OPINIONS

Έτσι γεμίσανε οι φυλακές στην Αγγλία

Έτσι γεμίσανε οι φυλακές στην Αγγλία
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τα ντερβισιλίκια στη Λεωφόρο διερωτάται: Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης ληστεύουν τράπεζες, βάζουν βόμβες και υπάρχει (σε τέτοια έκταση) βία στα γήπεδα;

Ωρες-ώρες αυτή η δουλειά, το να γράφεις δηλαδή κάθε μέρα, είναι εύκολη. Πολύ εύκολη. Της πλάκας μπορείς να πεις. Όταν δηλαδή είναι της πλάκας όλα τα γύρω-γύρω. Το περιβάλλον, η κοινωνία που ζεις, οι άνθρωποι. Και οι απλοί πολίτες και πολύ περισσότερο οι αξιωματούχοι. Αν είχες να κάνεις με μια σοβαρή κοινωνία, το καθημερινό γράψιμο θα ήταν πράγματι ιδιαίτερα δύσκολο. Έχοντας να αντιμετωπίσεις σοβαρά ζητήματα. Μιας σοβαρής χώρας, με σοβαρούς πολίτες.

Να τα κάνουμε πενηνταράκια. Γίνανε τα ντερβισιλίκια στη Λεωφόρο. Ήρθε το Πάσχα, δηλαδή, με τις ρουκέτες από τις 22 Φεβρουαρίου. Και φεύγοντας από το γραφείο ακούς τον Πουρουπουπού να λέει στο πρώτο ραδιόφωνο της πόλης: "Μα είναι δυνατόν; Όταν η ομάδα σου προηγείται με 2-0 στο πιο σημαντικό ματς της σεζόν εσύ να πετάς φωτοβολίδες";

Πραγματικά είναι δυνατόν; Να έχεις μπροστά σου ένα μικρόφωνο και να πρέπει να μιλάς, όταν δεν έχεις να πεις τίποτα. Αν δηλαδή ο Παναθηναϊκός έχανε, αν το ματς δεν ήταν σημαντικό θα υπήρχε λόγος να ρίχνουνε ρουκέτες; Πάμε τώρα στην ταπεινότητα μου. Τζάμπα μεροκάματο βγάζω σήμερα. Στην κυριολεξία τσάμπα. Ούτε για τρία λεπτά δεν χρειάστηκε να σπάσω το κεφάλι μου. Γράφω το ίδιο ακριβώς κείμενο που είχα γράψει πριν 25 χρόνια. Όταν ακόμα μετράγαμε τα λεφτά σε δραχμές κι όταν αυτοί που ήταν τσαμπουκαλεμένοι και σπάγανε τα γήπεδα ήταν οι γαύροι. Μετρώντας ένα προς ένα τα πέτριν αχρόνια. Αφορμής δοθείσης λοιπόν είχα διατυπώσει την εξής απορία:

"Σε ποια χώρα της Ευρώπης υπάρχει (σε τέτοια έκταση) βία στα γήπεδα; Σε ποια χώρα της Ευρώπης ληστεύουν ακόμα τράπεζες; Σε ποια χώρα της Ευρώπης υπάρχει "τρομοκρατία";

Και για ποιο λόγο όλα αυτά; Επειδή η αστυνομία αντί να κάνει σωστά τη δουλειά της, ξύνει πατσές.

Ιδού, λοιπόν, πως βγάζεις τσάμπα μεροκάματο. Γράφοντας ακριβώς τα ίδια, ύστερα από 25 χρόνια. Χωρίς να αλλάξεις τίποτα. Χωρίς να αφαιρέσεις ούτε μια λέξη. Ούτε μια. Τι είχε αλλάξει δηλαδή σ' αυτά τα 25 χρόνια; Απολύτως τίποτα. Η αστυνομία συνεχίζει να ξύνει πατσές.

Μόνο οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Όλα τα άλλα είναι ίδια. Για αυτό και κάθε φορά που ακούω πολιτικό να μιλάει έχω την ίδια αντίδραση: νευριάζω. Νευριάζω και πολύ μάλιστα, επειδή με περνάει για μαλάκα. Για πολύ μαλάκα. Στην αρχή όταν ήμουνα νέος είχα την εντύπωση ότι οι πολιτικοί είναι μαλάκες. Λάθος. Τεράστιο λάθος. Οι πολίτες είναι τα κορόιδα. Και γκραν κορόιδα μάλιστα. Τον κόβεις δηλαδή για μαλάκα αυτόν τον Ανδριανό; Κούνια που σε κούναγε. Για γάτα με πέταλα μιλάμε.

Όποιος πιστεύει το αντίθετο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ. Σχετικά με τα αθλητικά έργα στους δέκα μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Έγιναν 16 "μικρά" αθλητικά έργα συνολικού κόστους 4.141.000 γιούρο.

Πόσα από αυτά αφορούσαν την εκλογική περιφέρεια του Ανδριανού; Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Μυκήνες κλπ; Πόσα; Τα μισά; Δέκα-δώδεκα στα δεκαπέντε; Χάσατε κύριοι. Τα 15 στα 16 γίνανε στην εκλογική περιφέρεια του Ανδριανού! Ένα ξέφυγε σχετικά με το κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης. Από τα 4.141 εκατομμύρια γιούρο τα 4 πήγανε σε Άργος-Ναύπλιο! Για να πάρει ο Ανδριανός 9.220 σταυρούς και να βγει μακράν του δεύτερου Βουλευτής. Λες και είχε φέρει αυτά τα λεφτά από το σπίτι του.

Στην εκλογική του περιφέρεια

Για τέτοιο κράτος της πλάκας μιλάμε. Όλοι οι άλλοι να "πάνε να γ@μηθούνε" όπως είχε πει ο Ακαδημαϊκός Ζαν Σπάθας. Όλα τα άλλα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα τσιμέντο να γίνουνε. Λεφτά υπάρχουν, μόνο για τα γήπεδα της εκλογικής περιφέρειας του Υπουργού.

Ο οποίος όχι μόνο δεν ντρέπεται γι α αυτό, αλλά είναι υπερήφανος. Τύπωσε μάλιστα στην προεκλογική περίοδο και φυλλάδια, αφού τα λεφτά τελικά ήταν πολλά περισσότερα: με τον Γ. Ανδριανό να αναφέρεται συνολικά σε 38 έργα αθλητισμού και 18 έργα πολιτισμού. Όλα αυτά μάλιστα να θεωρούνται νορμάλ και φυσιολογικά στην ελληνική δημοκρατία. Ο υφ.αθλητισμού να στέλνει όσα λεφτά υπάρχουν στην εκλογική του περιφέρεια και μόνο. Γι αυτό ακιριβώς η δημοκρατία θεωρείται το καλύτερο πολίτευμα.

Έτσι πάει. Πρώτη δουλειά του κάθε πολιτικού από την επομένη των εκλογών είναι πως θα επανεκλεγεί. Όλα τα άλλα έπονται. Θα έβρισε χρόνο ο Ανδριανός να ασχοληθει στα σοβαρά με κάτι άλλο πλην του νομού Αργολίδας; Σοβαροί να είμαστε. Κι έχει πλάκα όταν υποστηρίζουν "δεν είμαστε όλοι ίδιοι".

Μεγάλη πλάκα. Μιλάμε ίδιοι σαν τις σταγόνες του νερού. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εδώ και 25 χρόνια, όπως είπαμε στην αρχή παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μια τρύπα στο νερό. Για αυτό ακόμα ληστεύουν τράπεζες. Για αυτό ακόμα βάζουν βόμβες , για αυτό ακόμα κάνουν μπουρδέλο τα γήπεδα.

Κι όταν λέμε για "τρομοκρατία" δε μιλάμε για τους φονταμενταλιστές, που είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Λέμε για τον Χριστοδουλο Ξηρό, που παραβιάζει την άδεια στην Ανάβυσσο με ποδήλατο και βαμμένα μαλλιά. Λέμε για τις βόμβες. Λέμε για τους "γνωστούς αγνώστους", που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν την Αθήνα λαμπόγυαλο. Λέμε για το οργανωμένο έγκλημα, που έχει φτάσει σε επίπεδα Κολομβίας. Με ανατινάξεις σε σπίτια δικαστικών και δολοφονίες σαν κι αυτή του αρχιφύλακα των φυλακών του Δομοκού.

Έχω επίσης ξαναγράψει στο παρελθόν ότι όταν αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί και η βία στα γήπεδα. Υπάρχει καμία αντίρρηση; Διαπιστώνει κανείς κάποια πρόοδο; Εδώ να προσθέσουμε και κάτι ακόμα που δεν υπήρχε σαν θέμα πριν 25 χρόνια. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που στους δημόσιους χώρους (μπαρ, καφετέριες, ρεστοράν, κέντρα διασκέδασης) επιτρέπεται και στο αβέρτο μάλιστα, όχι στη ζούλα, το κάπνισμα. Ούτε καν στην Τουρκία που είναι ακόμα πιο μερακλήδες δεν συμβαίνει αυτό.

Ξεφύγαμε όμως. Βλέπεις τους Υφ. Αθλητισμού να έρχονται και να παρέρχονται και νομίζεις ότι κάποιος σου κάνει φάρσα. Ότι πρόκειται περί του Μητσικώτσα που κάθε φορά υποδύεται κι έναν διαφορετικό Υπουργό: μεταμφιέζεται και κάνει τον Ορφανό, τον Γερουλάνο και τον Μπιτσαξή για να περιοριστούμε στους πρόσφατους. Χωρίς να αλλάζει το σενάριο. Χωρίς να χρειαστεί να γράψει ο Λάκης Μπέλος καινούργια κείμενα. Φασόν πάει η δουλειά. Ότι έλεγε ο προηγούμενος λέει και ο επόμενος. Καμία διαφορά. Ο Κοντονής από τον Ανδριανό. Λόγους έβγαζε ο ένας, λόγους βγάζει κι ο άλλος. Συσκέψεις ο ένας, συσκέψεις κι ο άλλος.

Θυμάμε μια φορά τον Λιάνη που ήθελε να το πάει ακόμα παραπέρα: να καταργήσει τους Συνδέσμους οπαδών. Δέκα χρόνια και πλέον πίσω. Κι είχα γράψει να κάνουν το αυτονόητο. Αυτό δηλαδή που κάνανε στην Αγγλία. Σε κάθε Σύνδεσμο στείλανε έναν πιτσιρικά μπάτσο: "Φιλάρες είμαι φοιτητής, τώρα ήρθα στην πόλη κλπ κλπ' Μέρα παρά μέρα στον Σύνδεσμο και κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Μέσα σε ένα μήνα, άντε δύο, έχει τυλίξει όλους τους νταραβεριτζίδες σε μια κόλλα χαρτί: για κακουραγήματα, σχετικά με τα όπλα-πυρομαχικά, ναρκωτικά κλπ Γεμίσανε οι φυλακές της Αγγλίας. Κατά δεκάδες τους τσουβαλιάζανε τους αληταράδες. Ποιος να τα κάνει αυτά στην Ελλάδα; Ο Κικίλιας; Η τώρα ο Πανούσης;

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι ηθοποιοί. Ρόλους παίζουνε. Υποδύονται τους αυστηρούς, τους σκληρούς, ότι δήθεν κάτι κάνουνε. Τα λόγια μένουν λόγια, μέχρι να έρθει ο επόμενος. Για να αρχίσει κι αυτός να λέει τα ίδια. Κάπως έτσι ο Καίσαρης γράφει τα ίδια εδώ και 25 χρόνια. Χωρίς να σπάει το κεφάλι του. Δύο δράμια μυαλό να έχεις είναι αρκετό. Φτάνει και περισσεύει. Τα δύο δράμια μυαλό που δεν έχουνε ι αυτοί που τους ψηφίζουνε. Αυτοί, που σταυρώσανε τον Ανδριανό, επειδή έφτιαξε το γήπεδο των Φιχτίων της Ασίνης, του Αγίου Δημητρίου, της Δήμαινας, του Τολού, της Δαλαμανάρας, του Λιγουριού και του Κρανιδίου. Τον οποίο Ανδριανό ο Κοντονής χαρακτήρισε ευγενή και ευπρεπή! Αν δεν ήταν ευγενής και ευπρεπής, δηλαδή, τι παραπάνω θα έκανε;

(If I were a carpenter -Johnny and June Carter Cash )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ