OPINIONS

Η ΑΕΚ είχε πολλά να κερδίσει, ο Ολυμπιακός σχεδόν τίποτα να χάσει

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέρασαν 4740 μέρες για να νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό! Αυτή τη φορά, οι κιτρινόμαυροι πρέπει να κάνουν αυτό που δεν έκαναν μετά τους προηγούμενους θριάμβους. Να "χτίσουν" πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η κακή εικόνα της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα, η απόλυση του Σωτήρη Μανωλόπουλου και η επαναπρόσληψη του Ντράγκαν Σάκοτα, είχαν σκορπίσει μια "παγωμάρα" στις τάξεις των οπαδών της Βασίλισσας. Το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό ήρθε σε μια περίεργη στιγμή της σεζόν, το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων δεν γέμισε (ίσως κι επειδή δεν υπήρχε ματς στο ποδοσφαιρικό γήπεδο), όμως εκ του αποτελέσματος όποιος δεν πήγε στην Καλογρέζα, έκανε μεγάλο λάθος.

Όχι επειδή έχασε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού μετά τον Δεκέμβρη του 2004, αλλά γιατί αυτή η ομάδα χρειάζεται στήριξη και στις δύσκολες στιγμές που είναι δεδομένο ότι θα επιστρέψουν και στο μέλλον. Για τους κιτρινόμαυρους το συγκεκριμένο ματς ήταν η ιδανική ευκαιρία για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αλλά και για να στείλουν ένα μήνυμα εν όψει του μεγαλύτερου αγώνα της σύγχρονης ιστορίας τους.

ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 40ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Σε 69 μέρες από σήμερα, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει ξανά τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά στο φιλόξενο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό είναι το ματς που στοχεύει κάθε άνθρωπος που εργάζεται στην ΚΑΕ, αυτός είναι ο αγώνας που κάθε φίλος της ομάδας περιμένει με αγωνία, αυτό το παιχνίδι είναι η μεγάλη ευκαιρία της Βασίλισσας για να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Προς το παρόν, βέβαια, στην ΑΕΚ δουλεύουν... υπερωρίες για να προσαρμοστούν σε ακόμα μία αλλαγή προπονητή. Ο Ντράγκαν Σάκοτα γύρισε σε μία υπερβολικά κρίσιμη περίοδο και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές μετά από ένα τέτοιο "ηλεκτροσόκ", έδωσε κίνητρο στους αθλητές του και τους πίεσε για να αντιμετωπίσουν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ως μια σπουδαία ευκαιρία να μπουν ξανά στις ράγες. Η ομάδα χρειαζόταν ένα μεγάλο ματς το απόγευμα της Κυριακής. Χρειαζόταν αυτόν τον αντίπαλο και όχι την Κύμη, τον Πανιώνιο ή τα Τρίκαλα. Η ΑΕΚ είχε πολλά να κερδίσει από αυτό το παιχνίδι, κυρίως την ηρεμία της και μια κάποια ισορροπία ώστε να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες της και να περιμένει τη μεταγραφική ενίσχυση που θα "μπαλώσει" μερικά κενά.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, δεν είχε σχεδόν τίποτα να χάσει. Από τη στιγμή που "λύγισαν" από τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του και έγινε το αουτσάιντερ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, οι Πειραιώτες ήξεραν ότι στο εξής στόχος τους ήταν να κάνουν καλή διαχείριση δυνάμεων, ρόλων, λεπτών και χαρακτήρων στα ματς της Stoiximan.gr Basket League.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, μα όντως ο Ολυμπιακός δεν είχε κάτι να χάσει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Βέβαια τώρα δεν του αρκεί νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, αλλά και "γκέλα" της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ για να μείνει "ανοιχτή" η πρώτη θέση που θα δώσει το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλα αυτά δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες ήταν καλοί στο κυριακάτικο ντέρμπι. Το είπε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που δεν είχε όρεξη για δικαιολογίες, αν και τέτοιες είχε πολλές. Με 6/29 τρίποντα, με λιγότερα ριμπάουντ από την ΑΕΚ, με 12/19 βολές, με τον Πρίντεζη να πονάει στη μέση και να χάνει το δεύτερο μέρος, με τον Μιλουτίνοφ να τραυματίζεται και να παίζει μόλις έξι λεπτά, με τους Παπανικολάου, Μάντζαρη, Τόμπσον να έχουν μαζί 2/13 σουτ από τα 6μ.75, οι περσινοί φιναλίστ της EuroLeague πήραν αυτό που άξιζαν. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, μπορούσαν να κερδίσουν. Και ενδεχομένως θα το είχαν κάνει, αν ήταν λίγο πιο ψύχραιμοι στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Όπως κι αν έχει, αυτό το ντέρμπι το χρειαζόταν η ΑΕΚ και το πήρε η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δίνει μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο στην EuroLeague στην οποία είναι πρωτοπόρος μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με ρεκόρ 9-2 και εντός των συνόρων προσπαθεί να "κρύψει" τα προβλήματα τραυματισμών που ταλαιπωρούν σημαντικούς του παίκτες. Στο ΟΑΚΑ ο Σφαιρόπουλος δεν είχε τους "αναλώσιμους" Παπαπέτρου - Αγραβάνη, έχασε τους Πρίντεζη - Μιλουτίνοφ και πρόσεξε τα λεπτά του Σπανούλη. Έχασε, αλλά δεν θα τα βάψει και μαύρα, χωρίς αυτό να αφαιρεί έστω και ελάχιστη από τη σημασία της νίκης της ΑΕΚ, που αυτή τη φορά πρέπει να κάνει αυτό που δεν έκανε μετά από προηγούμενους θριάμβους της.

- Να "χτίσει" πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα.

- Να αποκτήσει το μέταλλο της μεγάλης ομάδας που θα κερδίζει στη Ρόδο και το Λαύριο.

- Να βρει ισορροπία και ρόλους, που δεν ήταν ιδιαίτερα ευδιάκριτοι τελευταία.

- Να δουλέψει σκληρά και να κοιτάζει κάθε μέρα ξεχωριστά.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλα αυτά, με φόντο το παιχνίδι της 17ης Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό είναι το σημαντικότερο ματς στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, όσο κι αν οι άνθρωποί της επιμένουν πως " κοιτάζουμε την επόμενη προπόνηση και τίποτα περισσότερο". Αυτός ο τελικός Κυπέλλου είναι ο αγώνας που κάθε παίκτης της Βασίλισσας ονειρεύεται τα βράδια και απόψε οι Ελόνου, Τζέιμς, Γκριν, Χάρις, Ξανθόπουλος, Σάκοτα, Άτιτς, Λαρεντζάκης, Μπάρλοου, Μαυροειδής, Καββαδάς απέδειξαν ότι μπορούν και οφείλουν (πρωτίστως στους εαυτούς τους) να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα τρόπαιο που θα αλλάξει όχι μόνο την ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και τις ισορροπίες στο ελληνικό μπάσκετ. Προς όφελός του, βεβαίως.

Για την ιστορία, στην τελευταία νίκη επί του Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Κλειστό Γαλατσίου (στο οποίο οι κιτρινόμαυροι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιστρέψουν), ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Φώτης Κατσικάρης είχε στη διάθεσή του τους Άντιτς, Μπουρούση, Μπέιλι, Νίτσεβιτς, Χατζή, Νικολαϊδη, Ζήση, Κους, Λόλις, Γλυνιαδάκη και Τσιάρα.

Από τότε πέρασαν 4740 βασανιστικές για τους κιτρινόμαυρους οπαδούς μέρες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ