OPINIONS

Η επόμενη μέρα της ΕΠΟ

Η επόμενη μέρα της ΕΠΟ
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης ανατρέχει στην Παράγκα και φτάνει μέχρι το σήμερα. Στο πόρισμα-Κορέα που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην ΕΠΟ, στις κινήσεις Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζου και στα σενάρια διαδοχής.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ στο ποδόσφαιρο και κατ' επέκταση και στην Εθνική ομάδα; Καταρχήν να πούμε ότι θέμα παραίτησης-Σαρρή δεν υπήρξε ποτέ. Οι όποιες εξελίξεις στην Ομοσπονδία έχουν να κάνουν μόνο με το πόρισμα Κορέα που σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, στο Καραϊσκάκης (καμία σχέση με την Εθνική ομάδα). Σχετικά δηλαδή με την "εγκληματική οργάνωση" στο ποδόσφαιρο και τον Γ. Σαρρή (όπως και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας) να έχει κληθεί να καταθέσει σαν ύποπτος. Τα πιθανά ενδεχόμενα για τον πρόεδρο της ΕΠΟ είναι τρία:

Α: Να αθωωθεί
Β: Να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Εφετών για πλημμέλημα.
Γ: Να παραπεμφθεί για κακούργημα

Αν ο Γ. Σαρρής αθωωθεί τελειώνει και το θέμα. Η διοίκηση της ΕΠΟ με τη μορφή που έχει σήμερα θα εξαντλήσει τη θητεία της, που λήγει τον Οκτώβριο του 2016. Ακόμα κι αν η Εθνική ομάδα χάσει και στη ρεβάνς στα Φεροέ και τερματίσει τελευταία στον όμιλο. Αν ο Γ. Σαρρής παραπεμφθεί υπάρχουν οι πιθανότητες του πλημμελήματος και του κακουργήματος. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας κηρύσσεται έκπτωτο μόνο όταν εκδοθεί εις βάρος του αμετάκλητο βούλευμα για κακούργημα.

Ακόμα, δηλαδή κι αν το πόρισμα-Κορέα παραπέμψει τον Γ. Σαρρή αυτός δεν θα έχει κανένα νομικό πρόβλημα να παραμείνει πρόεδρος στην ΕΠΟ. Εκπίπτει όπως προαναφέραμε μόνο στην περίπτωση αμετάκλητου βουλεύματος το οποίο θα εκδοθεί σε τρεις μήνες ή κι αργότερα. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο για τον (όποιο) πρόεδρο της ΕΠΟ να αντέξει την παραπομπή για κακούργημα και να παραμείνει στη θέση του.

Αν σήμερα Παναθηναϊκός, ΠΑΟ, ΑΕΚ κάνουν αντιπολίτευση στην ΕΠΟ, σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Με παραπομπή λοιπόν για κακούργημα ο Γ. Σαρρής θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένος. Αντίθετα αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα θα παραμείνει κανονικά στη θέση του.

Με το πόρισμα-Κορέα, λοιπόν, σε εκκρεμότητα η επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ απασχολεί όλες τις μεγάλες ομάδες. Τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και την αντιπολίτευση. Περισσότερο την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και λιγότερο τον Παναθηναϊκό. Ο Γ. Αλαφούζο, άλλωστε, δεν δείχνει τόσο ζεστός όσο ο Δ. Μελισσανίδης κατ' αρχήν, αλλά και ο Ι. Σαββίδης να παίξει ενεργό ρόλο για την εκλογή του επόμενου προέδρου. Ο οποίος με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ εκλέγεται στη γενική συνέλευση από τις ψήφους των 56 Ενώσεων.

Υποψήφιος μπορεί να βάλει ο οποιοσδήποτε αρκεί να τον υποδείξουν 8 Ενώσεις. Τα σενάρια και τα ονόματα που παίζουν στο ενδεχόμενο αυτής της επόμενης ημέρας, είναι πολλά με τον συσχετισμό δυνάμεων να είναι εμφανώς υπέρ της επιρροής Β. Μαρινάκη. Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι μέχρι το 1996 και τις περιβόητες εκλογές της Αλεξανδρούπολης, όπου έκανε την εμφάνιση της η Παράγκα, οι εκλογές της ΕΠΟ είχαν κατ' αρχήν κομματικό χαρακτήρα.

Ο υποψήφιος πρόεδρος είτε ο Τριβέλλας ήταν αυτός, είτε ο Αλιμήσης, έπαιρνε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν ουδέτερος ποδοσφαιρικά. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τριβέλλας και ο Αλημίσης (στην πρώτη του θητεία) ανήκαν στο μπλοκ του Παναθηναϊκού. Από την Αλεξανδρούπολη και μετά οι ομάδες πήραν τον πρώτο λόγο κι έβαλαν τα κόμματα στην άκρη. Πρώτος πρόεδρος της Παράγκας ήταν ο ΠΑΣΟΚτζής Αλημίσης, αλλά ποδοσφαιρικά εκατό-μηδέν Ολυμπιακός. Το σύστημα-Κόκκαλη στο ποδόσφαιρο άντεξε μέχρι την παραίτηση-Γκαγκάτση το 2009. Ακολούθησε ο Σ. Πιλάβιος με τον Παναθηναϊκό, υπό την προεδρία του Ν. Πατέρα να κάνει το νταμπλ και στη συνέχεια ο Γ. Σαρρής.

Τα σενάρια: Με το ενδεχόμενο της παραπομπής-Σαρρή για κακούργημα να είναι στο τραπέζι το αύριο ενδιαφέρει όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συμπεριφορά των δημοσιογράφων. Όσοι προέρχονται από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στήνουν στα εννιά μέτρα για το θέμα της Εθνικής ομάδας την ΕΠΟ. Όχι άδικα, βέβαια, αλλά θεμελιώνεται η άποψη ότι "μόνο αν φύγουν αυτοί, θα ξαναδεί άσπρη μέρα η Εθνική". Αντίθετα όσοι προέρχονται από τον Ολυμπιακό βρίσκουν τρόπους να πετάνε τη μπάλα αράουτ. Και για να τα λέμε όλα πρώτος και θεμιτός, όπως έχουν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο στόχος, είναι η ανατροπή της ΕΠΟ, ώστε να αλλάξει η κατάσταση στη διαιτησία.

  • Τα ονόματα που εμφανίζονται να έχουν φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα είναι αρκετά. Ειδικότερο απ' όσους έχουν διατελέσει στο παρελθόν πρόεδροι! Σε σημείο μάλιστα να ακούγεται το εντελώς ακραίο σενάριο ότι θα αναβιώσει η κόντρα Μητρόπουλου-Γκαγκάτση. Στο ενδεχόμενο δηλαδή να στηριχτεί ο πρώτος από τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος από ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης είναι ο πλέον έμπειρος κι έχει την ικανότητα να χειρισθεί ζυμώσεις για την ανατροπή των συσχετισμών στη γενική συνέλευση. Άλλωστε στις τελευταίες εκλογές που είχε κατέβει μόνος του, πήρε ένα αξιόλογο ποσοστό. Είναι κόκκινο πανί για τον Β. Μαρινάκη τα λέει πολύ καλά με τον Δ. Μελισσανίδη, ενώ έχει επαφή και με τον Ιβάν Σαββίδη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτός από τον Γ. Αλαφούζο, αν αυτός αποφασίσει να μπει στο παιχνίδι του ενιαίου μπλοκ με ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, κάτι που δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή.

  • Φιλοδοξίες έχει και ο Σ. Πιλάβιος. Χαμηλών τόνων και μετριοπαθής. Έχει πλέον καλές σχέσεις με τον Β. Μαρινάκη και ενδεχόμενα να αποτελέσει μια λύση κοινής επιλογής. Κάτι που θα πρέπει να πούμε δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να συμβεί τώρα. Άρα, η πόλωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Ο Σ. Πιλάβιος προέρχεται από τον Παναθηναϊκό, αλλά είναι άγνωστο αν τύχει της έγκρισης του Μαρινάκη, ότι θα συμφωνήσει ο Αλαφούζος. Έστω κι αν η επιρροή του Παναθηναϊκό στο εκλογικό σώμα της ΕΠΟ είναι μηδενική.

Ο Β. Μητρόπουλος δεν τα λέει τόσο καλά με τον Β. Μαρινάκη, όσο στο παρελθόν. Έστω κι αν όλα στο ποδόσφαιρο είναι ρευστά και οι συμμαχίες δεν είναι αιώνιες, η κόντρα του στο παρελθόν με τον Δ. Μελισσανίδη, είχε φτάσει στα άκρα. Είναι έμπειρος και με δεδομένο ότι την επόμενη περίοδο θα είναι στη Σούπερλιγκ η ΑΕΚ έχει την ικανότητα να κουμαντάρει το μαγαζί απέναντι σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες. Όποιος μιλάει με τους παραπάνω ακούει και από τους τρεις την ίδια κουβέντα: "στο ποδόσφαιρο πλέον πρέπει να υπάρξει ισονομία και να μη θέλει κανείς να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Γ. Αλαφούζος δεν ασχολείται η ΑΕΚ πέρα από τον υποβιβασμό της στη Γ' Εθνική ήταν ανύπαρκτη για πολλά χρόνια κι ο Σαββίδης δεν είχε δει ζεστά το θέμα της ΕΠΟ, το πάνω χέρι το έχει ο Β. Μαρινάκης. Από τους άλλους αυτός που κινείται περισσότερο είναι ο Δ. Μελισσανίδης. Είναι παλιός στην πιάτσα, ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι, ξέρει επίσης πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο μα φέρει τα πάνω-κάτω. Αν τελικά προκύψει θέμα προέδρου είναι βέβαιο πως Μελισσανίδης-Σαββίδης θα ασχοληθούν.

  • Τέλος ένα ακόμα σενάριο που κυκλοφορεί λέει ότι ο Β. Μαρινάκης σε ένδειξη καλής θέλησης δεν θα έχει αντίρρηση, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ να έχει την έγκριση της Κυβέρνησης. Να είναι, δηλαδή, είτε άμεσα είτε έμμεσα πολιτικό πρόσωπο. Σ' αυτή τη λογική έχουν διαρρεύσει τα ονόματα του Γιάννη Ιωαννίδη και το Δημήτρη Κούκη (ανιψιού του Θωμά Μητρόπουλου, που ανήκει στο περιβάλλον Σαμαρά). Σε κάθε περίπτωση ξαναλέμε ότι αν γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ του Β. Μαρινάκη.

(Τσιγάρο λαϊκό, του Απόστολου Καρδάρα. Μπουζούκι ο Γιάννης Μωραΐτης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ