OPINIONS

Δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας

Δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τον Μπερίσα επανέρχεται στο θέμα των υπερβολών του αθλητικού Τύπου και αναπολεί τον Τζέισον Πόλακ και τον Φέλιξ Μπόρχα.

Πάγια είναι η πεποίθηση μου ότι διαβάζοντας κάθε πρωί αθλητικές εφημερίδες φτιάχνεις καινούργιο συκώτι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξεις. Πάντα κάτι θα βρεις για να σου φτιάξει τη μέρα. Πάντα η πραγματικότητα θα ξεπεράσει και την πλέον καλπάζουσα φαντασία. Κυρίες και κύριοι, αγαπημένου μου παιδιά, όπως έλεγαν οι καραγκιοζοπαίκτες "δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, ούτε το φιδάκι ο Διαμαντής", είναι ο νέος Ιμπραίμοβιτς. Είναι ο Ιμπραχίμοβιτς (κατά τον Αλέξη Σπυρόπουλο) Νο2. Είναι ο 18χρονος Σουηδός Βάλμιρ Μπερίσα.

Τελικά το καλούπι δεν έσπασε. Μετά τον Ιμπραίμοβιτς βγαίνει και δεύτερος Σουηδός σέντερ-φορ που έλκει την καταγωγή του από τη Βαλκανική. Άμα ακούς Βαλμίρ Μπερίσα δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις ότι προέρχεται από την πατρίδα του Σκεντέρμπεϊ.

Αυτά σε ότι έχει να κάνεις με τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Και μάλιστα των αντικειμενικών. Όχι κάποιας οπαδικής που έχει το δικαίωμα να γράφει και μια (τουλάχιστον) κουβέντα παραπάνω. Πας παραμέσα, όμως, να ρίξεις κανένα βλέφαρο στο ρεπορτάζ και μένεις Παυλόπουλος:

"Από την ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού λείπει ένα κλασσικό εννιάρι. Ο Μπαλμπόα έφυγε, ενώ οι Μουζακίτης, Αποστολόπουλος δεν είχαν την προβλεπόμενη εξέλιξη. Στην ουσία (οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού) εξήγησαν στον Μπερίσα ότι θα είναι βασικός στην ομάδα Νέων κι ότι θα παίρνει και κάποια παιχνίδια στην πρώτη ομάδα. Και για του χρόνου βλέπουμε. Αυτός, όμως, θέλει να παίζει κι εκεί είναι που πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να γίνει η μεταγραφή".

Παραμύθι φούρναρης, δηλαδή; Όχι ακριβώς έτσι, αλλά κάπως έτσι. Μιλάμε για ένα 18χρονο παιδί, που δεν έχει παίξει ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχει ούτε μια συμμετοχή σαν επαγγελματίας! Στην ομάδα Νέων της Σουηδίας παίζει και στην Πριμαβέρα στην Ιταλία με τη Ρόμα. Σχετικά με το οικονομικό, όλα στη φτήνια. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι είχε στοιχίσει στη Ρόμα τρία κατοστάρικα χιλιάδες γιούρο κι αυτή είναι η ρήτρα αν θελήσει να τον πάρει ο Παναθηνϊκός Αν όλα αυτό το πακέτο συνιστά Ιμπράιμοβιτς Νο2 τότε πράγματι ο Λεωνίδας Βελλής είναι ο διάδοχος του Στέλιου Καζαντζίδη.

Τα έχουμε ξαναπεί: όλα αλλάζουν γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Οι αθλητικές εφημερίδες τιμούν την παράδοση. Σταθερά στη δεκαετία του '60, μισόν αιώνα πίσω. Και τα αθλητικά ΜΜΕ γενικότερα, για να μην είμαστε άδικοι. Τέτοιου είδους πατέντες δεν τελειώνουν με τίποτα. Μετά τον Αυστραλό Τζέισον Πόλακ στον Παναθηναϊκό το 1989 που κατά την "Αθλητική Ηχώ" ήταν κράμα Ζάετς-Ρότσα, τα χρυσά πρωτοσέλιδα γράφουν συνεχώς και αδιαλείπτως ιστορία. Στον Παναθηναϊκός επίσης ο Βούλγαρος Κόλεφ αποκαλούμενος Πλατινί των Βαλκανίων. Με εξαιρετική παρουσία στη συνέχεια στον Εδεσσαϊκό.

Ο Πέτρος Στάθος είχε πάρει δανεικό από τη Μπαρτσελόνα τον Ντράγκαν Τσίριτς. Τον Μαραντόνα των Βαλκανίων. Στον Ολυμπιακό κάθε χρόνο υπάρχει κι ένας που θα τους κάνει να ξεχάσουν τον Μιραλάς. Πέρυσι ήταν ο Βάις, εφέτος είναι ο Ντοσεβί. Και να μην ξεχνάμε τον Φέλιξ Μπόρχα την Κόμπρα. Τον Ρονάλντο των φτωχών όπως τον αποκαλούσαν. Που έκανε κοντρόλ στο πέναλτι κι η μπάλα έβγαινε αράουτ. Με αντικειμενική μάλιστα εφημέριδα να μοιράζει DVD με όλες τις μεγάλες στιγμές της κόμπρας από το Εκουαδόρ.

Είναι δεδομένο όπως λέει άλλωστε ο Στράτος Διονυσίου "όσο πάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες". Δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ αυτή η φάμπρικα. Η παράδοση της υπερβολής στον αθλητικό Τύπο έχει βαθιές ρίζες. Ο επόμενος Ρουμάνος που θα έρθει σε μεγάλη ομάδα θα είναι ο διάδοχος του Χάτζι και ο επόμενος Βούλγαρος ο Στόιτσκοφ Νο2. Η φέτα, ο μουσακάς και η υπερβολή στις μεταγραφές είναι τα τρία κατ' εξοχήν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

(Λοβ Πόσιον Νο9 από τους Σέρτσερς)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ