OPINIONS

Αποκάλυψη: Το κόστος του Final Four και το όραμα του Αγγελόπουλου

Αποκάλυψη: Το κόστος του Final Four και το όραμα του Αγγελόπουλου
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Πόσο κόστισε η διοργάνωση του Final Four του Basketball Champions League; Πόσο θα "πονέσει" η τσέπη του Μάκη Αγγελόπουλου και γιατί ο χρηματοδότης της ΑΕΚ το πήρε πάνω του; Το Sport24.gr έχει λεπτομέρειες και παρασκήνια.

" Ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι πρώτα οπαδός και μετά μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ".

Αυτός ήταν ο τίτλος του longread που διαβάσατε στις 14 του περασμένου Φλεβάρη στο Sport24.gr , του κειμένου που προέκυψε από την συζήτηση που είχαν ο υπογράφων κι ο Στέφανος Μακρής με τον Μάκη Αγγελόπουλο στα γραφεία της ΚΑΕ ΑΕΚ. Μας είχε πει πως από την αρχή της τρέχουσας σεζόν ο πρώτος του στόχος ήταν να φτάσει η ΑΕΚ μέχρι το Final Four του Basketball Champions League, είχε παραδεχθεί πως πιθανός αποκλεισμός στη φάση των 16 ή των 8 θα ισοδυναμούσε με παταγώδη αποτυχία. Οι κιτρινόμαυροι "λύγισαν" πρώτα την Νίμπουρκ με παλικαρίσια ανατροπή στην Τσεχία κι έπειτα την Στρασμπούρ, για να γράψουν μια σημαντική επιτυχία στο βιβλίο των κατορθωμάτων τους και να δικαιώσουν τον άνθρωπο που πίστεψε στο τμήμα όσο κανείς, όταν όλοι του είχαν γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.

Η ΑΕΚ έφτασε, λοιπόν, στο Final Four του Basketball Champions League και βρίσκεται πλέον 80 αγωνιστικά λεπτά μακριά από το τρόπαιο. Το Sport24.gr γνώριζε πριν καν ξεκινήσει η σειρά με τη Νίμπουρκ πως η διοργάνωση θα γινόταν στο ΟΑΚΑ αν φυσικά η "Ενωση" έφτανε μέχρι εκεί. Το βράδυ της 4ης Απριλίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή, όταν το τελικό 83-83 έστελνε τον Ντράγκαν Σάκοτα και την ομάδα του στις τέσσερις κορυφαίες της περιόδου, περιμέναμε την ανακοίνωση. Αυτή ήρθε το πρωί της 5ης Απριλίου, όμως στις τάξεις της ΑΕΚ ήταν όλοι έτοιμοι για να ξεκινήσουν έναν... μαραθώνιο εργασιών με στόχο το τριήμερο 4 - 6 Μαΐου να εξελιχθεί σε μια γιορτή όχι μόνο για τους φίλους της ομάδας, αλλά για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. 50 χρόνια μετά τον Τελικό του 1968 στο Καλλιμάρμαρο, για τον οποίο ζούσε και ανέπνεε για μέρες ένα έθνος ολόκληρο, ο Μάκης Αγγελόπουλος θέλει να ζήσει κάτι παρόμοιο στο κλειστό της Καλογρέζας.

ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Η εμπειρία που θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, θα είναι μια εμπειρία που θα θυμούνται για πάντα. Και για να γίνει αυτή η εμπειρία πραγματικότητα, χρειάστηκε να κάνει ο Μάκης Αγγελόπουλος ακόμα μία υπέρβαση, να βάλει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα που δημιουργεί ώστε το άθλημα να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και η ομάδα της καρδιάς του να γυρίσει στην elite της Ευρώπης. Ως οικοδεσπότης του Final Four του Basketball Champions League, ο Αγγελόπουλος έπρεπε να καλύψει όλα τα έξοδα. Και τα κάλυψε. Και κάλυψε και ακόμη περισσότερα που δεν ήταν αναγκασμένος να καλύψει. " Νομίζω πως στην μέχρι τώρα πορεία μου στην ΑΕΚ θα μου έβαζα ένα 7 στο αγωνιστικό κομμάτι και 8 στο εμπορικό/οργανωτικό/οικονομικό" είχε δηλώσει στο Sport24.gr με ταπεινοφροσύνη... Τα σχόλια δικά σας.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Άνθρωποι σαν τον Αγγελόπουλο λένε " κάνε το καλό και ρίξ' το στον γιαλό". Δεν θέλουν οι κινήσεις τους να βγαίνουν προς τα έξω, διότι δεν αισθάνονται την παραμικρή ανάγκη για αποθέωση. Συνήθως αυτοί οι παράγοντες αγαπούν τις ομάδες τους, είναι "ρομαντικοί", προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο συναίσθημα και την πραγματικότητα, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν, συχνά αποτυγχάνουν και ακόμη πιο συχνά απλά πληρώνουν χωρίς να ελπίζουν πως θα πάρουν κάτι πίσω. Ο μέσος φίλαθλος μαθαίνει ελάχιστα πράγματα από την συνεισφορά τους, ακόμη λιγότερα από τα "βάσανά" τους, συνήθως δεν υποστηρίζει ενεργά, δεν πηγαίνει στο γήπεδο, δεν αγοράζει διαρκείας. Σήμερα θα ασχοληθούμε με όσα έκανε ο Αγγελόπουλος για να χαρίσει όχι στην ΑΕΚ, επιμένουμε, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ την διοργάνωση ενός Final Four με τον κίνδυνο να χάσει πολλά χρήματα, αλλά να κερδίσει στιγμές μιας ζωής.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ... EXTRA ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Ο Μάκης Αγγελόπουλος ενοικίασε το εντυπωσιακό matrix που τοποθετήθηκε στο κέντρο της οροφής του ΟΑΚΑ. Σε αυτό θα βλέπει κάθε οπαδός, όπου κι αν κάθεται στο γήπεδο, την εξέλιξη του σκορ, τους σκόρερ κάθε αναμέτρησης, videos και γενικά κάθε πληροφορία που θα αφορά τους ημιτελικούς και τους τελικούς του Final Four. Αν όλα κυλήσουν ομαλά και η ΑΕΚ πάρει το Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αγοραστούν για το νέο "σπίτι" της ομάδας, θα είναι ένας τέτοιος υπερσύγχρονος φωτεινός πίνακας που βρίσκει κανείς στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης και του ΝΒΑ.

Από εκεί και πέρα, με απόφαση του χρηματοδότη της ΑΕΚ θα έρθουν οι cheerleaders της Νεπτούνας, αλλά και οι dunkers που θα διασκεδάσουν το κοινό στους "νεκρούς" χρόνους κάθε αγώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκρότημα "ΟΝΙΡΑΜΑ" που θα τραγουδήσει πριν τον Τελικό της Κυριακής. Ο Αγγελόπουλος πλήρωσε και τον φωτισμό που μπήκε αποκλειστικά και μόνο για την διοργάνωση. Για να καταλάβετε, όσοι βρεθείτε στο ΟΑΚΑ δεν θα δείτε ούτε μία λάμπα του γηπέδου αναμμένη καθώς θα υπάρχει έξτρα φωτισμός που έχει τοποθετηθεί για το τριήμερο και στην συνέχεια θα αφαιρεθεί.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μέσα σε όλα τα έξοδα για την διοργάνωση του Final Four, προσθέστε και ένα που ενδέχεται να προκύψει. Και μακάρι να προκύψει. Αν η ΑΕΚ κατακτήσει το τρόπαιο, τότε ο Μάκης Αγγελόπουλος θα δώσει πριμ επίτευξης στόχου 500.000 ευρώ. Από την αρχή της χρονιάς ήθελε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ευρώπης, από την αρχή της χρονιάς θεωρούσε πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους φρόντισε να βάλει το συγκεκριμένο πριμ στα συμβόλαια ΟΛΩΝ των παικτών που βρίσκονται στο roster της ομάδας του.

Αν οι κιτρινόμαυροι κερδίσουν το βράδυ της Παρασκευής τη Μούρθια, τότε θα πάρουν από την FIBA 400.000 ευρώ. Κι αν το βράδυ της Κυριακής κερδίσουν είτε την Μονακό, είτε την Λούντβιχσμπουργκ που θα παλέψουν στον δεύτερο ημιτελικό, τότε θα βάλουν στα ταμεία τους 1.000.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από εκείνο που πήρε η περσινή θριαμβεύτρια Τενερίφη.

ΕΤΣΙ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ 160 ΕΥΡΩ ΣΤΑ 50

Όσο για τις τιμές των εισιτηρίων; Πολύς κόσμος παραξενεύθηκε όταν έμαθε πως το μεγαλύτερο μέρος τους κόστιζε μόλις 50 ευρώ, όμως για να φτάσουμε σε αυτή την τιμή, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Βλέπετε, η FIBA πρότεινε τα πιο φθηνά να κοστίζουν 160 ευρώ (και για τους τέσσερις αγώνες του τριημέρου) και από εκεί και πέρα να υπάρχουν πακέτα που θα φτάνουν μέχρι τα 600 ευρώ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με αυτές τις τιμές το κόστος της διοργάνωσης θα καλυπτόταν και με το παραπάνω, όμως ο Μάκης Αγγελόπουλος εξήγησε πως τα συγκεκριμένα ποσά είναι εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα και έτσι προχώρησε στην τιμολόγηση του 70% των συνολικών εισιτηρίων στα 50 ευρώ.

Με απλά μαθηματικά, κάθε αγώνας θα κοστίζει 12,5 ευρώ και θα είναι φθηνότερος από τον μέσο όρο που πρέπει να πληρώσει κάποιος για να δει έναν αγώνα της Stoiximan.gr Basket League. Για να "περάσει" η γνώμη του Αγγελόπουλου βοήθησε φυσικά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός.

Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης του Final Four φτάνει (και ίσως και να ξεπερνά) τις 950.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως η ΑΕΚ θα κατακτήσει το τρόπαιο, τότε το πριμ της FIBA θα καλύψει τα έξοδα της διοργάνωσης, ενώ τα "καθαρά" έσοδα από τα εισιτήρια που θα φτάσουν τις 600.000 ευρώ (σε περίπτωση sold-out) θα μπουν ουσιαστικά ως πριμ στις τσέπες των αθλητών της ομάδας για να έρθει με απλά ελληνικά "μία η άλλη" στον Αγγελόπουλο. Αν η ΑΕΚ φτάσει απλά στον τελικό ή ηττηθεί αύριο από την Μούρθια, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κανείς πως ο χρηματοδότης της ομάδας θα "ματώσει" οικονομικά.

Ένα είναι σίγουρο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει προσφέρει υπερβολικά πολλά στο ελληνικό μπάσκετ στο σύντομο χρόνο που βρίσκεται σε αυτό. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν μια δικαίωση για εκείνον, μικρή όμως, καθώς οι μεγάλοι στόχοι βρίσκονται μπροστά του. Το Basketball Champions League και το ελληνικό πρωτάθλημα θα τα διεκδικήσει και είτε τα χάσει, είτε τα κερδίσει, ένα πράγμα θα περιμένει από τον κόσμο της ΑΕΚ.

Να τον στηρίξει ενεργά.

Αυτό είναι το μόνο που θέλει ο Μάκης Αγγελόπουλος από τους συνοπαδούς του, διότι και ο ίδιος παραδέχεται πως έτσι νιώθει. Θέλει γεμάτο γήπεδο, δεν θέλει οι παίκτες του να παλεύουν μεταξύ συγγενών και φίλων. Προς το παρόν, η πείνα κάθε ΑΕΚτζή είναι μεγάλη και όλοι ευχόμαστε 50 χρόνια μετά το 1968 να ζήσουμε κάτι παρόμοιο που μετά από μισό αιώνα θα μνημονεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ