OPINIONS

Ολυμπιακός σε training camp, Παναθηναϊκός σε περιπέτειες

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέντε σερί νίκες μετρά ο Ολυμπιακός που μπαίνει στη δεύτερη φετινή του προετοιμασία, έξι ήττες στα τελευταία οκτώ ματς έχει ο Παναθηναϊκός που προσπαθεί να γυρίσει πλάτη στον απόλυτο εφιάλτη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Θυμάστε τον " μαύρο Ιανουάριο " του Ολυμπιακού, την περίοδο στη διάρκεια της οποίας οι Πειραιώτες νίκησαν δύσκολα την Αρμάνι Μιλάνο πριν τις βαριές εκτός έδρας ήττες από τη Μπασκόνια, τη Χίμκι και τον Ερυθρό Αστέρα; Εκείνες τις αμήχανες, από κάθε άποψη, εβδομάδες που έζησαν οι Πειραιώτες, διαδέχθηκε ένας σπουδαίος ευρωπαϊκός μήνας που τους έδωσε πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες της EuroLeague.

Διέλυσαν την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, κέρδισαν την Ρεάλ στη Μαδρίτη, "πήραν" τη Βαλένθια στο Φάληρο, πήγαν στο ΟΑΚΑ και "λύγισαν" την αντίσταση του Παναθηναϊκού, ξαναγύρισαν στο σπίτι τους για να ρίξουν και την Μπάμπεργκ στο καναβάτσο. Κάπως έτσι έμειναν στη δεύτερη θέση της κατάταξης, βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της διοργάνωσης, έχουν αφήσει πίσω το κακό τους πρόσωπο και βλέπουν μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα που τους... αναγκάζουν να αισιοδοξούν για την συνέχεια της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ιδανικά στον Παναθηναϊκό που μετρά έξι ήττες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια του, έχει χάσει την συνοχή του, δεν παίζει ισορροπημένο μπάσκετ και προβληματίζει. Προβληματίζει κυρίως για την εικόνα του, όχι για τα αποτελέσματά του, για την αδυναμία του να δείξει ένα καλό πρόσωπο σε άμυνα κι επίθεση, για την διατάραξη των ρόλων που είχαν μοιραστεί μα χάθηκαν με την επιστροφή του Μάικ Τζέιμς στην Αθήνα.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Για το πόσο μπερδεμένος είναι -αγωνιστικά- ο Παναθηναϊκός, έχετε διαβάσει στα κείμενα του Γιώργου Οικονόμου, του Άρη Λαούδη και του Hoop Fiction. Η απόκτηση του Μάικ Τζέιμς προκάλεσε περισσότερη σύγχυση, παρά ισορροπία στην περιφερειακή γραμμή, ο Έιντριαν Πέιν δεν είναι ο ψηλός που χρειάζονταν οι "πράσινοι" την δεδομένη στιγμή, σίγουρα δεν ήταν έτοιμος να κάνει την διαφορά μπαίνοντας σε ένα εντελώς άγνωστο, "κυνικό" γι' αυτόν περιβάλλον (του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα) κι ο Τσάβι Πασκουάλ μοιάζει κι αυτός χαμένος στην... μετάφραση.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπάμπεργκ (με 21), Χίμκι (με 17), Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης (με 17), ενώ κέρδισε δύσκολα την αλλοπρόσαλλη Αναντολού Εφές και ακόμη πιο δύσκολα την Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, με εκείνο το αξέχαστρο καλάθι του... Καλάθη στο φινάλε της παράτασης. Μ' αυτά και μ' αυτά, από εκεί που οι φίλοι, οι προπονητές, οι παράγοντες και οι παίκτες του Πρωταθλητή Ελλάδας μιλούσαν για τετράδα, βρίσκονται πια μπροστά σε μια πολύ "περίεργη" κατάσταση καθώς μπορεί να μοιάζει ακραίο το σενάριο να μείνουν εκτός οκτάδας, είναι όμως υπαρκτό.

Για την οικονομία της συζήτησης, ας θεωρήσουμε πως ελπίδες για την οκτάδα έχει πλέον μόνο η Μπασκόνια, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας και η Μάλαγα βρίσκονται αρκετά πίσω.

6. Παναθηναϊκός 14-11

7. Χίμκι 14-11

8. Μακάμπι Τελ Αβίβ 13-12

9. Μπασκόνια 12-13

Μία από αυτές τις ομάδες, θα μείνει εκτός playoffs. Μία από αυτές τις ομάδες, θα δει την χρονιά της να καταστρέφεται. Παναθηναϊκός και Χίμκι είχαν θέσει ως στόχο το Final Four (ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βέβαια, αντιδρά κάθε φορά που ακούει για τετράδα), η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Μπασκόνια ήθελαν οπωσδήποτε να βρίσκονται στην οκτάδα, οπότε όποιος μείνει εκτός, θα έχει γράψει μια αποτυχημένη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έχει τα εξής ματς: Ουνικάχα Μάλαγα (εκτός), Ερυθρός Αστέρας (εντός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός), Βαλένθια (εντός), Αρμάνι Μιλάνο (εκτός).

Η Χίμκι έχει τα εξής ματς: Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός), Αναντολού Εφές (εκτός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός).

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει τα εξής ματς: Χίμκι (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός), Μπασκόνια (εκτός), Βαλένθια (εκτός).

Η Μπασκόνια έχει τα εξής ματς: Ζάλγκιρις Κάουνας (εντός), Μπάμπεργκ (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εντός), Αναντολού Εφές (εντός).

Με απλά λόγια, το ευκολότερο πρόγραμμα το έχει η Μπασκόνια που έχει τα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια στην έδρα της και το πέμπτο εντός συνόρων. Την ίδια ώρα, το δυσκολότερο πρόγραμμα μοιάζει να το έχει η Χίμκι, με την Μακάμπι να ακολουθεί αλλά να έχει εντός έδρας τους κρίσιμους γι' αυτήν αγώνες με την Χίμκι και τον Παναθηναϊκό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αισθάνεται ασφαλής.

Το ξαναλέμε, μπορεί να ακούγεται ακραίο το σενάριο του αποκλεισμού (και κανείς δεν θέλει να τον δει εκτός οκτάδας, αν πραγματικά αγαπά το ελληνικό μπάσκετ στο σύνολό του), όμως με την εικόνα που δείχνει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ το τελευταίο διάστημα, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια, η κατάσταση χρειάζεται προσοχή.

Αν η Μπασκόνια πάρει τα εντός έδρας ματς, θα πάει στο 16-14. Αν η Χίμκι κάνει δύο νίκες, θα πάει κι αυτή στο 16-14. Αν η Μακάμπι Τελ Αβίβ κερδίσει τα δύο εντός έδρας και βρει ένα διπλό (το πιο πιθανό στην Βαλένθια), θα πάει κι εκείνη στο 16-14. Κι αν στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό πάρει την διαφορά από το ματς του πρώτου γύρου (89-76 υπέρ του Παναθηναϊκού), τότε θα "καβαλήσει" τους πράσινους. Την ίδια ώρα, ο Εξάστερος πρέπει να υπολογίζει οπωσδήποτε σε δύο νίκες στο ΟΑΚΑ για να φτάσει τις 16 και από εκεί και πέρα οφείλει να κυνηγήσει ένα διπλό είτε στη Μάλαγα, είτε στο Τελ Αβίβ, είτε την τελευταία αγωνιστική στο Μιλάνο απέναντι στην Αρμάνι που έδειξε με τον θρίαμβό της στην Μόσχα απέναντι στην Χίμκι ότι είναι βαθμολογικά αδιάφορη, όχι όμως και αγωνιστικά.

Αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει την επόμενη Παρασκευή στην Ανδαλουσία την Ουνικάχα Μάλαγα, τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να βρεθεί στα playoffs και από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ένα καλύτερο πλασάρισμα στην οκτάδα. Ουδείς μπορεί να αισθάνεται υπεραισιόδοξος από τη στιγμή που οι πράσινοι θα έχουν (λογικά) μειονέκτημα έδρας στα playoffs, ειδικά όταν τους βλέπει να διασύρονται εκτός Ελλάδας, όμως κρατήστε και αυτό: Ο Εξάστερος, σε έναν μήνα από τώρα, μπορεί να είναι μόνο καλύτερος και σίγουρα όχι χειρότερος από την ομάδα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ... TRAINING CAMP

Την ώρα, λοιπόν, που στον Παναθηναϊκό προσπαθούν να προσαρμόσουν στο σύνολο τον Μάικ Τζέιμς, τον Έιντριαν Πέιν, τον Ματ Λοτζέσκι που έχασε τον ρυθμό του μένοντας εκτός δράσης για 47 μέρες, την ώρα που ο Κρις Σίνγκλετον απογοητεύει με την μαλθακότητά του, την ώρα που ο Τζέιμς Γκιστ προσπαθεί να βγάλει μόνος του την δουλειά στην θέση του σέντερ, την ώρα που ο Λούκας Λεκαβίτσιους κι ο Κένι Γκέιμπριελ παίζουν πεντάλεπτα και δεν μπορούν να δώσουν πραγματικές βοήθειες, κάμποσα χιλιόμετρα πιο νότια, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού βλέπουν την ομάδα να παίζει ξανά καλό μπάσκετ.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βρει τα πατήματά του και υπάρχουν στιγμές που είναι ασταμάτητος. Στα ματς με Ερυθρό Αστέρα, Φενέρμπαχτσε, Βαλένθια, Παναθηναϊκό και Μπάμπεργκ ο "Kill-Bill" έχει μέσο όρο 18.4 πόντους με 23/39 δίποντα, 9/24 τρίποντα, 19/20 βολές και 5 ασίστ ανά 26.8 λεπτά.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι τρομερά φορμαρισμένος σε σημείο να θεωρείται αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους 2-3 κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης, ο Κιμ Τιλί δίνει βάθος στην front-line και θα βοηθήσει τον Πρίντεζη να "φρεσκαριστεί", ο Τζαμέλ ΜακΛίν έχει τα σκαμπανεβάσματά του αλλά στην καλή βραδιά του μπορεί να πάρει τους πάντες παραμάζωμα, οι Μπράιαν Ρόμπερτς - Μπόμπι Μπράουν ανεβάζουν τον ανταγωνισμό στον άσο, ο Παπανικολάου είναι μια σταθερή αξία, ο Παπαπέτρου δείχνει κι αυτός κάποια καλά στοιχεία. Σίγουρα προβληματίζει η αστοχία του Γιάνις Στρέλνιεκς (8/32 τρίποντα στα τελευταία 13 ματς), όμως ο "κορμός" του Ολυμπιακού είναι σε καλή κατάσταση και άπαντες έχουν βρει τον ρόλο τους. Εκτός από τους άσους που συμπληρώνουν τον Σπανούλη και παλεύουν για να "φάνε" ο ένας τα λεπτά του άλλου. Αυτό δείχνει από τη μία ότι οι Ρόμπερτς - Μάντζαρης δεν έχουν πιάσει τα στάνταρ που ήθελαν στο Λιμάνι, από την άλλη όμως η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πλέι μέικερ για κάθε σχήμα, κάθε αντίπαλο και περίσταση.

Οι 18 νίκες σε 25 αγώνες είναι μια σπουδαία επίδοση, ειδικά στην σύγχρονη EuroLeague. Στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι έχουν κλειδώσει την παρουσία τους στην πρώτη τετράδα και η λογική λέει πως ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν θα κλείσουν την κανονική περίοδο στην πρώτη, την δεύτερη, την τρίτη ή την τέταρτη θέση.

Το σημαντικό ήταν να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας. Το έχουν αγκαλιάσει και τώρα θα αντιμετωπίσουν την τελική ευθεία και τις αναμετρήσεις με Μπαρτσελόνα (εντός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός), Αναντολού Εφές (εντός), Ουνικάχα Μάλαγα (εκτός) και Ζάλγκιρις Κάουνας (εντός) ως μια καλή προετοιμασία για τα playoffs, ως ένα δεύτερο training camp στην χρονιά, που θα βοηθήσει τον coach Σφαιρόπουλο να ξεκουράσει βασικούς και καταπονημένους του παίκτες (κυρίως τον Πρίντεζη), να βοηθήσει κάποιους να αποκτήσουν ρυθμό (Τιλί, Ρόμπερτς, Μπράουν, ΜακΛίν), να δοκιμάσει εκείνους που είναι μία μέσα-μία έξω (Τόμπσον, Γουίλτζερ, Μπόγρη) και γενικά να δοκιμάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να ορθοποδήσει, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τον πρώτο στόχο και κοιτάζει την συνέχεια χωρίς άγχος. Την ώρα που παίκτες και προπονητές του Παναθηναϊκού προσπαθούν να αφήσουν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου όσα γίνονται ανάμεσα στο αφεντικό της ομάδας και την EuroLeague, εκείνοι του Ολυμπιακού βλέπουν τις προπονήσεις να διεξάγονται χωρίς τραυματίες (πλην του μόνιμου απόντα Αγραβάνη).

Την ώρα που έχουμε διανύσει τα 5/6 της κανονικής περιόδου, ελπίζουμε πως οι δυο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ θα βρίσκονται μαζί στα playoffs της EuroLeague κι εκεί θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο Final Four της διοργάνωσης. Θέλουμε να τους δούμε και τους δύο στο Βελιγράδι, γιατί όχι και στον Τελικό.

Προς το παρόν, όμως, η κατάσταση και η ψυχολογία τους είναι εκ διαμέτρου αντίστροφες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ