OPINIONS

Aποκρυπτογραφώντας την δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η κόντρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με την EuroLeague μετατρέπεται σε "πόλεμο" και κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα για την διοργάνωση. Το Sport24.gr αποκρυπτογραφεί τα κυριότερα σημεία της γραπτής δήλωσης του αφεντικού της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Η ανακοίνωση της EuroLeague "έσκασε" από το πουθενά το απόγευμα της Δευτέρας . " Επιβάλλεται στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ποινή απαγόρευσης εισόδου δώδεκα μηνών σε όλα τα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες υπό την αιγίδα της EuroLeague, με αφορμή τα δημόσια σχόλια που έκανε βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ των συλλόγων και κάνοντας ζημιά στο άθλημα" ανέφερε το σχετικό κείμενο που διαβάσατε στο Sport24.gr, το οποίο σας εξήγησε λίγα λεπτά αργότερα το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης που προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Μεσολάβησαν περίπου τέσσερις ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης της EuroLeague μέχρι την αντίδραση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Όσο περνούσαν τα λεπτά, τόσο η αγωνία και η ανυπομονησία του κόσμου εντεινόταν. Τελικά, η γραπτή δήλωση του αφεντικού της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν εντονότερη απ' όσο θα μπορούσε κανείς να προβλέψει. Το Sport24.gr θα προσπαθήσει να αποκτυπτογραφήσει πόσο βαθύ είναι το ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Spoiler ALERT: Είναι μεγαλύτερο από ποτέ και πιθανότατα αγεφύρωτο, εκτός αν ο Ζόρντι Μπερτομέου κάνει μερικά βήματα πίσω. Και μερικά μεγάλα βήματα, χωρίς πείσμα και εγωισμούς.

Τα κυριότερα σημεία της γραπτής δήλωσης του Γιαννακόπουλου:

1) Ο Παναθηναϊκός είναι τα τελευταία χρόνια αδικημένος από την EuroLeague σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός παρκέ, όμως έχει αποδεχθεί τις ποινές που του επιβλήθηκαν σεβόμενος την ιστορία και τις αρχές του, όσο και την διοργάνωση.

2) Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πρόκειται να σταματήσει να υπερασπίζεται την οικογένειά του και όπως παραδέχεται, θα αντιδράσει και στο μέλλον αν χρειαστεί.

3) Η ποινή που επιβλήθηκε είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς ο Πειθαρχικός Δικαστής της EuroLeague ποινικοποίησε την προσπάθεια του Γιαννακόπουλου να υπερασπιστεί την οικογένειά του. Γι' αυτή την ποινή, μάλιστα, το αφεντικό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός σκοπεύει να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

4) Ο Γιαννακόπουλος είναι ξεκάθαρος πως αν ήταν στο χέρι του, θα είχε ήδη αποσύρει τον Παναθηναϊκό από αυτή την διοργάνωση, την οποία χαρακτηρίζει "παρωδία".

5) Ο χρηματοδότης της ΚΑΕ ελπίζει πως το δευτεροβάθμιο όργανο της EuroLeague θα τον δικαιώσει και θα "σβήσει" την ποινή των 12 μηνών, αρκεί αυτή τη φορά να λειτουργήσει ανεξάρτητα και όχι εκτελώντας εντολές.

6) Αν η ποινή παραμείνει, τότε ο Γιαννακόπουλος θα δώσει στον κόσμο του Παναθηναϊκού την ευκαιρία να ψηφίσει εκείνος για το μέλλον της ομάδας. Αν υπερισχύσει το "Φεύγουμε από την EuroLeague", οι πράσινοι θα συνεχίσουν σε άλλη διοργάνωση, προφανώς στο Basketball Champions League της FIBA. Αν όμως οι φίλοι της ομάδας ψηφίσουν "Μένουμε στην EuroLeague", τότε ο Γιαννακόπουλος θα αποχωρήσει από την ΚΑΕ.

7) Έχει ήδη κατατεθεί μήνυση και αγωγή για προσβολή προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αυτά αφορούν την προ δεκαημένου συκοφαντική, όπως την χαρακτηρίζει ο Γιαννακόπουλος, ανακοίνωση της EuroLeague .

Με απλά λόγια, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τραβάει το σκοινί στα άκρα και είναι αποφασισμένος να παίξει τα ρέστα του για να κερδίσει. Την ίδια ώρα, ο Ζόρντι Μπερτομέου δείχνει να διαχειρίζεται με εκδικητικότητα την συγκεκριμένη κατάσταση και είναι έτοιμος να βάλει... μπουρλότο σε αυτό που έχει χτίσει ο ίδιος με μεγάλη προσπάθεια.

Αν το δευτεροβάθμιο όργανο της EuroLeague δεν σβήσει την ποινή που επιβλήθηκε στο αφεντικό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αν εκείνος αντιδράσει με δημοψήφισμα και ο κόσμος της ομάδας αποφασίσει πως ο Εξάστερος πρέπει να αποχαιρετήσει το κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, τότε ολόκληρη η Λίγκα του Μπερτομέου θα αρχίσει να τρίζει από τα θεμέλια, μέχρι το... ρετιρέ της. Κανείς δεν θέλει να φτάσει σε εκείνο το σημείο, ούτε η μία πλευρά, ούτε η άλλη. Και όμως, η απόσταση ανάμεσά τους είναι όχι απλά τεράστια, αλλά χαώδης.

Η απόφαση της τιμωρίας του Γιαννακόπουλου για όσα έγιναν στα προφίλ του στα social media μετά την αναμέτρηση με την Φενέρμπαχτσε και τα υβριστικά σχόλια που δέχθηκε από Τούρκους οπαδούς φαίνεται πρόχειρη, συναισθηματική και ικανή να συγκλονίσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πιθανή αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την EuroLeague μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο γεγονότων, με τους πράσινους να δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για να οδηγήσουν την κόντρα με την διοργανώτρια στα άκρα. Ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσουν ώρες, μέρες, εβδομάδες σε αίθουσες δικαστηρίων για να κυνηγήσουν το δίκιο τους. Είτε πρόκειται για τιμωρίες και πρόστιμα, είτε για συμπεριφορές εντός των τεσσάρων γραμμών.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει και το τελευταίο σκέλος της γραπτής δήλωσης του Γιαννακόπουλου που υποστηρίζει πως έδωσε εντολή στο νομικό τμήμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός να διερευνήσει συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το που καταλήγουν τα χρήματα από τις τηλεοπτικές συμφωνίες της EuroLeague, αν είναι νόμιμο να μην εκλέγει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων μιας Ανώνυμης Εταιρείας τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, αλλά και το πόσο ανέξάρτητα λειτουργούν τα πειθαρχικά όργανά της διοργανώτριας αρχής.

Εν κατακλείδι, το ρήγμα στις σχέσεις της EuroLeague με τον Παναθηναϊκό φαίνεται πως έχει "ανοίξει" επικίνδυνα και δύσκολα μπορεί πλέον να γεφυρωθεί. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει πεισμώσει και αυτή τη φορά θα πιέσει όσο δεν πίεσε ποτέ στο παρελθόν για να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, όμως την ίδια ώρα πρέπει κι ο Ζόρντι Μπερτομέου να καταλάβει ότι η δράση φέρνει αντίδραση κι αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ξανά και ξανά χωρίς να οδηγήσει σε χρήσιμο συμπέρασμα ή στην λύση του προβλήματος.

Αν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EuroLeague είναι έτοιμος να ρισκάρει όχι την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση, αλλά την γενικότερη λειτουργία της, αν είναι έτοιμος να ρισκάρει το μέλλον και την ευρυθμία της, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Ακόμη πάντως κι αν "σβήσει" η ποινή του Γιαννακόπουλου, δεν θα "σβήσει" η δεδομένη επιθυμία του αφεντικού της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση, για όλες τις ομάδες της διοργάνωσης. Όπως άλλωστε είπε " ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να γίνει όπως τον θέλετε εσείς. Κι αυτή είναι δέσμευση απέναντι στον Σύλλογο, την ιστορία και τον κόσμο μας".

To be continued...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ