OPINIONS

Με τον ρεαλισμό του Άγγελου

Με τον ρεαλισμό του Άγγελου
INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης επισημαίνει τα αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα για την επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ και περιμένει με ενδιαφέρον να ακούσει όχι τις... μαξιμαλιστικές εξαγγελίες του Σαββίδη, αλλά την «προσγειωμένη» οριοθέτηση στόχων από τον Αναστασιάδη.

Ένας Θεός ξέρει τι θα προκύψει από την «κουφόβραση» των τελευταίων ημερών στον ΠΑΟΚ. Προπονητής τυπικά δεν υπάρχει, μεταγραφές δεν έχουν γίνει, το ρόστερ δεν «ξεσκαρτάρισε», νέα διοίκηση δεν συγκροτήθηκε. Όλα φαίνεται να είναι στον αέρα, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης δεν δείχνει να βιάζεται. Εχει τους δικούς του ρώσικους ρυθμούς και τη δική του αίσθηση του χρόνου.

Για την ανασύνθεση της διοίκησης, οι ενδείξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν έχει δικούς του ανθρώπους για να επανδρώσει και τη διοίκηση και την ΠΑΕ. Ούτε καν τον άνθρωπο που θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου βρήκε. Ολοι οι σοβαροί στους οποίους απευθύνθηκε, με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Λυσσαρίδη, αρνήθηκαν την τιμή και τον συμβούλευσαν να γίνει ο ίδιος πρόεδρος.

Οι μη σοβαροί απλώς δεν έπεισαν τον Σαββίδη και η θέση χηρεύει, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην προεδρία ο Ζήσης Βρύζας. Ο ίδιος, βλέπετε, επιμένει ότι έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Προσωπικά τον πιστεύω. Οχι μόνο γιατί αυτός έκανε τις καλύτερες μεταγραφές που έγιναν στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί το ίδιο λένε ακόμη και οι ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν μαζί του.

Πρόσφατα, φιλοξενήσαμε στο studio του Αθλητικού Metropolis τον Κώστα τον Σταφυλίδη. Οταν τέλειωσε η συνέντευξή του, πιάσαμε την κουβέντα και εκτός αέρα. Ξέρετε τι είπε κάποια στιγμή; «Αν γίνει τεχνικός διευθυντής ο Βρύζας θα κάνει... παπάδες». Ε, λοιπόν, αυτή την άποψη τη «μετράω» και τη σέβομαι.

Στο κάτω - κάτω, δεν ισχυρίστηκε ποτέ ο Βρύζας ότι μπορεί να είναι ένας τέλειος πρόεδρος. Αντίθετα. Πάντα έλεγε ότι ο ρόλος που του ταιριάζει είναι του τεχνικού διευθυντή. Και μ’ αυτή περίπου την ιδιότητα είχε προσληφθεί από την ΕΠΟ, μετά από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος. Κι αυτόν ακριβώς τον ρόλο είχε αναλάβει όταν τον ξανακάλεσε στον ΠΑΟΚ ο Θόδωρος Ζαγοράκης.

Άντε, λοιπόν, τεχνικός διευθυντής ο Βρύζας. Πρόεδρος ποιος θα είναι; Ποιοι άλλοι θα καλύψουν θέσεις στελεχών που απέτυχαν στο έργο τους, όπως είπε ο Σαββίδης, αλλά και του αείμνηστου Παναγιώτη Ποικιλίδη; Πώς και πότε θα βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι; Όλα αυτά τα ερωτήματα μένουν, μέχρι στιγμής, αναπάντητα.

Προπονητής θεωρούμε βέβαιο ότι θα είναι ο Αγγελος Αναστασιάδης. ΟΚ. Θα «περάσουν» όλες οι απαιτήσεις του για τη στελέχωση του τεχνικού αλλά και του ιατρικού τιμ; Αγνωστο. Θα «περάσουν» όλες οι εισηγήσεις του για μεταγραφές, αλλά και για αποχωρήσεις παικτών; Αγνωστο. Θα προσπαθήσει να πείσει τον Σαββίδη να φέρει στον ΠΑΟΚ πραγματικά ποιοτικούς παίκτες, ξοδεύοντας ίσως και κάτι περισσότερο, ή θα περιοριστεί στην προσφιλή τακτική του να αρκείται σε μέτριους για να τους κάνει καλούς, ή σε καλούς για να τους κάνει πολύ καλούς; Άγνωστο κι αυτό. Να λοιπόν και άλλα αναπάντητα ερωτήματα.

Γενικά, είναι άγνωστο το νέο πλάνο στο οποίο θα βαδίσει ο ΠΑΟΚ τουλάχιστον για την επόμενη διετία, με προπονητή τον Άγγελο. Και άγνωστο θα παραμείνει εάν και ο ίδιος αλλά και ο Σαββίδης δεν το δημοσιοποιήσουν. Φαντάζομαι θα το κάνουν στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί για την επίσημη παρουσίαση της πρόσληψης του Άγγελου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, για να ξέρει ο κόσμος του ΠΑΟΚ τι ακριβώς πρέπει να περιμένει από εδώ και πέρα.

Σχετικά με τους παίκτες που θα αποκτηθούν δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη. Ούτε για την αξία τους, ούτε για τον αριθμό τους, ούτε για τις θέσεις που θα παίζουν. Ενα είναι βέβαιο. Ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει κορμό. Δεν διαθέτει βάση, για να αποκτήσει και κάποιους άλλους παίκτες που απλώς θα συμπληρώσουν και θα ενισχύσουν το ρόστερ. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που αποτελούσαν πέρσι τον κορμό δεν ήταν δικοί του.

Όπως ο Νάτχο, ο Στοχ και ο Ινσαουράλδε. Αρα, λοιπόν, ο Αγγελος είναι υποχρεωμένος να «χτίσει» από την αρχή μια ομάδα σε στέρεες βάσεις. Μια ομάδα που δεν θα αντέξει μία μόνο διετία, αλλά, με τις απαραίτητες ανά εξάμηνο προσθήκες, πολλά περισσότερα χρόνια.

Από τον Σαββίδη περιμένω πάλι ενθουσιώδεις εξαγγελίες, μια που είναι αθεράπευτος... μαξιμαλιστής, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Από τον Άγγελο Αναστασιάδη, όμως, περιμένω να εξηγήσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια το είδος της δουλειάς που θα γίνει και τους ρεαλιστικούς, εφικτούς, στόχους που θα τεθούν. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ βαρέθηκε να περνάει κάτω από τον πήχη, επειδή κάποιοι επιμένουν να τον τοποθετούν πολύ ψηλά....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ