OPINIONS

Ιβάν vs Βαγγέλη

Ιβάν vs Βαγγέλη

Ποιος από τους Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Σαββίδη μπορεί να χτυπήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό; Ο Κώστας Καίσαρης έχει την απάντηση.

Η ΑΕΚ επέστρεψε, αλλά ακόμα έχει μεγάλη ανηφόρα. Ο ΠΑΟΚ ξεχρέωσε και με δύο συνεχόμενες ανατροπές με ΑΕΚ και Ατρόμητο μαρσάρει. Ο Παναθηναϊκός μετά τη μπούφλα από την Καμπάλα, ψάχνει το κουτί με τα σπίρτα. Προς το παρών ο Ολυμπιακός είναι ακλόνητος. Ίσως αυτή είναι η τελευταία σεζόν που δεν απειλείται. Δεν κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία. Ίσως είναι το τελευταίο, εύκολο πρωτάθλημα. Αυτό το ρεπορτάζ θα έπρεπε να γραφτεί ύστερα από δέκα μήνες. Ενόψει της σεζόν 2016-17 όταν τα 20+ εκατομμύρια γιούρο του Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα είναι στην τσέπη. Αλλά θα παίζοντα σε δύο ζαριές, στα δύο ματς των πλέι-οφς για την είσοδο στο Ελντοράντο των Ομίλων.

Τα λεφτά αυτά είναι που δίνουν εδώ και είκοσι χρόνια την υπεροπλία στον Ολυμπιακό για να διατηρείται στην κορυφή. Από ποιον μπορεί να κινδυνεύει ο Ολυμπιακός να γκρεμιστεί ύστερα από το 1996 από την κορυφή; Η απάντηση είναι προφανής. Ούτε από τον Παναθηναϊκό, ούτε από την ΑΕΚ. Ούτε από τον Αλαφούζο, ούτε από τον Μελισσανίδη. Μόνο από τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ. Όχι άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Κι αυτό θα ίσχυε ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ είχε χάσει στο Περιστέρι κι είχε μείνει στο -8 από την κορυφή και στο -5 από τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός τη δεύτερη σεζόν μετά την καμμένη γη παρέδωσε η πολυμετοχικότητα, έπεσε από την Ακρόπολη, στάθηκε όρθιος και βρήκε και πορτοφόλι. Το κύπελλο με το 4-1 επί του ΠΑΟΚ, την πρώτη θέση στα πλέι-οφς και το 3-0 στο Καραϊσκάκης. Απροσδόκητες επιτυχίες, αλλά κάθε άλλο, παρά τυχαίες. Με αποτέλεσμα, όμως, να ανέβει ο πήχης. Ειδικά αυτή τη σεζόν οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Έτσι η προσγείωση μετά την Καμπάλα να είναι ανώμαλη. Πέρα από την απογόητευση και την γκρίνια του κόσμου, οι οικονομικές συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Εκεί που ο Παναθηναϊκός πήγαινε να στρίψει, γυρίζει πίσω στο φτου κι από την αρχή.

Και σε πρωτόγνωρη σε ότι έχει να κάνει με τα δύο τελευταία χρόνια κατάσταση. Τους οργανωμένους να γκρινιάζουν και να έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Αναστασίου. Τα πράγματα είναι απλά: Με τόσο μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τον Ολυμπιακό (σε ότι έχει να κάνει με το οικονομικό) οι δυνατότητες για πρωταθλητισμό είναι μηδαμινές. Στο τραπέζι ενδεχόμενα να μπει μια ιδιαίτερη αρνητική για τον Παναθηναϊκό παράμετρος. Κάθε χρόνο για τη χορήγηση της περίφημης "άδειας" υπολογίζεται το σημαντικό ποσό από τα έσοδα για τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ. Με δεδομόνο ότι για αυτή τη σεζόν τα λεφτά χάθηκαν, αν η ΕΠΟ απορρίψει το σχετικό κονδύλι πως θα πάρει άδεια ο Παναθηναϊκός;

Η ΑΕΚ επέστρεψε, αλλά τα κουκιά είναι μετρημένα. Κι απογορευτικά για πρωταθλητισμό. Κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Όταν έχουν ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής ότι όσα είναι τα έσοδα, τόσα θα είναι και τα έξοδα. Ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Ούτε σέντσι παραπάνω. Κατά συνέπεια οι προδιαγραφές της ΑΕΚ είναι να φτιάξει μια ομάδα σαν τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο. Και λίγο καλύτερη αν υπολογίσουμε ότι είναι σαφώς μεγαλύτερη η εμπορική της αξία. Ο Μελισσανίδης είναι καλός παίκτης, ξέρει πολύ καλύτερα το ποδόσφαιρο από Αλαφούζο και Σαββίδη, αλλά χωρίς λεφτά δεν είναι δυνατόν να χτυπήσει τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό.

Για την ΑΕΚ υπάρχει η σημαντική παράμετρος του γηπέδου. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στην απογοήτευση. Η καθυστέρηση είναι μεγάλη και πέρα από τη γραφειοκρατία σε ότι έχει να κάνει με τα λεφτά, δεν υπάρχει "φως" από πουθενά. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Κι όταν ούτε ο Μελισσανίδης δεν βάζει τα εννιά εκατομμύρια που έχει δεσμευθεί ποιος άλλος θα βάλει τα λεφτά του; Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πρωταθλητισμού για την ΑΕΚ.

Χαρακτηριστική είναι η (έστω και ενδεικτική) αξία των ομάδων σύμφωνα με το Transfer Market. Ο Ολυμπιακός κοστολογείται 88,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΑΟΚ στα 33,7. Ο Παναθηναϊκός στα 33,6 και η ΑΕΚ μόλις στα 22,1 εκατομμύρια.

Αν είσαι Βαγγέλης Μαρινάκης, λοιπόν, αυτόν που θα πρέπει να υπολογίζεις σαν αντίπαλο είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ΠΑΟΚ. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα σημερινά αγωνιστικά δεδομένα. Προσωπικά ούτε ο Στρατηγικός Άρνεσεν θα με τρόμαζε, ούτε ο Τούντορ που πληρώνεται για να μάθει την τέχνη του προπονητή στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς καλύτερο υλικό και από τον Παναθηναϊκό και από την ΑΕΚ, όχι όμως για να κάνει άμεσα πρωταθλητισμό. Έχει, όμως, τεράστια δυναμική και λόγω Σαββίδη μεγάλη προοπτική. Κάποιος που βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη, αργά ή γρήγορα θα τη βρει την άκρη. Όπως την βρήκαν όλοι όσοι πλήρωσαν στον ομαδικό επαγγελματικό αθλητισμό.

Κι ο Σαββίδης πληρώνει. Ήδη το κοντέρ έχει γράψει πάνω από 50 εκατομμύρια γιούρο και έπεται συνέχεια. Πέρα από μεταγραφές, οι εγκαταστάσεις της Θέρμης. Αν δεν βγει ο Άρνεσεν, λοιπόν, θα έρθει άλλος. Αν δεν βγει ο Τούντορ, θα βρεθεί άλλος. Όταν έχεις λεφτά έχεις και τη δυνατότητα να διορθώνεις τα λάθη σου και να φτάσεις κάποια στιγμή στην επιτυχία. Δεν είναι κάτι εύκολο. Υπάρχουν, όμως, όλες οι προοπτικές για να γίνει. Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον μια "κανονική" ομάδα. Βγάζει ταυτόχρονα και κάποιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές με περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης: τους Πέλκα-Κωνσταντινίδη μετά τον Κάτσε.

Όποια κατάληξη κι αν έχει αυτή η σεζόν στο τέλος θα γίνει ξεσκαρτάρισμα και με συγκεκριμένες πλέον προσθήκες ο ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Κι αν κάποια στιγμή καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Που μέχρι τώρα τον έχουμε δει να "συμπεριφέρεται" σαν πρώτος κι όχι σαν δεύτερος. Εκτός από την πρώτη του σεζόν όταν κατάφερε να ρίξει τον Παναθηναϊκό από την κορυφή.

Ποδόσφαιρο είναι, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που θα καταλήξει αυτή η σεζόν. Να πάμε, όμως, με το φυσιολογικό: ο Ολυμπιακός πρωταθλητής. Τα δεδομένα, όμως, θα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα είναι στην τσέπη. Θα είναι στο κορώνα-γράμματα, στα δύο ματς των πλέι-οφς. Στο εαν. Δεν θα υπάρχει δηλαδή η ίδια άνεση σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός χάνει πλέον τη δεδομένη οικονομική υπεροπλία. Και τη χάνει μάλλον οριστικά, αφού δεν θα είναι καθόλου εύκολο, να ξαναβρεθεί η Ελλάδα στην 12η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Που δίνει το δικαίωμα στον πρωταθλητή της απευθείας εισόδου στους Ομίλους. Αν μάλιστα υπάρξει περαιτέρω πτώση στην 16η θέση, τότε ο δεύτερος της βαθμολογίας μένει εκτός διεκδίκησης της συμμετοχής του στο Τσάμπιονς Λιγκ κι ο πρώτος για να μπει στους Ομίλους θα παίζει τρεις προκριματικούς αντί για έναν!

Όπως και στη ζωή τίποτα δεν μένει ίδιο στο ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες αλλάζουν, τα δεδομένα αλλάζουν. Αυτή όπως είπαμε είναι η τελευταία σεζόν που τα πράγματα δείχνουν ότι θα μείνουν ως έχουν. Από 'κει και πέρα είναι ορατή η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον φιλόδοξο και υπολογίσιμο ΠΑΟΚ για τα πρωτεία. Με τον πρώτο, ωστόσο, σε όλα τα μέτωπα να έχει το πάνω χέρι. Στην συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δύο ατού. Είναι κατά μια δεκαετία νεότερος και βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο Μαρινάκης είναι 47 ετών κι ο Σαββίδης 56. Υπερέχει δηλαδή σε διάθεση και αντοχές. Ταυτόχρονα ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ο Σαββίδης αντίθετα βρίσκεται στη Ρωσία. Διοικεί τον ΠΑΟΚ μέσω τρίτων και μιλάει με τους συνεργάτες του μέσω Skype.

(Στο τραγούδι της ημέρας: Καίτη Ντάλη κι έφυγες χωρίς να με ρωτήσεις)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ