OPINIONS

Δύσκολος μήνας ο Ιανουάριος

Δύσκολος μήνας ο Ιανουάριος

Με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να προαναγγέλουν ότι θα πάρουν ποδοσφαιριστές, ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τις ιδιαιτερότητες της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Μεταγραφές προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε είναι πίσω στη βαθμολογία και πρέπει να ενισχυθεί. Πέραν τούτου, εμφανείς είναι οι αδυναμίες στο ρόστερ και στην άμυνα και στην επίθεση. Μεταγραφές θα γίνουν και στον ΠΑΟΚ.

Με το ρεπορτάζ να λέει ότι ο Σαββίδης έχει ήδη βγάλει από το συρτάρι ένα δίφραγκο εκατομμύρια. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για να πάρει πρωτάθλημα ύστερα από 30 χρόνια. Για δυο μεταγραφές πάνε και τον Παναθηναϊκό. Μεταγραφές που αν είχαν γίνει το καλοκαίρι, η πορεία της ομάδας και σε Ευρώπη και σε Ελλάδα, ίσως ήταν διαφορετική.

Κακά τα ψέματα όμως. Αν οι μεταγραφές το καλοκαίρι είναι μια φορά δύσκολες, το χειμώνα είναι δέκα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις καλό και έτοιμο ποδοσφαιριστή, Γενάρη μήνα. Δύσκολα, πολύ δύσκολα μια ομάδα θα σου δώσει ποδοσφαιριστή που είναι βασικός και με πολύ καλή απόδοση. Γιατί αυτόματα θα αντιμετωπίσει αυτή πρόβλημα αντικατάστασής του.

Η απώλεια βασικού παίκτη στη μέση της σεζον, στοιχίζει. Και γι αυτό οι τιμές ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Όπως π.χ με την περίπτωση του Μήτρογλου, που η Φούλαμ πλήρωσε ένα τσουβάλι λεφτά. Κατά κανόνα οι ομάδες (μεγάλες και μικρές) δίνουν τον Ιανουάριο ό,τι τους περισσεύει. Ξεσκαρτάρουν. Ποσοφαιριστές που δεν παίζουν και δεν είναι βασικές επιλογές. Τέτοιο είδους ποδοσφαιριστές είναι που διακινούνται τον Ιανουάριο.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές που έρχονται από τη λατινική Αμερική και κατά κανόνα καταφέρνουν να ενσωματωθούν την επόμενη περίοδο. Κι όχι όλοι. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν παίζει δεν έχει ρυθμό. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν παίζει, θέλει ακόμα μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν παίζει, έχει πολλές πιθανότητες να βγάλει τραυματισμούς (θλάσεις κλπ).

Αν λοιπόν φτάσεις να πάρεις ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή, στο τέλος Γενάρη, το πλέον πιθανό είναι να έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Ώσπου να έρθει, ώσπου να προσαρμοστεί, ως που να έρθει στα ίσα του και να ενσωματωθεί με την ομάδα, το πουλάκι θα έχει πετάξει. Θα έχει χαθεί (πολύτιμος) ποδοσφαιρικός χρόνος. Πολύ περισσότερο αν έχει προκύψει η θλάση που λέγαμε.

Ποιοι ήρθαν πέρσι...

Το σχετικό ρεπορτάζ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ποιες ήταν οι μεταγραφές που έκαναν τον Ιανουάριο τα τελευταία χρόνια οι ομάδες κορυφής και ποιο ήταν το ποσοστό επιτυχίας. Ο Ολυμπιακός π.χ είχε αποκτήσει πέρσι τους Μαρκάνο, Βαλντέζ, Πέρες. Το καλοκαίρι έφυγαν και οι τρεις. Ο ΠΑΟΚ πήρε Μάρτενς, Γκσμπούρνινγκ, Νάτχο, Ινσλουράδε, Χούσεν και Μαντούρο. Πεταμένα λεφτά. Η ομάδα απέτυχε σε όλους τους στόχους της (Κύπελλο, πλέι-οφς) κι εφέτος συνεχίζουν Μάρτενς και Μαντούρο, χωρίς να είναι βασικοί.

Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μόνο τον Πέτριτς και σε σχέση με το κόστος του συμβολαίου του, ψώνισε από σβέρκο. Ποια είναι η σωστή συνταγή, για να πετύχεις στις μεταγραφές Ιανουαρίου; Κατ΄αρχήν, όπως είπαμε, να πάρεις ποδοσφαιριστές που παίζουν. Κι αν είναι δυνατόν στο ίδιο πρωτάθλημα. Σε μια τέτοια περίπτωση αγοράζεις τον ποδοσφαιριστή την 1η Ιανουαρίου και σε μια εβδομάδα που ξαναρχίζει το πρωτάθλημα, είναι έτοιμος να φορέσει τη φανέλα και να παίξει.

Θα πει κάποιος υπάρχουν ποδοσφαιριστές από την Σουπερλίγκ για να καλύψουν τα κενά του Ολυμπιακού. Ειδικά στην επίθεση, η απάντηση είναι, απερίφραστα, αρνητική. Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, σέντερ μπακ που ψάχνει, θα μπορούσε να βρει. Όπως και θα μπορούσε να έχει βρει και ο ΠΑΟΚ. Αν ψάξεις καλά, κάποιος άλλος Τσαβδάρης θα υπάρχει.

Ας πάμε όμως στο προφανές και στο εφικτό. Όποια ομάδα θέλει να κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο, οφείλει να τις έχει ολοκληρώσει από τον Δεκέμβριο. Ξέρεις γιατί ψάχνεις, ξέρεις πόσα λεφτά θα διαθέσεις, άρε πρέπει να κάνεις τις κινήσεις σου έγκαιρα. Οι μεταγραφές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Και οι ποδοσφαιριστές να έχουν ενταχθεί στην ομάδα.

Να έχουν ένα διάστημα δέκα-δεκαπέντε ημερών για προπονήσεις και φιλικά, ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να είναι κατά το δυνατόν έτοιμοι να παίξουν για να βοηθήσουν. Αν είσαι στο ψάξιμο και στο περίμενε μέχρι το τέλος του Γενάρη να βρεις το κελεπούρι, το πουλάκι θα έχει πετάξει.

(Θέλω να πάψεις γελάς του Σταύρου Τζουανάκου. Γιώτα Λύδια, Χρηστάκης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ