OPINIONS

Δεν τα παίρνει τα γράμματα

Δεν τα παίρνει τα γράμματα
INTIME SPORTS

Από τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Σταύρο Διαμαντόπουλο στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Κώστας Καίσαρης ανοίγει το μαύρο κουτί της συντριβής του ΠΑΟΚ στα πλέι-οφ

Γκοντσάρεβα, Τσιστιακόφ, Ζαγοράκης, Βρύζας, Γεωργιάδης, Αγγελίδης, Μπόλονι, Δώνης, Στέφενς, Αναστασιάδης... Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση τα 60+ εκατομμύρια γιούρο, που έχει πετάξει στον ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης. Σα να ακούς τη Βίκυ Μοσχολιού να τραγουδάει "Λες κι οργώνω μες στα βράχια, λες και σπέρνω μες στην άμμο"

Τελευταίος και καταϊδρωμένος στα πλέι-οφ ο ΠΑΟΚ. Και χωρίς να ιδρώσουν στο ελάχιστο, αυτοί που τον κέρδισαν. Εύκολα. Ξεκούραστα. Στο ρελαντί, τον κέρδισε δύο φορές ο Παναθηναϊκός κι από μια ο Ατρόμητος και ο Αστέρας. Λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι η απόλυτη καταστροφή λειτουργεί θετικά. Φτάνεις στο τερμα δηλαδή, φτάνεις στον πάτο.

Η σφαλιάρα που τρως είναι τόσο δυνατή, που σε ταρακουνάει. Που σε υποχρεώνει να ξυπνήσεις. Να δεις τα λάθη σου. Να τα διορθώσεις. Όταν ξεκινάς, άλλωστε, από το μηδέν όπως θα υποχρεωθεί να ξεκινήσει σε δέκα-δεκαπέντε μέρες από σήμερα, εν όψει της νέας χρονιάς, ο ΠΑΟΚ, μόνο να κερδίσεις έχεις. Μετά την απόλυτη καταστροφή (της τελευταίας θέσης στα πλέι-οφ) δεν έχεις να χάσεις τίποτα άλλο.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο ΠΑΟΚ καλείται να χτίσει από το μηδέν. Να βρει προπονητή και να φτιάξει μια καινούργια ομάδα. Με βάση τα ρεπορτάζ, ο Φραν Άρνεσεν θα έχει στη διάθεσή του μπάτζετ δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ήταν όμως τα λεφτά που έλειψαν σε αυτή την τριετία-Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Ούτε καν με αυτόματο πιλότο δεν πήγε αυτά τα τρία χρόνια η ομάδα.

Ο αυτόματος πιλότος δεν κάνει λάθος. Στη σωστή πορεία θα το οδηγήσει το αεροπλάνο. Στον ΠΑΟΚ, όλα έγιναν στα κουτουρού. Στο ό,τι κάτσει. Χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο. Χωρίς κανένα προσανατολισμό. Τίποτα. Όταν από τον Στέφενς, τη μια χρονιά, πας στον Άγγελο την άλλη, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και δεν χρειάζεται να λέμε πολλά.

Όποιος βρει άλλη ομάδα που στις τρεις τελευταίες σεζόν διώχνει τον προπονητή και καταλήγει στα πλέι-οφ με τον ίδιο "υπηρεσιακό", που δεν είναι όμως προπονητής, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα υπάρχει ΓουΧού, που στο τέλος της σεζόν και για τρεις συνεχόμενες χρονιές, υποδύεται τον προπονητή.

Διαβάζεις τους ρεπόρτερ και καταλαβαίνεις πόσο μπερδεμένοι είναι σε αυτόν τον μικρόκοσμο του ΠΑΟΚ. "Σκιτζής και αγράμματος ποδοσφαιρικά, ο Άγγελος Αναστασιάδης". "Εγκληματικό το λάθος του Βρύζα, που τον στήριξε". "Τον Σαββίδη, τον έχει εγκλωβίσει ο περίγυρός του, με αποτέλεσμα να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι αγνοί και ανιδιοτελείς, ΠΑΟΚτζήδες".

Στο καράβι, ούτε αυτός που κρατάει το τιμόνι έχει την ευθύνη, ούτε ο μηχανικός, ούτε κάποιος άλλος. Η ευθύνη ανήκει στον καπετάνιο. Αν είναι βλάκας, ο υπουργός Οικονομικών αν είναι λαμόγιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σαν τον Τζοχατζόπουλο, η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου τον πρωθυπουργό. Που τους τους επέλεξε.

Ο συνεργάτης σου, ο υπάλληλός σου, ο φίλος σου, η γυναίκα σου, η γκόμενά σου είναι ο καθρέφτης. Όταν τους κοιτάζεις βλέπεις το πρόσωπό σου. Ατύχησε ο κύριος τάδε, επειδή η γυναίκα που παντρεύτηκε του βγήκε καριόλα και πηδιότανε δεξιά και αριστερά. Άτυχος ένας άλλος κύριος, επειδή ο συνέταιρός του βγήκε λαμόγιο και τον έκλεψε. Άτυχος ένας τρίτος κύριος, που εμπιστεύτηκε τον φίλο του και τον έριξε. Αν η γυναίκα σου είναι τέτοια (μην λέμε τα ίδια συνέχεια), είσαι μαλάκας κι εσύ που τη διάλεξες. Δεν είναι θέμα λάθους. Είναι θέμα κρίσης. Ανάλογες με τα κριτήριά σου, είναι και οι επιλογές.

Έτσι και με τον Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Αν είναι ανίκανοι και σκάρτοι, οι συνεργάτες του, είναι ανίκανος και σκάρτος αυτός που τους επέλεξε. Στο ποδόσφαιρο, τα μάτια μας έχουνε δει πολλά. Κι ακόμη περισσότερα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε προπονητή στον Ολυμπιακό τον Σταύρο Διαμαντόπουλο. Όποιος δεν ξέρει θα πληρώσει. Και εις διπλούν μάλιστα. Και οικονομικό θα είναι το κόστος και αγωνιστικό. Μέχρι να μάθει. Αν μάθει. Όπως και στο σχολείο, κάποιοι δεν τα παίρνουν τα γράμματα με τίποτα. Προς το παρόν ο Ιβάν Σαββίδης έχει επιτυχία 100%. Να ακούει κάθε φορά αυτούς που του λένε το λάθος και να μην έχει ακούσει ποτέ αυτούς, που του έχουν πει το σωστό.

Δικό του είναι το πρόβλημα. Δικιά του είναι η αδυναμία. Αν μιλάς με τον Στέφενς και δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για συνταξιούχο, εσύ έχεις το πρόβλημα. Όχι αυτός. Αν μιλάς με τον Άγγελο Αναστασιάδη και σε πείθει για την ποδοσφαιρική του σκέψη και λογική του, εσύ είσαι το κορόιδο. Όχι αυτός.

Τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης έχε καταφέρει να πετύχει το απόλυτο στο "κάθε πέρσι και καλύτερα". Αυτή τη φορά, μάλιστα, δε μιλάμε για χαμένη σεζόν, μόνο για αυτή που έφυγε. Μιλάμε ότι σε δέκα-δεκαπέντε μέρες θα ξεκινήσει η ταλαιπωρία της επόμενης. Με την ομάδα να καλείται να ξαναγεννηθεί στη κυριολεξία από τις στάχτες της. Και τον Σαββίδη να πιστεύει ότι με τον Άρνεσεν, βρήκε τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Πράγματι, όταν δεν εσύ δεν ασχολείσαι, όταν εσύ δεν ξέρεις το αντικείμενο όταν όλες σου οι μέχρι τώρα επιλογές είναι λανθασμένες, το μόνο που έχεις να ελπίζεις να σου κάτσει είναι ο αριθμός του λαχείου, στο πρόσωπο του Δανού. Αυτές ακριβώς είναι και οι πιθανότητες να πιάσουν τόπο τα λεφτά που σκορπάει ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ.

Τσακ Μπέρι και Hoochie Coochie Man

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ