OPINIONS

Επειδή είναι δυο μέτρα, με μουστάκι

Επειδή είναι δυο μέτρα, με μουστάκι
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης επιλαμβάνεται της υπόθεσης Ψωμιάδη και διερωτάται: πρόκειται για το μοναδικό "εγκληματία" που έχει περάσει από το ποδόσφαιρο και το μοναδικό που έκανε κακό στην ΑΕΚ;

Τη μεγάλη κουβέντα την έχει πει ο Βασίλης Γκαγκάτσης: "Ουδείς αναμάρτητος στο ελληνικό ποδόσφαιρο". Από κει και πέρα, βέβαια, υπάρχουν διαβαθμίσεις. Άλλοι έχουν κάνει κακουργήματα, άλλοι έχουν υποπέσει σε πταίσματα.

Επί του προκειμένου, αν σε ρωτήσουν "πες μου ένα καλό παιδί, που έχει περάσει από την ΑΕΚ, δεν πρόκειται να απαντήσεις "Μάκης Ψωμιάδης". Το αν είναι ένοχος, όμως, και σε ποιο βαθμό θα το κρίνει η υπηρεσία. Το δικαστήριο. Προς το παρόν, πάντως, είναι ο μοναδικός που παραμένει προφυλακισμένος για "οικονομικά εγκλήματα στο ποδόσφαιρο". Ουδείς άλλος, στο ποδόσφαιρο είχε μέχρι τώρα, αυτή την τύχη.

Πρόσφατα έσκασε η είδηση για μαϊμού τιμολόγια 62 εκατομμυρίων ευρώ στον ερασιτέχνη Ηρακλή. Κάνεις την αναγωγή στον ΦΠΑ και βρίσκεις πόσα έχασε το Δημόσιο. Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της ανεύρεσης του κουτιού με τα σπίρτα. Και μιας και η κουβέντα το έφερε στην Θεσσαλονίκη, στον Άρη δεν έχουν αφήσει λίθον επί λίθου. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον για τα εκατομμύρια που έφαγε.

Δεν τρέχει κάστανο, όμως. Τώρα, με τον υποβιβασμό κλείνει το μαγαζί κι όλα θα γραφτούνε στο χιόνι. Όπως γρταφτήκανε της ΑΕΚ, δυο φορές μάλιστα. Μία με το άρθρο 44 κι άλλη μία πέρσι, όταν έβαλε λουκέτο το μαγαζί, το κοντέρ μηδένισε και από το καλοκαίρι στη Β Εθνική, θα αρχίσει να γράφει από την αρχή.

Ερώτηση: Σε όλη αυτή τη διαδρομή της ΑΕΚ, εδώ και τριάντα χρόνια, απ΄όλους όσους περάσανε, είτε σαν αφεντικά, είτε σαν μπροστινοί, υπάρχει έστω κι ένας που φεύγοντας να μην άφησε χρέη; Κανένας. Και δε λέμε τις τραβηχτικές, τότε επί Ένικ και Νέντμεντ, που δένανε τα σκυλιά με λουκάνικα. Μόνο μεταγραφές ξέρανε να κάνουνε. Για να χρεώνουν το τόσο, άλλο τόσο. Οι μεταγραφές είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να κάνεις τραβηχτικές, χωρίς τις συνέπειες του νόμου.

Θυμάμαι τι έγραφα για τους δυο Αργεντίνους: Τον Ρούις που ήταν σα θερμαστής σε γκαζάδικο και το Νάβας, ταμάμ για μπασίστας σε ροκ συγκρότημα. Όπως και τον γίγαντα τον Σέμπουε. Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, που τα περισσότερα χάνονταν στη θάλασσα. Ουδείς αναζήτησε τους ενόχους των κακουργημάτων στην ΑΕΚ. Απαξάπαντες κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ωραίοι. Και φορτωμένοι πρέπει να πούμε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αθωωθεί ο Ψωμιάδης. Είναι ένοχος όμως; Πρόκειται για υπεξαίρεση, η μόνο για πλαστά τιμολόγια, με κίνητρο το κέρδος στον ΦΠΑ; Το ότι ήταν πλαστά τιμολόγια, ουδείς το αμφισβητεί. Η υπεξαίρεση, όμως, μένει να αποδειχθεί. Ειδικότερα μάλιστα όταν δεν έχει βρεθεί το "σώμα του εγκλήματος". Δεν έχουν βρεθεί, δηλαδή, λεφτά.

Ο Ψωμιάδης απολογούμενος είπε τη δική του αλήθεια. Κάποια απ' αυτά, μάλιστα, για το ποιοι κάνανε κουμάντο στην ΑΕΚ επί Νέτμεντ, με ποιο τρόπο και ποια κίνητρα, ήταν γνωστά από τότε στην πιάτσα. Ξαναλέμε εκείνες τις εποχές τα λεφτά ήταν πολλά και κανένας δε λυπόταν να τα χαλάσει. Ο Ψωμιάδης, επίσης, έδωσε στην έδρα το σώμα των επιταγών της Νέτμεντ, 36 εκατομμυρίων δραχμών. Έναντι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΑΕΚ. Αν ήθελα, σου λέει, τις έσπαγα και έκαα τα λεφτά παντελονάτα και με τον είδατε τον Παναή.

Αυτές οι επιταγές, λέει ο Ψωμιάδης, είναι η απόδειξη της εντιμότητάς του. Πλαστά τιμολόγια δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γνωστή είναι η ιστορία στον Πανιώνιο. Για δέκα και πλέον χρόνια, όλες οι διοικήσεις, χρησιμοποιούσαν πλαστά τιμολόγια. Και τους πήγανε καμιά δεκαριά, μέχρι και τον πρώην Δήμαρχο, για κακούργημα. Και με το νόμο, μάλιστα, περί καταχραστών του Δημοσίου, αφού τότε ο ιδιοκτήτης του Πανιωνίου ήταν ο Δήμος.

Αποτέλεσμα: Αθωώθηκαν απαξάπαντες πανηγυρικά. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τα πλαστά τιμολόγια, δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών, για να δικαιολογήσουν τα μαύρα έξοδα που είχαν. Ακριβώς ίδια υπόθεση με του Ψωμιάδη. Εκτός αν δεχθούμε ότι ο μοναδικός κακοποιός που έχει περάσει όλα τα χρόνια, από το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ο Ψωμιάδης. Ουδείς άλλος.

Ο Ντέμη, ωστόσο, που είναι τίμιος γιατί δεν πάει να καταθέσει για τη μηνυτήρια αναφορά του Κιντή για την Εμπάιρ; Μόνο από τις φανέλες του Ριβάλντο που εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, η ζημιά είναι τρία εκατομμύρια γιούρο. Με τη συνολική λέζα να υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει και το ένα δεκάρικο εκατομμύρια γιούρο. Γιατί κανείς στην ΑΕΚ δεν ενδιαφέρεται γι αυτά τα λεφτά; Ποιοι θέλουν να καλύψουν ποιους; Ξαναλέμε ότι την άκρη στην υπόθεση Ψωμιάδη θα τη βρει το δικαστήριο. Και δεν θα τον καταδικάσει επειδή είναι δυο μέτρα, έχει μεγάλο μουστάκι και άγριο ύφος. Η ενοχή του σχετικά με την ΑΕΚ είναι δεδομένη. Είναι δεδομένα, δηλαδή, τα εικονικά τιμολόγια. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο η υπεξαίρεση που θα πρέπει να αποδειχτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ