕΤΕΙΟΣ. Σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια στις 21 Ιουνίου 1994. Η Εθνική Ομάδα έδινε το παρθενικό της παιχνίδι σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Μουντιάλ της Αμερικής. Στη Βοστώνη κόντρα στην Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να γυρίσουμε λίγο πιο πίσω. Στις 11 Νοεμβρίου του 1992. Η Εθνική παίζει στο Καυταζόγλειο με την Ουγγαρία, για την προκριματικά φάση του Μουντιάλ. Τι έχει να θυμάται ο Κώστας Καίσαρης απ' αυτό το παιχνίδι, που είχε λήξει 0-0; Τίποτε ατο αγωνιστικό. Ανεβαίνουμε, λοιπόν, αηθημερόν στη Θεσσαλονίκη, με τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε, πρόεδρο τότε της ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, Άρη Λουκόπουλο, της Παναχαϊκής.

Από το αεροδρόμιο, ντουγρού για το ξενοδοχείο της Εθνικής. Ο Καίσαρης κατευθείαν στη ρεσεψιόν:

" Ποιο είναι παρακαλώ το δωμάτιο του Μύρτσου;"

" Το 311"

" Ευχαριστώ"

Η επόμενη κίνηση ήταν να τηλεφωνήσεις: " Έλα ρε Γιώργαρε. Θεσσαλονίκη είμαι, για το ματς. Στο ξενοδοχείο. Στη ρεσεψιόν"

"Μπράβο, καλά έκανες. Έλα στο δωμάτιο, να τα πούμε. Στον τρίτο όροφο".

Μουντιάλ σαν πενταήμερη
INTIME SPORTS

Καλώς τον φίλο μου. Να βάλω ένα ουίσκι;" Και πήγε να πιάσει το μπουκάλι. Κατευθείαν του έβαλα χέρι: " Αυτό το παιδί τι σου φταίει;" Και του δείχνω τον Γιώργο Βαΐτση, που ήταν μαζί στο δωμάτιο. Να μη μπορεί να αναπνεύσει, δηλαδή, και να ξεροβήχει. "Τράβηξε τις κουρτίνες και άνοιξε, τουλάχιστον, το παράθυρο. Ο Μύρτσος, ωστόσο, ψύχραιμος: " Δεν έχει κανένα πρόβλημα, Έχει συνηθίσει. Καλό του κάνει. Βγαίνει στον καθαρό αέρα και είναι ο καλύτερος. Όπως στο Μονακό, που έβαλε το γκολ".

ΚΑΙ το θέμα, βέβαια, δεν ήταν ότι ο γκολκίπερ της Εθνικής (και του Ολυμπιακού) φουμάριζε στο αβέρτο. Κι ο Κρόιφ, κάπνιζε κι ο Τζάκι Τσάρλτον και ο Ριβελίνο. Ο Μύρτσος, μάλιστα, επί Μπλαχίν, πήγαινε σε ένα δωμάτιο, δίπλα από τα αποδυτήρια στο Καραϊσκάκης και τράβαγε μια τζούρα στο ημίχρονο για να ηρεμήσει και να καλμάρει. Δεν τον εμπόδιζε το τσιγάρο, να είναι γκολκίπαρος. Το θέμα είχε να κάνει με τις συνθήκες καφενείου, που επικρατούσαν στην Εθνική Ομάδα. Όποιος γούσταρε, λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι, μπορούσε να μπαινοβγαίνει στο ξενοδοχείο της αποστολής. Να ανεβαίνει στα δωμάτια των ποδοσφαιριστών.

Όσο κι αν μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εποχή, σε σχέση με το επίπεδο οργάνωσης και επαγγελματικού του ποδοσφαίρου, οι συνθήκες ήταν πράγματι καφενειακές.

ΑΥΤΟ βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να φτάσει η ομάδα, για πρώτη φορά, σε τελική φάση Μουντιάλ. Ήταν το ταλέντο αυτής της φουρνιάς των ποδοσφαιριστών. Ήταν η έντονη προσωπικότητα του Αλκέρα Παναγούλια. Ήταν ότι λόγω του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία, η ΦΙΦΑ είχε αποκλείσει την ομάδα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που ήταν στον ίδιο όμιλο, ο οποίος έτσι έγινε πιο εύκολος.

Μουντιάλ σαν πενταήμερη
INTIME SPORTS

Με τον Παναγούλια να επιβραβεύει και να παίρνει μαζί του, όλους τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην προκριματική φάση, αγνοώντας άλλους νέους και ταλαντούχους. Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, μίλαγαν ακόμα και για σημειώματα που είχαν φτάσει στον "Άλκη Στέα" από κλαδικές της Νέας Δημοκρατίας, για να κληθούν ποδοσφαιριστές. Άλκη Στέα αποκαλούσαν οι πονηροί ποδοσφαιριστές, τον Αλκέτα Παναγούλια επειδή ήταν πολύ καλός στο μπλα μπλα, όπως ο επίσης Θεσσαλονικιός κονφερανσιέ.

ΕΧΩ ξαναγράψει πρόσφατα ότι στο Μουντιάλ της Αμερικής δεν πήγα για να δουλέψω. Έχοντας πάρει άδεια, πήγα να απολαύσω τη Νέα Υόρκη και τα μπλουζ στο Σικάγο. Λεφτά υπήρχαν, άλλωστε, τότε. Και το Λιάνης- Τουρς, όπως αποκαλούσα τότε τη ΓΓΑ, είχε διοργανώσει εκδρομή και η ΕΠΑΕ. Το θέμα δεν ήταν ποιοι είχαν πάει στην Αμερική (από δημοσιογράφους, παράγοντες, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, παρατρεχάμενους κλπ) αλλά ποιοι δεν είχαν πάει.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν δούλευα, αλλά ούτε κινητά τηλέφωνα υπήρχαν για κουτσομπολιό, κάθε φορά την ημέρα του ματς, τα νέα κυκλοφορούσαν πολύ γρήγορα.

Κατ΄αρχήν, θα πρέπει να πούμε ότι ευθύς εξ' αρχής ότι η ομάδα σε ό,τι είχε να κάνει με τον όμιλο, είχε πέσει στο λάκκο των λεόντων. Δεν ήταν ομαδάρα μόνο η Αργεντινή. Ομαδάρα ήταν και η Βουλγαρία του Στόιτσκοφ, με τους περισσότερους από τους διεθνείς της να παίζουν σε καλές ευρωπαϊκές ομάδες. Ήταν, ωστόσο, και οι συνθήκες καφενείου που είχαν σαν αποτέλεσμα το "4-4-2" και τον διασυρμό. Τέσσερα γκολ από την Αργεντινή, τέσσερα από τη Βουλγαρία, δύο από τη Νιγηρία και μηδέν σε ο,τι έχει μα κάνει με την επίθεση.

Το τελευταίο που ενδιέφερε τον ομοσπονδιακό προπονητή ήταν η πειθαρχία. Στην υποτιθέμενη τακτική, πριν από το ματς, άφηνε να είναι παρόντες και οι δημοσιογράφοι! Με τους ποδοσφαριστές να λένε ότι πιο ενδιαφέρον είχαν αυτά που τους έλεγε ο Γιάννης Διακογιάννης!

Μουντιάλ σαν πενταήμερη
INTIME SPORTS

Καθόλου δεν απασχολούσε τον Αλκέτα Παναγούλια ποιος ήταν ο αντίπαλος σέντερ-φορ. Αν το δεξί εξτρέμ του αντιπάλου είναι ιδιαίτερα γρήγορο. Ποιος εκτελεί τα φάουλ και ποιοι κατεβαίνουν στην αντίπαλη περιοχή στα κόρνερ .Ούτε καν ήξερε τα ονόματά τους. Ο Παναγούλιας αδιαφορούσε για όλα αυτά και έδινε βάρος στο ν' ανεβάσει την αυτοπεποίθηση των δικών του ποδοσφαιριστών και να τους κάνει να πιστέψουν στις ικανότητές τους. Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα και βγήκαν στην προκριματική φάση. Μέχρι εκεί. Στην τελική φάση, στην Αμερική, επήλθε η κατάρρευση.

ΗΤΑΝ όλα μαζί, που είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες καφενείου που προαναφέραμε. Οι κλήσεις να μην είναι στο σύνολό τους αξιοκρατικές. Η ομάδα να περιφέρεται στις δεξιώσεις των ομογενών. Στο πούλμαν της Εθνικής να μπαίνει όποιος παράγοντας ήθελε και να κάνει χαβαλέ. Πολύ περισσότερο στο ξενοδοχείο. Ήταν η εποχή που υπήρχε ακόμα, ο έφορος των εθνικών ομάδων. ¨Ενας παράγοντας, δηλαδή, της ΕΠΟ να κάθεται στον πάγκο. Φορώντας από πάνω το μπουφάν με το εθνόσημο και ενίοτε φόρμα από κάτω, με παπούτσι σκαρπίνι. Μέχρι και σεξουαλικά σκάνδαλα είχαν προκύψει.

Υπήρξε θέμα και με μαύρη αγορά στα εισιτήρια, αφού η ΕΠΟ είχε προαγοράσει μέχρι και τον τελικό, στην ενδεχόμενη περίπτωση ότι θα έφτανε να διεκδικήσει το Κύπελλο, η Εθνική! Καμιά ουσιαστική προετοιμασία, για ένα τόσο δύσκολο τουρνουά, σε άλλη ήπειρο και με ιδιαίτερα δύσκολους αντιπάλους στον όμιλο. Η Εθνική ξεκίνησε να πάει για την Αμερική σα να πήγαινε πενταήμερη που κράτησε ένα μήνα.

(Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος, Στέλιος Καζαντζίδης και Μαρινέλα: Κουρασμένο Παλικάρι)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ