OPINIONS

Για τέιον-πινακλ

Για τέιον-πινακλ

Αφού έτσι κι αλλιώς θα υπέγραφαν "ναι σε όλα" για ποιο λόγο έγινε το δημοψήφισμα; Ο Κώστας Καίσαρης έχει την απάντηση: Για να δούμε τον Πύρρο Δήμα να κλαίει και να μάθουμε άγνωστες λέξεις όπως το Capital control.

Στώμεν καλώς. Το λένε και το επαναλαμβάνουν άλλωστε, κάθε πρωί, στις ειδήσεις της ΕΡΤ. Στην ηλεκτρονική έκδοση της Πράβντα των Βαλκανίων. "Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε τρόφιμα. Σε καύσιμα. Και με σταθερές μάλιστα τιμές".

Και για να μην γίνει καμία παρεξήγησης, δεν βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά το "Όχι" του Ιωάννη Μεταξά, την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κύρηξη του πολέμου από την Ιταλία. Βρισκόμαστε στη Σομαλία των Βαλκανίων. Λίγες ημέρες μετά το ΟΧΙ του ελληνικού λαού της 5ης Ιουλίου του 2015. Βρισκόμαστε στη Σομαλία των Βαλκανίων αλλά με πλήρη επάρκεια αγαθών. Ρύζι, χαβιάρι, μακαρόνια, μπρικ, τυρί, τυρί φέτα, τυρί ροκφόρ, απ' όλα έχει ο μπαξές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φουλ μέχρι τα μπούνια είναι οι δεξαμενές στα βενζινάδικα. Οι τράπεζες μπορεί να παραμένουν κλειστές γιατί δεν υπάρχει σέντζι, αλλά τα μπακάλικα και τα βενζινάδικα σε όλη την επικράτεια είναι γεμάτα.

Οι Έλληνες προς πείσμα της Μέρκελ και του Σόιμπλε δεν πρόκειται να πεινάσουν. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ρουάντα. Μας διαβεβαιώνει για αυτό η Πράβντα της Μεσογείων. Κι ο Πάνος Χαρίτος, κάποιους σαν τον Πρετεντέρη, τον Πορτοσάλτε και τον κύριο Μπάμπη, θέλει δέκα στην καθισιά του. Για πρωινό τους έχει για να θυμηθούμε τη ρήση του Αλέξη Κούγια.

-Το 75% και 80% του ελληνικού λαού είναι υπέρ του Ευρώ

-Το θέμα είναι να βρεθεί λύση

-Ενισχύεται η θέση του πρωθυπουργού

-Αυτό που προέχει είναι η πολιτική σταθερότητα

Για την Πράβντα της Μεσογείων, το θέμα δεν ήταν αν πρόκειται για καλή ή κακή συμφωνία. Αλλά αν θα περάσει η συμφωνία: Να πέσουνε οι τζίφρες κι ας πάει και το παλιάμπελο. Θα πει κάποιος ανόητος, για πιο λόγο έγινε τότε το δημοψήφισμα; Για να εμφανισθούν ση σκηνή της πλατείας Συντάγματος ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Φασόν τα έχουν πάρει τα νταραβέρια του Σύριζα. Με συναυλία του Μικρούτσικου κλείνει η ΕΡΤ. Με συναυλία του Μικρούτσικου ανοίγει η ΕΡΤ. Με συναυλία του Μικρούτσικου βροντοφώναξε ο λαός "όχι". Με συναυλία Μικρούτσικου στο Σύνταγμα θα πρέπει να εορτασθεί η υπογραφή της συμφωνίας. Που έγινε για έναν και μοναδικό λόγο: Για να σωθεί ο ελληνικός λαός. Για σκεφτείτε να είχαν ψηφίσει οι Έλληνες "ναι" στο δημοψήφισμα; Να πήγαινε στις διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας, χωρίς αυτό το ισχυρό ατού; Παραμάζωμα θα τον είχαν πάρει οι Γερμαναράδες. Με το πανίσχυρο όπλο του "όχι" όμως, γύρισε νικητής και τροπαιούχος. Ιδού λοιπόν γιατί έγινε το δημοψήφισμα:

- Για να μάθουμε καινούργιες λέξεις. Όπως το capital control και την "τραπεζική αργία".

- Για να γίνεται δωρεάν η μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν Δευτέρα και Τρίτη οι μετακινήσεις με λεωφορεία, τραμ και μετρό.

- Και μετά τον Λαφαζάνη έδωσε δωρεάν πορνό για τέσσερις ημέρες στον λαό ο Σειρινάκης. Να μπορούν να το παίζουν οι Έλληνες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

- Για να δούμε κάποιους μεγάλους Έλληνες και Ελληνίδες να βάζουν τα κλάματα.

Πριν το δημοψήφισμα έκλαιγαν αυτοί του "ναι". Με αληθινά δάκρυα. Όχι σαν του Βασιλάκη Καΐλα στις ελληνικές ταινίες. Έκλαψε ο γίγαντας Πύρρος Δήμας. Έκλαψε ο ποιητής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Μετά το δημοψήφισμα άρχισαν να κλαίνε αυτοί του "όχι". Πρώτος και καλύτερος βούρκωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα: "Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και μας είπαν: Τα λεφτά σας, ή τη ζωή σας" Τη ζωή των Ελλήνων δηλαδή, όχι την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτή την έδινε άνετα στην Γερμανία ο Αλέξιος. Τώρα το κατάλαβε όμως; Τι εντύπωση είχε δηλαδή; Ότι Μέρκελ και Σόιμπλε, θα τον φώναζαν στην Ευρώπη για τέιον με πινάκλ;

Και μετά τον πρωθυπουργό έκλαψε με μαύρο δάκρυ στη Βουλή, η βουλευτίνα του Σύριζα, Παναγιώτα Δριτσέλη. Με κανονικά δάκρυα. Όχι σαν της Μάρθας Βούρτση, στις ταινίες. Κι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της μεγάλης αριστερής παράταξης, με την επάρατη δεξιά και τους δήθεν σοσιαλιστές. Αυτοί βάζανε τις υπογραφές τους στα Μνημόνια και χασκογελάγανε. Ενώ οι αριστεροί του Σύριζα, κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Σαν τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, όταν δίνανε τα όπλα μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Η εξομολόγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τα έδρανα της Βουλής, δείχνει πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης: "Η κυρία Μέρκελ, ξέρει καλύτερο ποδόσφαιρο από μένα. Όταν της μίλησα για την Μπαρτσελόνα τον Μέσι και τον Νεϊμάρ, πρόσθεσε και τον Σουάρες".

Αυτό πάει να πει αριστερός Υπουργός Οικονομικών. Αυτό πάει να πει, άξιος διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη. Αν στον Μάη του 1968 μιλάγανε για τη φαντασία στην εξουσία, στην Ελλάδα του 2015 με τον Σύριζα, ήρθε, η σαχλαμάρα στην εξουσία. Και το να είναι γελοίος ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν σε ενοχλεί. Πάνω στην γελοιότητα και στην σαχλαμάρα, έχτισε καριέρα. Και τους βιβιοπώβλη και του πολιτικού. Τη σαχλαμάρα όμως των δήθεν αριστερών δεν την περίμενες σε τόσο υψηλά επίπεδα. Το ότι δεν θα έκαναν τίποτα ήταν ευθύς εξ αρχής δεδομένο. Ότι θα έσπαγαν όμως τα κοντέρ στο καραγκιοζιλίκι ήταν έκπληξη. Ένας λαός καραγκιόζηδων και λεμέδων βέβαια, αυτή ακριβώς την εξουσία θα είχε επιλέξει. Ο καραγκιόζης τον καραγκιόζη. Αποθεώθηκε στο Ηρώδειο ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συναυλία Κραουνάκη-Νικολόπουλου, που πήγε με τη Δανάη. Όρθιος χειροκροτούσε ο κόσμος και φώναζε "όχι". Κι αφού εισέπραξε το χειροκρότημα, ο Γιάνης, την έκανε λος πούλος για την Αίγινα. Και καλά ξηγήθηκε. Να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά. Δεν θέλει λύπηση αυτός ο λαός. Και λίγα είναι αυτά που του κάνουνε. Ο λαός που επιλέγει για σωτήρες του, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τέρενς Κουίκ, είναι άξιος της τύχης του.

Όταν ο λαός περιμένουν ότι θα τον σώσει η Ραχήλ Μαρκρή, η Βάσια Τριφύλλη της Κοζάνης, είναι άξιος της τύχης του. Για το γεγονός και μόνο ότι επικαλέστηκε έστω και έμμεσα τον Άρη Βελουχιώτη έπρεπε ήδη να της είχε ασκηθεί δίωξη για προσβολή μνήμης νεκρού.

(Στο τραγούδι της ημέρας, ο Στέλιος Καζαντζίδης και "τη πόρτα μη μου κλείνεις" του Γιώργου Λαύκα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ