OPINIONS

Η μπάλα στους προπονητές

Η μπάλα στους προπονητές

Μίτσελ, Στέφενς, Παράσχος, Τσιώλης, Αναστασίου και οι λοιποί. Ο Κώστας Καίσαρης θεωρεί ότι σ' αυτό το πρωτάθλημα τα ερωτήματα κι οι απαντήσεις θα έχουν να κάνουν με τους προπονητές κι εξηγεί τους λόγους.

Τα πράγματα στο πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ έχουν απλουστευθεί. Τα βασικά είναι λίγο πολύ γνωστά. Δεν χρειάζεται να σπάσεις το κεφάλι σου για να τα βρεις. Για πρωτάθλημα πάει μόνο ο Ολυμπιακός. Τις τέσσερις θέσεις των πλέι-οφς που βγάζουν στην Ευρώπη θα τις διεκδικήσουν τέσσερις ομάδες: ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης και θέλοντας και μη, αφού δεν υπάρχει άλλος, ο Παναθηναϊκός.

Όλες οι άλλες ομάδες έχουν σαν καταρχήν στόχο να μείνουν στην κατηγορία. Αν μπορείς, λοιπόν, να πεις κάτι γι' αυτό το πρωτάθλημα, έχει να κάνει με τους προπονητές. Το στοίχημα του προπονητή είναι που θα κυριαρχήσει αυτή τη σεζόν στην συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της Σούπερλιγκ. Στο ποδόσφαιρο προπονητής είναι έτσι ή αλλιώς η βασική παράμετρος για την εικόνα και την πορεία της κάθε ομάδας. Ειδικότερα, όμως, αυτή τη σεζόν το κέντρο βάρους προσδιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους προπονητές:

Από την αρχή ο Μίτσελ

Στον Ολυμπιακό που ακόμα παίρνει και δίνει ποδοσφαιριστές η υπεροπλία σχετικά με το έμψυχο υλικό είναι δεδομένη. Ο Μίτσελ καλείται να φτιάξει μια καινούργια ομάδα φτου κι από την αρχή σ' ένα ιδιαίτερο δύσκολο περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ζαρντίμ απολύθηκε πέρυσι όντας πρώτος κι αήττητος. Ο Μίτσελ αμφισβητήθηκε έντονα στα πρώτα φιλικά με τις εντυπώσεις κάπως να αλλάζουν στη συνέχεια. Στο πρωτάθλημα σε ότι έχει να κάνει με τα αποτελέσματα, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα. Θα κριθεί και θα παίξει το κεφάλι του στα ματς των Ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Ζαρντίμ πέρσι να φτάνει στους εννιά βαθμούς, να τερματίζει τρίτος και να χάνει την πρόκριση στις λεπτομέρειες.

Ο Στέφενς ανεβάζει τον πήχη

Στον ΠΑΟΚ έχουν επενδύσει πολλά στον Στέφενς. Έναν προπονητή με προσωπικότητα, με εμπειρία από πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, που ξέρει τη δουλειά. Έγιναν αρκετές περίεργες μπορείς να πεις μεταγραφές. Καμία σχέση, δηλαδή, σαν φιλοσοφία η επιλογή των Τζιόλη-Σπυρόπουλου και των Νέτσιντ και Στοχ σαν δανεικούς. Ο πήχης έχει ανέβει παραπάνω από ότι πρέπει ψηλά με τις κατ' αρχήν δηλώσεις του Σαββίδη "πάμε για πρωτάθλημα".

Το κλίμα άλλαξε άρδην μετά την απόφαση της ΟΥΕΦΑ για αποκλεισμό της Μέταλιστ, με συνέπεια έστω κι αν αντίπαλος είναι η Σάλκε να γίνονται όνειρα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Στέφενς παρά τον "αποκλεισμό" από τη Μέταλιστ πείθει για τη δουλειά του. Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν σχετικά με το αν θα υπάρχει υπομονή από τον Σαββίδη και τον κόσμο σε ενδεχόμενα άσχημα αποτελέσματα.

Διπλό στοίχημα ο Αναστασίου

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον ομάδα κορυφής, αλλά είναι Παναθηναϊκός. Ο Αλαφούζος μη γνωρίζοντας από ποδόσφαιρο, είχε δώσει τα κλειδιά του μαγαζιού στον Φερέιρα και καταστράφηκε. Έτσι εφέτος τα έδωσε στον Γιάννη Αναστασίου. Το στοίχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι διπλό. Έχει να κάνει και με τις μεταγραφικές επιλογές, αλλά και με τις ικανότητες του στον πάγκο. Σε ποσοστό 90% αν εξαιρεθεί δηλαδή ο Αμπιέντ που είναι δανεικός από τη Νιουκάστλ και πήγε μέσω Νταμπίζα, όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές είναι επιλογές του Αναστασίου.

Δεν μιλάμε, βέβαια, για μεγάλα συμβόλαια αλλά το ρίσκο σχετικά με την αξία τους και την προσφορά τους βαραίνει τον προπονητή. Δεύτερο κι εξίσου σοβαρό στοίχημα η ικανότητα του Αναστασίου να σταθεί και να επιβιώσει στον πάγκο μιας ομάδας σαν τον Παναθηνασϊκό, κάτω από τις συγκεκριμένες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Όταν μάλιστα κάνει ξεκίνημα στην καριέρα του σαν πρώτος προπονητής.

Στα σίγουρα με Τσιώλη-Παράσχο

Στον Ατρόμητο και στον Αστέρας Τρίπολης αντίθετα πάνε στα σίγουρα. Στο Περιστέρι με τον Γιώργο Παράσχο που τέλειωσε εντυπωσιακά τη σεζόν στα πλέι-οφς. Έναν έμπειρο προπονητή που ξέρει την ομάδα και τα κατατόπια της κατηγορίας. Στα θετικά ότι έγιναν λίγες και στοχευμένες μεταγραφές ποδοσφαιριστών, που ενσωματώθηκαν μάλιστα έγκαιρα.

Στα ίδια επίπεδα και ο Αστέρας που τέλειωσε τη σεζόν με την πολύ καλή εμφάνιση στον τελικό κυπέλλου. Ο Τσιώλης ξέρει τα κατατόπια κι έχει συγκεκριμένη προπονητική φιλοσοφία, που εφαρμόζει και κατά κανόνα του βγαίνει με επιτυχία. Η διαφορά σε σχέση με τον Ατρόμητο, είναι ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και κατά συνέπεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι προπονητές που οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και να πάρουν μια άτυπη ρεβάνς σε ότι έχει να κάνει με την καριέρα τους. Ο Νίκος Καραγεωργίου πέρυσι δεν έκανε τίποτα στο ξεκίνημα της χρονιάς με τον Παναιτωλικό, ενω τη προηγούμενη είχε πέσει απροσδόκητα στα χέρια του ο Εργοτέλης. Ξέριει τα κατατόπια στην Ξάνθη, αλλά ο Πανόπουλος είναι πολύ δύσκολος άνθρωπος.

Επιστροφές και ζόρια

Πέρυσι ο Τάκης Λεμονής δεν δούλεψε. Πρόπερσι είχε το πατατράκ όταν στη μέση της σεζόν πήγε στο Αγρίνιο να σώσει τον Παναιτωλικό με την ομάδα τελικά να πέφτει πριν την ώρα της. Κι αυτός έχει ξαναδουλέψει στη Λιβαδειά, που φτιάχνει μια καινούργια ομάδα, ενώ η αγωνιστική φιλοσοφία το δεν ταιριάζει με ομάδες που παλεύουνε για το αποτέλεσμα και μόνο.

Επιστροφή στη Σούπερλιγκ και για τον Γιάννη Ματζουράκη. Έμπειρος, θέλει να αποδείξει ότι δεν ξόφλησε. Στη νεοφώτιστη Καλλονή υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά η αποστολή που έχει αναλάβει είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ακριβώς αντίθετες οι περιπτώσεις των Ουζουνίδη-Δερμιτζάκη. Ο πρώτος έκλεισε επιτυχημένα τη σεζόν στη Σκόντα, αλλά θέλησε να αλλάξει περιβάλλον και να κατηφορίσει στον Πλατανιά. Με δεδομένο ότι η δεύτερη σεζόν για νεοφώτιστη ομάδα είναι πάντα πιο δύσκολη από την πρώτη. Θετικά έκλεισε τη σεζόν με τη σωτηρία του Πανθρακικού ο Παύλος Δερμιτζάκης. Στον ΟΦΗ έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις και υπάρχουν η αισιδοξία και η προσμονή για κάτι καλύτερο από την παραμονή στην κατηγορία.

Ζόρια για τους υπόλοιπους προπονητές, που προσπαθούν να καθιερωθούν στην Σούπερλιγκ: ο Παντελίδης καλείται να συνεχίσει στα Γιάννενα μετά το περυσινό θαύμα της 5ης θέσης με τον Χριστόπουλο κι ενώ η ομάδα έχει αποδυναμωθεί. Εξαιρετικά δύσκολη κι η αποστολή του Χατζηνικολάου στον Άρη. Ο ίδιος δεν έχει ολοκληρώσει μια σεζόν σε ομάδα της Σούπερλιγκ και στον πάγκο των κιτρίνων πέρυσι, κάθισαν πέντε συνολικά προπονητές.

Ούτε ο Μάντζιος έχει κλείσει σεζόν στη Σούπερλιγκ και θα το ξαναπροσπαθήσει εφέτος στον Πανθρακικό. Εντελώς πρωτάρης στην κατηγορία ο Νίκος Παντέλης του Πανιωνίου που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι Νεοσμυρνιώτης. Προσπάθεια επιβίωσης και για τον Κρητικό, Γιάννη Μετράκη που μετά τον ΟΦΗ πέρυσι του δίνει την ευκαιρία ο Εργοτέλης. Στη Βέροια αντίθετα ο απρόβλεπτος Αρβανιτίδης που θέλει να έχει λόγο για όλα στην ομάδα επέλεξε τον άγνωστο Σέρβο Γκόραν Στεβάνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ