OPINIONS

Δεν υπάρχει αδιάφορο ντέρμπι

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ''άνετος'' Παναθηναϊκός κι ο ''πληγωμένος'' Ολυμπιακός διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιάφορο. Κάθε άλλο μάλιστα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για να καταλάβει ο μέσος φίλος του μπάσκετ πως ό,τι κι αν γίνει στο αποψινό ντέρμπι αιωνίων, ο Παναθηναϊκός θα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Stoiximan.gr Basket League. Οι ήττες του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ "έσβησαν" μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για τη σημερινή αναμέτρηση, όμως η κακή εικόνα των Πειραιωτών στα τελευταία ματς και οι βαριές τους ήττες στη Μπασκόνια, τη Μόσχα και το Βελιγράδι, ήταν το αλατοπίπερο που χρειαζόταν ο κόσμος (και των δύο ομάδων) για να ανυπομονεί για την τρίτη φετινή μονομαχία των δύο ομάδων.

ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Ο ΠΑΟ, ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΕΣΗ ΗΘΙΚΟΥ Ο ΟΣΦΠ

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού βλέπουν την ομάδα τους να έχει πιάσει τον Ολυμπιακό στη EuroLeague, να έχει μεν ίδιο ρεκόρ (13-7) με εκείνον, αλλά να τον έχει κερδίσει στο ΣΕΦ (62-70), να έχει καλύτερο +/- (43-2) και να τον περιμένει στο ΟΑΚΑ στις αρχές Μαρτίου για την αναμέτρηση του Β' Γύρου της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης. Η ομάδα του Πασκουάλ έχει ένα μικρό προβάδισμα -αυτή τη στιγμή- για να τερματίσει σε καλύτερη θέση, ενώ οι παίκτες του Καταλανού coach πατούν καλύτερα την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η απόκτηση συμπληρωματικού ψηλού. Ήδη έγινε προσπάθεια για τον Τζέρεμι Έβανς και τον Λουί Λαμπεϊρί .

Οι φίλοι του Ολυμπιακού, από την άλλη, είδαν την ομάδα τους να χάνει τα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της στη EuroLeague με διαφορές 6, 28, 28 και 11 πόντων, να πέφτει εκτός τετράδας (έστω και στις ισοβαθμίες με την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Παναθηναϊκό), αλλά κυρίως προβληματίζονται από την εικόνα συγκεκριμένων παικτών που δείχνουν όχι απλά κουρασμένοι, αλλά άδειοι από κουράγιο, πείσμα και αποφασιστικότητα. Το timing του ντέρμπι δεν είναι καλό για τους περσινούς φιναλίστ της EuroLeague, που το βράδυ της Πέμπτης θα υποδεχθούν στο ΣΕΦ την Φενέρμπαχτσε για την 21η αγωνιστική της διοργάνωσης. Η πίεση που τους ασκείται είναι τεράστια, η γκρίνια έχει "σκεπάσει" τον Πειραιά, όμως μία νίκη στο αποψινό ματς μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία της ομάδας και του κόσμου της. Τουλάχιστον μέχρι τον αγώνα της Πέμπτης.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πασκουάλ περιμένει απόψε τον Ολυμπιακό με αυτοπεποίθηση και χωρίς άγχος. Δεν έχει κάτι να χάσει ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι ακολουθεί η δύσκολη εκτός έδρας αποστολή απέναντι στη Μπάμπεργκ. Ο Καταλανός τεχνικός στηρίζεται πλέον σε δέκα παίκτες (Καλάθη - Λεκαβίτσιους, Ντένμον - Παππά, Αντετοκούνμπο - Ρίβερς, Σίνγκλετον - Γκέιμπριελ, Γκιστ - Βουγιούκα) και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα υπολογίζει περισσότερο είτε στον Όγκαστ, είτε στον ψηλό που ψάχνει η ομάδα του για να γεμίσει τη φροντ-λάιν της. Δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη για ένα ολόκληρο δεκάλεπτο και στη συνέχεια να τον αφήσει στον πάγκο μέχρι το τέλος, δεν κοιτάζει το ρολόι, δεν τρομάζει όταν πρέπει κάποιος να παίξει 32-34 λεπτά, ακόμη και συνεχόμενα. Οι παίκτες του το σέβονται και είναι πάντα έτοιμοι είτε για πέντε, είτε για 35 λεπτά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τον Μάρκους Ντένμον που μπορεί να βάλει 12-14 πόντους σε μια περίοδο και να περιοριστεί στη συνέχεια σε ρόλο θεατή.

Ο Σφαιρόπουλος, από την άλλη, συνεχίζει να ψάχνει σχήματα που μπορούν να λειτουργήσουν καλά. Ο Ρόμπερτς είναι σε ανοδική πορεία, ο Μάντζαρης σε κάθετη πτώση, ακόμη και στο πίσω μέρος του γηπέδου που έκανε πάντα αξιόλογη δουλειά. Ο Σπανούλης κυριεύεται από τη θέληση και το πείσμα του για να αντιστρέψει την κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων, ο Στρέλνιεκς διανύει μία κακή περίοδο και παραδέχεται πως είναι πολύ κουρασμένος. Ο Παπανικολάου τρέχει για όλους, ο Παπαπέτρου είναι τραυματίας, ο Τόμπσον βρίσκεται με το ένα πόδι στην έξοδο, ο Πρίντεζης περνάει κι αυτός το ντεφορμάρισμά του, ο Μιλουτίνοφ είναι σταθερός και χωρίς αυτόν οι Πειραιώτες δεν μπορούν να "επιβιώσουν", ο ΜακΛίν έχασε τη φόρα που είχε πάρει όταν τραυματίστηκε στο ματς απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Μπόγρης παραμένει στην άκρη του πάγκου κι ο Γουίλτζερ κάνει την πιο δύσκολη δουλειά στον πλανήτη: Ξέρει ότι θα παίξει 5-6 λεπτά, μπαίνει όμως με αποφασιστικότητα, παίρνει τα σουτ και τα βάζει. Ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο. Το σίγουρο είναι πως στο Λιμάνι νιώθουν τρομερή πίεση και δεν είναι εύκολο να ισορροπήσουν την κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη.

Αυτό είναι, όμως, το σύγχρονο μπάσκετ και κάθε ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να αφήνει στην άκρη τις δικαιολογίες. Τραυματισμούς έχουν όλοι. Προπονήσεις ουδείς μπορεί να κάνει στη διάρκεια της σεζόν. Τα ίδια ταξίδια κάνει κάθε ομάδα, την ίδια καταπόνηση δέχεται. Απλώς σε αυτή τη φάση της περιόδου ο Ολυμπιακός είναι αυτός που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δέχεται τη μία γροθιά μετά την άλλη.

Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (28/1) στο ΣΕΦ και ζήτησαν επιτακτικά εξηγήσεις από παίκτες και προπονητές, σε μία προσπάθεια να καταλάβουν κι εκείνοι πως είναι δυνατόν μία τόσο ποιοτική ομάδα να μη μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ. Στο Λιμάνι προσπαθούν τις τελευταίες εβδομάδες να βρουν τι φταίει, αλλά δεν τα καταφέρνουν όση καλή διάθεση κι αν υπάρχει. Δεν είναι σωστό το timing για να μοιραστούν ευθύνες, άλλωστε σχεδόν όλοι έχουν από ένα μερίδιο, άλλοι μεγαλύτερο και άλλοι μικρότερο. Το σίγουρο είναι πως μια νίκη στο αποψινό ντέρμπι και άλλη μία στον αγώνα της Πέμπτης με τη Φενέρμπαχτσε, είναι αρκετές για να ευθυγραμμιστεί το... καράβι που μετά τις ήττες από τη Μπασκόνια, τη Χίμκι, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ερυθρό Αστέρα πλέει σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει αδιάφορο ντέρμπι και ούτε το αποψινό είναι τέτοιο. Πάντα θα προκύπτουν ζητήματα που θα δίνουν ''γεύση" σε αυτές τις αναμετρήσεις, πάντα ο ένας από τους δύο "μονομάχους" θα βλέπει σε ένα 40λεπτο είτε στο ΟΑΚΑ είτε στο ΣΕΦ τη μεγάλη του ευκαιρία για να γυρίσει τον διακόπτη. Όπως άλλωστε λένε οι άνθρωποι που ζουν αυτούς τους αγώνες "από μέσα", πρόκειται για τετραήμερα ειδικών καταστάσεων, στο τέλος των οποίων προπονητές και παίκτες αισθάνονται τρομερά καταπονημένοι όχι τόσο σωματικά, όσο κυρίως πνευματικά.

Υ.Γ.1: Η κριτική που δέχεται εσχάτως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι άδικη. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε ο Σέρβος το ματς στο Βελιγράδι ήταν σεμιναριακού επιπέδου. Στη συνέχεια, έπρεπε να κυνηγά τα επιθετικά ριμπάουντ για να ακουμπήσει τη μπάλα. Το καλοκαίρι θα μετακομίσει στους San Antonio Spurs και μάλιστα με σπουδαίο συμβόλαιο, όμως η δική του περίπτωση δεν έχει ομοιότητες με εκείνη του Κεμ Μπιρτς που πέρυσι "έσβησε" από ένα σημείο κι έπειτα και ήταν αδιάφορος.

Υ.Γ.2: Ο Παναθηναϊκός δείχνει διάθεση ακόμη και να αγοράσει παίκτη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι παράγοντές του είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το Final Four. Θα πληρώσουν, βέβαια, μόνο για περίπτωση " Λουί Λαμπεϊρί ", μόνο για αθλητή που θα είναι σε καλή ηλικία, υγιής, θα θεωρηθεί "επένδυση και για το μέλλον" και θα πάρει πολυετές συμβόλαιο.

Υ.Γ.3: Έξι σερί ήττες ο Άρης και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει όχι πως θα ολοκληρωθεί η σεζόν για τους Θεσσαλονικείς, αλλά ποιοι θα βρίσκονται στην ομάδα σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες, σε έναν μήνα από τώρα. Φαίνεται πως η πόρτα θα ανοίξει σύντομα, καθώς όλα κρέμονται σε μία λεπτή κλωστή.

Υ.Γ.4: Η πώληση του Μάλκολμ Γκρίφιν στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έβαλε στα ταμεία του Κολοσσού ένα ποσό που ίσως και να ξεπερνά τις 110.000 ευρώ (buy-out συν τον μισθό του αθλητή έως το τέλος της σεζόν), όμως η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της Stoiximan.gr Basket League μπορεί να διαλύσει την λειτουργία της ομάδας της Ρόδου, μιας ομάδας που κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξει το παραπάνω βήμα και όχι μόνο να " φτιάχνει καριέρες ".

Υ.Γ.5: Πειθαρχικό παράπτωμα ο Μάνι Χάρις , δεν ταξιδεύει με την ΑΕΚ για το ματς με την Ολίμπια Λουμπλιάνα. Δύσκολη γενικότερα περίοδος για τους κιτρινόμαυρους, που δεν έχουν στο παρκέ τη λάμψη της υπέροχης ταινίας "1968". Αν αγαπάς το μπάσκετ, πρέπει να την δεις.

Υ.Γ.6: "Αληθινό" μπάσκετ παίζεται και στις μικρές κατηγορίες και μη διστάσετε να παρακολουθήσετε Α2, Β', Γ' Εθνική, ακόμη και ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ. Το Σάββατο, λοιπόν, ο Πέτρος Μελισσαράτος που παίζει στον Παπάγο, είχε 27 πόντους με 7/11 βολές και 10/12 δίποντα, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 8 κοψίματα, 9 κερδισμένα φάουλ στη νίκη της ομάδας του επί της Δόξας Λευκάδας για την 15η αγωνιστική της Α2. Αυτή η εμφάνιση, μεταφράζεται στο εντυπωσιακό ranking των 50 μονάδων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ