OPINIONS

Μονά-ζυγά χαμένος

Μονά-ζυγά χαμένος
Καραγκούνης INTIME SPORTS

Ο Καραγκούνης πήγε να καπελώσει τον Μαρκαριάν; Ή ο Μαρκαριάν είναι παλιάνθρωπος και ψεύτης; Ο Κώστας Καίσαρης έχει την απάντηση.

Καμιά σημασία ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Καμιά σημασία αν ο Μαρκαριάν λέει αλήθεια, ότι τον σαμποτάρισαν εκ των έσω, φωτογραφίζοντας τον Καραγκούνη. Καμιά σημασία αν ο Μαρκαριάν τα βρήκε με τον Γκιρτζίκη και πούλησε τον Καραγκούνη.

Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ότι ο Καραγκούνης απέτυχε. Απέτυχε να κάνει σωστές επιλογές. Απέτυχε να κάνει σωστή διαχείριση. Η Εθνική ομάδα, που κατάφερε να χάσει δύο φορές από τα Φερόε, καταφέρνει να χάσει και τον Γιώργο Καραγκούνη. Σαν τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Το ότι πήγε από κει που ήρθε ο Κλάουντιο Ρανιέρι, δεν τρέχει κάστανο. Προπονητής είναι. Κι οι προπονητές είναι αναλώσιμοι. Ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν το το Νο1 ποδοσφαιρικό κεφάλαιο της ομάδας του 2004. Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής σε διακρίσεις.

Γι' αυτό ακριβώς δεν δίστασε να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά. Δεν κώλωσε. Δεν φοβήθηκε να μπει στη φωτιά. Να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν ήξερε. Να πάρει στις πλάτες του αυτήν την τεράστια ευθύνη. Την Εθνική ομάδα, στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Από κάθε άποψη. Με πρόεδρο τον Γ. Σαρρή, που δεν μπορούσε να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρο. Με κακό κλίμα μέσα στην ομάδα. Με έλλειμμα ταλέντου στο έμψυχο υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι κοινοτοπίες. Ότι ο Καραγκούνης μεγάλωσε, ανδρώθηκε και γέρασε ποδοσφαιρικά στις εθνικές ομάδες. Ότι αγαπάει τη γαλανόλευκη φανέλα. Αυτά έχουν ειπωθεί χίλιες φορές. Τα ξέρουμε. Ο Καραγκούνης, από τη στιγμή που πήρε στα χέρια του, και εν λευκώ μάλιστα, την Εθνική ομάδα, κρίνεται σαν επαγγελματίας. Μιλάμε πλέον για δουλειά. Όχι για συναίσθημα. Οι παράγοντες της ΕΠΟ δεν είναι τίποτα κορόιδα. Κωλοπετσωμένοι είναι. Τα άφησαν όλα πάνω στον Καραγκούνη κι έβγαλαν την ουρά τους απέξω. Για να μην έχουν καμιά ευθύνη. Ο Καραγκούνης διάλεξε τον Μαρκαριάν, ο Καραγκούνης διάλεξε τον Κωστένογλου, ο Καραγκούνης είχε την ευθύνη για ολόκληρο το οικοδόμημα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όλη αυτή η φιλολογία για τη ρήξη Μαρκαριάν-Κωστένογλου στερείται σοβαρότητας. Η ρήξη έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο στις σχέσεις Καραγκούνη-Μαρκαριάν. Τον Καραγκούνη κάρφωσε στον Γκιρτζίκη ο Μαρκαριάν. Με τον Κωστένογλου ούτε καν ασχολήθηκε. Κι ο Γκιρτζίκης, ανάμεσα σε Μαρκαριάν και Καραγκούνη, επέλεξε να στηρίξει τον Ουρουγουανό. Δεν έχω ξεχάσει τι έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια για τον Καραγκούνη. Και δεν παίρνω ούτε λέξη πίσω.

Άλλο το ένα, όμως, άλλο το άλλο. Το να χάνεις από τα Φερόε, γίνεται. Και δυο φορές μάλιστα. Και μέσα και έξω. Μπάλα είναι. Συνιστά έκπληξη το να είναι η Εθνική Ελλάδος τελευταία σε όμιλο με τα Φερόε, τη Φινλανδία, την Β. Ιρλανδία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία; Πολύ μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004. Μπάλα είναι. Όλα γίνονται. Αυτό που δεν επιτρέπεται να γίνεται, είναι να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Όχι εν θερμώ, ύστερα από μία ήττα. Αλλά εν ψυχρώ. Στα καλά των καθουμένων. Ντάλα καλοκαίρι. Όποιος βρει να έχει προκύψει θέμα προπονητή εθνικής ομάδας Ιούλιο μήνα, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Δεν έχει γίνει. Και δεν πρόκειται να ξαναγίνει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Ο Γιώργος Καραγκούνης (με το ταλέντο, τη δουλειά του και την αξία του) πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Γιώργος Καραγκούνης να μην μπορεί να βρει άκρη σ' ένα τιμ, που ο ίδιος επέλεξε και να πέφτει στη λούμπα. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Σε ανεβάζει στα ουράνια, σε ρίχνει στα τάρταρα. Δεν χρειάζεται να κάνεις ρεπορτάζ. Να ψάξεις να βρεις το πώς και το γιατί. Το κουτσομπολιό πάντα έχει ενδιαφέρον, αλλά αυτό που μετράει είναι η ουσία. Δεν υπάρχει γκρι στην υπόθεση. Ή άσπρο είναι ή μαύρο. Ή ο Μαρκαριάν λέει αλήθεια, ότι δεν άντεξε άλλο το καπέλωμα του Καραγκούνη, ή λέει ψέματα και, σε συνεργασία με τον Γκιρτζίκη, πάνε να τον φάνε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ή το ένα ή το άλλο. Ή ο Καραγκούνης ήθελε τον Μαρκαριάν ανδρείκελο, για να κάνει αυτός κουμάντο, ή ο Μαρκαριάν είναι παλιάνθρωπος και ψεύτης.

Δυστυχώς όμως για τον Καραγκούνη, μονά-ζυγά, μονόζυγα, είναι χαμένος. Αν τον πούλησε ο Μαρκαριάν, αυτός έχει την ευθύνη, που τον επέλεξε και τον εμπιστεύθηκε. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει η παροιμία. Στο ποδόσφαιρο, την γκρίνια τη φέρνουν οι ήττες. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε γίνει, αν η Εθνική είχε κάνει "διπλό" στα Φερόε. Η Εθνική έχασε και, σαν τον Κρόνο, τρώει το παιδί της. Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, το κεφάλαιο Εθνική ομάδα για τον Γιώργο Καραγκούνη, έκλεισε. Και με τον πλέον άδοξο τρόπο. Ένδοξα διαζύγια δεν υπάρχουν, αλλά αυτή η αποκαθήλωση δεν άξιζε στον Γιώργο Καραγκούνη. Όσα λάθη κι αν έχει κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη ζωή, αν έχεις κάνει μία μεγάλη επιτυχία, κάθεσαι απάνω της κι έχεις εξασφαλισθεί μέχρι να πεθάνεις. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο. Στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι καθημερινά. Στο ποδόσφαιρο δεν μετράει το χθες. Μόνο το σήμερα. Θέμα επιβίωσης για τον Καραγκούνη δεν υφίσταται. Το στραπάτσο, και ήταν πολύ γερό μάλιστα, έχει να κάνει με την ποδοσφαιρική προσωπικότητά του και τον ποδοσφαιρικό εγωισμό του. Κι ο ίδιος όμως ξέρει πολύ καλά, ότι πληρώνει τα δικά του λάθη.

(Στο τραγούδι της ημέρας, Φρανκ Σινάτρα και "I love Paris")

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ